Gode PR-tips til statsbudsjettet

I tiden før, under og etter fremleggelsen av statsbudsjettet er det mange av våre kunder på NTB Kommunikasjon som vil kommunisere sine meninger om innholdet og prioriteringene i budsjettet. Vi har spurt to sentrale kommunikasjonsledere om hvordan de jobber og hva de mener er det viktigste å tenke på.

Grundig forarbeid hos Norsk Folkehjelp

Vi kommer med innspill til statsbudsjettet på en rekke av våre fagområder, blant annet utviklingspolitikk, humanitær innsats, flyktning- og integreringspolitikk, frivillig beredskap og våpenpolitikk. Håkon Ødegaard er enhetsleder for kommunikasjon i Norsk Folkehjelp, og her er hans tre beste tips:

1. Legg en plan
Hovedlinjene i statsbudsjettet og mediedekningen av det er i stor grad mulig å spå i forkant, basert på signaler fra politikerne og lekkasjer til mediene. Hvilke budsjettposter kommer det til å være mest oppmerksomhet om? Er det varslet store endringer på områder innenfor din virksomhet? Legg en detaljert plan med mulige reaksjoner, talepunkter og talspersoner.

2. Vær kort og konsis
Skal du formidle reaksjoner på statsbudsjettet i en pressemelding, velg ett eller svært få tema. Gå rett på sak i tittel og ingress, og følg opp med sitater fra talspersoner i brødteksten. Hvis du skal reagere på flere saker, send heller flere ulike pressemeldinger med ulik vinkling.

3. Bruk Twitter
Hvis du har budskapet klart, er det ingen grunn til å vente. Gå gjerne ut på twitter før du har sendt pressemeldingen. Svar på utspill fra politikere og andre innen ditt fagfelt, tagg relevante personer. Når pressemeldingen er ute, bruk Twitter og andre sosiale medier til å dele også denne.

Unio setter intern gruppe og forbereder ulike scenarier

Et statsbudsjett er svært omfattende. Derfor består mye av jobben i å forberede seg godt. Det er viktig å være tidlig ute med egne kommentarer. Signy Svendsen er kommunikasjonssjef i Unio og har lang erfaring fra fagbevegelse, politikk og kommunikasjonsbransjen og her er hennes tre beste tips:

1. Intern gruppe
Sett ned en intern gruppe som avklarer hvilke saker/områder virksomheten skal forbedere seg på og lete etter når statsbudsjettet legges frem. Dermed vet man hva man skal se etter og kan være raskt ute med kommentarer.

2. Lag ulike scenarier
Forbered pressemeldinger der ulike scenarier kommenteres. Da kan man klare å være "på" raskt. Husk å ha talspersonen klar dersom dere skulle være så heldige å ha en sak som tar av.

3. Ha dialog med vaktsjefene
Det er ikke nødvendig å være i Vandrehallen på Stortinget. Journalistene er, naturlig nok, mest opptatt av de store organisasjonene eller dem som representerer det man gjennom lekkasjer har fått vite er årets "sprengstoff". Og etter hvert tar politikerne arenaen. Det er viktigere å ha en tett dialog med vaktsjefer i relevante og viktige medier, og avklar gjerne på forhånd at dere vil komme med noen spisse kommentarer. Mediene er tydelige på hvilke saker som vil ha potensial for å nå ut og hvilke som ikke har det.

Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.