Mode med bæredygtigt og kulturelt ansvar
Kulturcentret lægger siden slutningen af marts ramme til ’The Weather Diaries’, en udstilling om påklædning og lokalitet, der gennem billeder og installationer undersøger, hvordan design kan udtrykke kulturelle særpræg, kulturarv og identiteter, og hvorledes æstetik meget ofte er resultatet af vores opfattelse af os selv og det sted vi bor. De medvirkende nordiske kunstnere og designere er fra Færøerne, Grønland og Island og tilsammen præsenterer de et ganske unikt og helt igennem anderledes bud på, hvad mode kan være.
 
’The Weather Diaries’ stiller skarpt på udvalgte modeskabere og designere. De medvirkende kunstnere er: Barbara I Gongini, Bibi Chemnitz, Guðrun & Guðrun, Guðmundur Jörundsson, Kría, Mundi, Nikolaj Kristensen, Rammatik og Steinunn. Ved at fokusere på, hvordan deres lokale kontekst er en medskabende forudsætning for deres virke, formår udstillingen at beskrive den nordiske modes bæredygtighed og kulturarv uden at ende som en roadmovie, hvor den enkelte destination får hovedrollen.
 
I stedet omsætter kuratorerne Cooper & Gorfer gennem installationer og store fotografiske gengivelser af kunstnernes arbejder deres indtryk af det særligt nordiske som observationer, der tilsammen udgør en poetisk fortælling. Indtrykkene bearbejdes i iscenesatte fotografier, som efterfølgende tilføres mange lag af farver, strukturer og symbolik. Frem for at skildre verden objektivt har Cooper & Gorfer således skabt et collageagtigt billedunivers, hvorfra et mylder af historier springer frem. På den måde bliver kunstnerduoen i stand til at præsentere designernes kollektioner i en række maleriske, fotografiske iscenesættelser, som hver og én synes at fortælle deres eget, lille epos om tilværelsen i Nord.
 
Udstillingen er blevet fantastisk modtaget af publikum og medier. I de første to uger har flere end 20.000 besøgt Kulturcentret, ligesom der har været ganske mange henvendelser af mere forretningsmæssig karakter. Kinesiske formgivere er i disse år særligt opmærksomme på de potentialer, der ligger i det genuint tænkte og udførte kunsthåndværk. Oven på flere årtiers imitation og automatisk gentagelse af delvis  udenlandske mainstream-produkter søger designerne nu mere og mere efter autentiske udtryk, der kan reflektere landets forskellige kulturelle særpræg. For dem er nordisk design og kunsthåndværk tiltrækkende i kraft af dets udpræget regionale tilgang og bevidste nytænkning af lokale materialer og traditioner.
 
Det er baggrunden for, at ’The Weather Diaries’ også bliver omdrejningspunkt for en række B2B-aktiviteter i tilknytning til ’China Fashion Week’ i maj, som finder sted 200 meter fra centret. I samarbejde med Nordic Fashion Institut og Bæredygtigt Nordisk Mode- og Tekstil Akademi planlægges en konference og rundbordssamtaler, ligesom Barbara I Gongini er inviteret til at give en master-class for studerende. Tanken bag begge initiativer er, at de sammen med udstillingen kan indgå som et bidrag til den kinesiske diskussion om, hvordan lokale traditioner og omgivelser kan bruges som afsæt til at italesætte og udvikle en kreativ bevidsthed, som tilbyder et mere bæredygtigt spor end internationale, seriefremstillede brands.
 
Foto: DCC Beijing
   
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.