SIK-certifiering viktig, men behöver anpassas
SIK-certifieringen togs fram av Trafikverket tillsammans med dess norska motsvarighet för att underlätta för oss inom väg och järnvägsområdet att arbeta i dessa båda länder. Men den viktigaste orsaken var att skapa en säkrare trafikmiljö vid vägarbetsplatser – för både vägarbetare och trafikanter. Ett viktigt bidrag i nollvisionen. Samtidigt finns en oro hos många kring utformningen av provet och för kostnaden för provskrivningen, vilket illustreras av nedanstående inlägg från Maskinentreprenörerna:
——————————

”Som utbildningsansvarig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna får jag många samtal från medlemmar som känner sig oroliga för att inte klara av SIK-certifieringen (Skandinavisk Infrastrukturkompetens), vilket skapar osäkerhet kring om de kan fortsätta sina arbetsuppgifter. En stor andel av våra medlemmar arbetar på vägar och gator runt om i hela landet och påverkas därför av införandet av SIK-certifiering.

Många maskinförare har valt sitt yrke därför att det är mer praktiskt än teoretiskt och för att utbildningen innehåller en bra blandning av teoretiskt och praktiskt arbete. Det är rätt val när man har talang för hantverk och praktiskt skapande istället för teoretiska principer, men då kan en certifiering kännas skrämmande innan man vet vad det innebär.

Det kan inte vara riktigt att duktiga maskinförare och anläggare inte längre ska ha möjlighet att utföra de arbeten som de är utbildade för, på grund av alltför teoretiska krav i en certifiering.

Vi är alla rörande överens om att det absolut viktigaste är att alla medarbetare kommer hem säkert till sina familjer efter avslutat arbete. Därför måste SIK-certifieringen bli en praktiskt tillämpbar kompetensprövning för ökad säkerhet på arbetsplatser längs vägarna. Certifieringen bör även utformas så att den är relevant för de arbetsuppgifter en maskinförare eller anläggare förväntas göra."

Agneta Rainsson, Maskinentreprenörerna

——————————
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.