Estland, Letland og Litauen
Diversitet, medier og kulturel udveksling
2015 har på Baltikum været et år præget med særdeles stor diversitet i de kulturelle arrangementer. Udover det betydelige 25 års jubilæum, har der været betydelig aktivitet. Her følger nogle punktnedslag fra efterårets mest aktuelle projekter.
 
 
Baltic Centre for Media Excellence skudt i gang med DKI som jordemor
 
Et ”Baltic Centre for Media Excellence” er etableret. Centret er dannet af toneangivende medier i Estland, Letland og Litauen med støtte fra danske og andre nordiske partnere. Formålet er at udvikle uafhængige medier i de tre baltiske lande og i de såkaldte EU partnerskabslande. DKIs rolle er at få centret op at køre og sikre, at alle interessenter er med og føler sig hørt og godt behandlet. 
 
BCME lagde ud med et kursus i Riga, arrangeret med Kulturinstituttet og finansieret af Udenrigsministeriet om nyhedsformidling.  Danske Jacob Fenger underviste. Samme arrangører afholder med nyhedsdirektør Ulrik Haagerup seminarer i Riga i Tallin, og to yderligere seminarer. 
Afdelingen har igennem et år arbejdet med at styrke frie og uafhængige medier i Baltikum i tæt samarbejde med  det danske Udenrigsministerium,  Nordisk Ministerråd, det såkaldte NB 8 samarbejde medierne, de baltiske regeringer med videre
Arbejdet har været meget ressourcetungt, men har været nødvendigt for at sikre, at vi i Østersøregionen er klar til møde de betydelige udfordringer, som udviklingen i vores del af verden jo har gjort klart eksisterer.
 
 
Kultur og bæredygtighed.  Et EU flagsskibsprojekt fortsætter
 
Østersø-bæredygtighedsprojektet Culturability, som DKI i samarbejde med Nordisk Ministerråd og alle lande omkring Østersøen er i gang med, fortsættes i 2016.  Det betyder, at kultur og bæredygtighed fortsat vil stå centralt i regionens kulturarbejde.
 
 
My!Europe konference
 
Et af vores større projekter dette efterår har været en todages konference afholdt med fokus på den nuværende flygtningekrise og den baltiske arbejdsmigration. Konferencen fandt sted 10.-11. december i Letlands Nationalbibliotek, og deltagerlisten strakte sig fra baltiske NGO’er, EU repræsentanter, regeringsrepræsentanter til forskere og alle, der har en interesse i debat og viden om migration set fra et baltisk perspektiv. Der deltog folk fra mere end 10 lande. Konferencen var en del af projektet ’My!Europe’, som fortsætter i 6 andre europæiske lande og søger at skabe et mere demokratisk og socialt Europa. Resultaterne fra gruppediskussioner på konferencen i Letland vil blive inddraget ved den næste konference, som afholdes i Tjekkiet. Hele projektet er støttet af ’Europe for Citizens’ programmet.
 
 
EDDA udgivelse og Valhalla udstilling
 
For at markere udgivelsen af den islandske saga EDDA afholdt DKI i november en reception og en filmvisning af tegneserien Valhalla på Letlands Nationalbibliotek. Sidst men ikke mindst har vi i samarbejde med tegneren Peter Madsen og Letlands Nationalbibliotek skabt en udstilling, der hylder den danske tegneserie Valhalla. Udstillingen skal videre til både Tallinn og Vilnius i 2016.
 
 
Poetry slam
 
Danske og lettiske traditioner bliver sat under den offentlige lup og åbent debatteret i et arrangement afholdt på Kaņepes Kultūras centrs i Riga. Den danske poetry slammer Dennis Buchleitner vil sammen med to lettiske poetry slammere give publikum en litterær aften, hvor de hver især vil opføre dele af deres poesi og efterfølgende deltage i en diskussion med publikum. Ideen med arrangementet er at sætte fokus på forskelle i den litterære tradition i Danmark og Letland.
 
 
Danske børnefilmdage i Riga
 
Bliver igen i år afholdt med støtte fra DKI. Visningerne vil alle finde sted i biografen K Suns i Riga fra 15. december indtil 27. december. Børn og deres forældre har gratis afgang til filmene.
 
 
Opsamlende har 2015 været fuld af kulturel udveksling mellem Danmark og de baltiske lande. Ovenstående er kun et udsnit af alle vores projekter, og resten er mindst lige så interessante. Året blev desuden afsluttet med en stor Carl Nielsen koncert i Great Gilde hall med Riga Symfoniorkester. Dermed afsluttede vi ikke kun 2015, men også 150-året for komponisten. Vi håber at have berørt så mange kulturelle emner og områder som muligt. Kulturel udveksling og diversitet er noget, vi hele tiden bestræber os på at gøre bedre, og det håber vi også på at gøre i 2016, der allerede nu er fuld af kulturelle aktiviteter.
   
Foto: Børnefilmdage i K Suns
 
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.