Kunskap och spaningar för besöksnäringen

Skåne – where tourism matters!

Spaningsbrevet

Längtan efter lugnet

Allt fler söker en lugn och stillsam semester, upplevelser långt från en uppkopplad, stillasittande vardag och stadens brus. Möjligheterna att möta det behovet är många och därför erbjuder flera aktörer unika vistelser och aktiviteter som stimulerar alla sinnen.
 
Det här spaningsbrevet lyfter exempel på samarbeten, innovativa lösningar och breddade perspektiv som inte behöver vara så långt borta. Med inspiration och verktyg vill vi tillsammans med dig stärka besöksnäringens verksamheter, erbjudanden och framtid.

Kunskapstörst ger nya upplevelser och resmål

Allt fler vill lära sig nya saker på semestern och kunskapsturism har blivit ett populärt fenomen för den nyfikne besökaren. Det kan handla om nya koncept kring mat och dryck, eller natur- och kulturguidningar där flera aktörer på en destination går samman.

På Pilane gravfält på bohuslänska Tjörn involveras besökaren i upplevelsen när arkeologisk kunskap förmedlas i kombination med samtida konst. Ett annat exempel är forskningsanläggningen Tjärnö marina laboratorium nära Strömstad, som utvecklats till ett populärt kunskapsresmål där forskare, besökare och nyfikna turister skapar tillsammans.

Kunskapsturism är ett sätt att utveckla nya och attraktiva upplevelser samtidigt som områden och kulturarv bevaras och skyddas inför framtiden. Läs mer i rapporten NYFIKEN: Kunskapsturism som kan utveckla besöksnäringen (2022).

Off-grid på Sveriges mest primitiva vandrarhem

Vardagsstress och ständig uppkoppling har gjort att många längtar efter ledighet helt utan teknik. Flera destinationer erbjuder nu därför unika så kallade off-grid-boenden. De är avskilt belägna och har varken el eller vatten indraget. Det blir en vistelse som erbjuder maximal avkoppling och minimal klimatpåverkan.

Ett exempel på off-grid-boende är Kolarbyn Eco Lodge som kallar sig för ”Sveriges mest primitiva vandrarhem” och välkomnar turister, grupper och företag. I traditionella kolarkojor mitt i granskogen erbjuds en vistelse präglad av enkelhet och stillsamhet.

Inget slår en bra berättelse

Storytelling är ett fantastiskt marknadsföringsverktyg för att berätta en historia, levandegöra en plats och skapa värdefulla minnen. Allt fler destinationer använder sig av storytelling för att gestalta och väcka nyfikenhet för den egna omgivningen, genom att hitta historier i såväl det stora som det lilla.

Funderar du på hur du kan sätta din storytellingidé i verket? Storyspot är en av flera aktörer som skapar digitala upplevelser för besöksnäringsföretag. StoryTourist är en annan, som skapar självguidande vandringsturer och lyfter spännande berättelser med koppling till olika platser, där användaren laddar ner berättelserna via en app.
 
Vill du fördjupa dig ännu mer om storytelling finns en intressant kandidatuppsats från 2022: Storytelling i kommunikationsfilm: ett outnyttjat verktyg bland svenska destinationsutvecklare?

Vägar till välbefinnande

– uppsving för wellbeingföretag och friskvårdsturism

Lugn, harmoni och välbefinnande är viktiga ingredienser för ett balanserat liv. Att vistas i naturen och få möjlighet att stimulera sina sinnen efterfrågas allt mer. Wellbeingturism är ett koncept där både hållbarhet och välbefinnande står i fokus för besökare och samhälle. Ett bra exempel är från Danmark där några aktörer har gått samman och skapat en helhetsupplevelse där besökaren under fem dagar får uppleva vandrings- och cykelleder, naturupplevelser och blir omhändertagen av wellbeingvärdar.
 
Friskvårdsturism är ett annat koncept som fått ett uppsving – det omsatte förra året en femtedel av världens resemarknad. Vacayou är en ny plattform som samlar och marknadsför friskvårdsresor runtom i världen. I dag är Finland det enda land i Norden som finns representerat på plattformen. Är Sverige nästa? 

Tips på utlysningar, poddar och utbildningar

Webinar: Vässa dig i digital marknadsföring och sälj

Vare sig du vill det eller inte så startar dina kunders köpresa online. Att synas på de stora digitala plattformarna är helt avgörande för företag i besöksnäringen i dag. Här ger Almi råd och tips om hur digitalisering kan hjälpa dig i din marknadsföring.

Kunskapsbank: Så samarbetar du med researrangörer

Nästan hälften av de globala resenärer som kan tänkas vilja besöka Sverige på semester de närmaste sex åren vill ta hjälp av en resebyrå eller resekonsult inför sin resa. I Visit Swedens kunskapsbank finns material som stöttar dig som vill påbörja samarbetet med internationella researrangörer.

Podd: Geografiska matvarumärken – smaken av framgång

Dofter och smaker skapar minnen och väcker känslor. Podden Landet diskuterar den outnyttjade potentialen för destinationsutvecklare i att lyfta svenska, regionala matvarumärken som kan bygga attraktionskraft till platser och resmål.

Vill du prenumerera på våra kunskapsbrev?

Fyll i dina uppgifter

corporate.visitskane.com  | Kontaktuppgifter  | Öppna webbversion

Visit Skåne AB
Dockplatsen 26 | Malmö, Sweden

Skånes regionala destinationsbolag, Visit Skåne AB, ska stärka Skånes varumärke internationellt, och främja besöks- och eventnäringen. I uppdraget ingår att verka för att stora evenemang, kongresser, utställningar och mässor genomförs i Skåne. Det handlar också om att utveckla skånsk besöks- och eventnäring med fokus på hållbarhet och innovation, och att öka destinationens kännedom och attraktivitet internationellt. Visit Skåne AB ägs av Region Skåne Holding AB och bildades 2023 genom en fusion av Tourism in Skåne AB, Event in Skåne AB samt Business Region Skåne AB.