Program Arbetsgivardagen Karlshamn 20 nov 2018

Under eftermiddagen finns utöver den gemensamma inledningen och avslutningen fyra olika seminariepass där du väljer det seminarium som passar dig bäst! 

11.15   Registrering öppnar

11.30   Lunch

12.00   Inledning

Svenskt Näringslivs regionchef Carina Centrén hälsar välkommen.

Seminariepass 1 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:
GDPR – vad har hänt och hur ser tillämpningen ut?
Den 25 maj trädde de nya dataskyddsreglerna i kraft. Hur har Datainspektionen agerat och vad händer om ditt företag blir anmält och utsatt för tillsyn? Vi går också igenom de mest uppmärksammade, och kanske mest missuppfattade, frågorna såsom krav på samtycke, rätten till att få uppgifter raderade och rätten till information.
Carolina Brånby, Svenskt Näringsliv

Aktuella skattefrågor för företagare och företagande
Rikspolitiken har under det senaste året lanserat en hel del förslag och utredningar på skatteområdet. Kanske kan vi förvänta oss ännu fler. Tillsammans går vi igenom status och vad vi kan förvänta oss framöver.
Anders Ydstedt, Svenskt Näringsliv

I spåren av #metoo
Välkommen till ett seminarium om hur du som arbetsgivare ska och bör agera för att förebygga och stoppa sexuella trakasserier. Visitas arbetsrättsjurist Sophie von Knorring berättar om vilka rättigheter och skyldigheter du har som arbetsgivare i dessa frågor och ger dig verktyg för att skapa en arbetsplats fri från sexuella trakasserier.
Sophie von Knorring, Visita
Seminariepass 2 – välj ett av följande seminarier i din anmälan:
Offentliga upphandlingar – krav och ansvar
Uppdatera dig om hur du kan möta kravställandet i offentliga upphandlingar framöver. Mer fokus behöver läggas på rimliga och relevanta krav. Senaste nytt om nationella upphandlingsregler, avgifter och rättegångskostnadsansvar vid överprövningar av offentliga upphandlingar.
Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser
Den 1 juli infördes såväl vårdskatt som obligatoriska rehabiliteringsplaner dag 30 – vad innebär det för företagen? Catharina Bäck berättar om hur de nya reglerna kan påverka möjligheterna att få tillbaka sjukskrivna medarbetare i arbete.  
Catharina Bäck, Svenskt Näringsliv och Marie-Therese Siggelkow, Försäkringskassan

Har du svårt att hitta personal? Rekrytera inom EU – Eures
Ett sätt att hitta ny kompetent personal är att vända sig utanför Sverige. European Employment Service, förkortat EURES, är ett europeiskt nätverk bestående av 32 länder som Arbetsförmedlingen är med i. De är experter på att hjälpa företag att hitta rätt kompetens från EU. Många restauranger och hotell har de senaste åren rekryterat bla kockar från Spanien och Italien för att lösa sina personalbehov. Hur går det till? Vilka kan rekryteras, och från vilka länder? Vad kostar det? Kom och lyssna och ställ frågor kring hur du kan anställa från EU via EURES.
Tuva Holma, EURES Arbetsförmedlingen

13.45   Mingel & fika

Seminariepass 3 – välj ett av följande seminarier när du anmäler dig:
Stöd till arbetsgivare vid omställning och uppsägning
TRR Trygghetsrådet är en icke vinstdrivande stiftelse som ägs av arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR erbjuder rådgivning och kompetensutveckling till dig som arbetsgivare när ditt företag står inför omställning. TRR stöttar även tjänstemän i privat sektor som har blivit uppsagda till nytt jobb eller vid start av företag. Lyssna till hur TRR kan stötta och hjälpa dig som Arbetsgivare.
Magnus Gustafsson, TRR

Medbestämmandelagen, vad är en viktigare förändring? 
MBL innehåller regler för arbetstagarnas medinflytande på arbetsplatsen i viktiga frågor för de anställda och för verksamheten. En arbetsgivare är skyldig att förhandla med arbetstagarparten innan beslut om viktigare förändring av verksamheten eller av arbets- eller anställningsförhållandena. En arbetsgivare ska också löpande informera om verksamhetens utveckling produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken.
Carina Hermansson, Innovations- och Kemiindustrierna

Missbruk av alkohol, spel & droger
Vi går igenom vilka rättigheter och skyldigheter som arbetsgivaren har vid en anställds missbruk. Vad är missbruk? När måste arbetsgivaren rehabilitera? Vad gäller vid drogtester och anställdas rätt till integritet?
Helena Edman, Teknikföretagen
Seminariepass 4 – välj ett av följande seminarier när du anmäler dig:
Allt du skulle vilja veta om pension men aldrig vågat fråga
Frågor om pension berör flera olika områden och kan gälla såväl arbetsrättsliga som ekonomiska frågeställningar. Vi går igenom bakgrunden till och tankarna kring dagens pensionssystem. Vad gäller enligt lag och avtal när en medarbetare börjar närma sig 65-årsdagen? Hur bör arbetsgivaren agera? Vilka ekonomiska möjligheter finns för medarbetare som önskar lämna före 65-årsdagen? Vad innebär de nya reglerna om delpension i kollektivavtalen?
Avslutningsvis dyker vi ner i pensionsutredningen och avslöjar hur framtiden kommer att se ut. Hur länge måste vi arbeta?
Åsa Blomberg, Finfa & Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen och TMF

Uppsägning på grund av arbetsbrist – hur fungerar Trygghetsfonden TSL idag?
Trygghetsfonden TSL grundades 2004 genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och är en kollektivavtalad omställningsförsäkring som gäller för privatanställda personer som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. En ny verksamhetsmodell är genomförd i syfte att effektivisera omställningsprocessen och för att ge dig som arbetsgivare verktyg att konstruktivt arbeta med omställning. Hur går en omställning till idag?
Katina Korlevska, Trygghetsfonden TSL

Morgondagens arbetskraft och framtidens entreprenörer
Om fler unga får lära sig entreprenörskap och företagande i skolan kommer fler jobb att skapas i Sverige. Ung Företagsamhet får unga människor att växa. I det här passet berättar vi om effekterna av entreprenörskap i skolan och de vinster du som arbetsgivare gör när du anställer någon som har drivit UF-företag. Vi kommer även bjuda på övningar där du får sätta dina egna entreprenöriella förmågor på prov.
Jennifer Stenfelt, Ung Företagsamhet

15.45 Avslutning
 

Talare

Carina Centrén
Svenskt Näringsliv

Carolina Brånby
Svenskt Näringsliv

Anders Ydstedt
Svenskt Näringsliv

Sophie von Knorring
Visita

Ellen Hausel Heldahl
Svenskt Näringsliv

Catharina Bäck
Svenskt Näringsliv

Tuva Holm
EURES
Arbetsförmedlingen

Magnus Gustafsson
TRR

Carina Hermansson
IKEM

Helena Edman
Teknikföretagen

Åsa Blomberg
Finfa

Ambjörn Wahlberg
Grafiska Företagen
och TMF

Katina Korlevska
Trygghetsfonden TSL

Jennifer Stenfelt
Ung Företagsamhet