Nyhetsbrev februari 2024

Region Skåne - Riktade hälsosamtal
Nyhetsbrev februari 2024
Läs på webben

Riktade hälsosamtal

Hej!

I detta nummer av nyhetsbrevet vill vi påminna om nätverksträffen den 16 maj, bjuda in till MI workshop den 13 maj samt påminna er som inte gått introduktionsutbildningen till hälsosamtal via video att anmäla er till något av vårens tillfällen. Vi berättar också om vår 1-årsuppföljning för 70-åringar som genomförde hälsosamtal förra året och om en nyligen publicerad artikel från Centrum för primärvårdsforskning där de intervjuat några av er samtalsledare.

Har ni frågor, funderingar eller behov av stöd är ni välkommen att höra av er till vår centrala support som du når via mail riktadehalsosamtal@skane.se eller telefon 0725-47 47 78.

Hälsningar
Emma Appell & Johanna Jaran
Processledare för riktade hälsosamtal i Skåne

 

Nätverksträff 16 maj

Nätverksträff för dig som är samtalsledare

16 maj i Malmö

Under dagen får du ta del av inspirerande föreläsningar om ämnen som kan komma upp under ett hälsosamtal.
Till exempel:

  • Hur klimakteriet kan påverka vårt mående och vilken risk för hjärt-kärlsjukdom en tidigare graviditetsdiabetes utgör?
    Mödravårdsöverläkare Helena Strevens och barnmorska Pernilla Wargéus
  • Varför det är viktigt att lyfta frågan om tandhälsa under hälsosamtalet?
    Spec. tandläkaren Henrik Jansson
Du kommer få ta del av erfarenheter kring att skicka ut inbjudan digitalt samt hur din vårdcentral kan samverka med andra samhällsaktörer som till exempel föreningar, kommun och näringsliv.

Vi kommer även på den här nätverksträffen ha det populära momentet ”fråga doktorn”. Skicka in dina frågor till våra medicinska rådgivare Malin Skogström och Mikael Wibom, via riktadehalsosamtal@skane.se 

Du träffar flera av våra samverkanspartners i utställningslokalen.


Anmälan till nätverksträffen
 

Fortbildning

Hälsosamtal via video 2024

För att hålla digitala hälsosamtal behöver du som samtalsledare gå en kort digital introduktion.

Nyckelfaktorerna i metoden är fortsatt viktiga i det digitala mötet - som motiverande samtal, samtala utifrån svar i Hälsokurvan samt att bjuda in alla i åldersgruppen.

Vi erbjuder introduktion den 3 april och den 8 maj. Välkommen att anmäla dig! 


Anmälan via Utbildningskalendern

MI workshop

Den 13 maj erbjuder vi en workshop för dig som vill ha feedback på ditt eget MI samtal. Vi kommer gå igenom ditt och andras transkriberade samtal och ge feedback. Ta chansen att utveckla dig och dina MI kunskaper.


Anmälan via Utbildningskalendern
 

Uppföljning

1-årsuppföljning för 70-åringarna

I slutet av 2023 genomfördes en 1-årsuppföljning av deltagare som varit med i pilotfasen för 70-åringar. En digital inbjudan och enkät skickades ut via 1177.se och varannan inbjuden deltagare inkom med svar.

Deltagarna angav att hälsosamtalet främst har förbättrat deras matvanor och resultatet var särskilt framträdande för män. En av sju män angav även att hälsosamtalet lett till förbättrade alkoholvanor. Vidare svarade var fjärde kvinna och var femte man att de varit på återbesök på vårdcentralen som följd av sitt hälsosamtal. De vanligaste orsakerna till återbesöket var uppföljning av blodfetter, blodsocker och blodtryck. Knappt fyra av fem deltagare angav att de berättat vad de fick reda på vid hälsosamtalet för andra så som familj och vänner. En tredjedel av deltagarna svarade även att levnadsvanor hos personer i deras närhet påverkats positivt av hälsosamtalet. Slutligen angav nio av tio deltagare att de skulle rekommendera andra 70-åringar att gå på ett hälsosamtal om möjligheten fanns. I dagsläget finns inget beslut om breddinförande av Riktade hälsosamtal för 70-åringar i Region Skåne.
 
Mer information och fler resultat från uppföljningen går att läsa på hemsidan inom kort.

Riktade hälsosamtal med 70-åringar: Intervjustudie med samtalsledare

Centrum för primärvårdsforskning har intervjuat samtalsledare som hade hälsosamtal med 70-åringar i pilotprojektet vintern 2022–2023.

Sexton samtalsledare från tolv vårdcentraler intervjuades om vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra.
Stöd från arbetskamraterna på vårdcentralen ansågs vara en framgångsfaktor. Fokuset på samtalen blev ofta bredare än levnadsvanor och hjärt-kärlrisk för den här åldersgruppen och det blev diskussioner om exempelvis balanssvårigheter, inkontinens och ensamhet. Samtalen upplevdes som viktiga och givande.
 
Det verkade som att deltagarna i den här åldersgruppen upplevde att hälsoenkäten var lite för omfattande och att frågorna om fysisk aktivitet och kost kan behövas ses över för 70-åringarna. Samtalsledarna tyckte också att midja-stusskvot var ett svårt mått att diskutera i den här åldersgruppen.

Stort tack till alla samtalsledare som var med på intervjuerna!


Läs hela artikeln