Det helt sorte scenarie går nok ikke i opfyldelse
Den nye regering blev dannet ret hurtigt, og polske eksperter udtaler sig generelt positivt om de nye ministre, der kommer til at beskæftige sig med landets økonomi. Regeringen er sandsynligvis klar over, at det er Polens sidste chance for at at bruge EU-midler og løfte landet fra at være leverandør af billig arbejdskraft til at være et innovationsland. Regeringen ønsker heller ikke at miste de mange udenlandske investorer.
 
Hvad angår udenrigspolitikken, sagde den tidligere polske udenrigsminister Radek Sikorski lige efter valget i et interview med en journalist fra CNN, som har sammenlignet Kaczyńskis verdenssyn med den ungarske ministerpræsident Viktor Orbans, at ”PiS vil bestemt ikke føre Polen ud af EU. Lad os huske, at PiS var tilhængere af Polens EU-medlemskab”.
 
Da journalisten mindede om Kaczyńskis indvandrerfjendske retorik i valgkampagnen, understregede Sikorski, at Polen som følge af 2. Verdenskrig er blevet det mest homogene land i Europa, og at den nuværende indvandrerfjendske stemning skal ses i en historisk kontekst, hvor Polen historisk har været Europas antemurale christianitatis (bolværk for kristendommen).
 
I artiklen i NYT (d. 3.11.2015) “Is Eastern Europe Really More Racist Than the West?” skrev journalisten Kenan Malik at på trods af, at mange peger på, at de homogene østeuropæiske lande er fordomsfulde, snæversynede og uvante med at modtage immigranter, viser meningsmålinger, at polakker og andre såkaldte østeuropæere faktisk er mindre imod immigrant-naboer end man fx er i Frankrig eller Tyskland. Ifølge Malik kan dette være resultatet af, at vesteuropæere er mere ”polerede” i deres sprog, mens de i virkeligheden er lige så intolerante. Det største højre-radikale og indvandrerfjendske parti findes nemlig ikke i Polen, men i Frankrig. ”Det er ikke umuligt, at Marine Le Pen eller Gert Wilders ender med at lede deres lande inden 2017” slår han fast.
 
På billedet ses den restaurerede bydel i Bydgoszcz.
 
Foto: K.Kobus/POT
 
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.