Trojka Vitruvi: En dansk kammertrio gør og får indtryk i Rusland
Den danske Trio Vitruvi har siden deres opståen i sommeren 2013 allerede gjort en forrygende karriere. Blot et halvt år efter pianisten Alexander McKenzie, violinisten Niklas Walentin og cellisten Jacob la Cour påbegyndte deres samarbejde, vandt de i 2014 både 1. prisen og publikumsprisen til P2’s kammermusikkonkurrence, der afholdes hvert tredje år. Kun to uger senere vandt de endnu en pris – denne gang 1. prisen til den lettiske ’Jūrmala International Music Competition’. Den unge trio har spillet Europa tyndt, gæstet musikkonservatoriet i den nordøst-kinesiske by Shenyang og har selvfølgelig også besøgt Rusland.
 
De gjorde deres debut på russisk jord i Sankt Petersborg i marts 2015 på invitation af Det Danske Kulturinstitut, hvor de spillede værker af bl.a. Carl Nielsen, Vagn Holmboe og Dmitrij Sjostakovitj til i alt tre yderst vel modtagne koncerter hhv. i Sankt Petersborgs Filharmoni, på Rimskij-Korsakov-museet og i Det Danske Kulturinstituts lokaler. Den klassiske musikscene i byen, der populært kaldes Ruslands kulturelle hovedstad, er ifølge trioen med til at styrke troen på den traditionsrige kunstforms fremtid:
 
"At være musiker i Rusland er en helt unik oplevelse af den mest positive karakter. Rusland, og navnligt Skt. Petersborg, er et af de steder, hvor den klassiske kultur er så dybt indgroet i befolkningen, at alle ens bekymringer om fremtiden for den klassiske vestlige kultur bliver glemt med det samme.”
 
Til koncerten på Det Danske Kulturinstitut fik Trio Vitruvi mulighed for at spille Sjostakovitjs Klavertrio i e-mol under den tidligere direktør for Sankt Petersborgs Filharmonis Store Sal, Dmitrij Sollertinskijs tilstedeværelse. Dmitrijs far, polyhistoren Ivan Sollertinskij, var en af Sjostakovitjs nærmeste venner, og den førnævnte klavertrio, der blev færdiggjort i 1944, samme år som Sollertinskij senior døde, blev dedikeret til hans minde. Mødet mellem den danske trio og Dmitrij Sollertinskij – der også havde været plejesøn i Sjostakovitjfamilien – udmøntedes i en invitation til at spille til den årlige ’Sollertinsky International Music Festival’ afholdt i Ivan Sollertinskijs hviderussiske fødeby Vitebsk i 2016.
 
Præcist et år senere, i marts 2016, vendte Trio Vitruvi tilbage til Sankt Petersborg, ligesom det foregående år på invitation af Det Danske Kulturinstitut. Igen spillede de endnu en succesfuld koncert, denne gang i Mariinskijteatrets Prokofievsal, hvor de spillede værker af Chausson og Sjostakovitj. Derefter gik turen til Vitebsk i Hviderusland. Rejsen fra Sankt Petersborg til Vitebsk var med trioens egne ord:
 
”En tur, som vi aldrig vil glemme, og som vil stå som noget helt særligt for os. […] At skulle rejse med Finn Andersen [institutleder for Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg, red.] og hans fantastiske hustru Elena, med et nattog fra midthalvfjerdserne, med persiske gulvtæpper og gule gardiner igennem det mørke kolde Russiske landskab, passerende byer som sikkert kun indbyggerne kender til, med et enkelt stop inden den hviderussiske grænse, var som at være med i en af de tidlige James Bond noveller.”
 
Koncerten i Vitebsk Filharmoni blev opført for en fyldt koncertsal på omkring 500 tilhørere og var en bragende succes, og trioen spillede endnu en gang bl.a. Sjostakovitjs Klavertrio i e-mol, dedikeret til den mand, der har lagt navn til musikfestivalen.
 
”Det var uden tvivl en af vores største oplevelser nogensinde, og denne tur til Rusland som helhed har kun gjort, at vi glæder os endnu mere til at komme tilbage!"
 
Hvornår vil man så have mulighed for at opleve Trio Vitruvi i Sankt Petersborg igen? Allerede den 12. maj i år vender en tredjedel af trioen tilbage, da Niklas Walentin skal spille en solokoncert i Mariinskijteatrets Prokofievsal. Hvad angår den knap så nærme fremtid, så er alle tre musikere blevet inviteret af den verdenskendte dirigent samt direktør og kunstnerisk leder på Mariinskijteatret Valerij Gergiev til at spille i en af Mariinskijteatrets større sale i 2017. Det lader således ikke til, at Trio Vitruvis himmelvendte kurve knækker lige foreløbig. Finn Andersen ser begejstret og forhåbningsfuldt på trioens fremtid i russisk regi:
 
"Selv om det kun er anden gang, Trio Vitruvi har givet koncerter i Skt. Peterborg, har trioen med koncerten i marts i Mariinskijs Prokofievsal – sammen med den efterfølgende koncert i Vitebsk i Hviderusland – for alvor bevist sit internationale format over for de musikkræsne russere. Det er ikke ethvert ensemble, Mariinskijs verdensberømte dirigent, Valerij Gergiev ville ofre tre kvarter af sin travle tid på at lytte til alene efter en koncert, og som resultat deraf invitere dem til at spille i Mariinskijs store koncertsal næste gang. En anerkendelse af de helt store. En stor cadeau også til trioens lærer og mentor, professor Tim Frederiksen, DKDM [Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, red.], som er storleverandør af eminente kammermusikgrupper."
 
Her på det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg glæder vi os til at få besøg af dem igen næste år.
 
Foto: Finn Andersen
   
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.