Loading

Jobbmässa för besöksnäringen i Fyrbodal 29 mars

Branschen som försvann…och återuppstod

Besöksnäringen är mycket känslig för konjunkturer och ändringar i omvärlden. Att resa, gå på restaurang och bo på hotell är något vi konsumenter gärna lägger tid och pengar på…när vi har just tid och pengar. När privatekonomin blir ansträngd prioriterar vi bort den typen av konsumtion, liksom företag drar ner på externa konferenser och resor för sina anställda. Detta är något branschen lärt sig leva med och anpassar sig efter. Att hela världen skulle drabbas av en pandemi var dock inget som gick att förbereda sig på och ett par års restriktioner mot resor och att samlas har slagit brutalt mot hela besöksnäringen. De som var anställda inom hotell och restaurang hade plötsligt inget jobb att gå till och ungdomar som hade tänk välja ett serviceyrke valde bort besöksnäringen till förmån för andra typer av jobb. Företagare tvingades minska sin verksamhet radikalt eller lägga ner helt och hållet.

Nu vill alla resa, uppleva och umgås igen

Så hävs restriktionerna, pandemin anses över och två års uppdämt behov av sällskapliga nöjen och resande väller upp inom oss. Nu vill vi gå på restaurang, umgås, bo på hotell, resa, vara på fysisk konferens och uppleva det vackra, härliga som gäster, besökare och turister. Besöksnäringen - nu kommer vi!

Och branschen tar emot med öppna armar, hjärtlighet och breda leenden. De som finns kvar. Med en blandning av glädje och förtvivlan möter branschen en flodvåg av efterfrågan med sin krympta personalstyrka. Behovet av ny personal är enormt, personer som kan laga maten, servera, ta hand om gästerna, sköta ruljangsen, få människor att trivas och må riktigt gott. Besöksnäringens alla delar skriker efter folk för att bemanna upp först och främst inför sommarens lovande säsong.

Branschen möts i kompetensråd för besöksnäringen i Fyrbodal

I kompetensråd besöksnäring i Fyrbodal möter företagare och företrädare för branschen utbildningsaktörerna för att samtala om branschens behov och utmaningar. Det akuta problemet just nu är inte brist på utbildningar som utbildar för denna typ av yrken, utan på att söktrycket är så lågt. Redan innan pandemin var det svårt att fylla utbildningsplatserna och nu krävs gemensamma krafter för att öka besöksnäringens attraktionskraft och visa upp dess yrken och möjligheter till riktigt roliga jobb och karriär.

Initiativet till en jobbmässa inför säsongen 2022 kom från Turistrådet. En arbetsgrupp med personer från Turistrådet Västsverige, Arbetsförmedlingen, Visita Västra, Hotell & Restaurangfacket, Uddevalla vuxenutbildning och Fyrbodals kommunalförbund bildades och på eftermiddagen den 29 mars öppnades dörrarna till jobbmässa för besöksnäringen i Vuxenutbildningens sprillans nya lokaler i centrala Uddevalla.

Varje timme hölls miniseminarier med information från facket, Visita och Arbetsförmedlingen med tips och inspiration inför att söka jobb och arbeta inom besöksnäringen.

Myller av nya kontakter

Det myllrade i Vuxenutbildningens lokaler då nya relationer skapades. Mängder av möten, samtal och miniintervjuer resulterade i att när dagen var slut var det ett flertal nöjda arbetsgivare och arbetstagare som funnit varandra och som nu kan möta besökssäsongen 2022 tillsammans.

Tjugotvå arbetsgivare från Fyrbodal samt även från södra Bohuslän, fanns på plats och erbjöd över 100 tjänster.

Med på mässan fanns allt från den lilla genuina gårdshandeln i Dalsland till det stora lyxresortet vid havet.

300 jobbsugna besökare strömmade igenom mässan för att möta sina potentiella nya arbetsgivare.

Linda Sturk, projektledare vid Turistrådet Västsverige

Turistrådet Västsverige glad över samverkan

Linda Sturk från Turistrådet Västsverige projektledde mässan. Hon är mycket nöjd, inte bara för att jobbmässan blev så lyckad, utan även för att ett konstruktivt och aktivt samarbete är etablerat.

Det är första gången vi genomför en fysisk jobbmässa tillsammans och jag är verkligheten glad och tacksam för samarbetet. Tillsammans kan vi stötta branschen utifrån olika perspektiv. Arbetet med mässan har fungerat utmärkt och jag ser fram emot att få fortsätta arbeta gemensamt på det här sättet. Förhoppningsvis gör vi en ny jobbmässa nästa år som då blir ännu bättre med utgångspunkt i de erfarenheter vi gjorde nu, säger Linda Sturk.

Vuxenutbildningen i Uddevalla är en del av pusslet

Maria Jonasson från Vuxenutbildningen i Uddevalla betonar värdet av att samverka med företagen och arbetslivet.

Som skolform har VUX ett uttalat kompetensförsörjningsuppdrag. Det innebär att vi är lyhörda för arbetsmarknadens behov av personal med rätt kompetens och anpassar utbildningsutbudet efter detta, säger Maria.

Ett sätt att möta branscher och fånga upp behoven är via de branschspecifika kompetensråden som Fyrbodals kommunalförbund processleder.

Jag är mycket glad över det konstruktiva samarbetet med besöksnäringen. Mässan var dessutom ett fint tillfälle att presentera oss som utbildningsaktör arm i arm med arbetsgivare från just den här branschen där suget efter personal med rätt kompetens är så stort.
Linda Sturk, Turistrådet Västsverige, Alisia Johansson Arbetsförmedlingen, Frida Arvidsson Visita Västra och Rebecca Wallin Hotell & Restaurangfacket

Kontakt: Kompetensforsorjning@fyrbodal.se

Utbildning och kompetensförsörjning vid Fyrbodals kommunalförbund
Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate

Credits:

Foto: Jenny Mårtensson. Matbild: Buffetcrusch, Pixabay