Share this email:

Nyheter om kvalifikationer och validering #1 2024

Välkommen till årets första nyhetsbrev för arbetet med kvalifikationer och validering som verktyg för kompetensförsörjningen. Som vanligt blickar vi framåt och tipsar om sådant som ska hända inom området. Men vi stannar också upp och berättar om pågående satsningar inom validering såsom avfallsbolaget som validerar alla sina miljöarbetare. Vi blickar dessutom tillbaka på året som gick och summerar arbetet med SeQF-ansökningar som ökar.

MYH administrerar ett statsbidrag för att utveckla kvalifikationer i arbetslivet och branschmodeller för validering. Årligen avsätts 10 miljoner kronor för utvecklingsinsatser som kan vara upp till två år långa.

Beslut om statsbidrag för branschvalidering

I slutet av januari fattades beslut om vilka insatser som ska beviljas medel för att utveckla kvalifikationer och branschvalidering. Du kan se listan över beviljade ansökningar på vår hemsida, liksom tidigare års beviljade insatser.
I höst är det dags för nästa ansökningsomgång under förutsättning att medel tilldelas myndigheten.

Validering som strategisk kompetensförsörjning

Finansiering genom omställningspengar

Validering av yrkeskunskaper kan användas av arbetsgivare som en del i företagets strategiska kompetensförsörjning. Kayleigh Anderson (till höger) som jobbar på återvinningscentral har fått sina yrkeskunskaper validerade genom att hennes arbetsgivare Vafabmiljö jobbar just så. Natalie Lindkvist (till vänster) validerar Kayleigh och alla hennes kollegor på återvinningscentralerna mot branschmodellen för återvinningsarbetare.
Dessutom har arbetsgivaren hittat ett sätt att finansiera valideringen med hjälp av omställningsmedel.

Nordisk konferens om hållbar kompetensförsörjning

Den 11-12 april äger en nordisk konferens om kompetensförsörjning rum i Skellefteå. 
Det är Nordiskt nätverk för vuxnas lärande som bjuder in tillsammans med Skolverket, MYH och Skellefteå kommun. Konferensen riktar sig främst till dig som företräder arbetslivet eller utbildningssektorn (framförallt utbildning för vuxna) och som strävar efter en hållbar framtid med rätt kompetenser.

Allt fler kvalifikationer får beslut om nivå enligt SeQF

Ägare av kvalifikationer utanför det formella utbildningssystemet kan ansöka om att få sina kvalifikationer nivåbeslutade enligt SeQF, den svenska referensramen för kvalifikationer och livslångt lärande. Martin Ståhlgren och Magnus Sjöström hos MYH handlägger ansökningarna och kan blicka tillbaka på en stadig ökning under de senaste åren.

JUNI
11

Hearing om branschvalidering

Det är ett tag kvar till den 11 juni. Men du som arbetar med branschvalidering får gärna spara datumet redan nu för den årliga hearing som MYH arrangerar på temat. Förra året sågs vi i Malmö under konferensen Skills Meetup och den här gången planerar vi för en träff i Stockholm. Mer information och inbjudningar kommer under våren.

Validering inom YH-utbildning

Christoffer Magnusson fick utbildning till behandlingspedagog inom yrkeshögskolan betald av sin arbetsgivare, så kallad uppdragsutbildning. För att han och hans erfarna kollegor skulle slippa läsa hela utbildningen på två år fick de möjlighet att validera sina yrkeskunskaper innan studierna började. För Christoffers del förkortades utbildningen till bara några månader.

Regionala konferenser på tema kompetensförsörjning
I fjol hölls flera regionala event på kompetensförsörjningstema där MYH och många andra aktörer medverkade. Även i år kommer det att hållas flera liknande evenemang. Region Blekinge planerar till exempel för en konferens den 21 mars. Fler regioner är på gång. Via vårt kalendarium kan du nå dessa och andra evenemang.

Stöd för att utveckla kvalifikationer och valideringsmodeller

Vad betyder alla ord och begrepp som används när vi pratar om kvalifikationer och validering? Hur hänger SeQF och validering ihop? Nu har myndigheten påbörjat ett arbete med att samla stöd och verktyg för er som arbetar med både kvalifikationer och validering på myh.se.
 
Nyligen publicerades de första så kallade nano-learningavsnitten på temat samt en begreppslista som utgår från både SeQF- och valideringsförordningarna. Sidan kommer att fyllas på löpande under året. Näst på tur står en introduktion till EQF och stöd för att utforma läranderesultat.

Nya kvalifikationer nivåbestämda enligt SeQF

Beslut har fattats om nivå för flera kvalifikationer under de senaste månaderna. De allra senaste finner du nedan. Läs mer i vår kvalifikationsdatabas som du når genom länken. 

Datum

Kvalifikation och SeQF-nivå

2023-12-15

Yrkesbevis distributionstekniker - fjärrvärmenät, fjärrkylenät, Sobona AB, nivå 5

2023-12-15

Yrkesbevis drifttekniker - kraftvärme, fjärrvärme, fjärrkyla, Sobona AB, nivå 5

2023-12-15

Kundservicemedarbetare, Sobona AB, nivå 4

2023-12-20

Film och TV bas, Yrkesnämnden för film och TV, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning operatör modelltillverkning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning operatör avgjutning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning operatör formtillverkning och kärnsättning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning operatör kärntillverkning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning operatör sandberedning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning operatör smältning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Sandgjutning urslagning och rensning, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Pressgjutning, operatör verktygsunderhåll, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

2024-01-23

Pressgjutning, operatör pressgjutcell, Svenska Gjuteriföreningen Service AB, nivå 4

Vid frågor kontakta Jenny Sörby, kommunikationschef

Myndigheten för yrkeshögskolan
Box 145, 721 05 Västerås
Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 19, Västerås

Telefon, webb, mail: 010-209 01 00 (vx), myh.se, info@myh.se

Behandling av personuppgifter | Avregistrera dig från nyhetsbrevet |
© 2023 Myndigheten för yrkeshögskolan