NYHETSBREV, KULTUR OCH BILDNING • DEC 2023
Visa webbversion • Skicka vidare

Nyhetsbrev från Region Blekinge, Kultur- och bildningsenheten.

Nytt från Kultur och bildning!

Här är ett axplock av innehållet i höstens första nyhetbrev:

  • Regional kulturplan
  • Bokfestival
  • Kulturarvsforum
  • Skolscen Sydost
  • Kultursamhället
  • Våren 2024

Trevlig läsning!

Regional kulturplan för Blekinge 2026 - 2029
Nu påbörjar vi processen för framtagandet av Region Blekinges nästkommande kulturplan som ska gälla mellan 2026–2029. Under våren 2024 så kommer en mängd olika dialoger och samtal föras med kulturaktörer och intressenter i länet kring kulturens utveckling i Blekinge. Det kommer samtidigt finnas möjlighet för alla som vill att lämna skriftliga inspel genom en digital brevlåda som man framöver kommer kunna hitta på Kultur och bildnings hemsida. Håll utkik för mer information!

Bokfestival november 2023

Den 18 november var det dags för Blekinge Bokfestival på Lokstallarna i Karlshamn.
Över 45 författare med Blekingeanknytning ställde ut och sålde sina signerade böcker. På plats fanns även författarsällskap, Skrivarklubben i Blekinge, bokhandlare, antikvariat och ungdomar som deltagit i Skrivsommar. 14 av länets författare berättade kort om sina böcker och författarskap för den som ville lyssna eller ställa nyfikna frågor. Dagen bjöd även på två workshops:  bokbinderi och serieteckningens grunder
 
Aktuellt på Stora scenen
På stora scenen mötte vi lokala mediechefer från SVT, SR P4, Blekinge Läns Tidning och Sydöstran som diskuterade vad som styr nyhetsrapporteringen och andra aktuella ämnen.
Vi hade ett spännande författarsamtal med Olofströmsbaserade deckarförfattaren Emma Olofsson som är aktuell med ännu en spänningsroman och en ny bokserie; Brottsplats Blekinge.
 
Region Blekinges kulturpris
Det var en enig kultur- och bildningsnämnd som beslutat att det var regissören, manusförfattaren och aktören Niklas Holtne från Karlshamn som får årets pris. Niklas Holtne har hyllats för sitt nyskapande och banbrytande sätt att göra revy och komedi. Att kulturpriset i år delades ut på Blekinge bokfestival som gick av stapeln i Lokstallarna i Karlshamn, där bland annat Teatersmedjan huserar, var ingen slump. Det var nämligen i Teatersmedjan allt började för över 20 år sedan. Idag är han en väl anlitad regissör och manus­författare och under hösten har han arbetat med Galenskaparna i Göteborg, Claes Malmbergs Sverige­turné och Arlövsrevyn 2024, han kommer även att jobba med Vallarnas Friluftsteater 2024.


Läs mer om kulturpriset

Kulturarvsforum oktober 2023

Varje höst arrangeras Kulturarvsforum av Samverkan Kulturarv i Blekinge (Blekingearkivet, Blekinge museum, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Slöjd i Blekinge och Region Blekinge)
Kulturarvsforum har alltid ett aktuellt tema och i år var temat kulturarv och entreprenörskap. Ulrika Wilke och Sofie Andersson modererade dagen på Kreativum Science Center i Karlshamn.
Fullspäckat program
En engagerad publik mötte föreläsare som lyfte frågan om kulturarv och entreprenörskap ur olika perspektiv. En forskargrupp från Linnéuniversitetet bestående av Marina Jogmark, Katarina Ellborg och Jasmina Beharic diskuterade hur man som kulturaktör kan hitta nya vägar att förmedla sin verksamhet och detta utan att förlora sin kärna.
Pelle Filipsson från Arbetets museum gav handfasta tips och råd för kulturarvsaktörer och Fredrik Bergquist från Karlshamns museum och spelkonstruktörerna Kristian Karlberg och Kenny Zetterberg berättade engagerande om hur de hittat sin inspiration i kulturarvet.

Kulturarvspriset
En viktig del av Kulturarvsforum är utdelandet av Kulturarvspriset som i år gick till Lena König, poddare, journalist och arkeolog.
 

Skolscen Sydost oktober 2023

Skolscen sydost är en betydelsefull plattform för Scenkonstutbud för barn och unga där många olika typer av kulturbärare har mötts. Det finns ett stort behov av att mötas kring scenkonsten.
Dessa gränsöverskridande möten behövs för att både bevara men även utveckla utbudet och scenkonsten som en viktig del i barn och ungas utveckling.

Skolscen sydost 2023 samlade i år ca 330 besökare från hela södra regionen på Lokstallarna i Karlshamn. Besökarna kom från Oskarshamn, Västervik, Kalmar, Öland, Jönköping, Blekinge och Skåne m.fl.
Besökarna bestod främst av kultursamordnare från olika skolor, kulturintresserade i branschen, kulturombud, kulturcrew mfl.

Västra Götalandsregionen och Regionsamverkan Sydsverige möter riksdagens kulturutskott i ett samtal om kultursamverkan

Den 27 september överlämnade utredare Mats Svegfors betänkandet Kultursamhället till regeringen. Utredningens uppdrag var att undersöka hur kultursamverkansmodellen kan utvecklas för att i ökad grad bidra till kultur i hela landet och till att de nationella kulturpolitiska målen uppfylls. Västra Götalandsregionen och Regionsamverkan Sydsverige, där de sex Sydsvenska regionerna ingår, har tagit initiativ till ett riksdagsseminarium för att belysa vilka konsekvenser utredningens förslag får för regioner, kommuner, kulturliv och invånare.

FEBRUARI
14

Kulturutbudsdag

Som ett led i utvecklingen av Blekinges kulturgaranti bjuder Region Blekinge den 14 februari 2024 in till sin första konstformsövergripande utbudsdag på Lokstallarna i Karlshamn. Under dagen presenteras utbud för barn och unga inom musik, teater, dans, skolbio, kulturarv och litteratur.
Kulturutbudsdagen är förutom ett fantastiskt tillfälle att ta del av hela regionens kulturutbud, en mötesplats för kulturombud, kulturcrew och kulturaktörer, både inom och utanför Blekinges gränser. 
 

APRIL
24

Utbudsdag för kultur i vården

Utbudsdagen för Kultur i vården kommer att vara den 24/4  i Lokstallarna i Karlshamn. Där presenteras musikutbudet för hösten -24 och våren -25, som ska spelas på SÄBO (Särskilt boende) och Träffpunkterna ute i Blekinge.

 

MAJ
15

Tillsammans skapar vi ett attraktivt Blekinge! 

För allra första gången arrangeras ett kulturpolitiskt toppmöte i Blekinge. Initiativtagare och arrangörer är kommunernas och regionens kulturchefer. Arrangemanget går av stapeln i Lokstallarna i Karlshamn den 15 maj. Då möts både politik och tjänstepersoner för att diskutera hur kultur kan vara en möjliggörare för att skapa ett attraktivt Blekinge, där fler vill bo och som fler vill besöka. Det handlar om barn och unga, kulturnäringar, gestaltad livsmiljö, och mycket mer. På mötet kommer representanter från både statlig, regional och kommunal nivå att ta del i samtalen. 

Månadens konstverk

Region Blekinges konstsamling består av omkring 5000 konstverk som finns på sjukhusen, vårdcentraler, folktandvården och administrativa byggnader.
På bilden: "A point of view" av Eva Larsson
Foto: Karin Sandahl Andrén
 

Trevlig läsning och önskar Kultur och bildning!

regionblekinge.se  | kulturochbildning@regionblekinge.se

Region Blekinge, 371 81 Karlskrona | 0455-73 10 00

Region Blekinge arbetar i samverkan med de regionala kulturverksamheterna, regionala kulturföreningar, professionella kulturskapare och med kommunerna för att uppfylla de regionala kulturmålen:

  • Fler och nya deltagare i Blekinges kulturliv, med särskilt fokus på barn och unga vuxna.
  • Stärkta förutsättningar för professionella kulturskapare att verka och utvecklas i Blekinge, i fortsatt samverkan med Sydsverige.
  • Kulturen och kulturskaparnas förmågor tas tillvara inom alla samhällssektorer för att stärka kreativitet och innovationskraft i Blekinge.
Toppbild: Alexander Höglund