Industri 4.0

Från Wikipedia

Industri 4.0, Industrie 4.0, Industry 4.0 eller fjärde industriella revolutionen[1] är en samlande term för en rad teknologier och koncept inom automation, processindustriell it och tillverkningsteknologier.[2][3] Konceptet har koppling till Internet of Things och ger att varje produkt i produktionskedjan bär med sig information om vart den ska och hur, för att fabriken ska kunna organisera sig själv. Målet är produktion med kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering. Konceptet ses som en lösning för återindustrialisering av västvärlden.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Industri 4.0 används som namn på den tyska regeringens strategi för den fjärde industriella revolutionen. Man vill med detta nå den smarta fabriken, där allt i produktion är uppkopplat. Termen användes först vid Hannovermässan, industrimässa i Hannover, år 2011, med tema Industri 4.0. De tre första industriella revolutionerna är i ordning ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken.

Viktiga delar[redigera | redigera wikitext]

En viktig del i Industri 4.0 konceptet är en referensarkitektur som kallas RAMI 4.0.[4] Den inkluderar en axel för “Life Cycle & Value Stream" (IEC62890), en axel för “Hierarchy Levels” (IEC62264 samt IEC61512) samt en axel för "Layers".[5] OPC-UA har listats som enda rekommenderade sättet för att realisera kommunikationslagret (i "Layers").[6]

Källor/Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]