Region Skåne
Vårdgivarnytt mars 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

Mars 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om förtroendet för skånsk sjukvård, nytt nationellt uppdrag på Sus och ett flertal tillgängliga utbildningar och webbinarier. 

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

 

Nyheter allmänt

Nationell patientenkät i psykiatrin 
Under våren 2024 kommer ett slumpmässigt urval av patienter som besökt den psykiatriska vården i Skåne att erbjudas en möjlighet att dela sina upplevelser av vårdbesöket. Patienternas svar är anonyma och syftet är att ge verksamheten ett underlag för verksamhetsförbättring ur ett patientperspektiv. Undersökning genomförs med den Nationella Patientenkäten i Skåne och i resten av riket. För mer information om Nationell Patientenkät följ länken. 
 
Kontakt: Alexander Dozet, hälsoekonom, alexander.dozet@skane.se 
Patientavgifter uppdaterade för barnmorskemottagningar 
I samband med att alla barnmorskemottagningar i Region Skåne fått ett nytt basuppdrag inom lättgynekologi från och med 1 januari 2024 har listan med patientavgifter förtydligats. Besök inom ramen för detta uppdrag är inte avgiftsfria, så som andra besök på barnmorskemottagningen. Barnmorskemottagningar har fått en egen del i listan med patientavgifter för att göra det extra tydligt, se länk till 1177 nedan. 
 
Utöver detta har även de så kallade kontaktkorten på 1177 uppdaterats med information för att tydliggöra för invånaren vilken vård som erbjuds på respektive barnmorskemottagning. 
 
Kontakt: Vårdgivarservice, Vårdgivarservice - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
Nya bårar blir höj- och sänkbara med underrede
I Serviceresors nya fordon finns bårar som är högre än de tidigare bårarna. De nya bårarna kan bli höj- och sänkbara med ett underrede, vilket kan underlätta för både personal och patienter. Därför är det viktigt att kunna ha bårunderreden tillgängliga på anvisade platser för Serviceresors fordon även om Serviceresors fordon inte får köra in i ambulansinfarterna. 
 
Kontakt: Lotta Ellberg, affärsutvecklare på Skånetrafiken, lotta.ellberg@skanetrafiken.se
Omställningen av akuta vårdflöden ger effekt – ny sida om samarbetet 
Fler än 6 000 patienter har fått rätt vård direkt, utan att behöva vänta på akuten. Det är ett av resultaten av Projekt omställning akuta vårdflöden som fyllt ett år. Nu finns en sida med samlad information om projektet. På sidan hittar du bland annat en instruktion för samarbetet mellan primärvård och specialiserad vård inom det akuta vårdflödet. 
 
Kontakt: Erik Johansson, projektledare Skånes universitetssjukhus enhet process- och projektkontor, erik.johansson@skane.se  
 
Förtroendet för skånsk sjukvård fortsatt starkt  
De allra flesta av Skånes invånare uppger att de har tillgång till den sjukvård man behöver. Det visar 2023 års hälso- och sjukvårdsbarometer som genomförs av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Resultaten från 2023 är stabila jämfört med förra årets undersökning både nationellt och i Skåne. Dock har både den upplevda tillgången till hälso- och sjukvård, och förtroendet för vården, minskat med en procentenhet sedan förra mätningen – både nationellt och i Skåne. I Skåne uppger 82 procent av invånarna att de har tillgång till den sjukvård de behöver.  
Senaste avsnitt av Etikpodden uppmärksammar undersköterskans roll 
Den som behöver äldreomsorg har mycket av sitt dagliga liv i händerna på undersköterskorna. Undersköterskorna har en viktig roll, och ska hinna med mycket under kort tid. Vilka etiska utmaningar kan uppstå i mötet med den äldre? I senaste avsnittet av Etikpodden samtalar programledare Lars Mogensen med Bodil Holmberg, som jobbat som undersköterska men som nu är doktor i palliativ vård, och anställd vid Linnéuniversitetet, och Tove Godskesen, professor vid Nord Universitet i Norge och forskare på Uppsala universitet.   
 
Kontakt: Lisa Jalakas, kommunikationsstrateg, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  
Nytt nationellt uppdrag: Resttillstånd efter polio 
Sedan den 1 januari bedriver Skånes universitetssjukhus på uppdrag av Socialstyrelsen nationell högspecialiserad vård (NHV) vid resttillstånd efter polio. I uppdraget ingår utredning och diagnostik, samt ställningstagande till behandling, rehabilitering och uppföljning. Patienter tas emot via remiss från annan vårdgivare, bland andra primärvården. All information för remittenter finns nu tillgänglig på Vårdgivare Skåne. 
 
Kontakt: Annika Cederwall, verksamhetsutvecklare på Skånes universitetssjukhus inom VO neurologi, rehabiliteringsmedicin, minnessjukdomar och geriatrik, annika.cederwall@skane.se 
Sus Malmö byter huvudentré den 13 maj – ny adress till bland annat röntgen
Den 13 maj stängs Carl-Bertil Laurells gata 9 och ny huvudentré till Sus Malmö blir Inga Marie Nilssons gata 47, i den nya vårdbyggnaden.
Detta innebär att alla verksamheter som idag har adress Carl-Bertil Laurells gata 9, däribland röntgen, får ny besöksadress: Inga Marie Nilssons gata 47.

Genom den nya huvudentrén kommer man till både de verksamheter som flyttat in i nya vårdbyggnaden, och till alla de verksamheter som tidigare nåddes via Carl-Bertil Laurells gata 9.
 
Kontaktperson: Helene Holmqvist, kommunikationsrådgivare, helene.h.holmqvist@skane.se
 

Nya och reviderade riktlinjer

Två uppdaterade läkemedelsriktlinjer 
Vid Läkemedelsrådets möte den 21 februari beslutades om uppdatering av nedan regionala läkemedelsriktlinjer:   Kontakt: lakemedelsradet@skane.se   
 

IT

Skånekatalogen förbereds för att möta kraven i SDV  
Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) ställer högre krav på behörighetsstyrning än tidigare. Skånekatalogen är en viktig datakälla för behörigheter inom Region Skånes IT-miljö. Vi behöver därför säkerställa att kvaliteten på uppgifterna om våra medarbetare uppfyller de höjda kraven. Fler uppgifter kommer bli obligatoriska i Skånekatalogen för att informationen ska kunna användas till att styra behörigheter på ett bra sätt. Det ska tydligt framgå vad medarbetarens uppdrag går ut på, när hen startar och slutar sitt uppdrag samt den befattning och titel hen har. Vi inför också automatiska borttag av medarbetare vars uppdrag har upphört. Sammantaget ger detta oss bättre möjligheter att säkerställa att rätt information finns om medarbetarna. Mer information och stöd kommer till berörda. Vi kommer exempelvis att ge alla katalogadministratörer utbildning.  
  
Kontakt: Anders PO Nilsson, regionalt verksamhetsansvarig Skånekatalogen och Identitets- och behörighetshantering (IAM), anders.po.nilsson@skane.se  
Susanne Stewart, Verksamhetsspecialist inom IAM och Skånekatalogen, susanne.stewart@skane.se  
 

Utbildning

Webbinarium om äggstockscancer och dess symtom 
Päivi Kannisto, överläkare inom gynekologi, berättar om SVF äggstockscancer och symtom som föranleder detta. Svullen buk hos kvinnor är ett inget ovanligt symtom men hur skiljer man ut när man bör fundera över malignitet? Det finns många differentialdiagnoser som är vanligare och ofarliga. Webbinariet innehåller typiska fallpresentationer och handfasta tips och råd. 
 
Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
Webbinarium om vård som inte kan anstå
Vad innebär begreppet "vård som inte kan anstå" i vår kliniska vardag? För vilka invånare är det aktuellt, och vilken vård får vi faktiskt ge patienten? I vilka fall är det etiskt försvarbart att inte erbjuda vård? Under webbinariet får du svar på detta samt information om aktuella regelverk, lagstiftning och patientavgifter med mera. Hannes Brunner, utvecklare på enheten Utveckling migration och hälsa, reder ut begreppen. 
 
AKO Skåne sänder webbinarier med olika teman en gång i månaden, möjlighet finns för åhörarna att ställa frågor under sändningen. Samtliga webbinarier finns på sidan AKO Skåne och kan ses i efterhand.  
 
Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
Vill du veta mer om genetik och genetisk vägledning?
Kursen ”Klinisk genetik och genetisk vägledning 15hp” ger dig möjlighet till ökad kunskap om genetik, arvsmönster, diagnostik, samtalsmetodik vid ärftliga hälsotillstånd samt etik och juridik. Kursen vänder sig till dig som är intresserad i ditt yrke och har behov av att veta mer. Kursstart 4 september 2024. Välkommen med din anmälan senast den 31 maj. 
 
Kontakt: Charlotte Armins Waldeck, verkssamhetsutvecklare Centrum för sällsynta diagnoser Syd, CSD Syd, charlotte.armins-waldeck@skane.se 
Nytt utbildningsmaterial om arbetet mot rasism i hälso- och sjukvården  
Alla har rätt till vård på lika villkor. En viktig del i arbetet för en jämlik vård är att jobba med normer och värderingar. Stereotypa föreställningar om patienter ökar risken för felbehandling, eller att behandling uteblir. Allvarliga, behandlingsbara sjukdomar kan upptäckas för sent, och i värsta fall leda till förtida död. Rasism i vården är också ett arbetsmiljöproblem när vårdpersonal utsätts. Detta material från Socialstyrelsen riktar sig till alla medarbetare inom hälso- och sjukvården och tandvården som på något sätt möter patienter. Det är också ett stöd i chefers och verksamhetsutvecklares kvalitets- och arbetsmiljöarbete.  
 
Kontakt: Micaela Nilsson, barnsjuksköterska/hälso- och sjukvårdsstrateg, migration och hälsa, micaela.f.nilsson@skane.se  
Producentobunden läkemedelsinformation – ”Skånelistan paket 2” – ges digitalt i maj 
Region Skånes regionala enhet för läkemedel bjuder in till tio digitala entimmesmöten under maj månad. Fokus ligger på prioriterade områden ur Skånelistans bakgrundsmaterial. För mer information och anmälan, se utbildningskalendern.
 
Kontakt: Karolina Engvall, regionala enheten för läkemedel, karolina.engvall@skane.se 
Genomgång av nytt utseende i 1177 Stöd och behandling 
Snart lanseras de nya personalvyerna i 1177 stöd och behandling. Du som jobbar i plattformen som behandlare eller administratör bör delta på en genomgång av det nya utseendet. Genomgång hålls av den nationella förvaltningen för 1177, Inera, och kommer att ske digitalt via Teams vid olika tillfällen under perioden 17–26 april. Det kommer då även finnas möjlighet att ställa frågor. Genomgången kommer även att spelas in för dig som inte kan delta vid något tillfälle.  
 
Länk till utbildningstillfällena och information om personalvyerna hittar du nedan. 

Kontakt: Jonas Falk, Enhetschef, enheten för Medieproduktion, jonas.falk@skane.se  
Artrosskolan på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet 
Nu kan vårdcentraler inom hälsovalet erbjuda Artrosskolan på nätet via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. Den digitala Artrosskolan på 1177.se är utvecklad som en digital version av fysisk artrosskola, som sedan tidigare hjälpt många patienter. Programmet riktar sig till patienter som har en artrosdiagnos. Patienten tilldelas Artrosskolan i Stöd och behandling av sin behandlare och därefter kan logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, där tilldelat stödprogram (moment) hittas under Stöd och behandling.   
  
Artrosskolan vänder sig till sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeuter (med inriktning handartros). Utbildning för behandlare genomförs digitalt. Läs mer och anmäl dig i Lärportalen.   

Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se
Internetförmedlad KBT (IKBT) på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet
Behöver din vårdcentral utbilda nyanställda behandlare i IKBT eller göra ett omtag? Nu finns nya utbildningstillfällen. Info och anmälan i Lärportalen, via länk nedan. IKBT är i korthet ett digitalt förmedlat behandlarstöd för kognitiv beteendeterapi i självhjälpsformat. Under hösten passerade vi 10 000 startade IKBT-behandlingar i Skåne. IKBT har över lag ökat de senaste åren.  

Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se
 

Hälso- och vårdval

Nominerade till Skånes bästa vårdcentral 2024 
Utmärkelsen Skånes bästa vårdcentral delas årligen ut till den vårdcentral med bäst resultat i den Nationella patientenkäten och kvalitetsindikatorer för vårdcentraler i Hälsoval Skåne. Nominerade till priset 2024 är Bjärreds Vårdcentral, Båstad-Bjäre Läkarpraktik och Vårdcentralen Lunden. Vinnaren utses på primärvårdsnämnden 24 april 2024. Det delas även ut ett hedersomnämnande till den vårdcentral som visar på störst förbättring jämfört med föregående år och nominerade är Capio Vårdcentral Malmö Västra Hamnen och Vårdcentralen Tornet. Läs mer om utmärkelsen på Vårdgivare Skåne. 
 
Kontakt: Mari Månsson mari.mansson@skane.se och Karin Petersson karin.h.petersson@skane.se, hälso- och sjukvårdsstrateger 
Möjlighet för vårdcentraler att ansöka om tillfällig flytt under sommaren 
Nu närmar vi oss varmare tider och vi vill med det påminna om möjligheten för vårdcentraler att ansökan om tillfällig flytt av verksamheten max åtta veckor under perioden 1 juni till 31 augusti. Ansökan ska vara uppdragsgivaren tillhanda senast den 30 april. För mer information se förfrågningsunderlag och avsedd blankett på Vårdgivare Skåne. 
 
Kontakt: Vårdgivarservice www.skane.se/vardgivarservice eller telefon 040-625 73 00 
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Lisa Jalakas, redaktör.

Redaktör: Lisa Jalakas, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.