Omläggning av elkabel och VA-arbeten på öster drar ut på tiden

Publicerad:

Under hösten 2023 påbörjades schaktningsarbeten i östra Trelleborg för att flytta en 130 kV elkabel och genomföra VA-arbeten. Skälet till flytten är att kabeln ligger i vägen för anläggningsarbeten för ett nytt, förlängt backspår för järnvägen inne på hamnens område.

Väderförhållandena med mycket höga vattenflöden och att tillstånd från Trafikverket för att utföra arbete nära järnvägsspåren har dröjt, har gjort att schaktningsarbetet fått pausas.

Nyhemsparken först ut

Tillstånd från Trafikverket för att kunna avsluta sista delen av ledningsomläggningsarbetet på östra stranden är nu klart. Arbetet kommer att återupptas i olika etapper.

I vecka 8 startar arbetena med att återställa Nyhemsparken. De områden som är markerade på kartan kommer att färdigställas genom att ytor återställs och kantsten sätts. Asfaltering sker så snart som möjligt.

Arbete nära järnvägsspåren påbörjas i maj

– Arbetena med att borra under järnvägen måste göras under så bra förutsättningar som möjligt, berättar Christopher Kolbjörnsen, projektledare för östra ringvägen och hamninfarten, och förklarar att dessa arbeten nu är planerade i maj/juni.

Samtliga arbeten utförs av Jonab Anläggnings AB på uppdrag av Trelleborgs kommun.

Bakgrund

Backspåret är en del av det bidragsfinansierade EU-projektet Green FIT 2025 och ett samarbete mellan Trelleborgs Hamn och Trafikverket.

Syftet med backspåret är att öka effektiviteten på kombiterminal syd och därigenom minska antalet lastbilar på vägnätet i Sverige vilket är positivt ur ett miljöperspektiv.

Flytten av elkabeln och VA-arbetena anpassas också till anläggandet av den kommande nya evakueringsvägen/hamninfarten.