Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) vandt absolut flertal
Resultatet af det nyligt overståede parlamentsvalg betyder, at partiet Lov og Retfærdighed (PiS) med 37,6% af stemmerne har sikret sig absolut flertal i parlamentet (235 mandater ud af i alt 460). Polakkerne har dermed sagt farvel til otte års regering med midterpartiet Borgerplatform (PO), som kun fik 24,1% af stemmerne (138 mandater). De øvrige partier i parlamentet er nu protestpartiet Kukiz'15 (8,8%), det liberale, markedsorienterede parti Nowoczesna (7,6%) og Bondepartiet PSL (5,1%).
 
Et parlament, hvor ét parti har sikret sig absolut flertal, er en helt ny situation. Det er ikke kun det mest højreorienterede parlament i landets historie, men også det eneste parlament i Europa i øjeblikket uden nogen som helst repræsentation fra venstrefløjen. Lov og Retfærdighed vil nu have fuld politisk magt, og vel at mærke med en præsident fra samme politiske lejr.
 
Eksperterne synes dog, at det set i et større perspektiv skaber en chance for nye mindre partier som Det Moderne (Nowoczesna), som i høj grad består af skuffede PO-tilhængere, samt det socialdemokratiske parti Sammen (Razem), som dog ved nuværende valg ikke nåede over spærregrænsen på 5% og står uden for parlamentet.
 
Begge partier blev stiftet for kun få måneder siden. Sammen dukkede først rigtig op i befolkningens bevidsthed efter, at dets uformelle leder, den 40-årige Adrian Zandberg, positivt dominerede debatten lige inden valget. Sammen er inspireret af den nordiske model, og Zandberg er iøvrigt født i Aalborg, hvor han tilbragte sin barndom, efter hans forældre flyttede til Danmark i 60erne.
 
Protestpartiet Kukiz'15, som fik mange af de unge vælgeres stemme, er et parti samlet omkring en radikal og populær musiker, der dog ikke har noget klart program. Lederen Pawel Kukiz har gentagne gange givet udtryk for sin glæde ved at komme ind i parlamentet med ordene: Ja, nu skal vi snart bare smadre det hele!  
 
Partiet fik forresten et bedre valgresultat blandt polakker i Danmark end i Polen. 3.029 polakker i Danmark havde rekvireret stemmekort, og 87,95% af dem stemte. Af de ca. 2.700 polakker stemte 18,22% på Kukiz'15, 18,22% på det ultrakonservative parti Korwin, der ikke kom i parlamentet, 18,04 % på PiS og 17,54% på PO. Det nye liberale parti Det Moderne og det socialdemokratiske Sammen, der ikke kom i parlamentet, fik hhv. 12,44% og 10,55% stemmer. Resulaterne synes at vidne om, at det hovedsagelig var unge polakker, som stemte.
 
Måske en følge af at der i løbet af de sidste år er immigreret knap 2 mio. unge fra Polen for at følge en drøm om et bedre lønnet arbejde. 

Billedet viser glæden hos det nye socialdemokratiske parti Sammen ved det overraskende gode valgresultat.
Foto Michał Radwański/RAZEM

Billedet på forsiden viser en af de talrige nye bygninger i Polen – koncerthuset i Szczecin, som i 2015 modtog Mies van der Rohe-prisen - verdens mest prestigefyldte pris for et bygningsværk.
Foto: Filip Kacalski
   
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.