Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Supo: Poikkeusolojen pitkittyminen voi lisätä kansallisen turvallisuuden uhkia – myös etätyö aiheuttaa oman riskinsä

Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat kiinnostuneita suomalaisten viranomaisten varautumisesta pandemiatilanteessa, arvioi Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisin ulko-ovi Helsingissä.
Suojelupoliisi piti vuosikirjassaan terrorismin uhka-arvion ennallaan. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Robert Sundman

Suomen sisäinen turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta poikkeusolojen pitkittyminen voi kasvattaa kansallisen turvallisuuden uhkia. Näin arvioi Suojelupoliisi eli Supo, joka julkaisi torstaina tuoreen vuosikirjansa.

Supon päällikkö Antti Pelttari arvioi, että poikkeusolot antavat hyvän tilaisuuden sekä valtioiden että muiden toimijoiden laittomalle tiedustelulle, kybervakoilulle ja muillekin vaikuttamispyrkimyksille.

– Valtiolliset toimijat saattavat olla kiinnostuneita esimerkiksi suomalaisten viranomaisten suorituskyvystä ja huoltovarmuudestamme pandemiatilanteessa, Pelttari sanoo Ylelle.

Supo muistuttaa, että Suomi on laittoman tiedustelun kohteena myös tavanomaisempina aikoina. Pandemia tarjoaa kuitenkin erityisen mahdollisuuden yrittää lisätä epävakautta yhteiskunnassa.

– Se tarkoittaa esimerkiksi informaatiovaikuttamista eli väärän tiedon levittämistä sekä luottamuksen horjuttamista viranomaisiin ja muihin toimijoihin, Pelttari sanoo.

– Toistaiseksi tästä on vain vähäisiä havaintoja. Mutta Supon tehtävänä on varautua myös tällaiseen.

Etätyössä on huolehdittava tietoturvasta

Supo harvoin ohjeistaa suoraan kansalaisia, mutta koronavirustilanteen keskellä se lähettää terveiset kotikonttoreille. Nyt olisi hyvä aika muistaa tietoturva.

– Suuren joukon suomalaisia tulisi olla entistä tarkempia esimerkiksi siitä, kuinka arkaluontoista tietoa jaetaan kaupallisten toimijoiden tarjoamilla yhteyksillä, Supon Pelttari muistuttaa.

– Maailmalta on esimerkkejä tästä, ihan viime päiviltä.

Viime viikolla useat mediat uutisoivat, että esimerkiksi suuren suosion saavuttaneesta Zoom-kokoussovelluksesta löytyy useita tietoturvapuutteita.

Maanantaina Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoitti Zoomin käyttämisestä.

Terrorismin uhka-arvio pysyi ennallaan

Tuoreeseen vuosikirjaan sisältyy myös Supon arvio tämänhetkisestä terrorismin uhasta Suomessa. Se on Supon näkemyksen mukaan edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi – eli kohonnut.

Vaikka uhkataso pysyi ennallaan, on terrorismin tilannekuva muuttunut sekä kansainvälisesti että Suomessa. Supon mukaan ideologiasta riippumatta suurimman terrori-iskun uhkan muodostavat yksittäiset toimijat.

Supon mukaan äärijärjestö ISIS on länsimaissa edelleen uhka huolimatta sen aluemenetyksistä Syyriassa ja Irakissa. Myös äärioikeistolaisen terrorismin uhka on kasvanut länsimaissa.

Viimeaikaisten iskujen aiheuttaman inspiraatiovaikutuksen, yhteiskunnallisen vastakkainasettelun ja erityisesti verkossa tapahtuvan radikalisoitumisen takia vastaavanlaiset yksittäiset väkivallanteot ovat mahdollisia myös Suomessa, Supo varoittaa.

Lue myös:

"En ole koskaan nähnyt minkään yksittäisen uutisen ympärillä näin paljon misinformaatiota" – somessa leviävät nyt valheelliset kauhutarinat koronasta

Suojelupoliisi: Ulkomaiset vakoojat entistä kiinnostuneempia Suomen kriittisestä infrasta

Suosittelemme