Loading

Vad ska jag bli när jag blir stor? Redraw the balance

Kunskap vidgar normer och ger hopp om framtiden

Hur vi väljer yrke och väg i livet grundläggs mycket tidigt. Tidigare än de flesta av oss tror. Den traditionella studievägledningen i våra skolor är som mest intensiv på högstadiet, men forskning visar att en hel del uppfattningar om vad man vill och kan arbeta med fastnar i medvetandet redan i fem- till sjuårsåldern. Samhällets normer, familjens uttalade eller outtalade förväntningar, liksom könsstereotyper grundläggs mycket tidigt.

För att vidga barns och ungdomars möjligheter att välja fritt och medvetet behöver man därför möta barn med information och inspiration så tidigt som möjligt. Satsningen ”Vad ska jag bli när jag blir stor” arbetar med barn på låg och mellanstadiet. Projektet drivs av Fyrbodals kommunalförbunds Hälsokällan tillsammans med Kommunakademin Väst vid Högskolan Väst och är finansierad av Västra Götalandsregionen.

När barn får drömma fritt och uppleva en känsla av möjligheter utanför snäva normer och könsstereotyper skapas framtidshopp. Särskilt viktigt är det att stimulera de elever som växer upp i familjer och miljöer där högre studier är något okänt och främmande, säger Henrik Erlandsson.

Henrik Erlandsson, verksamhetsledare på Hälsokällan och Marcus Svensson, projektledare vid Kommunakademin Väst arbetar för att stimulera skolpersonal att vidga perspektiven för elever i årskurs ett till sex.

Att lära känna sig själv, vad man vill och kan ger insikt. Att få kunskap om yrken och utbildningsvägar ger utsikt vilket leder till hopp och engagemang inför framtiden. Tillsammans ger de möjligheten att välja väl inför den egna resan genom utbildning och jobb.

De verktyg som tagits fram i satsningen ”Vad ska jag bli när jag blir stor” underlättar för lärarna att koppla undervisningen till olika studie- och yrkesval. Här ingår tips om lektionsupplägg, förslag till inslag på föräldramötet och utvecklingssamtalet, idéer om hur man skapar digitala möten mellan elever och yrkesverksamma i olika branscher och flera andra tips på aktiviteter.

Om man redan i de tidiga grundskoleåren inspirerar elever till olika yrken i undervisningen kan det både bredda barns tankar om framtida yrkesval och öka studiemotivationen. Forskning visar att barns motivation ökar märkbart när de ser kopplingen mellan kunskap och yrken, säger Marcus Svensson.

Redraw the balance

En av metoderna är Redraw the balance som syftar till att öka medvetenheten kring stereotyper kopplat till yrken samtidigt som det ger inblick och inspirerar till olika yrken.

Med hjälp av detta verktyg genomfördes i slutet av mars en satsning tillsammans med lärare och elever på skolan i Hällevadsholm. Dagen var en del i en större satsning på studie- och yrkesvägledning för de yngre barnen som ger kunskap och inspiration inför framtiden.

Tillsammans med läraren Marianne Andreasson som undervisar klass 3 på Hällevadsholmsskolan i Munkedal genomförde Henrik och Marcus den 24 mars 2022 en heldag på temat yrken och förväntningar.

Dagen inleddes med att Marianne bad barnen i klassen att fundera kring och rita hur de tänker sig tre olika yrken; brandman, polis och målare. Barnen skulle även ge figuren de ritade ett namn.

Lars eller Lena?

Med stor koncentration tog sig barnen an uppgiften. Det ritades och funderades och resulterade i fantastiska teckningar av dessa tre yrken och figurerna fick namn. De de flesta brandmännen, poliserna och målarna som barnen tecknade fick manliga namn. Inte alla dock, bland teckningarna fanns poliser och målare som var kvinnor. Ingen brandman fick dock kvinnligt namn.

Stämningen i klassrummet kan beskrivas som glad fokusering, det fanns nåt finurligt i blicken på många av barnen. Här följer en bildkavalkad som förhoppningsvis kan förmedla något av känslan.

Marianne Andreasson leder klassen med tydlig och varm hand.

Överraskning

Efter rasten samlades barnen åter i klassrummet och förbereddes på en överraskning. Och visst blev eleverna överraskade när just en livs levande brandman, en polis och en målare i full jobbmundering klev in i klassrummet.

Emma Andersson är polis och utredare på polismyndigheten i Västra Götaland, Helena Götherström är brandman på räddningstjänsten i Tanum och Tatiana Fennstam är målare på Björns måleri i Vänersborg.

De berättade om sina respektive yrken och entusiasmen från eleverna gick nästan att ta på.

Barnen fick komma nära yrket

Efter presentationen delades klassen in i grupper och Emma, Helena och Tatijana spred ut sig till var sin ”station” där eleverna fick komma nära och veta mer om yrket.

Att själv få dra rollern med färg över det stora arket, att se en pistol på nära håll och prova handklovar, att hänga på sig syrgastuberna och prova masken…Intresset, nyfikenheten och fascinationen bubblade i och runt eleverna.

Sååå coolt!
Det häftigaste nånsin!
Bästa dagen i skolan!

Det var några av de mycket spontana omdömen från barnen.

Så nära en polis man kan komma i ett klassrum.
Att själv få doppa den stora penseln färg…
Spännande att uppleva känslan att vara rökdykare.
Spännande att uppleva känslan att vara rökdykare.

Förebilder och hjältar

Tre yrken. Tre kvinnor. Tre utomordentligt goda exempel och föredömen. Emma, Helena och Tatiana mötte elevernas iver med med vänligt lugn. Genom att berätta, visa och låta barnen själva få hålla och prova gav de ovärdeliga inblickar i tre yrken samtidigt som de så uppenbart tydligt visade att detta är yrken för alla, både killar och tjejer, män och kvinnor.

Hemma hos familjerna i Hällevadsholm den här kvällen efter skoldagen var det nog många små pojkar och flickor som ivrigt kunde berätta för sina föräldrar att när de blir stora ska de bli polis, eller brandman eller målare.

Emma Anderson

Helena Götheström

Tatiana Fennstam

Helena Götherström är brandman på räddningstjänsten i Tanum, Emma Andersson är polis och utredare på polismyndigheten i Västra Götaland och Tatiana Fennstam är målare på Björns måleri i Vänersborg.

För mer information, kontakta Marcus Svensson, 070-103 98 86​ eller Henrik Erlandsson, 070-209 94 82.

Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate

Credits:

Jenny Mårtensson