Region Skåne
Vårdgivarnytt september 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

September 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om höstens vaccinationer, förenklad kommunikation i 1177 och förberedelser inför Skånes Digitala Vårdsystem, SDV.

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

 

Nyheter allmänt

Vaccinationsstart covid-19 och influensa 
Den 15 oktober startar årets vaccinationsinsats mot covid-19 och influensa. Precis som tidigare år är det personer 65 år och äldre samt personer i medicinska riskgrupper som rekommenderas att vaccinera sig. Uppdaterad information finns publicerad på Vårdgivare Skåne.
  
Kontakt: Anna Hlebowicz, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare, Anna.Hlebowicz@skane.se  
Årliga uppföljningar av miljökrav i avtal
Region Skåne följer årligen upp efterlevnaden av ställda miljökrav i avtal med vårdleverantörer. Årets uppföljningar görs på ett urval av vårdleverantörer för LOU- och LOV-avtal och genomförs under hösten. Inför uppföljningarna behöver leverantörerna förbereda dokumentation som visar hur deras verksamhet uppfyller de miljökrav som finns i avtalen. 
 
Vid uppföljningarna kommer det att läggas särskild vikt vid verksamheternas miljöledningsarbete samt hur de hanterar miljökrav vid egen varuförsörjning, i jämförelse med de krav som Region Skåne ställer. 
 
Kontakt: Mojra Blomberg, junior miljöstrateg, mojra.blomberg@skane.se 
Viktiga förberedelser inför bytet från Luer till NRFit 
Den 25 september inför Region Skåne en ny koppling för bland annat epidural och spinal bedövning. Nya kopplingar går att beställa sedan den 11 september. Det är viktigt att alla avdelningar som tar emot patienter förbereder sig inför bytet till NRFit. Mer detaljer via länken nedan. 
 
Kontakt: Petra Widerkrantz, regional projektledare, petra.widerkrantz@skane.se 
Stängning av pappersremisser 1 november 2024 för Ortopedtekniska tjänster  
Den 1 november stängs möjligheten att skicka pappersremisser till Ortopedteknisk tjänsteleverantör och endast registrering via Visma webSesam är möjligt. De flesta förskrivare använder redan Visma webSesam och har upptäckt fördelarna med att få en samlad bild av patientens registrerade hjälpmedel samt registrerade aktivtiter/remisser.  
 
Mer information finns via länk nedan.  
 
Kontakt: Verksamhetsområde Hjälpmedel, hjalpmedel@skane.se, 0770-11 11 00 
 

Vårdsamverkan Skåne

Digitalt beslutsstöd för kommunal sjuksköterska i Mina planer 
Den 16 september infördes en digital version av beslutsstöd. Verktyget används av sjuksköterskor inom kommunal primärvård i Skåne vid försämrat hälsotillstånd hos patient. Syftet är att bedömningen ska bli strukturerad, patienten ska få vård på optimal vårdnivå och informationsöverföringen till nästa vårdgivare säkras.  
 
För akutmottagningar och primärvårdsenheter innebär det ingen förändring i nuvarande arbetssätt. Däremot möjliggör beslutsstödet för akutmottagningar och vårdcentraler att de kan ta del och jämföra utfall av kommunsjuksköterskans genomförda bedömningar av patientens behov av vårdnivå. Information hittas under en ny tredje flik i Akutbladet i Mina planer som heter Beslutsstöd. 
 
På Vårdgivare Skåne finns rutiner respektive användarmanual
 
Kontakt: Louise Roberts, hälso- och sjukvårdsstrateg, louise.roberts@skane.se 
Digital beställningsprocess för kommunala vårdgivare i Mina planer 
Den 2 september infördes en digital beställningsprocess för kommunala vårdgivare (KVG) i Mina planer. Utveckling av beställningsprocessen kommer att ske successivt och i nuläget påverkar införandet enbart kommunala beställare och Region Skånes Gemensamma servicefunktion. Förberedelser pågår för att Region Skånefinansierade vårdgivare med ordinations- och kostnadsansvar ska kunna godkänna beställningarna innan de effektueras. Fler förbättringar är under utveckling, exempelvis digital beställningskatalog, möjlighet att se vad som är restnoterat, var beställningen befinner sig samt att det kommer gå att återanvända en tidigare beställning. 
  
När det gäller beställningar för patienter med skyddade personuppgifter har en särskild blankett tagits fram och den skickas med e-post enligt instruktion i Mina planers användarmanual för KVG-beställningar.   
 
Kontakt: Louise Roberts, hälso- och sjukvårdsstrateg, louise.roberts@skane.se 
Endast pappersremisser vid provtagning som utförs via kommunal vård och omsorg 
Flödet med digitala beställningar/digitalt provtagningsunderlag i eLAB RS förutsätter att både beställare och provtagare har tillgång till systemet. Kommunala sjuksköterskor har inte tillgång till eLAB RS. Av patientsäkerhetsskäl ska därför: 
  • Pappersremisser användas för beställning och provtagning. 
  • Utskrift av provtagningsetiketter från eLAB RS inte förmedlas. 
I nuläget har Region Skåne en blandning av pappersbaserade och digitala beställnings- och provtagningsflöden, som i vissa situationer redan nu ger negativa konsekvenser för såväl arbetsbelastning, effektivitet och patientsäkerhet. Målet är att uppnå ett fullt digitaliserat flöde hela vägen till kommunal vård och omsorg. Arbetet att ta fram en sådan lösning pågår med mycket hög prioritet. 
 
Kontakt: Louise Roberts, hälso- och sjukvårdsstrateg, louise.roberts@skane.se 
 

Nya och reviderade riktlinjer

Uppdatering av det regionala vårdprogrammet för prehospital akut psykiatri (PAP)
Regionalt vårdprogram Prehospital Akut Psykiatri (skane.se) har reviderats. I den uppdaterade versionen har bland annat ett avsnitt om ”den psykiatriska patienten” tillkommit för att belysa gruppens heterogenitet. Ett flödesschema för hantering av psykiatriskt svårt sjuka patienter har tagits fram som beslutsstöd för ambulanspersonal. Detta finns även publicerat separat för enkel utskrift, se länk nedan. 
 
Kontakt: Maria Fridh, medicinsk rådgivare, Ksredaktion@skane.se  
 

IT

Enklare att kommunicera med varandra i 1177 e-tjänster 
Under hösten kommer en ny funktion i 1177 e-tjänster att testas inom olika verksamheter i Region Skåne. Funktionen heter Ny fråga i ärende.

Mer information hittar du via länken nedan. 
 
Kontakt: Rebecca Martinsson, utvecklare digitala tjänster, digitalatjanster@skane.se
Stöd i arbetet med fler bokningsbara tider via 1177 
I våras kom ett beslut från regiondirektören som innebär att alla verksamheter, där det är möjligt, ska se till att invånarna kan boka, omboka och avboka tider i vården via 1177 tidbokning. Som ett stöd i arbetet med tidbokning finns nu ett stödmaterial för att ge tips och inspiration. Materialet riktar sig till enhetschefer, medicinska sekreterare och övriga som administrerar tidbokning, samt även till yrkesgrupper med tider att boka, såsom läkare och sjuksköterskor. 
 
Kontakt: Malin Selin, utvecklare digitala tjänster, digitalatjanster@skane.se  
Viktigt att ta emot den tekniska lösningen SD-WAN inför SDV   
Nu pågår införandeprojektet för SD-WAN i kontakt med berörda privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne inom LOV och LOU. Kontakt tas via verksamhetschef men aktiviteten kräver tekniskt stöd och support. Vi vill poängtera vikten av att vårdgivaren i dialog med projektet följer givna instruktioner och anvisningar för att säkra kvalitet och tidplan i arbetet.      
 
SD-WAN är en tjänst för åtkomst till IT-system för privata vårdgivare, framtagen i samband med SDV (Skånes Digitala Vårdsystem). Tjänsten krävs för att privata vårdgivare fullt ut ska kunna använda viss funktionalitet i SDV. Det gäller specifikt utskrifter inklusive etikettutskrifter för läkemedelshantering, provtagning och vaccinationer, därtill kvitto-utskrifter, samt överföring av medicintekniska data som EKG och PNA (patientnära analyser). Tjänsten inkluderar en konfigurerad router från Region Skåne, och säkrar robusthet i åtkomsten till regionens olika system. SD-WAN står för Software Defined Wide Area Network.   
  
Kontakt: Anders Toryd, förvaltare nät och telefoni, anders.toryd@skane.se     
Sjuksköterskor testade SDV-utbildning 
Det är sex månader kvar till dess att Skånes digitala vårdsystem (SDV) börjar införas hos offentliga och privata vårdgivare i sydöstra Skåne. För att få arbeta i SDV ska man genomgå utbildning. Fem sjuksköterskor har testat den. 

Kontakt: Magnus Norrgård, projektledare utbildning SDV-programmet, magnus.norrgard@skane.se 
 
Genrep av SDV närmar sig
Det är inte bara att trycka på knappen och införa Skånes digitala vårdsystem (SDV). Innan dess behöver det vara säkerställt att hälso- och sjukvården är redo och allt är på plats. Som ett led i detta ska ett genrep genomföras i september.

Kontakt: Gunilla Milstam, kommunikationschef SDV, gunilla.milstam@skane.se
Nyhetsbrev för dig som inte vill missa information om SDV 
Vill du som är privat vårdgivare hålla dig uppdaterad om Skånes digitala vårdsystem?Prenumerera gärna på Informationsbrevet om SDV för privata vårdgivare. Då får du varje månad senaste nytt om arbetet med SDV och det som berör dig och din verksamhet. 

Kontakt: Åsa Lundin, införandeledare privata vårdgivare inom SDV-programmet, asa.u.lundin@skane.se 
 

Utbildning

Utbildning om vikten att fråga om våld  
Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt barns rättigheter. Den riktar sig till dig som verksamhets- och enhetschef om hur ni kan arbeta frågor om våld i nära relation på den enskilda vårdcentralen. Du kommer att uppdateras om vilka anmälningsskyldigheter sjukvården har, lämpliga dokumentationsrutiner samt hur ni utarbetar en handlingsplan för rutiner att fråga om våld. 

Samma program ges vid tre tillfällen: torsdagen den 24/10 kl 13-14, fredagen den 8/11 kl 13-14 samt tisdagen den 19/11 kl 13-14. 

Varmt välkommen med din anmälan! 

Kontakt: Pernilla Wargéus, regional projektledare för arbetet mot våld i nära relationer/ hälso-och sjukvårdsstrateg, pernilla.wargeus@skane.se och Marie Köhler, medicinsk rådgivare och barnhälsoöverläkare, marie.kohler@skane.se  
Digital nätverksträff för samtalsledare för riktade hälsosamtal  
Samtalsledare i metoden Riktade hälsosamtal är välkomna att anmäla sig till hösten digitala nätverksträff den 20 november klockan 13-16. Eftermiddagen innehåller resultat från forskning om hur hälsosamma matvanor kan bidra till minskad risk för hjärtkärlsjukdom och också om när, varför och hur hälso- och sjukvården bör erbjuda samtal om hälsosamma matvanor.  
 
Anmäl dig via länken nedan. 
 
Kontakt: Emma Appell, processledare Riktade hälsosamtal emma.appell@skane.se
Utbildningsdag om kvinnlig könsstympning 
Den 28 november bjuder Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Region Skåne in till en utbildningsdag med fokus på kvinnlig könsstympning. Program i korthet:  
  • Lagstiftning – Malin Paulsson, Kammaråklagare  
  • Socialstyrelsen – Ulrika Axelsson Jonsson, Utredare  
  • Amelmottagningen – Cecilia Berger, Överläkare  
  • Praktiska exempel från olika verksamheter  
Syftet med dagen är att öka kunskapen kring kvinnlig könsstympning och att sprida uppdaterad information inom fältet. Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till yrkessamma inom kommun och hälso- och sjukvården. Det bjuds på lunch och fika. Platserna är begränsade vilket innebär att Länsstyrelsen och Region Skåne kan komma att göra urval i syfte att få spridning bland verksamheterna. 
  
Kontakt: Pernilla Wargéus, samordningsbarnmorska och projektledare Våld i nära relationer, pernilla.wargeus@skane.se 
Nya filmer och webbinarier från AKO Skåne  
Funktionella magtarmsjukdomar hos barn och ungdomar (mediaflow.com) 
Ny film i serien ”Doktorn frågar Doktorn” tar avstamp i det nya regionala vårdprogrammet för funktionella mag- och tarmsjukdomar hos barn och ungdomar och kan fungera som stöd till den som utreder och behandlar dessa patienter. Medverkande är Helena Kornfält Isberg specialist i allmänmedicin och Karin Åkerberg, barngastroenterolog. 
  
Webbinarium om vibrationsskador (mediaflow.com)   
Vibrationsskador är en inte helt ovanlig diagnos i primärvården, i Sverige är 13 procent av män och 3 procent av kvinnor exponerade för vibrerande verktyg i sitt arbete. Hur kan vi hjälpa dem i primärvården och vilka ska vi skicka vidare till andra specialister? Carl Antonson som har forskat på vibrationsskador sedan 2019 ger en fördjupning i ämnet. 
  
AKO Skåne sänder webbinarier med olika teman en gång i månaden, möjlighet finns för åhörarna att ställa frågor under sändningen. Nästa tillfälle är den 2 oktober. Samtliga webbinarier finns på sidan AKO Skåne och kan ses i efterhand. 
   
Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
Läkemedel i Skåne 2025 – nästa mässa den 19-20 mars 
Nästa års mässa Läkemedel i Skåne är planerad att gå av stapeln den 19-20 mars. Platsen är som vanligt Malmömässan i Hyllie. Boka in tiden i kalendern redan nu och håll utkik i januari på Vårdgivare Skånes utbildningskalender då anmälan öppnar. 
 
Kontakt: Läkemedelsrådet, lakemedelsradet@skane.se 
Utbildning om journalföring och patientsäkerhet för psykoterapeuter inom vårdvalet
Fredagen den 4 oktober erbjuds två utbildningar för psykoterapeuter som arbetar inom vårdval psykoterapi i Region Skåne. Under förmiddagen erbjuds utbildning i journalföring och under eftermiddagen utbildning i patientsäkerhet. Vid aktuella utbildningar sker genomgång av regelverk och aktuell lagstiftning samt vilka krav som ställs på dig som vårdgivare. Utbildare är Hugo Wallén, Med Dr, Leg. Psykolog specialist i klinisk vuxenpsykologi samt sakkunnig inom vårdval psykoterapi. Båda utbildningarna ges digitalt och antalet platser är begränsat till 25 personer. 
     
Anmälan till respektive utbildning görs via e-post till Sara Bernerson Ryd, hälso- och sjukvårdsstrateg, sara.ryd@skane.se 
Artrosskolan på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet 
Nu kan vårdcentraler inom hälsovalet erbjuda Artrosskolan på nätet via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. Den digitala Artrosskolan på 1177.se är utvecklad som en digital version av fysisk artrosskola, som sedan tidigare hjälpt många patienter. Programmet riktar sig till patienter som har en artrosdiagnos. Patienten tilldelas Artrosskolan i Stöd och behandling av sin behandlare och därefter kan logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, där tilldelat stödprogram (moment) hittas under Stöd och behandling.   
  
Artrosskolan vänder sig till sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeuter (med inriktning handartros). Utbildning för behandlare genomförs digitalt.  
  
Läs mer och anmäl dig i Lärportalen. 
 
Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se
Internetförmedlad KBT (IKBT) på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet 
Behöver din vårdcentral utbilda nyanställda behandlare i IKBT eller göra ett omtag – nu finns utbildningstillfälle på Lärportalen. IKBT är i korthet ett digitalt förmedlat behandlarstöd för kognitiv beteendeterapi i självhjälpsformat. Det startas 3000-3500 IKBT behandlingar per år i Skåne. 
  
Info och anmälan i Lärportalen. 
 
Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se 
Lär dig om diabetes typ 2 på nätet – för vårdcentraler inom hälsovalet 
Nu kan vårdcentraler inom hälsovalet erbjuda det digitala stödprogrammet ”Lär dig om diabetes typ 2” på nätet via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se. Stödprogrammet är till för patienter som önskar få fördjupad kunskap och konkreta råd om vad de själva kan göra för att må bra framöver. De får bland annat tillgång till information om riskfaktorer, behandling och hälsosamma levnadsvanor.  
  
För behandlare/ diabetessjuksköterskor på vårdcentral finns utbildning att tillgå digitalt. Läs mer och anmäl dig i Lärportalen.    
  
Kontakt: Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg, ola.winquist@skane.se 
 

Hälso- och vårdval

Uppdaterade registreringsanvisningar för barnmorskemottagningar 
I samband med att ett antal barnmorskemottagningar startar det nya tilläggsuppdraget Gynekologisk hälsa den 1 oktober har registreringsanvisningarna för barnmorskemottagning uppdaterats. Anvisningarna hittar du via länken nedan.  
 
Kontakt: Vårdgivarservice, Vårdgivarservice - Vårdgivare Skåne (skane.se) 
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Lisa Jalakas, redaktör.

Redaktör: Lisa Jalakas, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.