Myynti julkishallinnolle? – Menestyksen avaimet kaupankäyntiin julkisen sektorin kanssa
KPMG:n lakikatsaus l Tampereen kauppakamarin e-jäsentiedote 4.10.2017 l Kamarin uutiset 16/2017
Julkisen sektorin kanssa käytävä kauppa poikkeaa monin tavoin yksityisen sektorin kaupankäynnistä. Hankintalaki säätelee julkisen sektorin ostotoimintaa ja asettaa usein haasteelliseksi koettuja vaatimuksia kilpailuttamiselle. Toisinaan kuulen yrityksen luopuneen tarjoamasta tuotteitaan tai palvelujaan julkishallinnolle, koska tarjouksen antaminen hankintalain mukaiseen tarjouspyyntöön koetaan raskaaksi ja onnistumisen mahdollisuudet vähäisiksi, koska hyvä tarjous voidaan hylätä pienen muotoseikan vuoksi. Lisäksi riski valitusprosessista koetaan suureksi. Huoli ei ole aivan aiheeton, sillä hankintalain säännökset ovat yksityiskohtaisia ja vaativat usein huolellista perehtymistä aiheeseen.
 
Seuraavassa on koottu muutama erityisesti tarjoajana olevaa yritystä koskeva keskeinen periaate, joita noudattamalla onnistumisen mahdollisuudet tarjouskilpailussa kasvavat huomattavasti.
 
Tarjouksen on noudatettava tarjouspyyntöä
 
Tarjoa vain tarjouspyynnössä pyydettyä tavaraa, palvelua tai urakkaa ja noudata muutoinkin tarjouspyyntöä. Kaikkiin tarjouspyynnössä kysyttyihin asioihin on syytä vastata vaikka kysymyksessä olisi seikka jonka tiedetään entuudestaan olevan hankintayksikön tiedossa. Lähtökohtaisesti hankintayksikkö saa tehdä vertailun vain yritysten toimittamien tarjousmateriaalien perusteella.
 
Määräajat ovat ehdottomia
 
Hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä asetetut määräajat kellonaikoineen ovat ehdottomia, eikä hankintayksikkö voi joustaa niistä. Erityisesti tarjouksen määräajan ollessa lähellä on tarjouksen oikea- aikainen perillemeno syytä erikseen varmistaa esimerkiksi toimittamalla tarjous henkilökohtaisesti tai
muulla vastaavalla keinolla. Hankintayksikkö ei saa ottaa vertailuun myöhästynyttä tarjousta.
 
Tarjouksen muoto
 
Mikäli tarjouspyynnössä edellytetään tietyn lomakkeen käyttämistä tai muuta muotoseikkaa, on muotomääräystä syytä noudattaa. Muotomääräyksestä poikkeamisen vaarana on, että tarjouksesta jää pois jotain hankintayksikön edellyttämää tietoa, mikä saattaa tehdä tarjouksesta tulkinnanvaraisen tai vertailukelvottoman ja siten tarjouspyynnön vastaisen.
 
Kysy täsmennystä epäselvään tarjouspyyntöön
 
Mikäli tarjouspyynnön sisällöstä tai tulkinnasta on epäselvyyttä, kannattaa kysyä hankintayksiköltä, mikä on tarjouspyynnön oikea tulkinta sen sijaan että pyrkisi päättelemään oikean tulkinnan. Useissa tarjouspyynnöissä myös varataan yrityksille tilaisuus esittää kysymyksiä.
 
Lopuksi
 
Julkishallinnon hankintatoiminta kasvattaa tulevaisuudessa merkitystään entisestään. Kysymyksessä on useille toimialoille merkittävä asiakaspotentiaali. Hankintasäännökset muuttuvat usein ja niiden tunteminen sekä osto- että myyntipuolella on tärkeää kaupankäynnin sujumisen ja hankintoja koskevien oikeudenkäyntien vähentämisen kannalta. Uudistunut hankintalaki tuli voimaan 1.1.2017 ja sen keskeisinä tavoitteina oli mm. hankintasäännösten yksinkertaistaminen ja pk-yritysten markkinoille pääsyn parantaminen. Erityisesti tarjouksissa, joissa on yrittäjän kannalta merkittävä intressi kysymyksessä, hankinta-asiantuntijan konsultaatio on suositeltavaa viimeistään ennen tarjouksen jättämistä, jotta menettelysäännökset tulevat oikea-aikaisesti ja asianmukaisesti huomioon otetuksi.
Risto Heinänen
Partner, KPMG Oy Ab
 
 


Anne Aspelund
Lakimies, KPMG Oy Ab


Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.