Barnrådet är till för att barnen ska få prata ut om saker de tycker är viktiga att lyfta i förskolan. Foto: SVT

Här håller barnen råd på förskolan i Uddevalla – ska förhindra våld

Uppdaterad
Publicerad

Färre konflikter och tryggare barn är två effekter som förskolan Kreatören i Uddevalla har märkt av sedan man började arbeta mer systematiskt med våldsprevention genom att bland annat stärka barnens integritet.  

– Det har blivit ett helt annat klimat, säger förskolläraren Johanna Nanderöd.

I klippet ser du hur ett barnråd kan gå till.

På Kreatörens förskola har man sedan ett par år tillbaka låtit barnen hålla möten om vardagsproblem. Barnrådet som det också kallas är en del i strategin för att få barnen att kommunicera kring konfliktsituationer istället för att slåss och kränka varandra verbalt.

– Vi insåg att vi inte bara kunde gå runt och släcka bränder utan behövde förstå orsaken till varför konflikterna uppstår, säger Johanna Nanderöd.

I barnrådet får barnen lyfta ämnen som de själva tycker är viktiga att prata om, men det kan också vara att diskutera kring situationer som pedagogerna har uppmärksammat och där konflikter ofta uppstår.

Rådet får reda ut hur problemet kan lösas, och sedan testa lösningen i praktiken. Ambitionen är att barnen ska känna att de blir hörda, och uttrycka hur de känner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.