Carl Nielsen 150-års Jubilæum fejres
I anledningen af 150 året for den danske komponist Carl Nielsens fødsel, afholder DKI Bruxelles to events med fokus på kunstens og musikkens rolle i unges dannelse og sociale mobilitet.
 
Carl Nielsen – en mønsterbryder
Carl Nielsen blev født i 1865 i fattige kår i en landarbejderfamilie på Fyn i Sortelung syd for Odense. Faderen, Niels Jørgensen, forsørgede søskendeflokken på 12 som daglejer på nærliggende gårde og som husmaler i områdets landsbyer. Det lå derfor ikke i kortene, at Nielsen skulle blive en af sin tids førende komponister.
 
Carl Nielsens vej ud af fattigdom lå i musikken. Hans første musikalske oplevelse fandt sted, da han som seksårig blev ramt af mæslinger. Imens moderen passede den syge Nielsen, rakte hun ham den trekvarte violin, der hang på væggen. Han skulle så spille, hvad hun gik og sang.  Det stod hurtigt klart, at Nielsen havde talent for at spille violin. Som 14-årig søgte han optagelse i det lokale militærorkester, og som 18-årig, takket være nye statstilskud til fripladser, blev Carl Nielsen optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.  I 1886, som 21-årig, var Carl Nielsen færdiguddannet violinist.
 
To events med fokus på musikalsk talent
DKI Bruxelles inviterer i oktober til to events med talentfulde unge kunsterne, der i hver sin genre fortolker Carl Nielsens værker på nye og udfordrende måder.
 
Carl Nielsen master class og koncert
Onsdag den 14. oktober afholder den danske, internationalt anerkendte klarinettist John Kruse en master class med klarinetstuderende ved Conservatoire Royal de Bruxelles. Om aftenen samme dag vil Kruse i samarbejde med pianisten Michael de Bock spille en Carl Nielsen-inspireret koncert. Til koncerten vil Kruse og Bock spille Nielsens ’Fantasistykke for klarinet og klaver’, samt værker af Niels W. Gade, Bent Sørensen og Francis Poulenc.
 
Carl Nielsen Remixed
Lørdag den 17. oktober afholder DKI Bruxelles i samarbejde med Urban Woorden et breakdance- og rap-event med titlen ’Carl Nielsen Remixed’.  Urban Woorden er en sociokulturel organisation, der arbejder ud fra den vision, at lyrik, musik og kreativitet styrker unges dannelse. Gennem faste ugentlige workshops med frivillige instruktører styrkes de unges selvværd gennem forskellige former for kreativ udfoldelse. Til eventen vil de unge, gennem dans og rap, give deres fortolkning af Carl Nielsens musik og liv og inkorporere deres indtryk i en moderne fortælling.
 
Kultur spiller en afgørende rolle i unges dannelse
På trods af forskelligartetheden af de to events, sætter de på hver sin vis fokus på kunstens og kulturens rolle i menneskers dannelse. Carl Nielsen var en mønsterbryder, der gennem musikken løftede sig ud af fattigdom. Med de to events belyser DKI Bruxelles kulturens værdi som mere end blot underholdning.
 
Foto: DKI Bruxelles
    
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.