Nio av tio skåningar accepterar amning på kaféer. Foto: TT

Skånska bebisar får äta i fred – positiva attityder till offentlig amning

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att majoriteten av skåningar är positivt inställda till amning på offentliga platser. Samtidigt har många dåliga kunskaper om amningens hälsofördelar.

Av de 6 000 skåningar som deltagit i undersökningen visar resultatet att nio av tio anser att man bör kunna amma överallt. Fyra av tio anser att amning på offentlig plats bör ske diskret och tre av tio kände sig mer bekväma med att se barn flaskmatas jämfört med att se barn ammas.

– Resultatet är väldigt glädjande för oss som jobbar med amning som en folkhälsofråga, majoriteten av deltagarna är väldigt positiva till amning och vill se mer stöd för amning, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare.

Kunskapsbrist kring hälsofördelar

Undersökningen visar samtidigt att det råder en osäkerhet kring hälsofördelarna med amning för kvinnor och barn. Anna Kjellbom, initiativtagare till undersökningen tillsammans med Maria Köhler och Louise Assarsson, menar att kunskapsbristerna kan bero på att amning är en lågprioriterad fråga inom vården och samhället.

– Bland annat känner endast tre av tio deltagare till att amning kan skydda mot bröstcancer, och fyra av tio känner till att amning kan minska risken för övervikt och fetma hos barnet senare i livet, säger Anna Kjellbom, specialistläkare.

Från vänster: Louise Assarsson, Marie Köhler, Anna Kjellbom. Foto: Ida Roos/SVT

En pusselbit för främjandet av amning

Undersökningen är den första i sitt slag och initiativtagarna menar att den har varit ett viktigt bidrag för arbetet inom amning som en folkhälsofråga.

– Det är en pusselbit som vi kan använda när vi jobbar vidare i samverkan med andra vårdaktörer för att främja amningen, säger Marie Köhler, barnhälsolöveräkare.

Undersökningen har uppmärksammats internationellt och i november ska resultatet presenteras för en WHO-ledd arbetsgrupp.

Om studien

På uppdrag av Region Skåne har Skånepanelen tagit fram undersökningen ”Amning – Kunskap och attityder” för att ta reda på hur skåningars attityd och kunskaper om amning ser ut.

På initiativ av: Maria Köhler, barnhälsoöverläkare och enhetschef vid Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård.

Louise Assarsson, barnsjuksköterska och utvecklare på Kunskapscentrum barnhälsovård.

Anna Kjellbom, specialistläkare inom allmänmedicin och folkhälsovetare på Kunskapscentrum kvinnohälsa.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.