Ny dynamik i samarbejdet mellem de Europæiske Kulturinstitutter
EUNIC (European National Institutes of Culture) afholdt generalforsamling i Bruxelles i dagene 10. og 11. december.
 
Det er en stor og ganske heterogen medlemsskare. Ganske som det komplekse EU, der afspejles.
 
Fra de globale spillere som tyske Goethe-Institut, British Council, Institut Francais, spanske Cervantes og AECID, til de mellemstore som f.eks. det Polske, det Østrigske Kulturinstitut, det Rumænske og Svenske Instituttet til de helt små som f.eks. det Lettiske og Det Danske Kulturinstitut. Der er tilsvarende forskelle i geografisk og tematisk fokus, ligesom institutterne lever med forskellige typer af ”armslængde” i forhold til statslige ejerskaber.
 
Trods forskelle, har den snart 10 år gamle ”paraplyorganisation” (10 års jubilæet fejres i København i juni 2016) de sidste par år bevæget sig ud over paraplyniveauet, og er ved at blive en rigtig netværksorganisation med en fælles strategi, et lille velfungerende sekretariat (EUNIC GLOBAL) og en aktør, der i forskellige formater indgår som partner for gennemførsel af fælles europæiske projekter, bl.a. via EUNIC’s samarbejdende netværk nu 99 steder i verden (de såkaldte EUNIC Clusters). 
 
Bruxelles-mødet konstaterede, at målet om at få alle 28 medlemslande med nu er opfyldt. Der er faktisk 35 institutter, der har meldt sig ind i fællesskabet, senest det spanske kulturinstitut for udvikling under AECID (danske CKU’s søsterorganisation). På toppen af institutternes individuelle og mere traditionelle bilaterale arbejde (sprogskoler, kulturprojekter og ”nation branding” etc.), så anvendes EUNIC i stigende grad som et arbejdsfællesskab, der lokalt i de nu 99 Clusters gennemfører projekter som egentlige fælles projekter, ofte med EU finansiering.
 
Det seneste gode eksempel er den netop underskrevne aftale om det 4 mio. euro store EU program for støtte til udvikling af kultursektoren i Tunis. Projektet gennemføres som et EU finansieret EUNIC projekt med British Council som tovholder, og er baseret på samarbejde med alle de EU partner institutter, der har meldt sig ind i det tunesiske EUNIC Cluster. En dansk deltagelse havde været velkommen og blev faktisk direkte efterlyst fra tunesisk side.
 
Ud over projekter arbejdes der på at sikre, at EUNIC kommer til at øve indflydelse på den kommende EU strategi for Kunstens og Kulturens rolle i internationale kulturelle relationer til udvikling af forståelse og tillid mellem mennesker.
 
Dette vil bl.a. finde sted gennem EUNIC’s deltagelse i den særlige arbejdsgruppe, der jf. konklusionerne fra Rådsmødet af Kulturministre i Luxembourg d. 23.-24.11.2015 blev nedsat for at bidrage med erfaringer til udformningen af det internationale kultursamarbejde i EU’s eksterne relationer og i udviklingssamarbejdet.
  
Det vil også finde sted gennem det fortsatte arbejde for faglig og økonomisk styrkelse af EUNIC Clusters. Der vil således i 2016 blive afholdt aktiviteter/kurser/seminarer, hvor medlemmerne vil dele best practices på en lang række områder, endelig vil EUNIC’s finansieringmekanisme til projektstøtte (den såkaldte Cluster Fund) blive udviklet og udvidet til et årligt niveau omkring 100.000 euro.
 
I 2016 vil der blive arbejdet videre med både strategi og organisation.
 
På det strategiske vil det være afgørende, at samarbejdet fortsat skaber værdi for medlemmerne. Nogle vil prioritere de kulturelle forbindelser mellem EU landene indbyrdes, andre vil ønske at have mere fokus på EU’s samlede kulturelle forbindelser udadtil.
 
EUNIC vil formentlig stræbe efter at definere et begrænset antal Clusters som de strategisk vigtige. Dels internt (et fåtal), dels i de nære nabolande (bl.a. Ukraine, Moldova, Georgien, Rusland og MENA regionen) dels i de fjernere lande (bl.a. Kina, Brasilien, Indien, Mexico og USA). EUNIC vil også arbejde videre med den tematiske fokus for at identificere, hvor der er fælles interesser.
 
Der arbejdes bl.a. med følgende temaer, der både er aktuelle og ikke kender til grænser:
- Kultur, migration og kulturel mangfoldighed, herunder integration og udvikling af demokratiske       samfund,
- Fremmedgørelse og radikalisering,
- Kultur og udvikling, samt
- Beskyttelse af kulturarven.
 
Der vil endvidere blive arbejdet videre med de områder, hvor der foreligger gode fælles erfaringer, herunder bl.a. om bæredygtighed og ”global citizenship”, kultur, ungdom og sport, de digitale udfordringer, udvikling af de kulturelle og kreative industrier samt de demografiske ændringer, vandringerne land til by og den stigende, toptunge alderspyramide.
 
På det organisatoriske område vil fokus dels være på at styrke de EUNIC Clusters, der skal løse strategisk vigtige opgaver, og dels på, at den nuværende  netværksorganisation fastholder sin fleksibilitet og sin mangfoldighed, men samtidig bliver stærkere til at påtage sig større opgaver i varierende geometri af EU Institut-fællesskaber, både i samarbejde med EU og med andre internationale organisationer (f.eks. FN og FN’s særorganisationer).
 
En underliggende drivkraft for, at det skal være de samarbejdende fælleskaber af nationale institutter, der skal løse også EU opgaver i ”marken”, er, at der hermed dels bevares en stærk forankring i medlemslandenes store netværk og erfaringer (der er pt. nationale kulturinstitutter i over 150 lande, med over 2000 filialer), dels at der også hermed kan forebygges opbygningen af endnu et lag af EU embedsapparat på det kulturelle område.
 
Det fremgik også af medlemmernes drøftelser, at der er en tendens til, at især de små og mellemstore institutter gerne vil udvikle samarbejder på projektniveau også med de EUNIC Clusters, hvor de ikke selv er repræsenterede. Det er åbenbart, at en del ser Clusters som ”strategiske filialer”, en art ”network of networks”. Det fremgik også, at de store institutter typisk ser en interesse heri, dels af faglige grunde dels for herigennem at få synliggjort den mangfoldighed, der er eet af EU’s karakteristika, og som ofte gør det lettere at få den internationale projektfinansiering på plads. Også disse hensyn vil indgå i det fortsatte organisatoriske arbejde, bl.a. med udformning af supplerende vejledninger for EUNIC Clusters.
 
Foto: EUNIC
   
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.