Les nyheter og aktuelle saker fra Miljøfyrtårn.

15. desember 2023

Faglig nyhetsbrev til konsulenter

I dette nyhetsbrevet har vi samlet aktuelle saker for konsulenter. 
HUSK å bekrefte at du har lest nyhetsbrevet (se nederst).

God jul🎄med spennende nyheter fra Miljøfyrtårn!

I takt med at vi nærmer oss julehøytiden og avslutningen på året, skjer det mye spennende hos Miljøfyrtårn som vi gjerne vil dele med dere.

Denne uken har vi feiret et av årets høydepunkter, kåringen av Årets Miljøfyrtårn! Dette er en fantastisk anledning til å anerkjenne og feire innsatsen som våre Miljøfyrtårn-virksomheter har gjort gjennom året.

📺Se hele jubileumssendingen (Facebook)

Vi har også lansert nye kriterier denne måneden og de reflekterer vår kontinuerlige forpliktelse til å være konkrete og relevante for norske virksomheter. Det er et godt trykk fra markedet og vi ser at mange ønsker å sertifisere seg. Mange virksomheter er i disse dager også i gang med sine sertifiseringsmøter.

Det kommende året ser ut til å bli spennende, med flere produktlanseringer, kompetansehevende kurs og en rekke nye virksomheter som skal sertifiseres. Vi følger også nøye med på EUs klima- og miljøpolitikk, som vil få store ringvirkninger her i Norge, og som vil påvirke både store og små norske virksomheter.

🌱Les intervjuet Miljøfyrtårn utruster bedriftene til å møte fremtida (12. desember 2023).

Mens vi ser frem mot disse spennende tidene, ønsker vi å takke for deres engasjement og betydelige arbeid gjennom året. Miljøfyrtårnkonsulentenes innsats er avgjørende for vår felles suksess.

Vi ønsker dere alle en fredfull og gledelig førjulstid✨ Ta vare på dere selv og hverandre i denne travle perioden 🤗

Lansering av nye kriterier og revisjoner

Nye kriteriesett – transport og logistikk

Lansert 2. oktober 2023.

De nye kriteriene for transport og logistikk dekker bransjens miljøaspekter både i drift og i verdikjeden – og vil hjelpe virksomheter med å redusere sine klimautslipp og bli rustet for fremtidens endringer.

Målgruppen for de nye kriteriene er virksomheter som utfører arbeid i transport- og logistikkbransjen.  Disse er delt opp i to grupper (kriteriesett): 

  • Transport og logistikk
  • Rederier
Kriteriene tas i bruk ved resertifisering.

Oppdaterte og nye felleskriterier, privat og statlig

Lansert 12. desember 2023.

Stiftelsen Miljøfyrtårn lanserte nye felleskriterier for private og statlige virksomheter i juni 2022. Dette innebar en relativt stor endring for alle sertifiserte virksomheter. I mellomtiden har hundrevis av virksomheter, ofte godt hjulpet av Miljøfyrtårnkonsulenter gjennomgått sertifisering på disse kriteriene. 

Basert på erfaringer og tilbakemeldinger underveis siste år, samt en mer aktiv innhenting av innspill, så vi et grunnlag og behov for å oppdatere kriteriene.

  • Oppdatering felleskriterier, privat og statlig

Temarevisjoner og sammenslåing av kriteriesett

Lansert 12. desember 2023.

Miljøfyrtårn ønsker å tilby sertifiserte virksomheter oppdaterte og faglig relevante kriterier til enhver tid.

Hensikten med temabaserte revisjoner er å granske samtlige kriteriesett med fokus på ett miljøtema for å raskt oppnå en faglig styrking av sertifiseringsordningen på tvers av bransjene.

  • Vannforbruk (temarevisjon)
  • Kjemikaliebruk (temarevisjon)
  • Vaskeri og renseri (felles kriteriesett)

Klimaregnskap

etter lokasjonsbasert og markedsbasert metode

For innrapporteringsåret 2023 vil det være mulig å innrapportere energi i klimaregnskap etter både lokasjonsbasert og markedsbasert metode.

Hittil har Miljøfyrtårn bare brukt lokasjonsbasert metode, dvs. at utslippene baserer beregningne på hvordan strømmen brukt i Norge er produsert. Forenklet sagt oppgir metoden kun klimagassutslippet som strømmen du har i stikkontakten har bidratt til. Med markedsbasert metode er det mulig å innrapportere kjøp av opprinnelsesgarantier.

Strøm som det ikke kjøpes opprinnelsesgarantier for vil etter markedsbasert metode regnes som ikke-fornybar, og får dermed en høyere utslippsfaktor. Etter GHG-protokollen skal begge metoder brukes. Mange kunder har derfor etterspurt et klimaregnskap etter begge metoder.

I praksis betyr det at opprinnelsesgarantier kan legges inn i innrapporteringen. Nettsiden for klimaregnskapet vil få to ulike faner, der det er mulig å bytte mellom klimaregnskap basert på lokasjonsbasert metode og klimaregnskap basert etter markedsbasert metode (se illustrasjonsbildet nedenfor).

Velger man pdf eller excel-fil, vil tall med både markedsbasert og lokasjonsbasert metode være synlig. Ved nedlasting av csv-fil, vil filen inneholde tall basert av hvilken fane/metode man har valgt. Markedsbasert metode er tilgjengelig fra innrapporteringsåret 2023.

Forbehold
Fra årsskiftet vil det bli tydelig i selve klimaregnskapet hvor Miljøfyrtårn sitt klimaregnskap avviker fra GHG-protokollen. Dette vil være synlig både på nettsiden og i PDF-rapporten. På sikt er planen at Miljøfyrtårns klimaregnskap føres helt i henhold til GHG-protokollen, selv om det innebærer noen faglige kompromisser.
 
Innrapportering av kategori 15 i scope 3 for banker og forsikring
Etter innspill fra våre kunder innen bank, finans og forsikring, vil det fra årsskiftet være mulig å innrapportere utslipp fra utlånsporteføljen og forsikringer for virksomheter som bruker kriteriesett 'Bank og finans' eller 'Forsikring'. Kundene vil selv beregne utslipp etter en veileder utviklet av FinansNorges: Veileder for beregning av finansierte klimagassutslipp. Beregningene legges rett inn i Miljøfyrtårn sitt klimaregnskap.
 
Oppdaterte utslippsfaktorer
En del av utslippsfaktorene vil endres fra år til år og oppdateres i klimaregnskapet. Dette er utslippsfaktorer som beregner utslipp fra strømbasert forbruk, for eksempel kjøring med el-bil eller elektrisk tog, samt fjernvarme og fjernkjøling.
 

Diplom-is

Årets Miljøfyrtårn 2023 – Konsern og store virksomheter

Les mer

Würth Norge AS

Årets Miljøfyrtårn 2023 – Årets Inspirasjon
 

Les mer

Midbøe AS

Årets Miljøfyrtårn 2023 – Små og mellomstore virksomheter

Les mer
Januar
10.

Påmeldingsfrist kurs:

Sirkulær økonomi for små og mellomstore virksomheter

📅 Dato & Tid: 16.01 - 17.01.2024
🌍 Sted: Digitalt via Zoom
🌿 Kategori: Miljøfyrtårnkonsulenter, Virksomheter

Knappheten på råvarer og materialer vil prege samfunnet i stadig sterkere grad fremover. Er din bedrift klar til å omfavne sirkulær økonomi Det er en misforståelse at sirkulær økonomi kun gjelder for de store aktører og industrien; tvert imot er det SMB-er som utgjør kjernen i norsk næringsliv og som er avgjørende for at overgangen til en mer bærekraftig fremtid skal bli vellykket.

Dette kurset er designet for beslutningstakere og pådrivere i små og mellomstore virksomheter. Det vil være av spesiell interesse for deg som arbeider innen drift, produksjon, design, produktstyring, strategisk planlegging, innovasjon, forretningsutvikling, markedsføring eller miljøledelse og bærekraft. 

Kommende kompetansehevende kurs, påmeldingsfristene i parentes:

📌 Sirkulær økonomi (10.01.2024)
📌 Klimaregnskap (17.02.2024)
📌 Suksess gjennom salg (12.03.2024)

Digital konsulentsamling

Vi er svært fornøyde med det høye oppmøtet på den digitale konsulentsamling 1.november, hvor hele 170 konsulenter deltok. Årets tema, "I retning fremtiden", satte tonen for en innholdsrik og innsiktsfull samling.

Samlingen var, som vanlig, fokusert på å gi en statusoppdatering og informasjon om kommende endringer og viktige saker relatert til Miljøfyrtårn-ordningen. I tillegg tilbød vi faglig påfyll, som er en essensiell del av våre samlinger.

Et sentralt tema var avslutningen av den toårige satsningen på å styrke salgs- og markedsføringskompetansen i konsulentnettverket. Dette ble fremhevet med et engasjerende foredrag av noen av landets fremste salgcoacher fra Sellit AS. Tilbakemeldingene tyder på at mange satte stor pris på inspirasjonen og de praktiske tipsene for å øke salgstakten.

En spesiell takk går til alle som deltok i forundersøkelsen og gruppearbeidet om markedsbehov, barrierer, og om styringsverktøy. Deres innsikt og perspektiver er uvurderlige for utformingen av fremtidens Miljøfyrtårn, både når det gjelder sertifiseringsverktøyet og miljøledelsessystemet.

For et mer detaljert sammendrag, inkludert statistikk fra forundersøkelsen, henviser vi til rapporten som er tilgjengelig på landingssiden for samlingen. Her kan dere også se hele samlingen i sin helhet og finne alle presentasjoner fra de ulike innleggene og foredragene.

Fremover vil vi vektlegge kompetanseheving på andre viktige aspekter ved sertifiseringsprosessen. Vi er åpne for innspill til hva dere ønsker mer kunnskap om. Det har kommet inn en del nyttige forslag og det ser ut til at neste års samling vil handle om endringsledelse og forankring av miljøledelse hos virksomheter.

💡Har dere forslag til tematikk, foredragsholdere eller andre tanker? Send en e-post til bjorn.henrik@miljofyrtarn.no 

Orientering om Certnor

Det ble stilt flere spørsmål til Certnor under konsulentsamlingen. Her er en liten oppsummering av noen viktige punkter, samt svar på noen av spørsmålene.


Om Certnors akkreditering

ISO 17021-1 overensstemmelse:
Certnor er på god vei til å oppnå akkreditering i samsvar med ISO 17021-1, en standard som spesifiserer krav til organer som tilbyr revisjon og sertifisering av ledelsessystemer. Dette vil ikke direkte akkreditere enkeltsertifisører, men vil forbedre klarheten i kompetansekrav for dem. Prosessen vil kreve eksplisitt dokumentasjon av kompetanse hos sertifisør. Akkrediteringen vil også innebære at sertifisørene må bekrefte en mer detaljert fremstilling av den faktiske dokumentasjonen per kriterie enn det som har vært nødvendig tidligere.

Standardiseringstiltak: Som en del av akkrediteringsprosessen vil Certnor implementere mer standardiserte praksiser, inkludert gjennomføring av sertifiseringsmøter og rapporteringsformater. Dette vil fremme konsistens og kvalitet på tvers av alle sertifiseringsprosesser.

Tidslinje og akkrediteringsorgan

Målet til Certnor er å oppnå akkrediteringsstatus innen 2024. I Norge er det norsk akkreditering, som en del av det internasjonele akkrediteringssamarbeidet, som foretar selve godkjenningen. 

Avklaringer om krav og avvik

Forståelsen av 'bør' kontra 'skal': Det ble påpekt at det var gitt avvik for 'bør'-krav. Det er viktig å anerkjenne at 'bør' ikke antyder et obligatorisk krav. Et krav må artikuleres i 'skal'-form, og et 'skal'-krav kan ikke bli tilfredsstilt med et 'bør'-svar.
Definisjon av avvik: Avvik forstås som tilfeller hvor en virksomhet ikke klarer å oppfylle kriteriene som er angitt i sertifiseringsstandardene, eller ikke følger sine egne skrevne instrukser og prosedyrer som fremlegges under sertifiseringen.

Forbedringer av bestillingsprosessen

Som svar på forslag om forbedring av bestillingsskjemaet som brukes av klientene, tester Certnor for øyeblikket en forenklet versjon som fokuserer på kundens kontaktinformasjon og fakturaadresse. Ytterligere detaljer som må inkluderes i bestillingsskjemaene, som spesifikke avdelinger for sertifisering, vil bli vurdert og kommunisert i sin tid.

www.miljofyrtarn.no | e-post | telefon 38 00 80 60.

Denne eposten har blitt sendt til email-address@domain.tld Du mottar denne e-posten fordi du er registrert i vår portal som kontaktperson for din virksomhet. Dersom du ikke er riktig mottaker av denne informasjonen, send oss en e-post.

Les nyhetsbrevet på nett