NYHETSBREV VECKA 36 - 2015
SICAHT – på jakt efter nya marknader
Uppdrag: att genom innovationsprocesser kartlägga områden inom hälso- och sjukvården som behöver utvecklas och koppla ihop dessa behov med innovativa företag.

I takt med att vår värld digitaliseras och vi själva utrustar oss med mobiltelefoner, datorer och läsplattor växer marknaden för tjänster och produkter kring digital hälsa.

Men det handlar inte bara om vår egen vilja att kontrollera och följa vår hälsa utan minst lika mycket om hälso- och sjukvårdens jakt efter sätt att effektivisera vård och rehabilitering för en redan ansträngd vårdapparat.

Swedish Innovation Center for Applied Health Technology, SICAHT, är ett initiativ av Landstinget Blekinge i samarbete med BTH, Region Blekinge och näringslivet. Uppdraget är att genom innovationsprocesser kartlägga områden inom hälso- och sjukvården som behöver utvecklas och koppla ihop dessa behov med innovativa företag. Hittills har SICAHT arrangerat sju innovationsprocesser med företag, brukare och personal inom hälso- och sjukvården. Arbetet har så här långt resulterat i 88 behov eller problem som skulle kunna lösas med digitala tjänster eller produkter.

Förhoppningarna är att detta ska leda till nya innovationer som skapar arbetstillfällen i regionen.

Förutom finansiering från Region Blekinges medel för regional utveckling har projektet också beviljats medel från Europeiska utvecklingsfonden, ERUF. Läs mer på www.sicaht.se.
Blekinge får allt bättre företagsklimat
Blekinges kommuner blir allt bättre på att ge service till företagen. Det visar en större analys som Tillväxtverket gjort. Bland annat visar studien att småföretagen i Blekinge allt mer sällan anser att kommunala regler är ett hinder för tillväxt.

För några år sedan genomförde Region Blekinge tillsammans med regionens kommuner och länsstyrelse ett projekt som gick ut på att identifiera problem och förbättra myndigheternas service till företagarna i regionen. Några hundra tjänstemän inom kommunerna, länsstyrelsen och Region Blekinge deltog i utbildningar och workshops i syfte att hitta vägar att förbättra servicen till företagen.

Tillväxtverkets rapport kan inte ses som någon allenarådande sanning. Det finns många olika rapporter från olika organisationer om företagsklimat. Men Tillväxtverkets är en indikation på att något håller på att hända: en växande medvetenhet om att service och bemötande mot företag är en förutsättning för att företagen ska kunna växa och skapa arbetstillfällen.

Tillväxtverkets rapport visar att antalet företagare som är nöjda med kontakterna med Blekinges kommuner har ökat från 36 procent år 2008 till 51 procent 2014. Över huvud taget är det färre företag i Sverige som de senaste åren upplever att myndighetsregler är ett stort hinder för tillväxten.

Läs mer:
Företagens villkor och verklighet 2014 (Tillväxtverket)
Företagsklimat (Svenskt näringsliv)
SKL (Sveriges kommuner och landsting)