Region Skåne
Vårdgivarnytt april 2024
Läs på webben

Vårdgivarnytt 

April 2024

Hej vårdgivare,

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om journalanteckningar om våld i nära relationer, statistik om smittsamma sjukdomar i Skåne och en ny IT-tjänst för privata vårdgivare.

Vårdgivarnytt är ett nyhetsbrev för offentliga vårdgivare och offentligt finansierade privata vårdgivare, verksamma inom LOV, LOL, LOF, LOU och IOP. 
 

Du vet väl att du kan skriva ut Vårdgivarnytt? 
Vi vet att ni är många som gärna skriver ut Vårdgivarnytt för att kunna lägga ut i personal- och fikarum. Det är ett bra sätt att dela innehållet med medarbetare som inte använder sig av dator eller telefon i särskilt stor utsträckning. Enklast är om du klickar på ”Läs på webben” som ligger i övre högre hörn av detta utskick. När du fått upp webbläsarversionen går det bra att trycka Ctrl + P för att göra en utskrift. Frågor eller synpunkter? Tveka inte att höra av er. 
 
Kontakt: Lisa Jalakas, redaktör Vårdgivarnytt, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  
 

Nyheter allmänt

Ny e-tjänst för digitala högkostnadskort och frikort 
Nu kan invånare se både frikort och högkostnadskort digitalt när de loggar in på 1177.se. För att avgifterna ska synas i den nya e-tjänsten krävs att de registreras i Pasis eller WebPriva. 
 
Du som arbetar i system som inte är kopplade till eFrikort eller Pasis stämplar i fysiska högkostnadskort och skapar fysiska frikort, precis som tidigare.  
 
Mer information om vad detta innebär finns på Vårdgivare Skåne. Där hittar du också en uppdaterad affisch för besöksavgifter i öppenvården. 
 
Kontakt: Eva Nilsson, hälso- och sjukvårdsstrateg, eva.b.nilsson@skane.se  
Årsstatistik om smittsamma sjukdomar i Skåne 2023 
På Vårdgivare Skåne finns nu specifik statistik med analyser och kommentarer, för de flesta anmälningspliktiga sjukdomar som rapporterades till Smittskydd Skåne under 2023.
 
Kontakt: Smittskydd Skåne, Smittskydd.skane@skane.se   
Nya samt uppdaterade smittskyddsblad 
På Vårdgivare Skåne kan du ta del av smittskyddsblad för anmälningspliktiga sjukdomar. De beskriver bland annat smittskyddsåtgärder, smittspårning och förhållningsregler. 
Bladen görs i två versioner, en med information till läkare och en till patienter.

Nytt är att det numera finns smittskyddsblad för diagnosen mässling. Smittskyddsbladen för gonorré, klamydia och syfilis har uppdaterats. Även patientinformation för ESBL och ESBL-carba har uppdaterats. Du hittar alla smittskyddsblad via länken nedan. 
 
Kontakt: Smittskydd Skåne, Smittskydd.skane@skane.se  
Projekt om sårkonsultsfunktion permanenteras 
Sårbehandling utgör en stor utmaning för primärvårdens verksamheter men också för patienternas livskvalitet. Genom att arbeta personcentrerat, med rätt kunskap och korrekt sårdiagnos optimeras sårbehandlingen. Hösten 2021 startades ett projekt avseende utformningen av sårkonsultfunktion i Primärvården Skåne. Projektet permanentades hösten 2023 och planering pågår nu för att utöka sårkonsultfunktion till privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne samt Region Skånes samarbetskommuner. Läs mer om uppdraget som sårkonsult via länken nedan. 
 
Kontakt: Christina Monsen, Förvaltningsövergripande vårdutvecklare, Leg. Sjuksköterska, Doktor i medicinsk vetenskap, Christina.Monsen@skane.se 
Invånare i Höör och Hörby kommer oftare att hänvisas till CSK 
Fler invånare från Höör och Hörby ska erbjudas vård på Centralsjukhuset Kristianstad och Hässleholms sjukhus i stället för på Skånes universitetssjukhus. Från och med den 1 april uppmuntrar Region Skåne de som bor i Höör och Hörby att ta sig till Centralsjukhuset Kristianstad när de behöver söka vård akut. 
 
Allt fler får frågan om våld i nära relationer 
Antalet journalanteckningar om våld i nära relation ökar markant, visar Region Skånes sammanställning för 2023. Frågan om våldsutsatthet ska ställas till varje person som söker vård, oavsett anledning till besöket. Det fastställdes i november 2022, när Socialstyrelsen gick ut med nya föreskrifter. I Region Skåne finns sedan tidigare ett regionalt vårdprogram som är vägledande och beskriver hur den nya föreskriften ökar kraven på verksamheterna. Läs mer om vårdprogrammet på sidan Våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck. Där hittar du också implementeringsstöd. 

Kontakt: Pernilla Wargéus, Region Skånes projektledare för arbetet mot våld i nära relationer, pernilla.wargeus@skane.se  
I september kopplar Region Skåne om från Luer till NRFit 
Efter flera incidenter på grund av felaktiga anslutningar av Luer-kopplingar för neuraxialt bruk, inför samtliga regioner en ny koppling för bland annat epidural och spinal bedövning. Den nya NRFit-kopplingen minskar risken för fel betydligt. Region Skåne ställer om till NRFit den 25 september. Just nu inventerar förvaltningarnas införanderepresentanter vem och vilka som berörs. 
 
Kontakt: Petra Widerkrantz, regional projektledare, petra.widerkrantz@skane.se 
 

Nya och reviderade riktlinjer

Läkemedelsriktlinjen Utbyteslista läkemedel på rekvisition 
Läkemedelsriktlinjen Utbyteslista läkemedel på rekvisition har uppdaterats den 18 mars 2024. Utbyteslistan innehåller läkemedel som är likvärdiga, men inte direkt utbytbara. Du kan läsa mer om hur listan ska användas överst i utbyteslistan. 

Kontakt: lakemedelsradet@skane.se   
 

IT

Ny tjänst ska säkra åtkomst till IT-system för privata vårdgivare 
SD-WAN (Software Defined Wide Area Network) är en tjänst som har tagits fram i samband med SDV (Skånes Digitala Vårdsystem). Det är en mjukvarubaserad nättjänst, inklusive en konfigurerad router.  

Som en förutsättning för SDV och för att privat vårdgivare ska kunna använda de regionala IT-systemen, behöver de använda den konfigurerade routern från Region Skåne. Detta kommer även öka säkerheten och robustheten i åtkomsten till de olika systemen.  

Region Skåne kommer att kontakta samtliga privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne LOV och LOU, i linje med implementeringsplanen för SDV. Läs mer om vad detta innebär via länken nedan. 

Kontakt: Edith Escobar Medina, projektledare, Edith.Escobar.Medina@skane.se 
 

Utbildning

Introduktionskurs i medicinsk etik 
Etiska rådet i Region Skåne erbjuder en ny omgång av introduktionskurs i medicinsk etik i höst. Syftet med kursen är att introducera den medicinska etikens problem, teorier och metoder samt att öva på färdigheten att diskutera, ta ställning och skriftligen analysera frågeställningar inom den medicinska etiken. Alla som arbetar i verksamhet finansierad av Region Skåne har möjlighet att anmäla sig till kursen som ges via Lunds universitet. Läs mer och anmäl dig via länken. 
 
Kontakt: Johan Öberg, hälso- och sjukvårdsstrateg, johan.oberg@skane.se 
Strokedag i Malmö den 14 maj 
’Stroke mitt i livet’ är årets tema för strokedagen 2024.  

Kort om innehållet:  
Föreläsning, blodtrycksmätning och utställning på SUS Malmö — Stroke hos yngre — Stroke mitt i livet - samt att återgå till familjeliv, arbete och fritid — Rädda hjärnan.  
Klockan 12 till 14: blodtrycksmätning och utställning.  
Klockan 14 till 16.10: föreläsning.  

Du är varmt välkommen tisdagen den 14 maj, Jubileumsaulan på Jan Waldenströms gata 1, Skånes Universitetssjukhus, Malmö. 
 
Kontakt: Bruno Clevström, patientforum.sus@skane.se 
 
International Clinical Trials Day den 20 maj 
Klinisk forskning anordnar en föreläsningskväll med utställning om kliniska studier. Alla intresserade är välkomna.  

Kort om innehållet:— Vad är klinisk forskning? — Att vara patient i en klinisk studie — Att arbeta som forskningssjuksköterska — Från studie till behandling — Framtidens behandlingar.  
 
Tid och plats: måndagen den 20 maj klockan 17 till 20. Onkologens strålbehandling, Klinikgatan 5, SUS Lund. 
 
Anmälan och/eller frågor skickas senast den 15 maj via mejl till klinprov.VOHOS@skane.se  
Digital producentobunden läkemedelsinformation – ”Skånelistan paket 2”   
Region Skånes regionala enhet för läkemedel bjuder in till digitala entimmes-möten med fokus på prioriterade ämnen ur Skånelistan. Samma läkemedelsinformation kommer ges vid tio olika tillfällen i maj.  
 
Kontakt: Karolina Engvall, apotekare, karolina.engvall@skane.se   
Nätverksträff för samtalsledare i metoden riktade hälsosamtal 
Den 16 maj anordnas nätverksträff och fortbildningsdag för samtalsledare i metoden riktade hälsosamtal. Det blir en dag fylld av inspiration, nätverkade och ny kunskap.  
Anmälningslänk och planering för dagen finns nedan. 
 
Kontakt: Johanna Jaran, hälso- och sjukvårdsstrateg, johanna.jaran@skane.se 
Ny film "Doktorn frågar doktorn"
I denna film får du möta Jonas Hamfors och Mimma Hasselbring som diskuterar hur vi kan planera och jobba för en god och effektiv vård av patienter på särskilt boende, SÄBO, men också hur vi samarbetar på bästa vis med kommunala vården.  

Jonas Hamfors som är specialist i allmänmedicin har medverkat i Nationella primärvårdsrådets dokument om Samverkande hälso- och sjukvård i hemmet. Mimma Hasselbring är också specialist i allmänmedicin och har medverkat i LPO Äldres hälsa och palliativ vård i Skåne.   

Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
Nytt webbinarium om samverkan vid utskrivning från slutenvården 
När patienter som skrivs ut från slutenvården behöver samordning av sin vård efter sjukhusvistelsen samverkar vi i Mina Planer. Men vad behöver vi veta för att kunna planera för fortsatt handläggning av det vi tar över, och hur ser regelverket ut?  

Webbinariet belyser detta ur både den regionala och kommunala primärvårdens perspektiv. Eva-Marie Wendel, medicinskt ansvarig sjuksköterska Lunds kommun, och Jenny Andersson, specialist i allmänmedicin och AKO-koordinator i Skåne Nordväst, föreläser. 

Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
 
Nytt webbinarium om klaffsjukdomar 
Klaffsjukdom vid svar på ekokardiografi. En genomgång av de vanligaste klaffsjukdomarna samt lämplig handläggning och uppföljning inom primärvården. Föreläsare är Hannes Lynnér, specialist kardiologi och internmedicin, Medicinkliniken, Centralsjukhuset Kristianstad. 
 
AKO Skåne sänder webbinarier med olika teman en gång i månaden, möjlighet finns för åhörarna att ställa frågor under sändningen. Samtliga webbinarier finns på sidan AKO Skåne och kan ses i efterhand: AKO Skåne - Vårdgivare Skåne (skane.se)  
 
Kontakt: Johanna Kollin, handläggare AKO Skåne, ako@skane.se 
 
Kontakt Vårdgivarservice
Webb
vardgivare.skane.se/vardgivarservice
Telefon
040-623 90 00
Öppettider
måndag till torsdag 08.00-16.00, fredag 08.00-15.00
Kontakt Vårdgivarnytt
Har du tankar om innehållet i Vårdgivarnytt? Hör gärna av dig till Lisa Jalakas, redaktör.

Redaktör: Lisa Jalakas, lisa.mcshane.jalakas@skane.se  

Ansvarig utgivare: Maria Cea Melin, maria.ceamelin@skane.se
Hitta Ring Kontakta
Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv – inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård – i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.