Tillsammans ökar vi STEM-kompetensen i Skåne

Dela:

Regional utveckling
Nyhetsbrev #1 | STEM UP
Läs på webben

Ingrid Weimers Reader

Välkommen!

Välkommen till vårt första nyhetsbrev om Skånes STEM-satsning! STEM står för science, technology, engineering och mathematics. Definitionen omfattar mycket: skolämnen, utbildningar, branscher och yrkeskategorier, men också förmågor som problemlösning, innovation, kreativitet och entreprenörskap.

Att vi jobbar strategiskt med kompetensförsörjning inom STEM är avgörande för att vår region ska vara konkurrenskraftig och rustad för att möta globala utmaningar och omställningar. För att bemöta detta behov har Region Skåne initierat satsningen STEM UP. Tillsammans med våra Skånska aktörer, tittar vi på hur vi kan stärka kompetensförsörjningskedjan med fokus på barn och ungas intresse för STEM, arbetsgivare och högspecialiserad kompetens från andra länder.

Vi är nu ett år in i satsningen och igång med spännande piloter och utvecklande processer. I detta nyhetsbrev får du inblick i en del av alla insatser, utmaningar och möjligheter. Vill du få mer fördjupning och information om alla våra insatser, rekommenderar vi dig att gå in på vår webbsida skane.se/stemup!

Vi hoppas att detta nyhetsbrev ger värdefull kunskap, inspiration och att du ser hur din organisation, din verksamhet kan ta del av erbjudanden eller delta på annat sätt. Tveka inte att ta kontakt om du har en idé! Tillsammans stärker vi Skånes STEM-kompetens!

Ingrid Weimers Reader
Projektledare för STEM UP, Region Skåne. 

En STEM-strategi för Sverige

Den svenska regeringen har nu släppt en STEM-strategi som ska stärka Sveriges kompensförsörjning inom naturvetenskap och teknik. Man har tillsatt en STEM-delegation och satt långsiktiga mål för att öka antalet studerande som påbörjar och fullföljer en STEM-utbildning. Hela utbildningssystemet, från förskola till högskola inklusive forskarutbildning inkluderas. Strategin sätter också extra fokus på att öka andelen kvinnor som söker sig till STEM-utbildningarna. 

Ta del av strategin

Skåne får skjuts av STEM-strategin

Ingrid Weimers Reader, projektledare för STEM UP på Region Skåne, ser att strategin ger  skjuts till samarbeten och insatser som redan är igång. 

– Vi har initierat flera insatser mot barn och unga och vi har ett starkt fokus på att få fler tjejer och kvinnor intresserade av STEM-yrken, vilket också innebär att bredda bilden på vad ett STEM-yrke är.

– Vi ser fram emot att arbeta med vår nya STEM-delegation under ledning av Pia Sandvik på Teknikföretagen. 

I närtid planeras ett webbinarium om hur Skåne på bästa sätt kan omsätta strategin till handling. Representanter från näringsliv, kommuner, stödjande organisationer kommer delta – håll utkik!  
 

Läs Skånes replik på strategin

Magdalena Cridford, delprojektledare STEM UP, Region Skåne

Skåne får ett digitalt International House

– Näringslivet i Skåne och internationella talanger behöver hitta varandra enklare. Nu har vi ett gemensamt digitalt erbjudande från Skåne som är på väg att rulla ut och testas i en första version, säger en förväntansfull Magdalena Cridford, som projektleder STEM UPs delspår Internationella talanger.

Internationella talanger är det område inom STEM-satsningen som vänder blickarna mot världen och tillbaka mot Skåne. Det handlar om att möta Skånes näringslivs behov av högkvalificerad arbetskraft från andra länder inom Skånes specialiseringsområden. Den inhemska arbetskraften räcker inte för att Skåne ska vara fortsatt attraktivt och innovativt i ett globalt perspektiv.

För att möta denna utmaning är en av huvudleveranserna i detta delspår ett digitalt International House för Skåne – det vill säga en digital plattform där utländska talanger kan hitta relevanta jobb och information och vägledning som behövs för att kunna landa och trivas i Skåne. En steg-för-steg-guide gör flytten till Sverige och Skåne enklare, från myndighetskontakter till information om skolor och pendelmöjligheter. En evenemangskalender med event för internationella talanger i Skåne bjuder in till sociala sammanhang. Innehållet har utvecklats i nära samarbete med delspårets arbetsgrupp som består av representanter från Malmö stad, Helsingborg stad, Lunds kommun och IDEON Science park samt aktörer i Skåne som jobbar med internationell kompetensattraktion och representanter från näringslivet.

– Under våren kommer vi släppa en första testversion för ett urval av företag och talanger, för att få in förbättringsförslag innan vi lanserar brett. Vi behöver feedback så att vi kan vässa och skruva på erbjudandet, säger Magdalena och fortsätter.

– För att väcka mer intresse för Skåne som arbetsmarknad kommer vi också tillsammans med ambassader och handelskammare i utlandet nu under våren bjuda in till webbinarier om Skåne som en attraktiv livsplats.
 

Vill ni arrangera elkollo i er kommun?

Med stöd från STEM UP erbjuds kommuner eller andra aktörer i Skåne att genomföra elkollo under kommande sommarlov och höstlov.

Elkollo för barn i åldern 6 –12 är ett koncept utvecklat av Installatörsföretagen, som Region Skåne nu vill ge skjuts i Skåne. 

Det behövs fler som kan göra jobbet när el- och energibranschen står inför stora investeringar. Syftet med elkollo är att på ett lustfyllt sätt öka ungas nyfikenhet kring el.

Vill du arrangera elkollo? Den 6 mars klockan 08.30-09.30 berättar vi mer på ett webbinarium.

Mer information om elkollo

Fler barn ska få möjlighet att testa programmering

Skolor i utsatta områden kan nu ansöka om att ta del av regelbundna programmeringsworkshops för barn i mellanstadieålder i områden där det finns begränsad tillgång till STEM-aktiviteter. 

Barnen får testa på att koda egna datorspel och vara kreativa med tekniken. Ungdomar som själva studerar eller studerat på tekniska eller naturvetenskapliga gymnasieprogram leder workshopparna.

Satsningen genomförs av Hemkodat med målsättningen att fler barn ska inspireras att lära sig STEM-ämnen. Vill ni ta del av erbjudandet?

Här kan skolor anmäla intresse!
"Fritidsaktiviteter spelar en viktig roll för att bygga intresset och förståelsen för naturvetenskap och teknik, särskilt för dem som inte har dessa resurser i hemmet. Därför tror vi på insatser som också ligger utanför skoltid"

Ingrid Weimers Reader, projektledare för Barn och ungas intresse, STEM UP.
 

Anders Elmevik, delprojektledare STEM UP, Region Skåne

"Företagen behöver stöd"

Globala utmaningar och teknologiska förändringar ökar företagens behov av STEM-kompetens. Omvänt så försvårar kompetensbrist inom STEM den gröna och digitala omställningen för många skånska företag.

Det krävs olika insatser för att öka tillgången till STEM-kompetens i Skåne. En av insatserna är att utveckla stödet till små och medelstora företag, för att stärka deras förmåga att attrahera, utveckla och behålla kompetens inom STEM – satsningen går under namnet ”Attraktiva arbetsgivare” inom STEM UP.

Det är i företagen det ska hända, men målgruppen i satsningen är företagsfrämjande aktörer som på olika sätt kan hjälpa företagen, förklarar Anders Elmevik, näringslivsutvecklare på Region Skåne:

– Företagen behöver stöd. Det kan exempelvis handla om att hjälpa företagen få ökad insikt om utmaningarna med den gröna och digitala omställningen, att öka företagens mognadsgrad. Det kan också handla om hjälp att definiera kompetensbehovet efter en ny affärsmodell. Och det kan handla om stöd och nätverk för nyrekrytering och kompetensutveckling av befintlig personal.

Region Skåne kommer genom STEM UP nu under våren genomföra en kartläggning bland skånska företagsfrämjande aktörer. Vad kan de erbjuda företag idag och hur de kan utöka stödet till skånska företag som vill och kan växa? Resultatet blir underlag för nästa steg, att utveckla det stöd som behövs för att fler små och medelstora företag ska klara den gröna och digitala omställningen.

Vi söker företag som gör en omställningsresa!

Vi söker nu företag som ställer om, och gärna företag med goda erfarenheter av externt stöd. Sprid budskapet till företag i din närhet. Vi letar efter goda exempel som kan inspirera andra i hur man kan ställa om och säkra den STEM-kompetens som behövs idag men också i framtiden. Någon som jobbar strategiskt med att attrahera och behålla kompetens och utveckla redan anställda.

Kontakta projektledaren för ”Attraktiva arbetsgivare”: anders.elmevik@skane.se

Bild från ESS och ett annat samarbete, med Tekniksprånget, med praktik för unga på ESS.

Skånsk pilot: traineeprogram på ESS

Att internationella storskaliga forskningsanläggningar som ESS i Lund efterfrågar teknisk kompetens på flera nivåer är inte känt av alla. Nu får gymnasielever i Skåne chansen att upptäcka ESS som en framtida arbetsplats.

Genom en pilot ska nyblivna gymnasiestudenter i Skåne få möjlighet att söka traineetjänst på vakuumavdelningen på ESS. Satsningen involverar också att lärare på yrkesgymnasium får kompetenshöjning inom vakuumteknik och tredjeårselever får komma på studiebesök på ESS.

– Vi vill ge yngre en chans att komma in i en spännande miljö och framtid och samtidigt möta ett behov vi sett länge av just vakuumkompetens. Efterfrågan inom just detta är stark, både i industrin och på forskningsanläggningar, både i Sverige och internationellt, säger Amelie Hallin på Big Science Sweden.

– Med den här piloten och lärarnas kompetensutveckling säkerställer vi också över tid att efterfrågad vakuumkunskap integreras i el, industri och teknikprogrammen, säger Kristin Sjöholm på Teknikcollege i Skåne.

Satsningen inleds under våren med studiebesök och faller den väl ut är förhoppningen att traineeprogrammet även ska nå andra yrkesförberedande skolor i Skåne och fler avdelningar på ESS.

Piloten möjliggörs genom STEM UP och är ett samarbete mellan ESS, Teknikcollege och Big Science Sweden.

Kalendarium

Skånes STEM-satsning via STEM UP och andra initiativ bjuder löpande in till webbinarier och event där du får ta del av ny kunskap, erbjudanden och möjligheter till samverkan för att öka STEM-kompetensen i Skåne. Håll utkik i kalendariet!

STEM UP – en kraftsamling 

STEM UP ska säkra att näringsliv och organisationer i Skåne får tillgång till efterfrågad kompetens inom STEM-ämnena teknik, naturvetenskap och matematik. Tillgången är avgörande för Skånes konkurrenskraft och fortsatta tillväxt.

STEM UP delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och leds av Region Skåne i nära samarbete med akademi, företagsfrämjande aktörer och offentlig sektor i Skåne.

Med tre delspår omfamnar satsningen hela kompetensförsörjningskedjan:

  • Barn och ungas intresse
  • Internationella talanger 
  • Attraktiva arbetsgivare.

Vi möjliggör rätt kompetens för framtidens behov

Vi arbetar för att det ska vara enklare för företag att hitta medarbetare med rätt kompetens och lättare att som individ öka sin kompetens.

Kontakta oss
Region Skånes  arbete med regional utveckling syftar till att skapa ett hållbart och konkurrenskraftigt Skåne med hög livskvalitet och stark framtidstro. Genom att utveckla strategier, sprida kunskap, finansiera insatser, samarbeta brett och påverka nationella beslut tar vi oss an samhällsutmaningar och driver utvecklingen framåt.

För vårt ansvar är att skapa ett ännu bättre Skåne
med fokus på alla som bor och verkar här.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.