Fem ord og uttrykk du bør unngå

Ønsker du å skrive kort og konsist? Her er en liste med fem ord og uttrykk du kan stryke eller forkorte neste gang du skriver. Du vil bli overrasket over hvor hverdagslige og innarbeidet de er, og at de faktisk havner på denne listen. Og grunnen? De er ikke direkte feil, men de gjør at hjernen trenger en ekstra tenkeomgang for å skjønne  og oppfatte budskapet.

Skrevet av: Rune Wikstøl, innlegget ble først publisert på PRprat.no

1: I FORHOLD TIL
Farsotten i forhold til ”spreier seg som ein epidemi, frå dei høgt utdanna i hovudstaden og utover landet”, slik jurist og assisterende fylkesmann i Sogn og Fjordane, Gunnar O. Hareid, har beskrevet fenomenet. Fylkesmannen treffer spikeren på hodet når han tar i bruk medisinske termer. Uttrykket er i ferd med å bli en universalpreposisjon. Slik oppbevarer du ost i forhold til å få mest mulig ut av smaken, skriver Tine. Prøv for. Vi vil oppleve store utfordringer i forhold til en aldrende befolkning.  Prøv med eller skriv om og snu på flisa: En aldrende befolkning vil få store utfordringer. Den eneste gangen du bør bruke i forhold til er når du mener sammenlignet med.

Fenomenet er så omseggripende at det har fått sin egen nettside. Sjekk nettstedet forholdisme.no, her finner du blant Ernas Solbergs siste nyttårstale omskrevet med i forhold til. Men som en nybliven lottomillionær sa til Norsk Tipping da han ble oppringt: Det er greit å få litt hjelp i forhold til hvordan jeg skal forholde meg til dette.

2: KNYTTET TIL
Egentlig er det ikke noe galt å knytte ting sammen. Men også knyttet til er i ferd med å få en universalbetydning. Det kan ofte erstattes av en enkelt preposisjon, som gjør budskapet lettere å oppfatte for hjernen. Uttrykket brukes gjerne sammen med andre innholdsløse ord, som her: Foredraget tok opp aktuelle temaer knyttet til ulike problemstillinger og tiltak i lakselusbekjempelsen. Skriv heller: Foredraget tok opp aktuelle temaer i kampen for lakselusbekjempelsen.  Eller: Det er store utfordringer knyttet til norsk veibygging. Snu på flisa: Veibygging i Norge byr på store utfordringer.

Det er altså ikke så vanskelig som du tror: Tenk på hva du ville sagt til ungene over frokostbordet. Du ville neppe ordlagt deg slik: I dag rekker vi ikke barnehagen. Det er altfor store utfordringer knyttet til trafikken på E18.

3: I FORBINDELSE MED
Du kan både ha utfordringer knyttet til, utfordringer i forhold til og også utfordringer i forbindelse med, som er det tredje preposisjonsuttrykket du stort sett kan erstatte med én enkelt preposisjon. Ikke skriv: I forbindelse med Ski-VM i Oslo var det mange som ble engasjert. Skriv heller: Under Ski-VM var det mange som ble engasjert. Eller snu på flisa: Ski-VM i Oslo engasjerte mange.

Nok en gang: Det er enklere enn du tror. Legg bort teksten og gjenfortell med høy stemme: I forbindelse med å skrive kort og konsist er det knyttet mange utfordringer.

4: Stort og bredt FOKUS
La det være sagt med en gang: Fokus kan ikke være stort og bredt eller voksende. Fokus er blitte lite og betegner det punktet der lyset samles. I tillegg blir det brukt så mye at det har mistet innhold og kraft, som i denne pressemeldingen: Sterkt voksende fokus på effektivisering og reduksjon av skadelige utslipp gjør våre produkter mer aktuelle enn noensinne.  Vi har mange gode synonymer: Oppmerksomhet, interesse, betydning. Eller skriv om hele setningen. Noen ganger kan det bare strykes helt: Arbeidsgiver skal ha fokus på å forebygge arbeidsskader, betyr ikke annet enn at arbeidsgiver skal forebygge arbeidsskader, det er bare mindre forpliktende.

E24 skrev en gang at norske sponsorer har stor fokus på breddefokusering. Noen bedre?

5: SLIK og DERFOR
Til slutt skal vi ta for oss to magnetord som mediene elsker: Slik og derfor. Slik redder du ekteskapet og Derfor dreper du potteplantene dine. Begge er autentiske eksempler hentet fra nettstedet som er viet nettopp slik og derfor-epidemien: www.slikogderfor.no. Journalister elsker dem i titler og glemmer at de må brukes med måte. Og lurer du på hvilken norsk avis som suverent bruker mest slik og derfor, er det bare å gå inn på nettsiden og sjekke statistikken.

Du vil ikke bli overrasket.




Rune Wikstøl har bakgrunn som journalist og jobber til daglig som språkrøkter i NTB. Han har kurset over seks tusen journalister, kommunikatører, saksbehandlere og ledere i å skrive mer effektivt.

Rune blogger i Kommunikasjonsforeningens blogg PRprat, der han deler sine skrivetips. Du finner ham også i Journalisten.no, der du kan prøve deg på hans ukentlige språkkvisser.

Foto: Thomas Brun / NTB produksjon

Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.