Afslutning af året i Carl Nielsens ånd
Instituttet i Polen afslutter året med musikarrangementer i Carl Nielsens ånd og glæder sig til det nye år med arkitektur, design og bæredygtighed som et af hovedemnerne i 2016.
 
Det er ikke underligt, at dette års sidste arrangementer i Instituttets regi foregik i forbindelse med Carl Nielsens 150-års jubilæum. De fleste af projekterne blev i løbet af året arrangeret i samarbejde med de fornemste polske kulturinstitutioner, som ikke kun er kendte for deres kulturelle virksomhed og ekspertise, men som også råder over fine sale og lokaler, der tiltrækker både polsk og udenlandsk publikum til fyldte huse.
 
Polens økonomiske udvikling i de især sidste 10 år har fået sin udfoldelse i bl.a. de mange nybyggerier, som landet nu kan prale med. En stor del af dem er kulturinstitutioner, som er dukket op over hele landet, nu tit med status som arkitektoniske ikoner, hvoraf de vigtigste er Filharmonien i Szczecin (vandt Mies van der Rohes arkitekturpris i 2015, hvor det bl.a. udkonkurrerede Søfartsmuseet i Helsingør ), Det Nationale Musikcenter i Wroclaw, Museet for de Polske Jøders Historie i Warszawa, Det Nationale Radiosymfoniorkesters Koncertsal i Katowice m.fl. Alle er i øvrigt samarbejdsvillige og med deres rige programmer tiltrækker de et stort publikum i alle aldre.
Som Christine Pryn fra kvartetten Nordlys for nylig har udtrykt det: ”Vi har lige været i Katowice og spillet i det nye radiohus. Det var utrolig flot. Gang på gang bliver jeg imponeret af, hvor højt Polen prioriterer kulturen. Det kan vi lære meget af i Danmark!”
 
Netop i Radiohuset i Katowice foregik den musikalske afslutning på året i Carl Nielsens ånd, hvor Copenhagen Vocal Ensemble Musica Ficta med Bo Holten som dirigent optrådte for en fuld sal som sidste del af ensemblets polske turné med koncerter i Warszawa og Szczecin på programmet. Koncerten i Katowice afsluttede den 2-uger lange serie ’Danske Dage’ med i alt 7 koncerter og bl.a. deltagelse af strygekvartetten Ensemble Nordlys og Jacob Kullberg, hvor der ud over Carl Nielsens værker også var andre danske komponisters musik med på programmet.
 
Tidligere på året medarrangerede Instituttet ellers koncerten med den verdenskendte Danske Strygekvartet, som optrådte på Warszawas Nationalfilharmoni i marts. De danske musikere modtog en stående ovation for deres fremførelse af to af Carl Nielsens strygekvartetter. Krakow Symfoniorkester fejrede til gengæld jubilæet med i maj måned at introducere publikum i Krakow og i Warszawa til Carl Nielsens suite ’Aladdin op 34’, som på den måde fik sin polske premiere. I sommers spillede Allan Rasmussen og Camilla Bachhausen en række koncerter med bl.a. Carl Nielsens musik under festivalen ’Musik i Paradis’. Prof. Hans Fagius fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, en af de største nordiske organister, var i august jurymedlem under Feliks Nowowiejski Internationale Orgelfestival i Poznan. Ved den lejlighed spillede han også Carl Nielsens kompositioner.
 
I november havde studerende på musikkonservatorier i Warszawa, Lodz og Poznan, den i Polen sjældne, lejlighed til at høre foredrag om Carl Nielsens musik ved Marianne Granvig, vicerektor ved Syddansk Musikkonservatorium i Odense. Hun var inviteret af Instituttet til både at holde foredragene og at skrive en artikel om komponisten til landets bedste musiktidsskrift Ruch Muzyczny.
 
Jubilæet blev desuden markeret ved, at Instituttet distribuerede 1.000 cd’er produceret af Det Kgl. Bibliotek med Carl Nielsens sange, sunget af ensemblet Ars Nova, til de polske musikkonservatorier og til publikum i forbindelse med koncerterne.
 
Det samlede publikum for Carl Nielsens arrangementer, hvor kulturinstituttet var medarrangør, var på ca. 5.000. Dette giver håb om, at både den sjældent spillede Carl Nielsen, og også andre i Polen næsten helt ukendte danske komponister som N.W. Gade, Rued Langgaard, Vagn Holmboe og Fini Henriques, vil blive hyppigere hørt på de polske musikscener.
 
Trods de mange fine, nye kulturinstitutioner, boligbebyggelser, idræts-, shopping- og businesscentre, der fornyligt er blomstret op over hele Polen, kræver det offentlige rum stadigvæk meget omhu og nytænkning. Trods mange gode eksempler for succesfulde byfornyelser, som netop Katowice er en af de bedste af, hvor det gamle kulmineområde er blevet omdannet til et kulturdistrikt, er der stadig mange områder i Polen, der kræver gode bystrategier. 2. Verdenskrigs ødelæggelser, den efterfølgende kommunistiske uniformisme samt landets og samfundets længevarende fattigdom har nemlig efterladt deres dybe spor.
 
I 2016 vil Instituttet derfor særligt fokusere på arkitektur, byudvikling og bæredygtighed, hvor danske erfaringer kan tages i brug. Arkitekturen har allerede været på Instituttets program i de forrige år, dog er flere initiativer dukket op i 2015, hvor danske arkitekter, designere og eksperter har meget at byde på. Instituttet vil især videreudvikle samarbejdet med universiteter og arkitektorganisationer, samt lokale myndigheder, men vil samtidigt være initiativtager og partner for de polske aktører bag byernes byudviklingsstrategier i de kommende år. Det vil bl.a. ske via besøgsprogrammer, seminarer, oplæg og evt. udstillinger. Samtidigt vil vi gennem samarbejde med lokale myndigheder og skoler vise den danske tilgang til og fornemmelse for arkitektur og design.
 
Nok er det ikke lykkedes for nogen af de danske arkitektfirmaer at vinde arkitektkonkurrencen om at bygge det nye Museum for Nutidskunst i Warszawas centrum ved Kulturpaladset. I sidste ende vil den amerikanske Thomas Phifer udvikle projektet. Men vi kan se frem til, at århusianske Schmidt Hammer Lassens høje kontortårn vil blive placeret i Warszawas centrale finansdistrikt og snart vil fremstå som et genkendeligt vartegn i byens skyline.
 
På billedet ses Copenhagen Music Ensemble Musica Ficta optræde i det nye Radiohus i Katowice i november. 
   
Foto: Bartek Barczyk
 
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.