Näringslivets upprop för Sydostlänken

Trafikverket återigen fått i uppdrag av Regeringen att arbeta fram ett nytt beslutsunderlag och sänkta kostnader för Sydostlänken. Uppdraget ska redovisas till regeringen den 26 april. Om inte kostnaderna sänks och nyttorna påvisas kan detta göra att projektet återigen är i riskzonen. Därför vill vi att du engagerar dig!


Hur kan du engagera dig?

1. Skriv under uppropet och det öppna brevet nedan.

2. Sprid budskapet och använd materialet som tagits fram för att lyfta projektets nyttor.


Tack för ditt stöd!

Öppet brev till:

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet 
Infrastrukturminister Andreas Carlsson
Prioritera bygget av Sydostlänken.

Trafikverket har återigen fått i uppdrag av regeringen att räkna på kostnaderna och nyttoeffekterna med Sydostlänken. De befintliga planerna är enligt Trafikverket kraftigt underfinansierade och detta riskerar Sydostlänkens framtid. Det är därför viktigt att regeringen nu lyssnar till vår samlade röst. En röst som inte har brist på argument ur såväl ett lokalt, regionalt som nationellt perspektiv.

Sydostlänken är egentligen ett relativt litet projekt, en idag ca 16 km felande länk mellan Blekinge kustbana och södra stambanan i Älmhult. Arbetet med att få denna järnvägssträcka till stånd har trots detta pågått i snart 30 år. Efter långt och hårt arbete inkluderades till slut satsningen i den nationella infrastrukturplanen för 2022-2033. Så sent som den 9 mars 2023 beslutade om byggstart 2028–2033. Att regeringen nu signalerar tvekan är högst alarmerande. Kontinuitet är viktigt i planeringen av infrastrukturprojekt och att låta projektet falla på mållinjen eller skjuta det ofinansierat på framtiden vore närmast en katastrof.

Analyserna har alltid talat sitt tydliga språk. Sydostlänken är inte bara viktig för nationella storföretag såsom Volvo och IKEA utan också för hela Sveriges flöden av både person och godstrafik. Sydostlänken möjliggör hållbara transporter, större arbetsmarknadsregioner och en avlastning av stambanan. Detta projekt är och förblir inte bara en angelägenhet för några mindre kommuner där rälsen läggs ner, utan för hela landet.

Utöver detta är vi nu Nato-allierade. Här spelar den sydöstra delen av landet en strategiskt central roll för transporter till och från Natoländerna runt Östersjön. Ministern lyfte själv i Ekots lördagsintervju i november vikten av investeringar just i transportflöden i öst-västlig riktning och att redundansen i transportsystemet behöver stärkas. Flertalet aktörer har pekat ut Blekinge med såväl flygflottilj som marinbas som en av de viktigaste platserna i vårt land försvarspolitiskt. Därför är det också säkerhetspolitiskt motiverat att Sydostlänken kommer till stånd tidigare snarare än senare.

I hela regionen råder det bred enighet om behovet av denna investering. För södra Sveriges befolkning är detta en livsviktig satsning som skapar förutsättningar för tillväxt och hållbar utveckling.

Infrastrukturministern skrev själv i Dagens Industri den 9e januari i år:

”Hela Sverige ska fungera. Regeringen har ett samlat fokus: villkoren för att leva, bo och verka i hela Sverige ska stärkas. Oavsett var du bor i landet ska du kunna skapa dig ett gott liv.”

Nu är det upp till bevis. Vi uppmanar nu regeringen att fullfölja sin avsikt att Sydostlänken ska byggas. Det är dags för politiken att visa framfötterna och våga prioritera satsningar för att hela Sverige ska fungera.

Skriv under uppropet

Hur kan du engagera dig mer?

Vi uppmuntrar alla att göra egna påverkansinsatser för att visa värdet av Sydostlänken. Då är det bra att vi är synkroniserade och använder samma argument. Ska du göra en egen påverkansinsats kring sydostlänken. Maila då gärna till alfred@getsocial.se

Information om alla insatser som görs samlas ihop av Alfred och sprids till alla som gör insatser.