Loading

Det här är en summerande miniversion av projektet. Läs rapporten i sin helhet genom att klicka på länken här:

Kompetensförsörjning nu och för framtiden

Strategisk kompetensförsörjning i Fyrbodal var ett projekt som genomfördes mellan 1 februari 2019 och 30 november 2021. Ett uppdrag som gav såväl ny energi som tydligare struktur till det pågående arbetet med utbildning och kompetensförsörjning vid Fyrbodals kommunalförbund.

Uppdraget i form av detta projekt innebar möjligheter att både fördjupa och växla upp pågående satsningar samt initiera ny utveckling.

En del av arbetet fortsätter nu i det pågående uppdraget med Kompetensplattform Fyrbodal.

Människa och samhälle

Samhället förändras snabbt och det ställs kontinuerliga krav på utveckling av individens kunskaper. Det har blivit allt viktigare att barn och ungdomar fullföljer sin skolgång och arbetslivet behöver människor med rätt kompetens.

Därför behövs ett metodiskt och långsiktigt arbete med utbildning och kompetensförsörjning, samt kopplingar mellan olika perspektiv, på olika nivåer i samhället.

Den gemensamma nämnaren för arbetet med strategisk kompetensförsörjning i Fyrbodal är därför samverkan.

Genom att arbeta tillsammans över kommungränser och mellan utbildningsanordnare och näringsliv skapas synergier och mervärden som ingen aktör kan åstadkomma på egen hand. Det är själva grundtanken i upplägget och präglade innehållet i satsningen. #blomstrande samverkan.

Under tre år har kommunalförbundet utvecklat strukturer och sätt att arbeta genom projektet. Arbetssättet tar vi med oss in i det pågående uppdraget och långsiktiga arbetet med att bygga hållbara bryggor mellan skola och arbetsliv. Tillsammans utvecklas utbildningar som möter både arbetslivets och människors behov.

Kommunerna har en drivande och sammanhållande funktion i detta brobyggande. Som samverkansarena för fjorton kommuner i Fyrbodal har därför Fyrbodals kommunalförbund en central och betydelsefull roll när det gäller att ta gemensamma grepp kring den utbildning och kompetensutveckling som spänner över kommungränserna.

Synergier och mervärden genom samverkan

Strategisk kompetensförsörjning

Projektet strategisk kompetensförsörjning i Fyrbodal fördjupande och växlade upp det pågående uppdraget inom utbildning och kompetensförsörjning.

Projektet startade 1 februari 2019 med att medvetandegöra och mer strukturerat arbeta med kopplingar mellan utbildning och närings- / arbetsliv samt ge bättre stöd till kommunerna. Projektets huvudsyfte var att förse arbetslivet med rätt kompetens samt höja den generellt låga utbildningsnivån i Fyrbodalregionen.

Pandemin påverkar

Senare samma år gjorde Coronapandemin sitt intåg och projektet utökades med extra tid och resurser i Norra Bohuslän, främst Strömstad, eftersom gränsregionen drabbades särskilt hårt av pandemin. Konsekvenserna av en stängd gräns slog hårt mot framför allt handeln och besöksnäringen.

Satsningar i Norra Bohuslän - Strömstad

Satsningarna i Strömstad kan summeras som en essens av de strategiska val, åtgärder och aktiviteter som beskrivs i den här summeringen. Genom sitt utsatta läge, akut orsakat av pandemin, är Strömstad ett levande exempel på hur olika aktörer, från kommun och skolsystem på alla nivåer tillsammans med region och stat samt näringslivet, krokat arm och mycket konkret genomfört en omställning med fokus på just utbildning och kompetensförsörjning.

Projektet är finansierat med delregionala tillväxtmedel, regionala utvecklingsmedel, medel från Strömstads kommun samt egen nedlagd tid (offentlig och privat).

Det här är en kort summering av projektet Strategisk kompetensförsörjning som sveper över det kommunalförbundet har arbetat med under dessa tre år. I projektets slutrapport finna alla mål samt aktiviteter och effekter beskrivna.

Läs rapporten här.

Nätverk, branschspecifika kompetensråd och college driver utvecklingen

På Fyrbodals kommunalförbund initieras och drivs en stor del av utvecklingsarbetet tillsammans med de många nätverken, det gäller inte minst inom verksamhetsområdet utbildning och kompetensförsörjning.

Under projekttiden för Strategisk kompetensförsörjning har projektet intensifierat och förädlat arbetet med och i nätverken.

Processledarna för professionsnätverk och kompetensråd har höjt ribban för att skapa angelägna möten med innehåll och agendor för att deltagarna ska uppleva mening och engagemang.

Att nät- och kompetensråd är så funktionella och centrala i arbetet beror bland annat på att utbildning och kompetensförsörjning är ett område som genomsyrar många olika förvaltningar i kommunerna, inkluderar statlig verksamheter och som även engagerar den privata sektorn.

Hela samhällsbygget påverkas av hur väl samspelet inom utbildnings- och kompetensförsörjningsprocessen fungerar. Det är en utmaning att få medverkande aktörer att mötas och kroka arm och dessutom få frågeställningar och lösningar att synka.

Att driva utveckling genom ”branschspecifika kompetensråd” är ett nytt grepp som utvecklats under projektperioden.

Det första rådet startade hösten 2018. Sen dess har tre nya branschspecifika kompetensråd bildats och det pågår intensiva dialoger kring bildandet av ytterligare tre råd. I kompetensråden är närheten till branschens företag avgörande. I råden diskuteras branschernas utmaningar och projektet stödjer processen att hitta lösningar på olika nivåer.

De nätverk som projektet administrerat och processlett är;

  • Kompetensråd Fyrbodal
  • Utbildningschefer
  • Ordförande i barn- och utbildningsnämnder
  • Vuxenutbildningsansvariga
  • Yrkeshögskoleansvariga
  • Studie- och yrkesvägledare
  • Personalchefer
  • Kommunalt aktivitetsansvariga
  • Arbetsmarknadschefer
  • Landsbygdsutvecklare
  • Kompetensråd buss
  • Kompetensråd bygg
  • Kompetensråd transport
  • Kompetensråd besöksnäring
  • Kompetensråd gröna näringar – process pågår
  • Kompetensråd maritima näringar – process pågår
  • Kompetensråd IT – process pågår

College

College bedrivs enligt nationella kriterier och är en kvalitetsstämpel på certifierade utbildningar. Vid Fyrbodals kommunalförbund drivs Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Under projekttiden har möjligheterna för ett college för gröna näringar undersökts. Projektet har konstaterat att tiden inte är mogen för bildandet av ett sådant i Fyrbodal. Däremot har projektet varit drivande vid bildandet av ett nationellt kompetensråd för det gröna och naturbaserade näringslivet.

Bryggor, broar och nav

Fyrbodals kommunalförbund är en arena som samlar dessa professionsnätverk, kompetensråd och college. Under projektperioden har aktiviteter genomförts för att skapa bättre kommunikation, erfarenhetsutbyte, diskussioner och underlag för beslut. Nyckelpersoner har kopplats samman över gränserna, mellan nätverken och råden. Det innebär att frågeställningar har betraktas och förståtts utifrån flera olika perspektiv.

På samma sätt har koppling och samverkan genomförts med de två kompetensutvecklingsprojekten Fenixz och Hållbar besöksnäring i Väst, samt med verksamheterna praktiksamordning och våra båda colleges.

Projektet har visat att professionsnätverken och de branschspecifika kompetensråden är navet för arbetet med utbildning och kompetensförsörjning och kommunalförbundet kommer därför att fortsätta processleda, utveckla, skapa nya och vid behov avveckla nätverk inom verksamheten Kompetensplattform Fyrbodal.

Självklart fortsätter även arbetet med att koppla samman olika nätverk för erfarenhetsutbyte, samordning och synergier.

Det behövs dock långsiktig finansiering för att kommunalförbundet ska kunna fortsätta skapa nya och processleda befintliga kompetensråd.

Skola och arbetsliv

I den bästa av världar går skola och arbetsliv hand i hand. Skolsystemet på alla nivåer utbildar för att människor ska matcha kraven som ställs i arbetslivet då arbetslivet är helt beroende av människor med utbildning. Det är dock inte så självklart som det kan verka att dessa båda aktörer krokar arm och låter sig influeras av varandra. Därför är det viktigt att lyfta fram, medvetandegöra och aktivt arbeta med bryggor mellan just skola och arbetsliv. Alltså ett angeläget område för projekt Strategiskt kompetensförsörjning.

Fullföljda studier

Den basala förutsättningen för ett livslångt lärande som möter näringslivets behov är att så många barn och ungdomar som möjligt går klart grundskolan och inte hoppar av gymnasiet. Fullföljda studier är en av fyra kraftsamlingar i Västra Götalandsregionens regionala utvecklingsstrategi. För att bidra till strategin och Fyrbodals utveckling har projektet varit delaktig i att ta fram fyra projekt; Vi-projektet, Bryggprojektet fullföljda studier och Delregional kunskapsnod i Fyrbodal samt satsningar på skolutveckling och barns mående som också sker via Hälsokällan. Satsningarna har varit och kommer att vara centrala pusselbitar för Strategiskt kompetensförsörjning i Fyrbodal.

Validering

Validering är ett sätt att pröva människors erfarenheter och kunskaper mot specifika utbildnings- och kompetenskrav. Inte minst för personer som kommer till Sverige från andra länder är validering det som öppnar dörren till den svenska arbetsmarknaden och gör att värdefulla kunskaper kommer arbetsliv och samhälle till godo. Samarbetet mellan Fyrbodals kommunalförbund och Validering Väst har pågått i många år och under projekttiden har samarbetet intensifierats.

Även här är professionsnätverk och kompetensråd centrala. Kopplingarna har gjorts tydligare just genom att samordna aktörer från utbildningssektorn med arbetslivet via våra nätverk och branschspecifika kompetensråd.

Kunskap och inspiration har förmedlats mellan nätverk och råd via flera gränsöverskridande seminarier, mässor och andra riktade kommunikationsaktiviteter.

Se slutrapporten för exempel på samarbeten och kopplingar mellan nätverk i form av samhandling och aktiviteter.

Praktikplatser

En central del av samverkan mellan skola och arbetsliv är att möjliggöra praktikplatser ute på arbetsplatser för barn, ungdomar och vuxenstuderande. Under projekttiden har projektet Praktiksamordning Fyrbodal övergått till ordinarie verksamhet vid Fyrbodals kommunalförbund. Det webbaserade verktyget praktikplatsen.se hanteras nu av Fyrbodals kommunalförbund, som även sköter anskaffandet av praktikplatser för grundskolan i sex av förbundets medlemskommuner.

Modell för uppdragsbeskrivningar och avsiktsförklingar

För att underlätta samsyn och samarbete än mer, samt att göra medverkan i nätverken så begriplig som möjlig har det tagits fram en ny modell för uppdragsbeskrivningar och avsiktsförklingar. Modellen har framför allt gjort uppdrag, roller och ansvarsfördelning tydligare. Under projekttiden har sju uppdragsbeskrivningar/avsiktsförklaring tagits fram och arbetet fortsätter med övriga nätverk och branschspecifika kompetensråd inom förbundets ordinarie verksamhet.

Kommunikation, omvärldsbevakning och seminarier

En angelägen ansats för Strategisk kompetensförsörjning har varit att skapa engagemang, öka medvetenheten och förmedla insikten om varför och på vilket sätt utbildning och kompetensförsörjning är viktig för såväl individ som samhälle. Området har under projekttiden fått ökad synlighet såväl inom som utanför Fyrbodals kommunalförbunds intressesfär.

Omvärldsbevakningen har under projekttiden handlat om att samla, beskriva och förmedla berättelser och budskap. Goda exempel och infallsvinklar som tydliggör, väcker känslor och ibland problematiserar.

Nätverken och de branschspecifika kompetensråden är de primära arenorna för kommunikationsinsatser.

Seminarier och informationsmöten

Under projekttiden har det genomförts en metodisk satsning på olika typer av seminarier och utbildningar, från stora heldagsarrangemang till rappa lunchseminarier baserade på aktuella frågor och den senaste forskningen.

Expedition lärande är ett sådant exempel där insikter och erfarenheter förmedlats på ett engagerande och lättillgängligt sätt.

Expedition lärande har genomförts som kortare föreläsningar på temat utbildning och kompetensförsörjning i nya landskap. De digitala föreläsningarna har varit öppna för alla och förlagda på lunchtid. Allt för att göra omvärldsbevakningen så tillgänglig och transparent för så många som möjligt.

Andra exempel är språkombuds- och valideringsutbildningen, nyanländas företagande på landsbygden, smarta landsbygder, kompetensförsörjningsdagen, bredbandsutveckling på landsbygden och kompetensutveckling för vuxenutbildningen och många fler.

Summasummarum har projektet under projekttiden arrangerat över hundra informationsträffar.

Vi når många fler digitalt

På grund av coronapandemin har projektet kommit att bli bra på att organisera och sprida dessa arrangemang digitalt. Tack vare den digitala räckvidden har föreläsningar och seminarier nått ut till betydligt fler än vad som varit möjligt med fysiska arrangemang.

Betydligt fler har deltagit på nätverksmöten.

Dessutom har den digitala tekniken gjort att projektet har kunnat anlita externa föreläsare som befinner sig geografiskt långt härifrån.

Se slutrapportens bilaga för en förteckning över artiklar, seminarier, föreläsningar och webbinarier som genomförts under projekttiden.

Sociala media

Utöver möten, utbildningar och seminarier har Facebook och Linked In varit viktiga kommunikationskanaler. Dessa flöden har använts medvetet för att öka insikterna och skapa intresse för området utbildning och kompetensförsörjning. Via såväl organisk som riktad spridning, till specifika målgrupper via sponsring, har dessa inlägg dominerat Fyrbodal kommunalförbunds sociala medieflöde under projektperioden.

Fyra gånger per år har artiklar och nyheter förmedlas via projektets nyhetsbrev Noterat som kommer ut i mejlformat till projektets målgrupper. Goda exempel och nyhetsbrev finns även publicerade på hemsidan.

Möjligheten att få del av snabb omvärldsbevakning och kompetensutveckling kommer att fortsätta i verksamheten Kompetensplattform Fyrbodal.

Nyhetsbrevet Noterat med artiklar om utbildning och kompetensförsörjning är en av projektets kanaler för att sprida resultat om vad som gjorts och vad som planeras.

Projektet som språngbräda för andra satsningar

Genom att stötta med strategisk rådgivning och praktiskt kunnande kring projektansökningar, processtöd och uppföljning har projekt Strategisk kompetensförsörjning även fungerat som en språngbräda för många andra satsningar i form av projekt, förstudier och utredningar. I praktiken innebär det att investeringen i Strategisk kompetensförsörjning har växlats upp många gånger om genom de många nya satsningar som förstudier, utredningar och nya projekt har resulterat i.

Se slutrapportens bilaga om utredningar, förstudier och projekt.

Kompetensråd Fyrbodal

Kompetensråd Fyrbodal, KRF, är en tvärprofessionell gruppering för omvärldsbevakning inom kompetensförsörjningsområdet som dessutom är rådgivande för beslut och strategier. KRF har spelat en avgörande roll inom Strategisk kompetensförsörjning. Under projekttiden har rådets arbetsformer och sammansättning utvecklats och en avsiktsförklaring har tagits fram och undertecknats av parterna.

Kompetensrådet består av representanter för Arbetsförmedlingen, Företagarna, Folkhögskolorna, Högskolan Väst, Kommunalförbundet, Kommunakademin Väst, Innovatum, IUC Väst, kommunerna (näringslivsutvecklare, personalchefer, vuxenutbildning och utbildningschefer), IF Metall, Unionen och Västsvenska Handelskammaren.

Rådet har under våren 2020 haft möten digitalt varje vecka och under hösten varannan vecka med anledning av Coronapandemin. Rådets arbete kommer att fortsätta och administreras av verksamheten Kompetensplattform Fyrbodal.

Landsbygdernas kompetensförsörjning

För landsbygderna i Fyrbodal är kompetensförsörjningen en utmaning av särskild karaktär. För att lyckas väl med kompetensförsörjningen i delregionen är det av stor vikt att hela Fyrbodal får del av ett brett och tillgängligt utbildningsutbud inom olika skolformer, från gymnasieprogram till vuxenutbildning, yrkeshögskola och högskoleutbildningar. Ett sätt att öka tillgängligheten är att öppna upp för större möjligheter att studera inom vuxenutbildning utanför för den egna hemkommunen. Genom projektet har Fyrbodals kommunalförbund haft resurser att driva denna fråga framåt i delregionen med målet att alla medborgare i Fyrbodal ska kunna ta del av hela vuxenutbildningsutbudet i våra 14 kommuner inom det som kallas yrkesvux, alltså yrkesutbildningar för vuxna som är särskilt fokuserade på bristyrken i delregionen.

Lärcentra

Ytterligare ett sätt, att i högre utsträckning tillgängliggöra utbildning för medborgarna, är att satsa på så kallade lärcentra. Ett lärcentra ska vara en utbildningshubb där medborgaren ska kunna få del av utbildning, validering och examination på distans. Det kan vara teoretiska delar i en yrkesutbildning, distans- eller fjärrutbildning som bedrivs på annan ort – kanske till och med en utbildning från ett annat land. Genom ett särskilt uppdrag till kommunerna i norra Bohuslän kommer den nya tidens lärcentra med fokus på hybridundervisning, alltså en kombination av fysisk undervisning och distansundervisning, att drivas vidare i Fyrbodal.

Integration

Integrationsfrågan är och kommer att vara en viktig del av satsningar på kompetensförsörjning många år framöver. SFI, vuxenutbildning och yrkesvux kommer att vara de utbildningsformer som starkt kommer att bidra till kompetensförsörjningen i både privat och offentlig sektor. Ett sätt att möta denna utmaning är genom det som ofta kallas kombinationsutbildningar där språkutveckling, teori, och praktik går hand i hand under hela utbildningen. Denna form av utbildningsinsats kräver större samverkan mellan olika delar av utbildningssystemet, inte bara i skolan och klassrummet, utan också kopplat till arbetslivet till exempel när det gäller regelverk. Frågan om hur vi bäst utvecklar kombinationsutbildningar kräver samverkan i Fyrbodal men också inspiration från andra delar av landet, inte minst från våra grannar i Västra Götaland. I projektet har resan för fler framgångsrika kombinationsutbildningar som kan bidra till både snabbare självförsörjning och effektivare kompetensförsörjning i delregionen påbörjats.

Projektet i siffror

  • 1 888 individer varav 1 258 kvinnor och 636 män från 167 företag och 136 organisationer har deltagit i projektet.
  • 71 nätverk, kompetensråd, arbets-, referens-, lednings-, och styrgrupper har projektet deltagit i totalt.
  • 14 nätverk/kompetensråd har processletts i egen regi.
  • 15 utredningar, 6 förstudier och 18 projekt har projektet deltagit i.
  • 51 seminarier, kompetensutvecklingsinsatser och webbinarium har arrangerats med 1 694 registrerat antal deltagare. (Då flertalet av informationsinsatserna genomförts digitalt och även spelats in har betydligt fler haft möjligheten att medverka än vad som kunnat registreras.)
  • 8 Nyhetsbrev, Noterat, har publicerats under projekttiden.
  • 42 artiklar med goda exempel har tagits fram och spridits via nyhetsbrev, hemsida och sociala media.
  • 12 filmer har producerats.
  • 7 uppdragsbeskrivningar/avsiktsförklaring har tagits fram.
  • 14 nya metoder/verktyg/arbetssätt har tagits fram.
  • 21 konstellationer har sammanförts med två eller flera nätverk samarbetar/samverkar.
  • 71 arrangemang - seminarier, workshop, informationsmöten och webbinarium har genomförts.
  • 45 process- och dialogbesök har genomförts i Fyrbodals kommuner.
  • 433 möten i arbets-, referens-, lednings- och styrgrupper

Till sist...

Det finns ingen gyllene formel som en gång för alla löser kompetensförsörjningsproblematiken. Matchningen mellan samhällets och arbetslivets behov av kompetent arbetskraft, kontra utbildningssystemets utbud och individers vilja och intresse, är komplex. Processerna flödar genom flera ekonomiska, politiska och psykologiska nivåer, i ständig rörelse, som vävs in i varandra. Toppa det med en global pandemi.

Vi som arbetar med utbildning och kompetensförsörjning behöver vara medvetna om att dessa flöden är i ständig förändring. Det krävs en ödmjuk förståelse för korsande perspektiv och ett arbetssätt som ger förutsättningar för ett kontinuerligt engagemang från alla aktörer.

På Fyrbodals kommunalförbund tror vi att lösningen är en ständigt pågående dialog för öppen, transparent samverkan.

Genom våra nätverk och branschspecifika kompetensråd öppnar Fyrbodals kommunalförbund upp för dialog med alla viktiga aktörer i delregionen. Vi har ett uppdrag för att dialogerna sker och är måna om att arbeta bort stuprör i det system som påverkar utbildning och kompetensförsörjning i Fyrbodalsregionen.

För att åstadkomma detta tar vi avstamp i Fyrbodals kommunalförbunds fyra F; forum, framåt, flerstämmigt och förtroendefullt.

Med andra ord; Vi vill vara ett forum för flerstämmiga samtal och förtroendefull samverkan som driver processer och utveckling framåt.
All utbildning och utveckling är en resa, ett äventyr med nya upptäckter, upplevelser och insikter

Credits:

Skapad med bilder från geralt - "people network social media" • picjumbo_com - "tools construct craft" • 652234 - "mosaic tiles template" • _Alicja_ - "numbers counting numbers education" • PIRO4D - "lucky bug heart puzzle" • Franz26 - "road pathway trees"