Region Skåne - Enheten för kunskapsstyrning /Utvecklingsenhet barnhälsa
Nyhetsbrev #4  Februari 2024
Prenumerera!.
Läs på webben

Aktuellt om barnhälsa

Nyhetsbrev #4

Bästa medarbetare!

Detta är vårt fjärde nummer av nyhetsbrevet Aktuellt om barnhälsa. Nyhetsbrevet riktar sig just nu främst till medarbetare inom barnhälsovården.

Vi har valt att skicka korta nyhetsbrev varannan månad för att nå ut med våra utbildningar, digitala träffar för dokumentationssamordnare och konferenser. På detta sätt kan vi ge er verksamhetsstöd och få vi mer kontakt med er som är klinisk verksamma.

Vi på Utvecklingsenhet barnhälsa hoppas att nyhetsbrevet når alla er som arbetar inom barnhälsovården och även andra som är intresserade av barns hälsa. Tipsa gärna era kollegor!

Varma hälsningar
Jet Derwig, teamansvarig på Utvecklingsenhet barnhälsa

Missade du första, andra och tredje numret? 

Inga problem! Du kan läsa det här. Där hittar du bland annat en presentation av team utvecklingsenhet barnhälsa och vårt uppdrag samt information om oss som jobbar på enheten. 

Ny processledare

Hej Anna, från och med mars ska du vara den nya processledaren i det lokala programområdet (LPO) barns och ungdomars hälsa.
 
Hur känner du inför det uppdraget? Det känns spännande och roligt. Uppdraget hänger ihop med andra uppdrag jag har och blir på så vis en naturlig utvidgning. Barns och ungdomars hälsa är för mig ett viktigt område där det finns stora möjligheter att tidigt påverka hälsan i positiv riktning, både på kort och lång sikt. Jämlik vård och tidiga insatser för barn med barns rättigheter i fokus har potential att ge stora hälsovinster i framtiden.
 
Du har ju en gedigen erfarenhet av processledarskapet sedan tidigare, som t ex i den lokala arbetsgruppen (LAG) amning. Vilka erfarenheter har varit värdefulla och kommer att tas med in i det nya uppdraget? Jag har lärt mig mycket under min tid på Kunskapscentrum barnhälsovård som jag haft stor nytta av, både i mitt arbete på Utvecklingsenhet barnhälsa och som processledare. För närvarande arbetar jag även med hälsodata, bland annat med barnhälsovårdens nationella kvalitetsregister BHVQ och med att öka kvaliteten på indata i PMO-journalen. Uppföljning är viktigt både inom LPO barns och ungdomars hälsa och LAG amning.
 
LAG amning har väl precis skickat ut en enkät, inte sant? Vad går den ut på? LAG amning har med hjälp från DARC (Enheten för dataanalys och registercentrum) tagit fram en enkät för att följa upp arbetet med att implementera Socialstyrelsens Tio steg som främjar amning i Region Skåne. Resultatet blir en baslinje och ett avstamp för arbetet inom LAG amning. Tanken är att enkäten ska upprepas framöver för att följa utvecklingen över tid.
 
Var hittar man länken till enkäten? Enkäten har skickats ut till verksamheter som möter blivande och nyblivna föräldrar. Vi har också lagt länken till enkäten i nyhetsbrevet, och alla som känner sig manade är välkomna att svara. Enkäten besvaras individuellt och ni får mycket gärna sprida den till kollegor. Sista dag att besvara enkäten är den 11 mars.

Särskilt viktigt!

Mässlingsutbrott i Storbritannien

Sedan den 1 oktober 2023 har antalet mässlingsfall ökat i hela Storbritannien med särskilt många fall i the West Midlands, där Birmingham ligger. Flera fall har även rapporterats från London.

Vi vill påminna om vikten av att se över barnens vaccinskydd mot mässling inför resa och hänvisar till de riktlinjer som finns på Rikshandboken barnhälsovård under rubriken MPR vid resa: Vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund - Rikshandboken i barnhälsovård (rikshandboken-bhv.se)

MPR-vaccinet kan ges från 9 månaders ålder enligt produktresumén. WHO, Folkhälsomyndigheten i Sverige och myndigheterna i många andra länder rekommenderar dock vaccination redan från 6 månaders ålder om risken för smitta är stor vid resa.

  • Tänk på att läkare ska ordinera MPR vaccin skriftligen när mässlingsvaccin ges före 12 månaders ålder.
  • MPR inför resa erbjuds kostnadsfritt på BVC.

Vaccination

Digital vaccinationskonsultation

Utvecklingsenhet barnhälsa erbjuder digitala vaccinationskonsultationer för att öka kunskapen om barnvaccinationsprogrammet och ge stöd till medarbetare på BVC och inom elevhälsans medicinska insatser.

På det digitala mötet har du som deltar möjlighet att ta upp vaccinationsfrågor. Maila gärna frågorna i förväg till utvecklingsenhet.barnhälsa@skane.se. Ange ”Frågor till digital vaccinationskonsultation” i ämnesraden.
Det behövs ingen föranmälan, det är bara att koppla upp sig till möteslänken.
Mötestider och länk hittar du här:

Barnets utveckling

Bokstart Skåne – snart är valet av ny bokgåva klart!

I samband med barnhälsovårdsprogrammets hembesök vid åtta månaders ålder får alla barn i Skåne en bokgåva.

Under hembesöket läser BHV-sjuksköterskan också boken tillsammans med barnet för att inspirera föräldrarna till fortsatt läsning.

Läsa med barnet, inte för barnet 
Dialogläsning är läsning med barnet och inte för barnet. Dialogläsning är följsam och tar vara på barnets intresse och tempo, väntar in och fångar upp interaktion och kommunikation genom ljud, ord och gester, samt bekräftar och anknyter till barnets vardag och begreppshorisont.

Bokgåvan är en nationell satsning 
Bokgåvan och rutinen med dialogläsning vid hembesöket är en del av Bokstart, en nationell språk- och läsfrämjande satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet, som inrättades i Skåne 2022.

Nu väljs nästa bokgåva
Just nu pågår processen att välja en ny boktitel för bokgåvan, alltså vilken bok som ska delas ut av barnhälsovården i Skåne under perioden 2025–2027.

Nomineringar till den nya bokgåvan har samlats in från barnbibliotekarier, BHV-sjuksköterskor och psykologer fram till den 31 januari. Den nya boktiteln väljs utifrån nomineringar och uppsatta kriterier. Vid Stora utvecklingsdagen - Länge leve läsglädjen! den 20 mars kommer bokgåvans nya titeln att presenteras. Information går också ut via ett pressmeddelande.

Bokgåvan idag 
Till och med slutet av 2024 är det boken Leka tittut av Maria Nilsson Thore och Annika Thore som delas ut när BVC kommer på hembesök. Att byta gåvobok med ett par års mellanrum ökar chansen att syskon får olika böcker.

Fortbildningsdag med fokus på barns språkutveckling och dialogläsning
Avslutningsvis vill vi tipsa om en inspirerande fortbildningsdag den 28 november med fokus på barns språkutveckling och dialogläsning, som anordnas av Utvecklingsenhet barnhälsa tillsammans med Biblioteksutveckling i Region Skåne. Dagen kommer bland annat att innehålla föreläsningar samt författar- och panelsamtal. Fortbildningen riktar sig till medarbetare från barnhälsovården och bibliotekarier, samt i mån av plats även andra professioner som träffar små barn. 

Levnadsvanor

Enkät om amning

Under våren skickas en enkät ut för att följa upp hälso- och sjukvårdens arbete med att skydda, främja och stödja amning.

Enkäten riktar sig till alla som arbetar som vårdgivare till blivande eller nyblivna föräldrar i Skåne. Avsändare är den lokala arbetsgruppen, LAG amning.

Bakgrund
Under våren 2020 genomfördes en kartläggning av amningsvården i Skåne som presenterades i rapporten "Tio steg som främjar amning - en rapport om amningsvården i Region Skåne 2020 "(skane.se) Rapporten baserades på enkätsvar från vårdpersonal i Skåne om amningskunskap. Region Skåne har därefter beslutat att implementera Socialstyrelsens "Tio steg som främjar amning" (socialstyrelsen.se) inom ramen för den regionala kunskapsstyrningen.


Lokal arbetsgrupp amning
På uppdrag av tre lokala programområden (LPO barns och ungdomars hälsa, LPO kvinnosjukdomar och förlossning samt LPO levnadsvanor) bildades våren 2023 en lokal arbetsgrupp (LAG) amning för att säkerställa en god och jämlik amningsvård i Region Skåne. LAG amning består av medlemmar från vårdkedjans olika professioner som arbetar med amning. Enkäten ett sätt att följa upp utvecklingen 
Enkäten är utformad för att följa upp Region Skånes arbete med att implementera Socialstyrelsens Tio steg som främjar amning, som syftar till att stärka hälso- och sjukvårdens amningsfrämjande arbete.

Tanken är att enkätundersökningen genomförs med jämna intervall för att följa utvecklingen över tid. Förhoppningen är att så många som möjligt besvarar enkäten för att vi ska få en nulägesbild att arbeta vidare från.

Den aktuella enkäten har tagits fram av LAG amning i samverkan med DARC (Enheten för dataanalys och registercentrum) och bygger delvis på den tidigare versionen från 2020.

Vem får enkäten? 
Enkäten sprids brett till vårdenheter som riktar sig till blivande eller nyblivna föräldrar i Skåne (amningsmottagning, barnkliniker, BB, BMM, BVC, förlossning, gyn, neonatal, specialistmödravård, vårdcentraler). Fråga gärna efter enkäten om du inte fått den. Det går också bra att svara på enkäten via länken nedan. 

Föräldraskapsstöd 

Tack!

Alla ni som svarade på enkät-undersökningen "Kartläggning av enskilda föräldrasamtal, EPDS, PIFF (pappa/icke födande förälder), stödjande samtal samt fråga om våld i nära relationer (VINR)"

Som en del i UE barnhälsas arbete med att utveckla en sammanhållen utbildning om enskilt föräldrasamtal och att fråga om våld i nära relationer (VINR) utfördes en enkätundersökning inom barnhälsovården i Region Skåne hösten 2023.

Syftet var att kartlägga utbildningsbehovet av enskilda föräldrasamtal, stödjande samtal samt att fråga om VINR. Enkätundersökningen besvarades av 175 BHV-sjuksköterskor i Region Skåne och vi vill rikta ett stort tack till er som bidrog till att ge en tydligare bild av behovet av utbildning inom de nämnda områdena.
Nedan visualiseras resultatet av några frågor i enkäten: 

De flesta av respondenterna har tagit del av utbildning i EPDS som erbjuds regelbundet av UE barnhälsa. Utbildning i PIFF erbjöds fram till 2021 vilket kan förklara att antalet som gått denna utbildning är relativt högt. Betydligt färre uppger att de fått utbildning i att fråga om våld i nära relationer, vilket kan bero på att utbildning inom detta område inte erbjuds specifikt riktat till barnhälsovården i Region Skåne.

Ovanstående diagram visar att fler skattar sig trygga i att utföra EPDS-samtalet i jämförelse med antalet som skattar sig trygga i att utföra PIFF-samtalet samt att fråga om våld i nära relationer (skala 0-10). 

I den avslutande frågan i enkäten gavs utrymme att beskriva vad som behövs för att känna sig tryggare i att utföra EPDS, PIFF-samtal och att fråga om våld i nära relationer (VINR). Nedan följer några av respondenternas svar:

”Vidare utbildning. Träffar med andra bvc-ssk och erfarenhetsutbyte. Vi är ensamma ute på alla bvc och alla sköter sitt. Om vi kunde träffas och utbyta kunskap och hjälpas åt hade det hjälpt mycket." 

"Rutin för VINR och gärna gå utbildning. Också osäker kring dokumentationsrutiner kring detta!!"

"Att VINR ligger som mall i PMO så att det blir tydligt att man frågat."

 
Sammantaget motiverar enkätundersökningens resultat en fortsatt utveckling av en sammanhållen utbildning i enskilt föräldrasamtal och att fråga om våld i nära relationer.

Kvalitetssäkring och uppföljning

Nu är Region Skåne med i BHVQ!

Nu har de sex pilotenheterna i Region Skåne överfört sina första data till barnhälsovårdens nationella kvalitetsregister BHVQ.

Efter två omgångar datavalidering av pilotenheternas överföring påbörjades den 5 februari dataöverföring från övriga BVC-enheter. Det är stora mängder data som ska överföras och det kommer att ta ett tag innan allt är på plats i registret.

Den 16 februari kunde hälsodata för närmare 25% av Region Skånes barn visualiseras i BHVQ:s statistikportal, BHVQ (compos.se) på regional nivå (enhetsnivå kommer så småningom). Arbetet med att öka andelen barn i BHVQ sker ute i BVC:s verksamheter genom att informera vårdnadshavare om BHVQ och markera Export BHVQ i journalen. Bra jobbat!

Dokumentationssamordnare på BVC

I samband med anslutning till BHVQ har samtliga BVC fått i uppdrag att utse en dokumentationssamordnare för att samordna arbetet med att kvalitetssäkra hälsodata och dokumentation i PMO.

Syftet med dokumentationssamordnare är att öka kvaliteten på indata i PMO, eftersom denna påverkar kvaliteten på automatiska uttag av barnhälsodata. Det ska vara lätt att göra rätt!

Dokumentsamordnarens uppdrag 
Dokumentationssamordnaren deltar vid digitala informationsmöten och ska förmedla information om korrekt dokumentation i PMO till övriga medarbetare. Det är mycket viktigt att meddela oss ett eventuellt byte av dokumentationssamordnare så att informationen når ut till alla på enheten.

Utses av chef på BVC
Det är chefen på barnavårdscentralen (BVC) som ansvarar för att utse dokumentationssamordnare. Chefen kan utse en dokumentationssamordnare för en enskild enhet eller för en grupp av enheter. Avgörande är att samtliga medarbetare får tillgång till samma information. I de fall det saknas dokumentationssamordnare går informationen från oss direkt till chefen.

Information på webben
Utvecklingsenhet barnhälsa har tagit fram en sida på Vårdgivare Skåne för att samla information för dokumentationssamordnare. Här är det även enkelt att informera oss om byte av dokumentationssamordnare:

Möten för dig som är  dokumentationssamordnare

  • Teamsmöte 1 mars 13.15-15.15
  • Teamsmöte 30 april 10.00-12.00
  • Teamsmöte 11 juni 10.00-12.00
Länk till möten skickas till dokumentationssamordnare i nära anslutning till mötesdagen. Vi välkomnar även övrig berörd personal på BVC att delta i dessa möten. Vi filmar mötena och skickar ut länk med film till dokumentationssamordnare.

Samverkan

Samverkan mellan BVC och tandvårdskliniker – en bild av hur det fungerar

Det är alla barns rätt att ha en frisk mun enligt Barnkonventionens artikel 24. Karies i förskoleåldern är ett folkhälsoproblem med polarisering mot socioekonomiskt svaga grupper.

Huvudansvaret för att främja en god munhälsa och förebygga oral ohälsa ligger på tandvården, men samarbetet med barnhälsovården är betydelsefullt, inte minst för att tidigt förebygga och ta hand om de barn som kan vara på väg att utveckla karies.

I Region Skånes avtal med leverantörer gällande Allmän tandvård för barn och unga vuxna 0-23 år och för leverantörer av Barnavårdscentral betonas att samverkan verksamheterna emellan ska ske, men det är oklart i vilken utsträckning och på vilka sätt samverkan förekommer. En digital enkät skickades därför ut hösten 2022 till alla verksamheter som har avtal med Region Skåne inom ovan nämnda områden.
 
Resultatet visade att knappt hälften av tandvårdsenheterna kände till uppdraget att samverka med barnhälsovården, medan kännedomen om uppdraget var något högre bland BVC-enheterna. Pågående eller planerad samverkan uppgavs av 24 BVC-enheter (av 151) och 15 tandvårdsenheter (av 371). Den vanligaste samverkansinsatsen från BVC:s sida var att ta kontakt med tandvården när man identifierade barn som var i behov av extra stöd med munhälsan, följt av att bjuda in tandvården till att informera i traditionella föräldragrupper på BVC alternativt på familjecentralens öppna förskola. Hos tandvården var den vanligaste samverkansinsatsen att vara tillgänglig för konsultation följt av att informera i BVC:s föräldragrupper och lämna material till BVC.
 
Bland orsaker till utebliven samverkan beskrevs från både BVC:s och tandvårdens sida att man saknade rutiner för genomförande av samverkan, samt att man upplevde uppdraget som oklart och med bristfällig styrning. Förslag på hur samverkan kan utvecklas fördes fram, exempelvis tandvård som en del utav en familjecentral, tydligare uppdrag från Region Skåne kring samverkan, möjlighet att remittera till varandra och gemensamma utbildningsdagar i syfte att skapa samsyn i det hälsofrämjande arbetet.
 
Mot bakgrund av Region Skånes övergripande mål om en god och jämlik hälsa bland befolkningen understryker resultaten från enkäten behovet av att både på kort och lång sikt utveckla samverkan mellan tandvården och BVC. Under hösten kommer därför en gemensam utbildningsinsats att erbjudas.

Malin Skoog Hälso- och sjukvårdsstrateg Enheten för uppdragsstyrning

Läkemedelsförskrivning mot förstoppning ökar hos barn och unga

Socialstyrelsens statistik på uthämtade recept för förstoppningsbehandling visar en tydligt ökande trend. Vad är orsakerna till denna ökning? Utvecklingen observeras på flera håll i landet och bland andra faktorer tros den senare blöjavvänjning ligger bakom detta folkhälsoproblem. Kom ihåg att ta upp potträning tidigt, redan vid 10 månaders ålder Toalettvanor - Rikshandboken i barnhälsovård (rikshandboken-bhv.se)
 
I år har den lokala arbetsgruppen (LAG) läkemedel barn och unga en poster och föreläsningar på detta tema på Läkemedelsmässan.
 
Kom till Läkemedel i Skåne 2024 på Malmömässan Hyllie 20–21 mars kl 09.00–16.30 och diskutera med oss om era tankar och erfarenheter på BVC och Vårdcentralen!
Anmäl dig här senast den 4 mars: Läkemedel i Skåne - Vårdgivare Skåne (skane.se)
 
 
Kathy Falkenstein-Hagander ordförande LAG Läkemedel barn och unga

Utbildningar & event

OBS! Lediga platser på Introduktion i barnhälsovård

Vi har ett antal platser kvar för BVC-sjuksköterskor till vårens Introduktionsutbildning i barnhälsovård. Datum för utbildningen är enligt följande schema:
 

  • Dag 1: 12 mars 2024. Omfattning: En heldag, SAS Radisson i Malmö.
  • Dag 2: 19 mars 2024. Omfattning: En heldag. Webbinarium via Teams.
  • Dag 3: 4 april 2024. Omfattning: En heldag Webbinarium via Teams.
  • Dag 4 och Dag 5: 17-18 april 2024. Omfattning: Internat på Fritiden i Ystad.

MARS
6

Grunda sunda vanor 

Digital utbildning i samtalet om övervikt på BVC. En metod för att samtala med barn och föräldrar om levnadsvanor samt att bemöta familjer vars barn har en uppåtgående tillväxttrend.

Anmälan
MARS
12

Introduktionsutbildning i barnhälsovård 

En fem dagars utbildning för nyanställda på barnavårdscentral (BVC).

Anmälan
MAJ
15

Heldag om det neonatala uppföljningsprogrammet och barnhälsovårdsprogrammet

Utbildningsdagen syftar till att främja samverkan mellan personal inom neonatalvård och barnhälsovården för att ge familjen bästa möjliga stöd.

Anmälan
APRIL
10

EPDS

Fortbildningen ger kompetens att genomföra depressionsscreening för post partum depression. Består av en heldags- och en halvdagsutbildning.

Anmälan

Utvecklingsenhet barnhälsa verkar för en god, jämlik och rättvis hälso- och sjukvård för barn och ungdomar i Skåne genom att samverka med det nationella systemet för kunskapsstyrning, samt genom att stödja, utveckla och kvalitetssäkra barnhälsovården i Region Skåne.

Organisatoriskt tillhör Utvecklingsenhet barnhälsa Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning, vid Koncernkontoret och samordnas av Enheten för kunskapsstyrning.

Utvecklingsenhet barnhälsa arbetar övergripande både regionalt och nationellt inom området barnhälsa och ska:

  • Arbeta med barns och ungdomars hälsa 0 - 20 år
  • Utgöra det centrala barnhälsovårdsteamet (CBHV-team) för barn 0 - 6 år
  • Samverka med systemet för kunskapsstyrning
ENHETENS UPPDRAG
  • Implementering av riktlinjer och program, exempelvis Nationellt barnhälsovårdsprogram för barn 0–6 år.
     
  • Utbildning, exempelvis introduktionsutbildning för nya medarbetare inom barnhälsovården, utbildning i föräldraskapsstöd i samarbete med psykologer inom barn- och föräldrahälsa samt externa föreläsningar om barnhälsa vid olika lärosäten i Skåne.
     
  • Stöd till verksamhet och barnhälsovårdens medarbetare via funktionsbrevlåda, nyhetsbrev och digitala vaccinationskonsultationer.
     
  • Utveckling av metoder som främjar barns hälsa och utveckling. Några exempel är digitala föräldrastödsprogram på plattformen Stöd och Behandling, dialogläsning vid barnhälsovårdens åttamånadershembesök i samverkan med Regions Skånes kulturförvaltning, Växa Tryggt, ett hembesöksprogram i samverkan med Skånes Kommuner, samt Grunda Sunda Vanors samtalsmodell.
     
  • Kvalitetssäkring och uppföljning av barnhälsa ur ett folkhälsoperspektiv. Exempelvis pågår ett förbättringsarbete gällande insamling av hälsodata inför anslutning till barnhälsovårdens nationella hälsodataregister (BHVQ) och Nationella vaccinationsregistret (NVR).
     
  • Samverkan inom Kunskapsstyrning, Barn i utsatta livssituationer, Barnets rättigheter samt samverkan med Enheten för tandvårdsstyrning.

Information om personuppgifter
Du får detta utskick eftersom du tidigare registrerat dig för liknande utskick eller för att Region Skåne inom sitt myndighetsuppdrag vill kontakta dig. Om du inte längre vill få liknande utskick kan du avregistrera digPå skane.se/personuppgifter kan du läsa mer om dina rättigheter samt hur och varför Region Skåne hanterar personuppgifter.