Konference i Paris om terrorisme og radikalisering
DKI EU var medarrangør af konferencen ’Radicalisation and Terrorism: The European Challenge’ i Paris d. 15. december. Konferencen var et samarbejde mellem CESI (Sammenslutningen af uafhængige europæiske fagforeninger) og Alliance Police National for 120 fagforeningsledere fra hele Europa. DKI EU blev i foråret inviteret til at bidrage til konferencen med input om kulturens rolle i kampen mod terrorisme. Institutleder Else Christensen-Redzepovics indlæg om kultur og antiradikalisering inkluderede i den sammenhæng gode eksempler fra Center for Kultur og Udviklings arbejde i Palæstina og Egypten. DKI EU´s øvrige bidrag til oplægsholdere var borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, og den danske ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering. Endvidere var Lisbeth Kirk, chefredaktør og stifter af EU Observer moderator for konferencen.
 
Konferencen var velbesøgt af både prominente eksperter, politikere, repræsentanter fra kommissionen og den europæiske presse. Den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, der var keynote speaker, kom i sin tale især ind på den franske regerings reaktion på terrorangrebet i november og de nye foranstaltninger, der efterfølgende er taget af regeringen. Derefter gik ambassadør Kirsten Malling Biering på talerstolen, hvor hun beskrev den danske regerings reaktion på terrorangrebet i København og den nuværende trusselssituation samt overvejelser om, hvorvidt angrebet havde gjort Danmark mindre liberalt.
 
Senere på dagen talte Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard om Aarhus-modellen, som byen har fået stor anerkendelse for både i Europa og resten af verden. Aarhus-modellen går blandt andet ud på at skabe tillid mellem myndighederne, de unge, deres familier og omgangskreds. Jacob Bundsgaards oplæg blev meget fint modtaget af de delegerede på konferencen, hvoraf mange fik inspiration til en mere holistisk indsats mod radikalisering på hjemmefronten. Ikke mindst borgmesteren for bydelen Molenbeek i Bruxelles, Francoise Schepmans, viste stor interesse for Aarhus-modellen.
 
 
Kulturens rolle i bekæmpelsen af radikalisering
 
Rodrigo Ballester, der er medlem i Tibor Navracsics kabinet i Europa-Kommissionens generaldirektorat for uddannelse, kultur, ungdom og sport, fortalte om deres arbejde med antiradikalisering gennem uddannelse.
Rodrigo Ballester blev inspireret af DKI EU´s kulturvinkel på debatten om antiradikalisering og fik gode eksempler med hjem til direktoratets arbejde med at udvikle nye instrumenter. Institutleder, Else Christensen-Redzepovic, er inviteret til et møde i direktoratet i det nye år for at drøfte yderligere muligheder for indsatser på området omkring uddannelse, kultur og antiradikalisering.
 
Institutlederen fremlagde desuden arbejdet med rapporten ’Preparatory Action – Culture in EU’s External Relations’, som blev udført af konsortiet More Europe, hvor DKI EU er medlem, på vegne af Kommissionen. Rapporten, som blev offentliggjort i 2014, har lagt fundamentet til EU-institutionernes intensiverede arbejde med at få kultur på dagsordenen i arbejdet med tredje lande. Europa-Kommissionen fremlagde 18. september i år et udkast til et koncept for EU’s arbejde med unionens store udfordringer såsom flygtningestrømme, terrorisme, radikalisering, fattigdom, kulturarv mm., hvor Cultural Diplomacy – på people-to-people nineau - spiller en afgørende rolle som redskab til at opbygge tillid og forståelse mellem lande og regioner.
 
Konfliktoptrapningerne i EU´s nabolande og regioner, voksende flygtningestrømme og terrorangreb i nogle af EU´s medlemslande har rejst komplekse og vanskelige spørgsmål om, hvordan EU fortsat kan opretholde åbne, fredelige og sammenhængende samfund. Der skelnes nu ikke mere mellem EU´s interne eller eksterne udfordringer, da det oftest er to sider af samme sag og skal ses i sammenhæng. Der er bred enighed på tværs af institutionerne om vigtigheden i nu også at inddrage civilsamfundene i et forsøg på at tackle disse store udfordringer.
 
På konferencen fik DKI EU flere opfordringer fra delegerede om at medvirke i antiradikaliseringsprojekter.
 
 
Danske kommuner og kulturaktører opsøger internationale samarbejder
 
I 2015 har DKI EU øget indsatsen for at gøre opmærksom på mulighederne i internationalt samarbejde, der både kan give innovation, netværk og større konkurrencedygtighed. Repræsentanter for kommuner og kulturinstitutioner været på besøg i Bruxelles, hvor de gennem DKI har fået sparring og inspiration til fundingmuligheder, projektudvikling og internationalt netværk. Danske kulturaktører er blevet introduceret til EU’s støtteprogrammer og de kringlede procedurer, der skal overholdes. De, som har søgt partnerskaber og netværk, er blevet præsenteret for repræsentanter for belgiske og internationale kulturinstitutioner og –organisationer, europæiske branchenetværk og har fået styrket eller lagt grundstenen til et internationalt netværk.
 
Endnu flere, herunder også enkeltpersoner med en strålende idé til et hjerteblodsprojekt, har fået sparring over Skype og email.
 
Også i Danmark har vi forsøgt at formidle mulighederne i internationalt samarbejde, både på Kulturmødet på Mors, gennem et kursus i EU-medfinansiering hos Kultur & Kapital samt på KL’s internationale konference med omkring 100 deltagere fra kommuner i hele landet.
 
På billedet ses Ambassadør Kirsten Malling Biering.
 
Foto: DKI EU
    
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.