Fejring af European Day of Languages
I 2001 valgte Europarådet at erklære den 26. september for ’European Day of Languages’. Siden da har der den dag været arrangeret talrige projekter over hele Europa. Ideen med at fejre ’European Day of Languages’ er at markedsføre flersprogetheden og sprogundervisningen for børn og voksne. Men ideen er også at markedsføre den kulturelle mangfoldighed i Europa som en værdi, der bør plejes. 
 
For European Union National Institutes for Culture, EUNIC, har fejringen af dagen derfor fra starten været et af flagprojekterne. EUNIC Warszawa er en stærk organisation med 15 rigtige og 10 associerede medlemmer og gennemfører i fælleskab flere projekter om året, altid i samarbejde med stærke lokale partnere. I forbindelse med ’European Day of Languages’ var de vigtigste partnere: Fonden for Udvikling af Uddannelsessystemet, Warszawas Universitet, repræsentationen af EU Kommissionen samt biblioteker, teatre, skoler, Polsk Radio o.a.
 
En arbejdsgruppe, bestående af repræsentanter fra de deltagende partnere, arbejder et helt år, og fejringen i Warszawa er så omfattende, at der faktisk ikke er tale om én dag, men en hel uge. Projektet har sin egen hjemmeside og sin egen profil på Facebook , hvor der hele måneden igennem blev publiceret indlæg om sprogene og kultur forberedt af de kulturinstitutioner, der deltog i ’European Day of Languages’. Instituttet bidrog med indlæg om Dannebrog, Cirkelbroen og kaffepause.
 
Mottoet for fejringen af ’The European Day of Languages’ var i år: ’Sprog er vores styrke’.
Fra den 21.-27. september fandt flere forskellige projekter rettet mod forskellige grupper af modtagere sted. Under konferencen ’Assessment in Language Education’ (evalueringssystemet i fremmedsprogsundervisningen’), som bestod af to dages plenarmøder og paneldiskussioner, kunne 200 lærere og studerende høre foredrag af ti sprogeksperter fra forskellige lande.
 
Skoleklasser kunne over hele ugen deltage i prøvelektioner i forskellige europæiske sprog. For at muliggøre deltagelsen for unge fra hele landet blev det i år bestemt at gennemføre undervisningen via Skype. Der blev tilbudt 60 lektioner i 13 sprog: engelsk, bulgarsk, tjekkisk, dansk, fransk, græsk, spansk, irsk, tysk, portugisisk, rumænsk, slovakisk og italiensk. Der deltog skoler fra 31 byer, de fleste af byerne med under 10.000 beboere. I alle Skype-prøvelektioner deltog omkring 950 elever. Prøvelektionerne i dansk blev gennemført af Instituttets medarbejder og sprogunderviser Ola Jędrzejczyk. Tre skoler deltog i Skype–undervisningen: et gymnasium i Warszawa, et gymnasium i Zielona Gora, det vestlige Polen, og folkeskolen i Pyrzyce, en lille by ved Stettin. Modtagelsen var meget tilfredsstillende - lærerne beskrev erfaringen som ’værdifuld’ og fortalte, at lektionerne motiverede eleverne til at lære Danmark at kende. En del af eleverne ville meget gerne fortsat kunne lære dansk via Skype, den form for sprogtilegnelse appellerede også til deres smag og fantasi.
 
I Warszawa kunne børn i alderen 13-14 deltage i teaterværksteder, der blev gennemført på engelsk, spansk og tysk (under et af de forrige projekter gennemførte H.C. Andersen Paraden fra Odense et værksted). Yngre børn, der aldrig havde lært et fremmedsprog eller lige var begyndt på det, kunne deltage i sprogværksteder sammen med deres forældre. For 3-5 årige børn blev der arrangeret musik- og sprogværksteder. Børnene lyttede til fremmedsprog, dansede og prøvede at synge med. For børn i alderen 9-11 blev der gennemført madlavningsværksteder - på engelsk.
 
Specielle værksteder blev tilbudt flersproglige familier, hvor børn godt kan føle sig forvirrede. Målet var bl.a. at vise forældrene, hvordan man kan støtte børnene i dagligdagen. Alle værksteder var meget populære, og der kunne max. deltage 115 personer. Det overraskede arrangørerne, at der især var efterspørgsel efter know-how forbundet med familier med forældre fra forskellige lande - 50 interesserede familier kunne ikke være med, og de må vente til næste års fejring af ’European Day of Languages’.
 
Foto: ’European Day of Languages’ Polen 
 
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.