Når ældreområdet ”sættes fri”

feb 21, 2023

Regeringen vil ”frisætte” ældreområdet (og den øvrige offentlige sektor). Planerne bevirker fx, at plejecentre skal være “selvstyrende enheder med egen bestyrelse og driftsøkonomi – med frihedsgrader som private virksomheder eller selvejende institutioner”.

Hvis det gennemføres, betyder det, at beslutninger om at bygge et nyt, eller at udvide et eksisterende, plejecenter vil ligge hos plejecentrets nye bestyrelse – og ikke hos kommunen eller anden myndighed.

StatistikNyRegering.jpg

Hvad tænker befolkningen om at ”frisætte” ældreområdet?

Holdningerne til spørgsmålet kan være delte. Hos Tunstall har vi derfor gennemført en mindre undersøgelse blandt 300 personer*. Af de indkomne svar er 54% positive, 34% i tvivl, mens 12% mener, at det ikke er en god idé med frihed inden for ældreområdet.

Grafikken viser, hvordan deltagerne svarede på spørgsmålet: "Hvad synes du om regeringens forslag med lokale bestyrelser for plejehjem?"

 

*Omkring 80% af de adspurgte arbejder inden for ældre- og plejeområdet. 50% svarede tilbage på undersøgelsen.


Ældreminister Mette Kierkgaard taler om, at det kan give udfordringer at finde bestyrelser til plejehjem

Ifølge vores lille undersøgelse er de fleste positive overfor lokale bestyrelser for plejehjem. Samlet set er 30% dog bekymrede mht. at kunne sammensætte bestyrelserne. Ofte kan beboernes tilstand gøre, at deltagelse i en bestyrelse er urealistisk, ligesom pårørende kan bo i en anden del af landet. Det hører med til de ting, som ældreminister Mette Kierkgaard vil undersøge. Til Magasinet Pleje siger hun: ”Vi skal blive klogere på, hvad det er, brugerbestyrelserne skal kunne beslutte, hvilket ansvar de skal have, og hvad konsekvensen skal være, hvis fagligheden mangler på plejehjemmet.”
Læs artiklen i Magasinet Pleje HER >

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde taler om en Sundhedsstrukturkommssion

I et interview med Altinget taler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde om en Sundhedsstukturkommission, der skal sammensættes uden KL og Danske Regioner. Hos Tunstall ser vi et offentligt/privat samarbejde som vejen frem. Så hvis udmeldingen betyder, at der denne gang også medtages input fra det private, kan det bestemt være en farbar vej.

Tunstall er klar til at bidrage med løsninger til ældre- og plejeområdet

Tunstalls holdning er, at politikerne skal være bedre til at inddrage private virksomheder i at løse opgaven indenfor ældre- og plejeområdet. Meldingen fra ministeren er derfor interessant – og noget, som vi vil følge op på hos Tunstall. På baggrund af vores erfaring mener vi nemlig, at samspillet mellem det offentlige og private er det bedste.

Et godt eksempel er, når det kommer til at kunne skaffe hænder nok. Allerede i 2030 vil der fx mangle omkring 40.000 medarbejdere indenfor ældre- og pleje. Det viser tal fra FOA.

Hos Tunstall kan vi fx hjælpe med digitalisering i forhold til kontakten med borgerne. Men det betyder ikke, at der bliver længere til dem – tværtimod. Personalet får bedre muligheder for at løse deres kerneopgave i at yde ældreomsorg. Og ikke mindst: det bidrager til, at borgerne kan leve et mere trygt og uafhængigt liv i eget hjem.

Mere information om, hvordan Tunstall kan hjælpe:

Tunstalls Anette Stjerne talte til partiledermøde i oktober >

Sådan kan vi hjælpe med at spare tid og frigøre varme hænder i kommunerne >

Se mere om Digitalt Tilsyn >

Se mere om Tunstall Cognitive Care® >


Velfærdsteknologiske løsninger fra Tunstall

Løsninger

Velfærdsteknologiske løsninger med mennesket i centrum.

Mere info

Cases

Læs mere om, hvordan Tunstall hjælpe med innovative løsninger inden for plejeområdet.

Mere info

Kontakt

Kontakt vores administration eller salgsteam.

Mere info