Og dog...
Det er en almindelig opfattelse, at PiS' formand Jaroslaw Kaczyński ikke selv stillede op til premierministerposten for ikke at skræmme de vælgere, som husker hans politik i årene 2005-2007, og som ikke accepterer hans instrumentale brug af det tragiske flystyrt ved Smolensk i 2010, hvor hans tvillingebror, præsident Lech Kaczyński omkom. Derimod var det Beata Szydło, partiets næstformand, som blev valgkampagnens ansigt, og som nu er premierminister. Alle kritiske kommentatorer mener, at hun i realiteten vil fungere under Kaczyńskis diktat. Eksponenter for hans syn på verden er nemlig mod al forventning blevet nomineret til vægtige ministerposter. 
 
At Antoni Macierewicz (forsvarsminister), Zbigniew Ziobro (justitsminister) og Mariusz Kamiński (ansvarlig for efterretningstjeneste) -  tre kontroversielle politikere, der satte et stærkt negativt præg på PiS´ regeringstid i 2005-2007 - er med i den nye regering, vækker forargelse og foruroligelse blandt mange polakker. 
 
Politolog Dorota Piontek fra Adam Mickiewicz Uniwersitet i Poznan kommenterede i dagbladet Glos Wielkopolski (9. november 2015) den nye regerings sammensætning: „Vi kan pege på to vidt forskellige verdener blandt disse ministernomineringer. Den første omfatter poster forbundet med landets økonomi, som besiddes af groft sagt ikke kontroversielle personer, der er fagligt velfunderede og har erfaring med at arbejde i det offentlige. Den anden er nomineringer forbundet med den politiske og den symbolske sfære, og disse skaber mest uenighed. At disse kontroversielle politikere ikke blev eksponeret i valgkampagnen skulle overbevise PiS´moderate vælgere om, at partiet er blevet mere moderat. I dag får vi imidlertid et andet signal. Det viser, hvor kynisk PiS er” Og hun tilføjer: „Nu, hvor PiS har vundet flertal i parlamentet, og der ikke inden for de nærmeste år er valg, behøver PiS hverken at skjule sit virkelige ansigt eller de kontroversielle politikere. Det vil nok mobilisere den liberale del af befolkningen til at mindes partiets regeringstid i 2005-2007.”
 
PiS’ vælgere venter nu i hvert fald på, at regeringspartiet vil opfylde sine løfter fra valgkampagnen. Tiden vil vise, hvorvidt den lovede de facto socialøkonomiske politik vil blive en realitet. Den nye regering vil gradvist blive konfronteret med realiteterne og være nødt til at tilpasse det lovede de eksisterende muligheder.
 
Billede: Lech Kaczyński Plads i Lublin. 
 
Foto: Institutleder Boguslawa Sochanska
 
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.