Loading

Vadå hållbar utveckling…vadå jämställdhet…vadå tillgänglighet…vadå icke diskriminering? Ny kunskap och nya möjligheter

De företag som engagerar sig kommer att överleva

Utbildning och kompetensutveckling är pusselbitar som kan hjälpa dig som företagsledare att bli starkare och mer hållbar.

Det paradigmskifte i samhället och i arbetslivet som länge varit väntat tycks nu vara här. Traditionella strukturer, normer och beteenden förändrats, troligtvis för all framtid. Begreppet hållbarhet har fått konkret mening, omställning är inte ett framtidsproblem och digitaliseringen är inte längre ett val.

Din arbetskraft idag och i morgon är Y och Z

År 2020 står Generation Z (<30 år) för 24 procent av den globala arbetskraften. År 2030 förutspås Generation Y (födda 1981-1995) och Generation Z tillsammans utgöra totalt 75 procent av alla arbetsverksamma. Generation Z sägs vara den först generationen som är "född online". Generation Z är värderingsstyrd och vill kunna påverka arbetets innehåll och upplägg. De eftersträvar balans mellan privat- och yrkesliv, flexibel arbetstid och stimulerande kollegor. Samtidigt är den digitala världen helt integrerad i dem. De tar lika villkor för kvinnor och män för givet och diskriminering samt stela könsstereotyper får dem att vända i dörren.

Unga kvinnor och män attraheras helt enkelt inte av företag som upplevs som gammaldags i såväl struktur som företagskultur.

Cirka 40 procent av företagsledarna i Sverige är 55 år eller äldre och en av sex har passerat pensionsåldern. För att attrahera, anställa, leda och utveckla kvinnor och män ur generation Z ställs stora krav på företagens ledning och förmåga till anpassning av såväl strukturer som normer och hållbarhetshänsyn. De företag som engagerar sig i hållbar utveckling idag blir de som överlever och når framgång i morgon.

Ingen ska behöva bli sjuk av sned arbetsbelastning och hälsofarlig stress. Diskriminering är ofta dold och hämmar utveckling av såväl företag och individ som hela samhället. Ofta är det likartade dolda och destruktiva strukturer och omedvetna normer och attityder på arbetsplatsen som leder till ojämställdhet, diskriminering och ohälsa.

Dessa går att blotta och åtgärda genom kunskap och ökad medvetenhet. Därför erbjuder projekt Fenixz en rad utbildningar som leder till ett sundare, klokare, starkare och mer hållbart företagande.

Fenixz fokuserar på att tillvarata ledare och medarbetares förmåga till anpassning och omvandling för att på så sätt bidra till att öka de små och medelstora företagens konkurrenskraft och en nödvändig näringslivsförnyelse.

Gå in på Fenixz.se och se utbudet av kurser och utbildningar. Satsningen är finansierad av EU och Västra Götalandsregionen så deltagandet för dig som företagsledare och dina anställa är helt utan kostnad. Men skynda dig, projektet slutar i december. Så anmäl deltagande för dig och din personal nu.

Just nu erbjuder vi bland annat följande kurser:

  • Hälsa, stress och stresshantering
  • Bättre arbetsmiljö
  • Systematiskt förbättringsarbete
  • Hållbarhetskommunikation.
  • Strategisk kompetensplanering
  • Agil verksamhetsutveckling
  • Coachande ledarskap
  • Leda i förändring

På Fenixz hemsida kan du botanisera bland kurser och utbildningsutbud för att se vad som skulle stärka och utveckla just dig.

Du kan även kontakta någon av våra rådgivare för att resonera om passande utbildningar. Kontaktuppgifter hittar du på Fenixz.se.

Kika in på Fenixz för att se hela kursutbudet.

Det är enkelt att gå med i Fenixz:

  1. För att delta i Fenixz skickar du ett mail till Fenixz@fyrbodal.se.
  2. Någon av oss i projektet kontaktar dig samt skickar ut en enkät och blankett som ni skickar åter.
  3. När blanketterna är inskickade och ert företag blivit registrerat får ni inlogg till utbildningsportalen.
  4. Börja anmäla er på kurser och utbildningar.

Läs mer om Fenixz och se aktuella utbildningar

Fenixz är en satsning från Fyrbodals och Skaraborgs kommunalförbund som erbjuder utbildningar helt utan kostnad för att stärka dig och ditt företagande.
Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate