Ledare: Vi famlar i mörkret
Vägarbetsplatser är ur många perspektiv högriskområden. Det är många intressen som ska samsas på en begränsad yta, där både vägarbetare och trafikanter utsätts för stora risker. En av de viktigaste frågorna som SBSV just nu arbetar med är att skapa en heltäckande statistik över vägarbetsrelaterade olyckor och incidenter.
Idag finns statistiken spridd hos olika aktörer och det behövs en helhetsbild för att bättre kunna se olika problemområden. På så vis kan man genomföra åtgärder där de bäst behövs – vilket ger en tryggare arbetsplats och en säkrare trafikmiljö.
Det behövs en aktör som tar ansvar för helheten, dit alla berörda parter rapporterar, för att kunna analysera, dra slutsatser och åstadkomma ett verkligt resultat för att uppnå det långsiktiga målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. SBSV hoppas kunna bidra till att skapa en sådan funktion, vilket kommer hela vägsäkerhetsbranschen och alla trafikanter tillgodo.
 
Nytt initiativ – 100 genomförda förbättringar
Ett annat sätt att skapa säkrare vägarbetsområden är SBSVs initiativ ”100 genomförda förbättringar för att skapa ett säkrare vägarbetsområde”. Ett upprop till alla att bidra med små som stora idéer för ökad säkerhet. Det kan gälla t ex nya metoder, regler och produkter. Läs mer om initiativet på sbsv.se.
 
Vi ses på På väg-mässan!
Jag hoppas givetvis att vi ses på På väg-mässan på Elmia i Jönköping den 7-8 mars. Ett samarbete mellan Trafikverket och SBSV och ett tillfälle för branschen att samlas och utbyta erfarenheter och visa hur vi bidrar till en säkrare trafikmiljö. Läs mer här.
 
Attityder och oskyddat
Andra viktiga frågor som SBSV arbetar med handlar om attityder hos trafikanter samt en växande grupp oskyddade trafikanter, för vilka det finns mycket att förbättra. Men vi behöver veta mer. Vi famlar i mörkret. Med en heltäckande statistik skulle vi kunna agera effektivare och med kraft för att skapa vad jag drömmer om; nämligen världens säkraste vägarbetsplatser.
 
Thomas Wuopio
Ordförande SBSV
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.