Grafikken viser mængden af dødsbrande, fordelt på boligtype, i årene 2016-2020 (kilde: Dødsbrandsdatabasen).



Forskel på røgalarm og brandalarm

maj 17, 2021

I Danmark har der de seneste fem år (2016-2020) været 286 dødsfald som følge brande. Alene i 2020 omkom 54 personer i en brand. Tallet er højere end 2019 (49 omkomne), men generelt er der en nedadgående tendens med dødsbrande.

Den – trods alt – positive tendens med færre brande kan hænge sammen med større fokus på området og bedre teknologier til at opdage brande i tide. Ifølge Dødsbrandsdatabasen sker 44% af dødsbrande på plejehjem eller almindelig bolig med pleje. Det viser, at der er behov for en fortsat opmærksomhed for sikkerhed i forhold til brand i eget hjem.

Hvis der anvendes et gammelt brandalarmanlæg (ABA-anlæg) består det ofte kun af termodetektorer, der reagerer på varme og ikke røg. Det betyder, at der først afgives alarm, når der er minimum 60° i et rum. Røgalarmer kan i disse tilfælde ses som et hjælpemiddel til en brandalarm – og som en forvarsling til brand. 

Røgalarmer og ABA-anlæg

Hos Tunstall har vi ikke brandalarmer, men røgalarmer. Røgalarmerne kan være et fint supplement til brandalarmer på plejecentre, som kører med gamle brandalarmanlæg (ABA-anlæg). Røgalarmen registrerer nemlig røgen før en eventuel brand kan nå at udvikle sig – og sender en alarm FØR et rum når at ramme 60°.

Når røgalarmen registrerer røg eller dampe, udsender den to alarmer – den ene er en lokal lydalarm, mens den anden typisk sendes ud til personalets telefoner. Røgalarmer kan både sende alarm via plejehjemmets kaldeanlæg (TeleVagt/Composio) eller via borgernes nødkald.

Alle røgalarmer fra Tunstall er CE-mærket, men kan IKKE erstatte en brandalarm.

De plejecentre, som har skiftet til nye ABA-anlæg, vil normalt være sikret via både røg- og termodetektorer, som kan detektere tegn på brand på et tidligt tidspunkt.

Se mere om Tunstalls røgalarm HER >

 

Kilder til ovennævnte tekst: Beredskabsstyrelsen, Dødsbrandsdatabasen og Tunstall A/S.

Velfærdsteknologiske løsninger fra Tunstall

Løsninger

Velfærdsteknologiske løsninger med mennesket i centrum.

Mere info

Cases

Læs mere om, hvordan Tunstall hjælpe med innovative løsninger inden for plejeområdet.

Mere info

Kontakt

Kontakt vores administration eller salgsteam.

Mere info