Kultursamarbejdet fortsætter
De desillusionerede polakker afreagerer - i lighed med tidligere undertrykkelsestider og ikke mindst kommunisttiden - den stress, mange føler, med spøg og vittigheder, som deles med lysets hast. Samme aften som valgresultatet blev offentliggjort, kunne man høre følgende vittighed:
 
”Midt om natten bankes der hårdt på døren.
- Hvem er det? – spørger den vækkede borger.
- Sikkerhedspoliti!
- Jamen, jeg tror ikke...
- Nemlig. Det er derfor, vi er her!”
   
Så galt ser det selvfølgelig ikke ud til at blive, men nogle af den statslige kultursfæres aktører regner med, at der fremover vil være en politisk kontrol af deres handlingsplaner. Kulturministeren har desuden bebudet, at der vil ske ændringer for det statslige tv, hvilket ingen, lige siden PiS vandt valget, har været i tvivl om. Mange af de journalister, der tydeligt manifesterede deres kritiske syn på PiS, forventer at miste jobbet. Det siger erfaringen fra første gang, PiS var ved magten.
 
Men erfaringen siger også, at selvom kulturpolitikken fremover bliver mere historisk, symbolsk og national, hvilket var let at forudse, vil det dog ikke have nogen afgørende indflydelse på det internationale kultursamarbejde. Selv de mest konservative polakker og politikere er åbne for kulturudveksling med udlandet, især inden for EU. I årene 2005-2007 kunne Kulturinstituttet ikke på nogen måde mærke den nationalkonservative vind i sit samarbejde med de talrige lokale partnere. Trods Marcin Króls meget kritiske syn på demokratiet i Polen, er Polen i bund og grund et demokratisk land.        
 
Kommentaren på billedet: "Koszmar W Krapkowicach" (”Et mareridt i Krapkowice”).
 
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.