Svensk Leverantörstidning nr-1 2023 Gävleborg

Page 56

DEN GIVNA MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKT OCH NORDISKT NÄRINGSLIV SEDAN 1984

Rekrytering och utvecklingsmöjligheter i Gävle

Academic Work sysslar med rekrytering och bemanning, men arbetar egentligen lite bredare än så.

- Även om det är viktigt att ha rätt förmågor för tjänsten, lägger vi stor vikt vid personlig motivation och drivkraft för att kunna lyckas i rollen, säger Malin Liljeros, som är Branch manager för

Academic Work i Gävle.

Läs mer på sidan 9.

Fullt av aktiviteter i Gävle

Gävle Citysamverkan är en ideell förening vars medlemmar består av näringsidkare i staden. Syftet med föreningen är att verka för utvecklingen av Gävle stadskärna och bidra till mer liv och rörelse. Utöver att anordna egna event, erbjuda tips och liknande via sina sociala medier har man även ett eget presentkort, som kan användas hos 130 företag i city.

Läs mer på sidan 3.

Samhällsbyggare etablerar sig i Gävle

Veidekke är ett skandinaviskt bygg- och anläggningsföretag där man på byggsidan just nu satsar på expansion i region Öst. Kontoret i Gävle är ett av de senaste tillskotten i koncernen. Man började med en arbetschef i maj och har redan ökat arbetsstyrkan till fyra personer, som räknar på anbud och projektleder projekt. Veidekke ser sig som samhällsbyggare och gör nu stora satsningar på att hjälpa till att utveckla Gävle.

Läs mer på sidan 48.

Allt fler vill ha badtunnor, pooler och spabad

Allt fler svenskar vill krydda vardagen med pooler och spabad. Utvecklingen är tydlig i Svenska Badtunnor AB, som trots företagsnamnet står för ett betydligt bredare koncept än bara badtunnor. Terrasspooler och spabad ingår till exempel också i utbudet och allt tas fram och tillverkas i den egna anläggningen i Gävle.

Läs mer på sidan 54.

7 UTGÅVOR PER ÅR - SVERIGES BREDASTE TIDNING FÖR LEVERANTÖRER

Nr 1 - Del 2 / 2023
Nytt och läsvärt om näringslivet i GÄVLEBORGS LÄN

INNEHÅLL

1 - Del 2 - 2023

Tidningen utges av:

PR & More Scandinavia AB

Fiskhamnsgatan 2, 414 58 Göteborg

Telefon 031-719 05 00

Fax 031-719 05 29

Besök oss gärna på nätet: www.svenskleverantorstidning.se

Den enda mediepartnern du behöver

Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Eftertryck av text och bilder förbjudet, om inte särskild överenskommelse träffats med redaktionen. www.hexanova.se

ledaren 2

innehåll

Följande innehåll hittar

Leverantörstidning

Ledaren

Företagarna har ordet

Infrastruktur

Industri

Bygg

Vad kommer miljardsatsningarna att innebära?

Vår i luften. Visst är det härligt? Jag ansluter mig till de som fylls av energi när vårsolen gassar som mest, när det börjar grönska och man har hela den härliga sommaren framför sig. Arbetslusten och glädjen ökar och det är härligt när den andan smittar av sig bland människor runtomkring.

Frågan är om även svensk infrastruktur går mot en ny vår? Det känns onekligen så efter regeringens besked om att satsa 522 miljarder kronor på infrastruktursatsningar fram till 2025. 522 miljarder kronor – det bör onekligen räcka till en hel del när det handlar om att både stärka som utveckla svensk infrastruktur. Du läser om det här i Svensk Leverantörstidning och det är intressant att konstatera att det inte enbart handlar om att bygga ut och bygga nytt, utan också om att bevara det som redan finns och fungerar. Drift och underhåll ska i hög grad prioriteras, vilket avspeglas i det faktum att nära nog halva miljardregnet ska falla över just detta. Resten ska gå till utveckling av infrastrukturen och det handlar i mångt och mycket om rälsbunden trafik, närmare bestämt höghastighetståg. Det ligger helt i linje med satsningar i andra länder världen över och lär i förlängningen innebära kortare restider, inte minst mellan landets storstadsregioner.

redaktion

Nu kaN du scaNNa av QR-kodEN INTILL och ÄvEN LÄsa TIdNINgEN I dIN smaRTphoNE!

Ansvarig utgivare: Joakim Nyholm joakim.nyholm@hexanova.se

Chefredaktör: Örjan Persson orjan.persson@hexanova.se

Redaktör: Andreas Ziegler andreas.ziegler@hexanova.se

Nr 3-2014 30:e årg

Tidningen utges av: Hexanova Media Group AB Fiskhamnsgatan 2, 414 58 Göteborg Telefon 031-719 05 00 Fax 031-719 05 29

Layout: Michaela Jönsson michaela.jonsson@hexanova.se

Besök oss gärna på nätet: www.svenskleverantorstidning.se

Tryck:

Pressgrannar

Här i Göteborg undrar vi om den omdebatterade Västlänken verkligen kommer att bli av, men mer klarhet i frågan lär vi väl få efter valet i höst då göteborgarna ska rösta om huruvida vi ska behålla trängselskatten eller inte. Västlänken ska ju till stor del finansieras via just biltullarna. När infrastrukturminister Catharina ElmsäterSvärd presenterade regeringens mångmiljardsatsningar på svensk infrastruktur betonade hon att man kommer att satsa på sådant som leder till jobb och främjar konkurrenskraften. Det är en klok strategi som på sikt borgar för ett stärkt svenskt näringsliv. Den här typen av satsningar gå ofta hand i hand med just konkurrenskraft och arbetstillfällen, och det är sannolikt en av de aspekter som Sveriges Byggindustrier beaktar när de kallar den nationella infrastrukturplanen för ”den bästa någonsin”. Man betonar dock det ökande behovet av dylika satsningar och efterlyser större mod och ansvarstagande från berörda parter så att en modern och väl fungerande infrastruktur så småningom lämnas över till framtida generationer. Man tycker att vi ska ta lärdom av Danmark och använda oss av den statsgarantimodell man själva arbetat efter. Ni kan läsa vad Lars Redtzer, ansvarig för infrastruktur på Sveriges Byggindustrier, tycker i sitt inlägg längre fram i tidningen.

Tills nästa gång önskar jag alla många sköna timmar i vårsolen!

URBAN NILSSON ANSVARIG UTGIVARE

Energi

IT/Säkerhet

Maskin

Danmark

Åland

Bornholm

Mora/Leksand

Västmanland

Göteborg

Marks kommun

Småland

Borås

Ulricehamn

Årjäng

Den enda mediepartnern du behöver Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Eftertryck av text och bilder förbjudet, om inte särskild överenskommelse träffats med redaktionen. www.hexanova.se

Adress-/namnändring: adressandring.slt@hexanova.se

Ekonomi: ekonomi@hexanova.se

Vad är en QR-kod och vad används den till?

Ansvarig utgivare: Urban Nilsson

Prenumerera: prenumeration@hexanova.se

Redaktionsledning: Stefan Carewall 031-719 05 17 stefan.carewall@hexanova.se

SVANENMÄRKET

En QR-kod (Quick Response) är en tvådimensionell streckkod som kan innehålla betydligt mer information än en endimensionell streckkod, såsom text och olika tecken. och med att många modernare mobiltelefoner kan läsa och avkoda QR-koder har kodernas användningsområden ökat. Koderna kan bland annat hittas på reklamskyltar och tidningsannonser, där läsaren kan scanna in en QR-kod med sin mobiltelefon som då öppnar en webbsida med erbjudanden eller mer information. Kontakta oss om hur du kan använda en QR-kod i din annons!

Tryck:

Pressgrannar

Adress-/namnändring: adressandring.slt@hexanova.se

Ekonomi: Lina Akyuz, lina@hexanova.se

Trycksak 3041 0174 R & more P

Nr
Gävleborgs Län 3-74 Gävle 3-62 Sandviken 63-69 Ockelbo 69-74
Tidningsstatistik ISSN
En del av Hexanova Media Group

Fullt av aktiviteter i Gävle

Gävle Citysamverkan är en ideell förening vars medlemmar består av näringsidkare i staden. Syftet med föreningen är att verka för utvecklingen av Gävle stadskärna och bidra till mer liv och rörelse. Utöver att anordna egna event, erbjuda tips och liknande via sina sociala medier har man även ett eget presentkort, som kan användas hos 130 företag i city.

Gävle Citysamverkan är en ideell förening som bildades 1997. Idag har föreningen cirka 200 medlemsföretag. Föreningen drivs som ett aktiebolag under det juridiska namnet Gävle Citysamverkan Service AB. I styrelsen finner man bland annat butiksägare, fastighetsägare och representanter från kommunen. - Vi står bakom varumärket Gävle City och verkar för att öka antalet besökare till stadskärnan genom vårt arbete, eventen vi

samverkar kring och deltagande i en rad forum för staden, berättar Daniel Swärd, som är VD verksamhetsansvarig för Gävle Citysamverkan. Med sina drygt 80 000 invånare är Gävle en av norra Sveriges största städer, som dessutom växer tack vare utbyggnaden av infrastrukturen och ett välmående näringsliv.

-Till skillnad från många andra kommuner klarade sig företagen i Gävle bra genom pandemin, tack vare hårt arbete, alla som handlade och åt lokalt och god sammanhållning bland företagen, säger Daniel.

Aktiviteter

Gävle Citysamverkan både anordnar och främjar olika event och kulturhändelser.

När vi kikar in på hemsidan i början av februari finner man ett antal tips rörande skridskoåkning för alla åldrar på startsidan. Det går även att läsa om bland annat TV4, som sänder live från Stortorget och Alla-hjärtans-dag-eventet

Kärleksbro, som äger rum på Centralbron. Flikarna högst upp på sidan ger vägledning för de som letar efter någonstans att äta, shoppa eller gå till frisören.

- Utbudet och mångfalden i stadskärnan

Populär

Välj bland 130 lokala cityföretag

i Gävle.

gör att City är viktiga för stadens attraktion och dragningskraft. I rapporten Cityindex såg vi att verksamheterna i Gävle har en högre snittcheck än många jämförbara städer, säger Daniel.

Presentkortet Gävle City

Gävle Citysamverkan står bakom presentkortet Gävle City, som är ett lokalt presentkort som ger tillbaka till företagen i staden. Presentkortet är mycket mångsidigt, då det kan användas hos 130 företag i stadskärnan, exempelvis hos gym, frisörsalonger och restauranger.

- Presentkortet går att köpa i Gallerian 9:an, i Flanör eller på vår hemsida, berättar Daniel.

Kortet kan laddas med valfritt belopp mellan 100–5 000 och man kan kolla sitt korts saldo enkelt genom att skanna QR-koden med sin smartphone. Presentkortet är ännu en satsning som visar samverkan i staden.

Intervju: Axel Eriksson

Text: Andreas Ziegler

Webbshop där företag kan beställa mot faktura: gavlecity.se/foretag

3 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
personalgåva! PRESENTK OR T

Vuxenutbildningen stakar ut vägen mot

arbetslivet

Personer med ambitionen att komplettera tidigare utbildningar, läsa in behörigheter eller specialisera sig mot ett visst yrke kan med fördel vända sig till Vuxenutbildningen. På Vuxenutbildningen erbjuds ett utbud av både teoretiska och praktiska kurser och sammanhållande yrkesutbildningar där elever lägger en viktig grund inför steget ut i arbetslivet.

Med en historia som sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden finns Vuxenutbildningen idag representerad i alla landets kommuner. Den uttalade ambitionen är att Vuxenutbildningen ska tillhandahålla flexibla utbildningar som utgår från individens behov, förutsättningar och kunskapsnivå. Målet för den kommu-

nala vuxenutbildningen är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande.

De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet.

Det gäller förstås även Vuxenutbildningen i Gävle där vi träffar Lisa Kvarnlöf som sedan några år tillbaka är verksamhets- och skolchef för den kommunala vuxenutbildningen i Gävle kommun.

– Här i Gävle kan vi erbjuda en mängd olika utbildningar och utbildningsformer.

Vi har ett samarbete med bland annat Semaforen och kan utifrån det erbjuda ett flertal utbildningar på gymnasienivå, säger Lisa och berättar att Semaforen är regionens signalsystem över vilken kompetens näringslivet i länet efterfrågar.

Många får jobb Hon berättar vidare att Vuxenutbild-

ningen även erbjuder kombinationsutbildningar där eleverna får tillgodogöra sig kunskap och samtidigt får hjälp av språkcoacher samt studie- och yrkesvägledare. Lisa tycker att upplägget är bra och berättar att 95 procent av de somaliska kvinnor som studerade ett vårdprogram med hemspråksstöd hade jobb sex månader efter avslutade studier.

– Ett ytterligare populärt upplägg är vårt lärlingsprogram där majoriteten av utbildningen sker ute på plats hos arbetsgivare.

Även detta upplägg leder ofta till jobb och eleverna är berättigade studiestöd under perioden, upplyser Lisa Kvarnlöf.

Efterlyser utökat samarbete Vuxenutbildningen arbetar tätt tillsammans med kommunens näringslivsenhet och har en utbildningsmäklare som regelbundet besöker företagen. Skolan samarbetar också tätt med arbetsmark-

nadsenheten, vilket främjar arbetet med att stötta kommunens långtidsarbetslösa. Lisa, som arbetat som gymnasielärare och rektor under många år, berättar att hon under en treårsperiod arbetade

som flödeschef på Sandvik, som är en av kommunens största arbetsgivare. En ovärderlig erfarenhet, enligt Lisa som kan konstatera att det i Gävle kommun råder både arbetsbrist och arbetslöshet. Lisa efterlyser därför fler grundläggande yrkeskurser.

– Vuxenutbildningen vill i samarbete med andra aktörer utforma lösningar för enklare jobb som på sikt kan leda till någonting större. Vi vill att företagen förstår att det behövs en utbildningstrappa och här efterlyser jag ett än mer fördjupat samarbete med näringslivet, säger Lisa Kvarnlöf och lyfter i sammanhanget fram IKEA som ett gott exempel. Där fick många utlandsfödda lära sig om svensk arbetskultur samtidigt som de gavs möjlighet att utveckla sin svenska.

Målmedvetna satsningar främjar det fossilfria resandet i Gävle

Ett Gävle i ständig utveckling kräver satsningar som främjar ett fossilfritt resande i staden. Här spelar det kommunala bolaget Gävle Parkeringsservice en viktig roll. Genom att skapa bättre förutsättningar för laddning av elbilar och arbeta för ett ökande resande med kollektivtrafik bidrar bolaget inte bara till en miljömässigt mer attraktiv stad, utan främjar också möjligheterna för näringslivet att utvecklas.

Gävle Parkeringsservice AB är ett kommunalt bolag som existerat i nuvarande form sedan 2016. Dess uppdrag är att övervaka kommunens gatumark och underlätta för resenärer som vill resa fossilfritt. Vi träffar bolagets VD Stephan Carlbaum Jonsson som har mångårig chefserfarenhet från kommunala verksamheter, och som dessutom är styrelseordförande för Svepark, Sveriges branschorganisation inom parkering, vilken är en ideell sammanslutning av kommuner, samt kommunala och privatägda parkeringsföretag. Stefan berättar att Gävle Parkeringsservice totalt sysselsätter 17 anställda och att man i

skrivande stund är på väg att flytta in i ett nytt, mer verksamhetsanpassat och rymligt kontor i det nya bostadsområdet Godisfabriken.

Största laddhubben norr om Stockholm

Det nya kontoret kommer att ligga nära ett nytt mobilitetshus kallat Pralinen, som blir den största laddhubben norr om Stockholm. Pralinen kommer erbjuda drygt 500 parkeringsplatser, varav 132 är platser för elbilar.

– Byggnationen befinner sig i slutskedet och tanken är att den ska öppnas den 1 mars. Pralinen ska försörja ett helt bostadsområde med parkeringsplatser och kommer även innehålla en sopsugscentral för bostadsområdet, bilpooler och en återvinningscentral, upplyser Stephan Carlbaum Jonsson och tillägger att bolaget över lag har ett tätt samarbete med kommunens bostadsbolag.

En annan stor satsning i kommunen är mobilitetshuset Magasinet, som man hoppas ska öppna i oktober. Magasinet ligger strategiskt placerat i anslutning till tågcentralen och kommer att innefatta en solcellsanläggning med batterilagring och laddinfrastruktur.

– Magasinet kommer rymma cirka 380 platser totalt och bidra till stadsutvecklingen av det närliggande magasinsområdet i Gävle. Det är ett fint och attraktivt område där dock biltrafiken är för tät.

Många företag är etablerade i området, och vi tror att dylika satsningar kommer att bidra till att företagen kan fortsätta utveckla sina verksamheter, säger Stephan.

Olika åtgärder Gävle kommun arbetar aktivt för att förändra människors invanda resebete-

Vi utbildar din framtida arbetskraft!

På vuxenutbildningen i Gävle kan vi skapa skräddarsydda utbildningar efter ditt företags behov.

Hör av dig så berättar vi vad vi kan erbjuda just er. 026­17 80 00 gavle.kommun@gavle.se

enden genom att uppmuntra till ett ökat resande via gång, cykel- eller kollektivtrafik. Som byggherre eller fastighetsägare har man ansvar för att tillgodose behovet av parkeringsmöjligheter för boende eller arbetande i sin fastighet. Med kommunens mobilitetsnorm kan kravet på antal parkeringsplatser reduceras i utbyte mot så kallade mobilitetslösningar, vilket innebär att man som byggherre gör det enklare och mer attraktivt för de som bor eller vistas i fastigheten att välja ett mer hållbart sätt att resa på. Genom Gävle Parkeringsservices koncept Gröna mobili-

tetsköp kan bolaget stötta bostadsutvecklare och byggherrar i deras mobilitetsarbete.

– Det kan till exempel handla om att starta bilpooler eller vidta åtgärder som är cykelfrämjande. Vi uppmanar intresserade aktörer och personer att kontakta mobilitetssamordnare på Gävle Parkeringsservice, säger Stephan Carlbaum Jonsson avslutningsvis.

4

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson Lisa Kvarnlöf. Stephan Carlbaum Jonsson.

Snart startar bygget av företagsparken Ersbo Park

Allfa Fastigheter AB är företaget som erbjuder såväl lägenheter som lokaler, kontorshotell och industrier i Gävle, Sollefteå och Kalix. Nu planerar man för bygget av en företagspark med ett utmärkt geografiskt läge invid E4 i Gävle. I Ersbo Park planeras för kontorshotell, lagerlokaler och hantverkslängor med fokus på hållbarhet, och det finns redan flera som är intresserade av att etablera sig i området.

Allfa Fastigheter äger och förvaltar fastigheter med lokaler, kontorshotell, lägenheter, butiker och industrier i Gävle, Sollefteå och Kalix. Huvudkontoret ligger i Gävle och det är där vi träffar bolagets

VD Samuel Selinder.

– Vår mix av såväl bostäder som kommersiella lokaler attraherar både privatpersoner och företag, och vi har en stående

ambition om att hela tiden utveckla och utöka vårt fastighetsbestånd, berättar Samuel.

Tydlig hållbarhetsprägel

I Allfa Fastigheter jobbar man med en tydlig hållbarhetsvision som genomsyrar hela verksamheten och organisationen.

Här strävar man efter långsiktig förvaltning av bra fastigheter som man gärna hyr ut till företag som delar bolagets syn på hållbarhet. Ett gott exempel på företagets engagemang är Ersbo Park. I ett led att förverkliga sin vision har bolaget

förvärvat en tomt i ett industriområde invid E4 i Gävles södra delar.

– På tomten planerar vi att bygga kontorshotell, lagerlokaler och hantverkslängor i KL-trä vilket vi tror, utöver hållbarhetsperspektivet, även kommer att bidra till en trevligare arbetsmiljö. Det kommer också att finnas möjligheter att montera solceller på fastigheternas tak, upplyser Samuel Selinder. Han berättar vidare att man i mångt och mycket har hämtat inspiration från trästaden i Skellefteå och att byggnationerna påbörjas under våren 2023.

Flera intressenter

Samuel, som brinner för att skapa och optimera miljöer, berättar att tanken är att man i Ersbo Park ska bygga etappvis och planerar att börja med hantverkslängorna.

– Faktum är att vi redan har kontakt med flera intresserade hyresgäster. Vår förhoppning är att de första ska kunna börja flytta in redan under våren 2024, avrundar Samuel Selinder.

Intervju: Axel Eriksson

Text: Örjan Persson

5 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
WWW.ERSBOPARK.SE ● INFO@ERSBOPARK.SE
Samuel Selinder.

Smart marknadsföring – en klok investering

I reklam- och marknadsföringsbranschen går man mot ett mer strategiskt tänkande där allt fler aktörer tar ett helhetsgrepp om uppdragsgivarens kommunikation.

Det gäller inte minst Gomorron i Gävle som jobbar med allt från kommunikationsstrategier till digital marknadsföring och trycksaksproduktion.

– Det vi erbjuder ska vara en investering för våra kunder, säger Susanne Fridolfsson, VD på Gomorron.

Reklam- och kommunikationsbyrån

Gomorron har funnits i drygt tio år och är etablerad i Gävle. I lokalerna på Atlasgatan träffar vi VD:n Susanne Fridolfsson och den nytillträdde byråchefen Camilla Härdin. De berättar att Gomorron hjälper företag, kommuner och organisationer med all slags kommunikation

– rörlig bild, stillbild, tryckt media och digitala lösningar. Under senare år har byrån tagit ett större helhetsgrepp om sina uppdragsgivares kommunikation.

– Vi vet att genomtänkt och bra kommunikation ger fler affärer, skapar intern stolthet och bygger varumärke, säger Camilla Härdin.

– Där är vi gärna med från början till slut för att hjälpa våra kunder att nå fram till rätt målgrupp med rätt budskap i rätt kanaler, fortsätter Susanne.

Långsiktiga relationer

Gomorron kännetecknas av ett stort engagemang där alla vill väldigt mycket.

– Ibland kanske lite för mycket, skrattar Susanne och fortsätter:

– Vi strävar efter att etablera långsiktiga relationer och vill förstå kundens affär och utmaningar för att kunna maximera effekten med kommunikationen. Det vi erbjuder ska vara en investering för våra kunder, inte en kostnad.

Växer och utvecklas

Gomorron vill gärna bidra till ett bättre samhälle. De är bland annat engagerade i Ett bättre Gävle tillsammans med Gefle

IF Fotboll – ett projekt för att främja

Först en frukost …

Vi på Gomorron är ett glatt gäng kreatörer, strateger och producenter redo att ta din kommunikation till nästa nivå. Men vi börjar med en frukost. Besök oss på gomorron.se

social hållbarhet och bidra till integrationen i kommunen, något som både Susanne och Camilla tycker är viktigt. Beträffande företagets framtid har Susanne och Camilla ambitionen att Gomorron ska fortsätta utvecklas och växa organiskt.

– Vi är åtta personer idag med en bra mix av bredd och spetskompetens. Det vi ser behov av i närtid är främst att förstärka oss på den digitala sidan med en ny webbdesigner som är vass på UX och front-end. Det finns ett driv och stark teamkänsla här, vi har väldigt roligt tillsammans på jobbet. Gomorron är en perfekt arbetsplats för nyfikna personer som vill utvecklas tillsammans med oss, konstaterar Susanne Fridolfsson och Camilla Härdin.

Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 6
Camilla Härdin. Susanne Fridolfsson.

Nya möjligheter i gammal hamn

Norrsundets hamn har en lång historia av lagring och hantering av bulkvaror som pellets, spån, flis och biobränsle. När hamnen förvärvades av Colabit 2020 började man göra upp planer på att bygga ett bioraffinaderi, som kommer resultera i ett antal nya jobb för traktens invånare och en bättre framtid för alla.

Norrsundets Hamn har en lång historia, som började redan 1954. Hamnen tillhandahåller lagring och hantering av framför allt pellets, spån, flis och biobränsle, men även andra bulkvaror, som kol, antracit och pappersmassa. Utöver att skeppa varorna via kajen, finns det även möjlighet att frakta varor via järnväg och med lastbilar, som har nära till E4:an.

- Till vår hjälp har vi ett familjeägt stuveribolag, Norrsundets Stuveri, som kör våra maskiner, berättar Lotta Fogelberg, som är hamnansvarig och har jobbat i Norrsundets Hamn i fem år.

Ett nytt bioraffinaderi

Norrsundet är ett litet samhälle med strax över 1000 invånare. Tidigare hade Stora Enso ett sågverk och en pappersmassefabrik i anslutning till hamnen. Det blev tufft för det lilla samhället när dessa verksamheter lades ned. Därför var man väldigt glada när Colabit kom in och köpte upp hamnen 2020 och strax därefter gick ut med beskedet att

man ska bygga ett nytt bioraffinaderi.

Detaljplanen för raffinaderiet är godkänd och nu inväntar man miljötillståndet. Efter man har fått det kan man komma igång med byggnationen.

- Vi uppskattar att det kommer leda till ungefär hundra nya jobb när produktionen drar igång. Innan dess kommer det behövas många lokala förmågor i form av underentreprenörer under byggnationen.

Vi vet, från Stora Ensos dagar, att det finns mycket bra arbetskraft här. Det är jätteroligt att få vara en del av en positiv utveckling, både för Norrsund och för samhället i stort, säger Magnus Nyfjäll, som är VD för Colabit Sweden.

Förnybara drivmedel

Colabit grundades 2013 och satsar på egen utveckling och produktion av förnybara drivmedel för att bidra till en snabb omställning från fossila bränslen. Det är av denna anledning man bygger raffinaderiet, som kommer producera cirka 500 miljoner liter biobränsle årligen.

- Även om el och andra energikällor sannolikt kommer vara viktiga delar av omställningen till förnybara drivmedel, så är vi inte riktigt där än, kan man säga. Idag är cirka 6 miljoner fordon registrerade i Sverige, varav ungefär 98 % har en förbränningsmotor. Alla dessa kan inte bytas ut. Så vi säger: ”Byt inte bil, byt bränsle”, förklarar Magnus.

I Norrsundets Hamn arbetar personalen lösningsorienterat för att kunna bistå sina kunder. Det handlar mycket om att effektivisera arbetet, så att man kan ha ledig kapacitet, vilket bidrar till att rederierna slipper ha sina skepp förtöjda längre än nödvändigt. Man har även en hel del erfarenhet av just biobränsle, då man blandar biobränslet åt sina kunder, baserat på kundernas recept.

- Det blir en hel del produktmixar och ompaketeringar; det krävs mer än att bara lasta och packa om. Det bästa med satsningen med bioraffinaderiet är att det är skönt med ägare som tror på hamnens arbete och vår otroliga utvecklingspotential, säger Lotta.

På väg mot en fossilfri framtid

Colabit hjälper dig att minska din klimatpåverkan genom att skapa förnybara drivmedel som fullt ut kan ersätta fossil bensin, diesel och flygbränsle.

7 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
www.colabit.com
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Hamnen sett från ovan. Colabits pilotanläggning. Hamnchef Lotta Fogelberg och Magnus Nyfjäll, vd Colabit Sweden. Colabits tankstation i Gävle, är den enda av Colabits ca 90 tankstationer som är bemannad.

Gävlebaserat företag säkrar hela byggkedjan

Det är många olika sorters professioner som är inblandade i ett byggprojekt. Det är viktigt att till exempel arkitekter och konstruktörer förstår varandra. I praktiken är det dock inte alltid så lätt. Det är här Kontrollbolaget kommer in i bilden. Företaget jobbar med arkitektur, konstruktion och kontrollansvar. Man har nått stora framgångar på bara några år och dubblade nästan sin omsättning under 2022.

Viktor Lundin har lång erfarenhet inom projekterings- och kvalitetsledning. Han upptäckte tidigt att många byggprojekt blir lidande när olika professioner inte förstår varandra.

- Jag märkte att det fanns ett stort glapp mellan just arkitekter och konstruktörer, vilket resulterar i en problematik för både kunder och projektledare, berättar Viktor. Efter en tid växte en affärsidé fram. Idén gick helt enkelt ut på att lösa problemet med ”glappet”. Viktor började jobba med affärsidén redan 2016. Två år senare drog han igång verksamheten, som fick namnet Kontrollbolaget, som han idag driver tillsammans med sin fru, Pernilla Lundin.

- Egenföretagande ligger i blodet för mig. Jag är uppvuxen i en entreprenörsfamilj, säger Pernilla, som är ekonom och ingenjör i grunden och är CFO på Kontrollbolaget.

Hela kedjan Kontrollbolaget jobbar med arkitektur, konstruktion och kontrollansvar.

- Vi jobbar med hela kedjan, med allt från att ta fram skisser, visionshandlingar och skaffa bygglov till att starta upp entreprenadarbetet och kvalitetssäkra byggnationen med ett kontrollansvar. Vanligtvis driver vi hela processen, men vi kan självklart även ta hand om en specifik del av processen, berättar Viktor.

Kundregistret är brett, då man arbetar med industriföretag, myndigheter, kommuner, fastighetsbolag och med privatpersoner.

- Det är allt från förskolor och äldreboenden till lyxiga privatboenden, berättar Pernilla.

Byggprojekt kan vara utmanande, särskilt om man är privatperson och kanske inte besitter kunskapen som krävs.

- Ibland är vi med så tidigt som att kontrollera om en tomt är godkänd för att bygga det som kunden har en vision om. Inte sällan stöter vi på kunder som har köpt en tomt utan att kontrollera vilka typer av byggnationer som tomten är godkänd för. Det är, så klart, väldigt surt för kunderna. Därför vill jag uppmana folk att kontrollera tomten innan man köper den, säger Viktor.

På Kontrollbolaget är det kundens vision som är det viktiga.

- Vi har inget signum; det är inte för oss vi ritar, utan för kunden. Vi försöker vara lite banbrytande och våga bryta normer.

Sedan är det alltid en balansgång att våga utmana kunden och samtidigt få till just vad de är ute efter. Ofta kan bilden man

har när man kommer in i ett projekt utvecklas och förbättras, säger Pernilla.

Framtidsstaden Gävle Viktor och Pernilla var ensamma i verksamheten när de drog igång 2018. Idag är man 20 kollegor och har även kontor i Åre och Östersund. Man har nått stora framgångar de senaste åren. Bara under 2022 nästan dubblade man sin omsättning. Utöver Klontrollbolaget äger man även fastighetsbolaget Lysgatan 2 AB tillsammans med Pierre Entreprenad.

- Projektet vi jobbar på kallas Kvarteret Harven. Det är gamla produktions- och kontorslokaler som byggs om till bostäder och kontor. Färdigställandet ligger några

år fram i tiden. Den första hyresgästen kommer flytta in om ungefär ett år, säger Viktor när vi pratar med honom i början av januari.

På Kontrollbolaget tror man starkt på utvecklingen i Gävle.

- Gävle är en framtidsstad och vi har en grym utveckling. Jag var nyligen med i Gävle business-podden. Jag tycker det är en lysande podd, som belyser den fina framtid som Gävle går till mötes, berättar Viktor.

Gävle business-podden är en intervjupodcast, som finns tillgänglig på Spotify och Apple Podcast.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 8
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Pernilla och Viktor Lundin.

Rekrytering och utvecklingsmöjligheter i Gävle

Academic Work sysslar med rekrytering och bemanning, men arbetar egentligen lite bredare än så.

- Även om det är viktigt att ha rätt förmågor för tjänsten, lägger vi stor vikt vid personlig motivation och drivkraft för att kunna lyckas i rollen, säger Malin Liljeros, som är Branch manager för Academic Work i Gävle.

Academic Work är ett företag som växte fram ur en idé som tre studenter i Stockholm hade i slutet av 90-talet. De tre vännerna såg näringslivets behov av personal som ett ypperligt tillfälle att hyra ut sina studiekamrater. Ett pannrum på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm fick fungera som ett första kontor. Idag finns Academic Work på 15 olika orter runtom i landet. Kontoret i Gävle öppnade 2014 och drivs av Malin Liljeros, som är Branch manager. - Jag tyckte rekrytering och bemanning verkade spännande. Under min sista termin i skolan sökte jag ett deltidsjobb via Academic Work. Personen som intervjuade mig gav ett otroligt bra intryck.

Jag fick inte den tjänsten, men när jag såg en annan tjänst här tvekade jag inte, utan sökte igen, och fick jobbet, berättar Malin om sin egen rekryteringsprocess.

Malin har nu jobbat på Academic Work sedan 2015. I början var hon själv på kontoret i Gävle, där man idag är 13 medarbetare. Malin är ett bra exempel på vad Academic Works slogan, ”We make people grow”, står för, det vill säga att utveckla både människor och företag för att skapa tillväxt.

Evidensbaserad rekrytering

Academic Work sysslar med rekrytering och bemanning, men företagets arbete är bredare än så.

- Vi riktar oss främst till så kallade young professionals, det vill säga akademiker som är i början av sin karriär, men också till personer som är intresserade av att byta karriär, berättar Malin.

Academic Work ägnar sig åt vad som kallas evidensbaserad rekrytering.

- Vi anser att det är viktigt att undersöka och ta hänsyn till varje persons individuella förmågor och personliga drivkrafter att utvecklas på arbetsplatsen, istället för att endast fokusera på hårda krav som lång erfarenhet och basera vår bedömning på ett CV, säger Malin.

Academic Work jobbar mot alla branscher, men är störst inom IT, Tech och Finance.

AW Academy

Academic Work arbetar mycket med kompetensförsörjning, vilket gynnar både företag, som får den kompetens de behöver för att växa, och arbetstagare, som får möjligheter att utvecklas i sin karriär. Academic Work har utvecklat ett koncept de kallar AW Academy , där man kan gå intensivutbildningar under 12 veckor. Systerbolaget Brights, som sysslar med vad som kallas reskill och upskill, står för själva utbildningen. Efter avklarad utbildning får man anställning

hos Academic Work och får komma ut på uppdrag. Många av utbildningarna är inom IT och Tech.

- Det råder en enorm kompetensbrist inom dessa branscher. Utan människor kan företag inte växa vidare, så jag tror att det är viktigt att inte missa potential, speciellt nu under en lågkonjunktur. Vi vill satsa på att vidareutbilda rätt personer för att möta kompetensbristen som råder idag, säger Malin.

I takt med digitaliseringens utveckling ökar kompetensbehovet på arbetsmarknaden. Och det är inte bara inom IT som behovet av kompetens är eftertraktat. På AW Academy kan man till exempel läsa program inom automation och elkonstruktion.

- Utbildningarna ska inte konkurrera med till exempel högskolor. Utan målet är att tillföra den kompetens till marknaden som inte finns i dagsläget, säger Malin.

9 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Malin Liljeros.

Yttertak och innertak enligt konstens alla regler

Sedan 2019 är Takringen Akustikbyggen ett familjeägt företag. Familjen Martinell har en lång relation till företaget och fortsätter driva det enligt den tidigare ägarens principer.

- Alla jobb ska vara fackmannamässigt utförda. Vi kommer aldrig sänka kvaliteten för att kunna ta in fler jobb. De får ta den tid som krävs för att få så bra resultat som möjligt, säger Peter Martinell, som är VD och arbetsledare för yttertak.

Takringen Akustikbyggen har spelat en viktig roll i Peter Martinells liv i snart 37 år. Han skulle börja jobba på företaget samma dag som hans son, Rickard, skulle födas 1986. På den tiden hade företaget ett annat namn och en lite annan inriktning. Takringen bildades 1997. Peter fortsatte arbeta på företaget fram till 2007, när han bildade eget bolag inom byggbranschen. Hans andra son, Simon, började så småningom jobba på

Takringen och meddelade 2018 att han hade fått besked om att företaget skulle säljas och föreslog då att Peter skulle köpa det. Peter tog chansen. 2019 köpte han företaget.

- Det var ett otroligt välskött företag, som har haft ett starkt fokus på att sköta sig och leverera bra kvalitet. Jag tror det kan vara något riktigt bra att lämna över till mina söner när den dagen kommer, säger Peter med ett brett leende på läpparna.

Yttertak och Innertak

Företagsnamnet, Takringen Akustikbyggen, är en sammanslagning, där Takringen står för yttertak medan Akustikbyggen refererar till innertakens funktion, som bland annat har med akustik att göra. Idag är Peter, utöver att vara VD, arbetsledare för yttertak medan Rickard, som alltså fyller 37 i år, är arbetsledare för innertak.

- När det kommer till innertak består huvuddelen av kunderna av företag, skolor och bostadsrättsföreningar, det vill säga alla som har behov av att dölja invändiga installationer och/eller reducera ljud-

nivån. Det många inte tänker på är att innertak ofta sänker ljudnivån markant, vilket skapar en bättre arbetsmiljö, säger Rickard.

När det kommer till yttertak jobbar man mycket med kontor och industrilokaler, men man får även en del andra intressanta projekt.

- Vi har exempelvis varit på ERP Arena. Där har vi lagt både inner- och ytter-tak, berättar Peter.

Enligt konstens alla regler Den tidigare ägaren var oerhört noggrann med att allt skulle skötas korrekt och enligt konstens alla regler.

- Alla jobb ska vara fackmannamässigt utförda. Vi kommer aldrig sänka kvaliteten för att kunna ta in fler jobb. De får ta den tid som krävs för att få så bra resultat som möjligt, säger Peter.

I dagsläget är man 26 medarbetare på Takringen Akustikbyggen. En del av de anställda har varit med företaget sedan 80-talet, men man har även sett till att ta in yngre medarbetare i verksamheten.

- Vi har en bra mix av gamla rävar och yngre förmågor. Kunskapen som finns på det här företaget är svårslagen. Det är den som är ryggraden i företaget, säger Peter. När vi pratar med Peter och Rickard i slutet av januari berättar Peter att man håller på med ett uppdrag på Kvarteret Godisfabriken i Gävle där man håller på

med en speciell sorts läggning som kallas ”Hink och gryta”.

- Det är en metod som inte är så vanlig numera. Det är riktigt kul att vi dels har äldre som kan sådana metoder, dels har yngre som får möjlighet att lära sig, berättar Peter.

Familjen Martinell tog över Takringen Akustikbyggen under pandemin och nu

upplever världen en lågkonjunktur. Peter, Rickard och de andra medarbetarna på företaget tar dock det hela med ro.

- Man kommer långt på goda relationer och hög kvalitet. Jag tror att vi har många roliga och intressanta tider framför oss, säger Peter.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 10
026-510606
takringenakustikbyggen.se
|
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Projekt Göranssons Arena. Undertaksmontage på projekt Hemlingborg.

En problemlösare kring fuktoch vattenskador

Med sitt breda koncept kring kartläggning av fuktskador, klimatkontroll, läcksökning och fuktmätning har Polygon AB en central roll att spela för både privatpersoner och företag. Med sina insatser har Polygon genom åren sparat stora summor pengar för sina uppdragsgivare.

Polygon finns representerat i 16 länder och sysselsätter sammanlagt drygt 5 300 medarbetare. I Sverige finns cirka 150 anställda som är experter på vattenskador, konsulttjänster, temporär klimathållning och läcksökning.

I Gävle träffar vi Mattias Wiklund, distriktschef Norr, som berättar att Polygon idag är ett av världens största företag inom sanering och avfuktningsteknik. Han ser flera orsaker till bolagets framgångar.

– Vi har lyckats kombinera en stark lokal förankring med storeföretagets många resurser. Samtidigt står vi för en unik bredd där kärnverksamheten kretsar kring sanering och avfuktning, men där vi dessutom tar oss an en mängd andra fastighetsrelaterade problem. I vår kundkrets

finns allt från försäkringsbolag och fastighetsbolag till kommunala bolag, upplyser

Mattias Wiklund.

Utreder och sanerar

Polygon har utvecklat ett komplett koncept som spänner över en byggnads alla skeden. I samband med en besiktning kommer Polygon in och kartlägger vad som kan räddas utan att behöva riva något i samband med exempelvis en vattenskada. Av miljömässiga skäl vill man förstås kunna spara så mycket som möjligt, men då det inte är möjligt måste man riva upp och torka konstruktionen. Utifrån mätningar och kontroller bedöms vilken torkmetod som är mest lämpad och effektiv.

Mattias Wiklund minns förstås sommaren 2021 då Gävle drabbades av ett sällan skådat skyfall.

– Det innebar till exempel att Folksam, som vi har ett utpräglat samarbete med, fick in fler än tusen anmälningar om fukt- och vattenskador på bara en vecka.

Då kallade vi in personal från våra andra etableringar, vilket gjorde att vi klarade att hantera situationen på ett bra sätt, berättar Mattias.

Härutöver ikläder sig Polygon även konsultrollen då man genomför utred-

ningar samt hjälper till i samband med nyproduktioner. Man bistår byggföretagen med sakkunnig personal och med hjälp att bygga enligt branschstandarden

Bygga F. Polygon jobbar även med sanering. Genom att kunna erbjuda sanering

i samband med fukt- och vattenskador kan Polygon i ännu högre utsträckning erbjuda helhetslösningar.

Tydliga ambitioner Mattias Wiklund har ett flertal år bakom

sig som professionell ishockeyspelare i bland annat Sundsvall. Efter att ha varit med om en bilolycka valde han vid millennieskiftet att påbörja en praktiktjänst som fukttekniker och erbjöds därefter en anställning. I maj 2022 övertog han rollen som distriktschef för Polygon i norra Sverige. Mattias, som var en hårdför hockeyspelare, berättar att han lärde sig mycket under sina år inom hockeyn, och att han har kunnat dra nytta av detta i sin nuvarande roll.

– Framför allt lagspelet, utmaningarna och vikten av att man har roligt tillsammans – annars presterar man inte, menar Mattias.

Distriktet som Mattias ansvarar för sträcker sig från Umeå i norr till Gävle i söder, Polygon har däremellan fysiska etableringar i Hudiksvall, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Östersund. Mattias har varit mycket involverad i företagets utveckling i Sundsvall, där antalet anställda har ökat från fem till 28 på kort tid.

– Min ambition är att Polygon ska göra en liknande resa här i Gävle. Det krävs dock en omstrukturering och ett ökat kundfokus. Vi planerar också att anställa flera saneringstekniker och på sikt kanske även fukttekniker, säger Mattias Wiklund.

Intervju: Axel Eriksson

Text: Örjan Persson

11 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE www.polygongroup.se DIN SPECIALIST INOM FUKT OCH SANERING DYGNET RUNT 020-235 235 30004 POLY-SE - Vector-based moisture advert @240x60mm.indd 1 24/11/2022 15:08

Maskin- och verktygsleverantör till svenska byggprojekt

Oavsett om det handlar om nybyggnation, renovering, omeller tillbyggnation är funktionella maskiner och verktyg en nödvändighet för ett lyckat slutresultat. Här spelar Renta AB en viktig roll med sitt starka koncept kring uthyrning av ändamålsenlig utrustning. Med representation över hela Sverige är en Rentadepå aldrig långt borta. I mars öppnar en ny sådan i området Näringen i Gävle.

Renta grundades i Finland 2015 och har sedan dess utvecklats till en av de ledande helhetsleverantörerna av uthyrningsmaskiner riktade mot bygg- och anläggningsbranschen. Bolaget finns i Finland, Norge, Sverige och Baltikum samt även i Polen och sysselsätter sammanlagt 680 anställda, varav 300 i Sverige där Renta har depåer på ett 50-tal platser, företrädesvis i de södra och mellersta delarna.

En av Rentas stora regionsatsningar sker i södra Norrland där man har öppnat och planerar att öppna ett flertal depåer i både Dalarna och Gästrikland. I början av mars kommer man öppna en depå i området Näringen i Gävle. Vi träffar Marcus Haag som är regionansvarig för södra Norrland.

– Gävledepån byggs enligt Rentas beprövade och optimerade koncept som är utformat efter många års branscherfarenhet. Vi hade egentligen hoppats på att depån, som kommer att bli cirka tusen kvadratmeter stor, skulle kunna öppna tidigare, men markproblem har gjort att vi fått lov att skjuta lite på invigningen, upplyser Marcus. Han berättar att man fick många ansökningar, även från branschkollegor, som gärna vill vara en del av den nya satsningen i Gävle. I skrivande stund har man redan anställt samtliga medarbetare – bland andra Johan Lenströmer som ska bli platschef för depån.

Flexibla hyreslösningar

Renta hyr ut maskiner och utrustning till en mängd olika verksamheter och projekt

bland såväl privatpersoner som företag. Bolaget står för ett komplett sortiment som täcker hela uthyrningsmarknaden med såväl enkla handmaskiner som arbetsbodar och stora entreprenadmaskiner, med mera. Renta tar helt enkelt ett helhetsansvar och jobbar med en tydlig ambition om att alltid erbjuda de bredaste och mest flexibla hyreslösningarna på marknaden. Härigenom blir Renta kundens självklara problemlösare och ett naturligt förstahandsval när deras kunder söker maskinlösningar till sina projekt, stora som små. Renta arbetar helt integrerat med projektstyrda byggen. Man deltar vid starten av sina kunders projekt då man kartlägger nuvarande och kommande behov. Renta företräder egna montageavdelningar på orten som ombesörjer montage av bland annat el, bodar, tillfälliga trafiklösningar, värme och hissar. Det kan skilja sig från vecka till vecka, men tack vare stor flexibilitet kan Renta lösa det mesta och säkerställa att kunden har de maskiner och den utrustning denne behöver. Renta erbjuder också utbildningar inom bland annat lift,

fallskydd, Heta arbeten, byggställningar och Arbete på väg. Marcus Haag vill i sammanhanget slå ett slag för Rentas app RentaEasy. – Med RentaEasy kan våra kunder se över sina hyresbestånd, hantera fakturor, boka returer med mera, och på så sätt effektivisera arbetet och i förlängningen sänka sina kostnader. Sedan vi lanserade appen har den blivit en stor succé bland många användare, berättar Marcus.

Nummer 10 i startelvan Rentas filosofi är att erbjuda de mest effektiva maskinerna i rätt tid och till rätt plats. Bolagets maskiner är alltid nyservade och man erbjuder dessutom ersättningsmaskiner i händelse av fel.

Miljöprägeln är tydlig i bolaget där man kontinuerligt byter ut maskiner mot nyare modeller med högre miljöklassning. Marcus Haag, som tidigare arbetat hos konkurrerande företag, förklarar Rentas framgång med att man är trygga i sin affärsidé.

– Det råder en exceptionell teamkänsla, ett utpräglat kundfokus och en servicekänsla som genomsyrar verksamheten. Vi brukar säga att vi alltid strävar efter att göra kunden till nummer 10 i vår startelva. Vi har en bra ledning, en platt organisation och medarbetare som trivs, säger Marcus Haag som med spänning tar del av den expansion som nu sker i södra Norrland.

– Vi planerar för ytterligare depåer, utöver den i Gävle, men redan nu levererar vi förstås till kunder i hela regionen, inte minst i Sälen som expanderar kraftigt just nu.

ÖPPETTIDER:

Vardagar: 06:30 – 16:30

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 12
renta.se @Rentasverige #rentasverige Strömbergsvägen 14 | 026 - 65 10 10 | gavle@renta.se | renta.se
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

Bredden är styrkan i Davids VVS-firma

I Rörteknik Valbo AB är bredden en styrka. Service, uppdrag som underentreprenör samt egna totalentreprenader formar ett skarpt koncept kring professionella VVS-insatser.

Det är David Eriksson som ligger bakom Rörteknik Valbo AB, ett företag han startade 2021 efter att tidigare ha varit delägare i en annan VVS-firma.

– Tanken om att starta eget har alltid funnits där, berättar David som redan från start fokuserade på att bygga en verksamhet på en stabil grund och med en stark bredd.

Därför vilar den idag stadigt på tre stabila ben: serviceuppdrag, insatser i rollen som underentreprenör samt egna totalentreprenader för en kundkrets som består av såväl privatpersoner som fastighetsbolag och bostadsrättföreningar, samt aktörer inom byggbranschen i Gävle med omnejd.

– Jag vill att förtroende och tillit ska genomsyra hela verksamheten. Det handlar dels om att leverera en bra produkt enligt tidsplan, dels om att skapa

förtroende och bygga relationer som varar över tid. Det gäller såväl utåt som i den egna verksamheten, säger David.

Driver fastighetsbolag Som ett led i den filosofin driver han även ett fastighetsbolag som han anser kompletterar verksamheten i Rörteknik Valbo. I bolaget hyr han ut bostäder i Gävle och Valbo.

– Det är en fördel att vi själva kan sköta underhållet i våra fastigheter, samtidigt som det förstås är en god investering som också gör att medarbetarna kan känna anställningstrygghet, oavsett högeller lågkonjunktur, då vi alltid har egna projekt på gång med våra fastigheter, poängterar David Eriksson. Han konstaterar att företagen sedan starten för två år sedan har haft en mycket god utveckling.

– Det är hårt jobb som gäller när man startar upp en ny verksamhet, det är många bitar som ska falla på plats, och jag är väldigt glad för våra medarbetare som varit med och ställt upp hela vägen. Det är kul att det hårda arbetet har gett resultat under både vårt första år 2021 och under fjolåret.

Vill växa – med förstånd Nyligen låg Rörteknik Valbo bakom rörarbetet i ett projekt på Hedesunda Ishall. David och hans kollegor har även varit delaktigt i byggnationen av en industrifastighet i Ersbo. Men trots flera intressanta projekt har David inga planer på att ta sig an mer än vad han känner att företaget klarar av för tillfället.

– Jag vill att vi ska vara ett företag där förtroende och bra kvalitet står i fokus.

Utifrån det måste vi växa på rätt sätt. Vi får se hur 2023 utvecklar sig, men vi är positiva till kommande år med tanke på den bredd jag tycker att vi har byggt upp med flera ben att stå på.

David Eriksson betonar vikten av att företaget växer på ett bra sätt, på rätt sätt.

– Vi ska inte bara anställa så många som möjligt bara för att möjligheten finns. Ska vi växa ska det ske på ett hållbart och långsiktigt sätt. Jag har inget uttalat tillväxtmål, men om tillfälle ges kommer vi absolut ta nästa steg framåt. Så länge kunder och kollegor är nöjda, samtidigt som vi harlönsamhet, då gör vi rätt, och det är också det som driver mig, att hjälpa andra och fortsätta vår utveckling framåt.

13 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 073-3875291 | rorteknikvalbo.se
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson David Eriksson.

Gävles stolta byggare

Gävle är en stad som växer. SEHED Bygg har en lång historia med staden och fyller nu den viktiga uppgiften att bygga ut, bygga om och bygga nytt i den växande staden. Företaget är en värderingsdriven organisation som genomsyras av yrkesstolthet, vilket man för vidare till praktikanter och lärlingar som kontinuerligt tas in i verksamheten.

SEHED-koncernen har gamla anor. Det hela började med Hed Fasad, ett av Sveriges äldsta och mest anrika murningsföretag. SEHED Bygg Gävleborg AB bildades 2018 genom att slå ihop MEJ Bygg i Gävle, som bildades i slutet av 80-talet, och Byggtec, som grundades 2006.

- Många som jobbade på Byggtec och

MEJ är kvar än idag, så på många sätt har vi kvar ryggraden från de verksamheterna.

Nu, när vi ingår i SEHED-koncernen, har vi dessutom deras styrka i ryggen, säger Per-Johan Johansson, som började jobba på MEJ Bygg 1995 och nu är VD på SEHED Bygg.

Bygger Gävle

Gävle är en stad som utvecklas och växer. SEHED Bygg, som är ett relativt stort företag med 110 medarbetare, är inblandad i många stora byggprojekt. Man bygger bostäder, industrier, köpcen-

trum och åt kommunen, regionen och privatägda aktörer. När vi pratar med Per-Johan i slutet av januari berättar han bland annat att man för tillfället jobbar med om- och till-byggnader på Vasa-

skolan Gymnasium, är med och utvecklar Valbo köpcentrum och bygger multiarenan Jernvallen i Sandviken.

- Det är roligt att få förtroendet från så professionella och duktiga beställare.

Det är samarbeten vi är måna om, säger Per-Johan.

SEHED Bygg satsar främst på att vara en lokal aktör.

-Vi gillar att vara en lokal aktör, med lokala projekt och lokala förmågor. Det händer otroligt mycket i Gävle och det gäller att vi jobbar på många olika plan för att vara med i den fortsatta utvecklingen, säger Per-Johan.

Miljötänk och hållbarhet är en viktig del av den utveckling som Per-Johan pratar om.

- Det är otroligt viktigt att alla delar av samhället tittar på hur vi kan ta hand om planeten. Jag tycker att byggbranschen tar stormsteg i detta arbete. Man jobbar exempelvis mycket med återbruk och livscykelkalkyler. Det kanske inte är så känt, men det finns ett otroligt engagemang inom byggsektorn när det kommer till detta arbete, berättar Per-Johan.

Yrkesstolthet

Medarbetarna på SEHED Bygg drivs av yrkesstolthet. Det är inte bara något som är bra för välbefinnandet för individen, utan även för karriären och för stämningen på ett företag över lag.

- Många här, inklusive jag själv, har gjort

en resa inom företaget. Många av våra tjänstemän är sprungna ur hantverkarleden. Vi har dessutom många väldigt duktiga och erfarna arbetsledare och kollektivare. Det är något jag är stolt över, säger Per-Johan.

För att byggbranschen ska kunna fortsätta frodas och utvecklas är det viktigt att man för sina värderingar och sin kunskap och erfarenhet vidare till nästa generation. Därför har SEHED Bygg goda samarbeten med de lokala gymnasieskolorna. Man rekryterar årligen elever från dessa skolor.

- Det är viktigt att man tar hand om unga och utvecklingsbara individer. Gör man en bra praktik här och dessutom visar att man är driven, är man varmt välkommen att påbörja sin lärlingsperiod här efter avslutade gymnasiestudier, säger Per-Johan.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 14
sehedbygg.se | @sehedbygg
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Projekt på Vasaskolan i Gävle.

Infrastruktur för framtiden

Systra är ett internationellt företag som designar framtidens infrastruktur. I Sverige finns man på 14 platser. Gävle är en växande stad, som är i stort behov av att bygga ut sin infrastruktur, så 2021 etablerade Systra ett kontor i Gävle. Sedan dess har kontoret vuxit organiskt och arbetat på många spännande projekt.

Systra ägs av franska järnvägsföretag och i slutändan av franska staten. Företaget finns representerade i 80 länder. I Sverige

har man cirka 300 anställda och finns för närvarande på 14 orter. Gävle-kontoret etablerades 2021 med Anna Jaktås, som är teamledare och uppdragsledare. Idag är man sju medarbetare på kontoret.

- Vi är med och designar och bygger framtidens infrastruktur. Det är allt från nya spår till nya signalanläggningar, broar och vägövergångar, berättar Victor Ferreria, som är regionchef för Öst/Mitt, där Gävle ingår.

2023 blev Systra ett Karriärföretag, vilket är en utmärkelse där man plockar ut Sveriges bästa arbetsgivare för de som vill göra karriär.

- Jag tyckte det var ett spännande företag som var på frammarsch och hade en pionjäranda samtidigt som det kändes litet och familjärt, säger Anna om vad som gjorde att hon började arbeta på Systra.

En framtidsbransch

Gävle är en stad som växer och därför är i stort behov av att bygga ut sin infrastruktur.

- Vi är en framtidsbransch, så det kommer finnas jobb åt oss långsiktigt. Det blir väldigt många spännande projekt över hela landet. I många fall är dessa projekt viktiga för den svenska infrastrukturen i stort, säger Victor.

Det finns även en miljöaspekt i Systras arbete.

- Man får inte glömma att järnvägsbranschen är av största vikt för hållbarhetstänket kring transporter. Det är ett energisnålt sätt att transportera gods på, säger Anna.

Victor och Anna fortsätter med att berätta om ett projekt man jobbar på strax utanför Örebro. Här jobbar man på en dubbelspårsutbyggnad, som påverkar hela spårsystemet.

- Det är en jätteviktig sträcka för godstrafiken. En utbyggnad av spår där resulterar i bättre möjligheter för tågen att komma i tid på andra platser i landet. Ibland är det de dolda projekten som gör den stora skillnaden, säger

Victor.

Växer med staden

Systras Gävle-kontor befinner sig i stark tillväxt. Man växer i takt med staden, kan man säga.

- Vi vill växa organiskt genom att rekrytera rätt personer. Samtidigt vill vi förvalta den anda som finns i företaget, säger Victor.

När det kommer till rekryteringar är, så klart, kompetens av största vikt, men det är inte det enda som är viktigt.

- Rätt person kan alltid lära sig. Vi letar efter medarbetare som är jordnära och

har ett stort intresse för teknik. Sedan är vi väldigt beroende av samarbetet inom gruppen. En viss typ av teknik är beroende av annan teknik och då gäller det att samarbetet fungerar och att man förstår sin del i det stora, säger Anna.

Intervju: Wilhelm Walaker

Text: Andreas Ziegler

15 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE systra.se
Victor Ferreira.

Välrenommerat konsultbolag

AFRY är ett av Sveriges mest välrenommerade teknikkonsultbolag. Idag erbjuder man tjänster inom en rad olika branscher, exempelvis processindustri, energi och infrastruktur, vilka är de största affärsområdena i Gävle. På kontoret i Gävle sitter cirka 230 konsulter som bland annat jobbar med samhällskritiska projekt i närområdet. AFRY söker nu nya medarbetare, som erbjuds möjligheter att växa, både i sin yrkesroll och inom organisationen.

AFRY är ett teknikkonsultbolag som har en lång och rik historia. Företaget grundades redan 1895 under namnet Södra Sveriges Ångpanneförening. Företaget kom att gå igenom ett antal sammanslagningar och namnbyten genom åren, men gick länge under namnet Ångpanneföreningen, eller ÅF som det kallades till vardags. När företaget 2019 gick ihop med finländska Pöyry ändrades företagsnamnet till AFRY.

- Vi är ett av Sveriges äldsta konsultbolag och har en unik erfarenhetsbank, säger Max Allemo, som är kontorsansvarig i Gävle.

Idag sysselsätter AFRY cirka 19 000 medarbetare i 40 länder och har projekt över hela världen. Företaget är verksamt inom en rad olika fält och branscher, exempelvis energi, infrastruktur, industri och digitalisering.

- Ända sedan starten har vi präglats av starkt ingenjörskunnande, modern teknik och ständig förnyelse. Det är det som har lett fram till dagens breda program av kvalificerade tjänster och lösningar, berättar Max.

Samhällskritiska uppdrag

I Gävle är man cirka 230 medarbetare, som främst sysslar med affärsområdena processindustri och infrastruktur, men även med en del andra uppdrag.

-Det är just bredden, både lokalt här på kontoret i Gävle och mellan de olika kontoren, som är en av våra största konkurrensfördelar, säger Max, som även är chef för affärsområdet processindustri och ofta arbetar med att paketera olika lösningar åt kunderna.

AFRY har många välkända kunder.

I Gävleregionen är bland annat pappersmassaindustrin och Trafikverket stora kunder. En del av uppdragen som man jobbar med är samhällskritiska. Några exempel på uppdrag man arbetar med är:

• Upprättandet av en järnvägsplan samt systemhandling med tillståndshantering för projektet Gävle Hamn 3, som innebär en ny spåranslutning i Gävle kommun.

• Ansvar för framtagande av tillståndsprocess samt riskbedömningar för ny vätgasproduktion hos större lokal industri.

• Projektering av el och telesystem för ett antal arenor och idrottshallar och skolor i Gävleregionen.

• Projektering inom flertalet discipliner i ett antal större investeringsprojekt mot tyngre basindustri i regionen.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 16
Ända
sedan starten har vi präglats av starkt ingenjörskunnande,modern teknik och ständig förnyelse.

söker medarbetare i Gävle

Stora möjligheter för medarbetare

Likt många andra aktörer som har höga krav gällande teknisk och digital kompetens, är en av de största utmaningarna som AFRY står inför att hitta nya medarbetare.

- Vi har aktiva samarbeten med både högskolor och yrkeshögskolor för att hitta nya kandidater, berättar Max.

Medarbetarna på AFRY erbjuds stora möjligheter att utvecklas, både i sin yrkesroll och inom organisationen.

- Nyanställda paras ofta ihop med seniora medarbetare. Jag tycker det är väldigt effektivt, säger Max.

AFRY är mycket måna om sina medarbetare och arbetar aktivt för att skapa en trygg, flexibel och öppen arbetsplats.

Medarbetarna får till exempel hjälp med att hitta kamratklubbar och det finns även nätverk för kvinnliga medarbetare. Tack vare AFRYs storlek kan medarbetare dessutom bo på olika orter och ändå vara kvar inom organisationen.

Vill du vara med och accelerera omställningen till ett hållbart samhälle?

AFRY är ett ledande europeiskt företag med global räckvidd inom teknik, design och rådgivning.

Vi accelererar omställningen till ett hållbart samhälle.

Vi är 19 000 hängivna experter inom infrastruktur, industri, energi och digitalisering, som skapar hållbara lösningar för kommande generationer.

Making Future

17 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE konsultbolag
Intervju: Axel Eriksson

Så driver du företag utan att vara företagare

Det finns många kompetenta personer i Sverige som skulle vilja driva företag men som av olika anledningar inte kan eller vågar ta steget. Här kan JBG Egenanställning erbjuda en väg framåt. JBG Egenanställning tar hand om allt administrativt arbete och låter entreprenören sköta det han eller hon är bäst på. Denne blir med andra ord både företagare och anställd – det bästa av två världar.

JBG Egenanställning har funnits sedan 2014 och är ett av bolagen i JBG Gruppen med verksamhet i hela landet och representation i Västerås, Stockholm och Gävle, samt inom kort även i Skellefteå. JBG Gruppen är en redovisningsbyrå och det var utifrån detta perspektiv som tankarna föddes på en verksamhet kring egenanställning, det vill säga ett sätt för människor att driva företag utan att faktiskt vara företagare. Tanja Eskilsson, vd och kontorschef på JBG Egenanställning i Gävle utvecklar:

– Många umgås med tankar på att starta eget, men tvekar eftersom de vill fokusera på själva verksamheten och inte på moms, löner, skatter och försäkringar. Där vill vi kunna vara med och bidra. Tanja menar att egenanställning för många kan vara ett steg på vägen mot att driva ett bolag fullt ut. Skillnaden är att personen i fråga slipper de bitar som kan vara svåra att få grepp om när man startar eget.

– Man sköter sina jobb medan vi ser till att ekonomin fungerar och att man får sin lön. Det blir det bästa av två världar – trygghet med att ha ett stort företag bakom sig och en anställning, men friheten att driva eget och fatta egna beslut.

Alltid till hands

JBG Egenanställning ser med andra ord till att skatter och moms dras som de ska. Man bokför inkomster och utgifter och ser till att skatt och arbetsgivaravgifter dras innan lönen betalas ut.

– Jag ser oss som en verktygslåda, säger Tanja Eskilsson.

– När man har sin egenanställning ska man alltid kunna få hjälp av oss, oavsett ärende. Vi vill hjälpa våra kunder att utvecklas i sitt företagande och att de kan driva sina verksamheter på det sätt de föredrar. Vill man vara ensam ska man få det, vill man växa, ha fler kontor och anställda – då ska man få den möjligheten också.

Tanja berättar att JBG Egenanställning samarbetar med partners som erbjuder olika typer av utbildningar. Det kan handla om allt från att få i gång sin försäljning genom Vimentis Group till företagsutveckling genom Åhnly Sara.

– Det viktigaste är att vi finns där för våra kunder när de har frågor och funderingar eller vill lära sig något. Vi är bara ett samtal bort och det är inte direkt så att vi tar betalt för vår tid, utan när kunden fakturerar sina jobb, upplyser Tanja.

Älskar sitt jobb

Tanja Eskilsson har jobbat i JBG Egenanställning sedan 2018 då hon fick möjlighet att starta upp kontoret i Gävle. Sedan dess har hon arbetat med allt från vetenskapsmän och chokladtillverkare till sjuksköterskor, men störst är man inom bygg.

– Det är oerhört roligt att få följa kunderna på sina resor framåt, alla har sina egna historier och vi får vara en del av att bygga en ny. Det är därför jag älskar egenanställningen, det är både fritt och utvecklande, säger Tanja.

Hon poängterar avslutningsvis att egenanställning ju också är en möjlighet för människor med arbetstillstånd, men utan medborgaskap i Sverige. Det kan med andra ord vara en både framkomlig och tilltalande väg för ukrainare som kommit till Sverige till följd av kriget.

Tanja Eskilsson tror således på en fortsatt god utveckling för JBG Egenanställning.

– Jag tror att vi genom vår nyetablering i Skellefteå ska kunna växa ännu mer. Förhoppningsvis finns vi inom en snar framtid även i Göteborg.

Intervju: Wilhelm Walaker

Text: Örjan Persson

jbgea.se

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 18 JBG EGENANSTÄLLNING AB ALLA DRÖMMAR BÖRJAR MED
STEG
ETT FÖRSTA
Tanja Eskilsson.

Orange inspiration flödar när Johan coachar och föreläser

Han benämns som föreläsare, författare och förbättrare. Johan Dahl är en av ytterst få föreläsare med epitetet Platinum Speaker, och har sedan han valde att satsa helhjärtat på föreläsningar och coachning inspirerat tiotusentals människor inom sina paradämnen – personligt ledarskap, personligt ansvar och personlig framgång. En av hans föreläsningar heter till och med ”Ta det personligt”.

Johan Dahl är en av få föreläsare i Sverige, och faktiskt i hela världen, som fått utmärkelsen Platinum Speaker. Inte mindre än 110 parametrar bedöms för utmärkelsen som i sig blir en kvalitetssäkring. Johan har även framröstats till en av Sveriges populäraste föreläsare fyra år i rad. Det är med andra ord en föreläsare i världsklass vi träffar i Gävle, varifrån verksamheten utgår i företaget Johan döpt till Johan Dahl Utveckling AB. Frågan är självklar: hur har han lyckats bli så pass framgångsrik?

– Träna, svarar Johan med ett skratt, men utvecklar sedan:

Annons Leverantörstidningen utgåva 1 2023 o

– Det är egentligen ingen skillnad jämfört med många andra yrkesgrupper – man måste inte vara född till något, det handlar bara om att våga utmana sig själv och träna hårt.

Fann sitt kall

Johan benämner sig själv som föreläsare, författare och förbättrare. Han coachar och föreläser inom sina paradämnen personligt ledarskap, personligt ansvar och personlig framgång, och har genom åren inspirerat tiotusentals personer med sin gedigna erfarenhet och tilltalande retorik. Sitt företag startade han för 20 år sedan, men det var först fem år senare som han började satsa på föreläsningar på heltid. Innan dess hade han bland annat drivit ett tiotal bolag, och redan då hade många fått upp ögonen för hans sätt att föreläsa och inspirera.

– Då insåg jag att det är detta jag brinner för, det här känns väldigt meningsfullt när jag på riktigt får göra skillnad för människor, säger Johan.

– En del tänker nog att en föreläsning

mest är som ett tomtebloss men jag får ofta höra att mina föreläsningar gör skillnad. Jag fick nyligen återkoppling från en kund som sa att ”det är som före Johan Dahl och efter Johan Dahl på jobbet, en helt annan stämning och engagemang”. Det är fantastiskt att höra, fortsätter Johan.

Success Factor Modeling™

Det var samma inspirationskällor då som driver honom nu – människorna.

– För mig spelar det ingen roll vilken bransch företaget jag föreläser för eller coachar tillhör, det är alltid lika roligt att möta människor.

Johan Dahl lägger halva sin tid åt att föreläsa och den andra halvan åt att coacha, utbilda och leda utvecklingsprocesser.

Han coachar såväl företagare som privatpersoner och coachade bland annat Moa Abrahamsson till SM-guld och titeln Årets Säljare i Ung Företagsamhet 2021.

För företag ikläder sig Johan rollen som coach, konsult, utbildare och förbättringsledare. En av de modeller han

använder sig av när han hjälper företag är Success Factor Modeling™, vilket kräver licens.

– Success Factor Modeling™ är en serie modeller och verktyg som utformats efter studier på framgångsrika organisationer, där man tittat på beteenden, värderingar och tankesätt. Utifrån dessa formar man ett arbetssätt som sedan tillämpas i organisationer som vill uppnå hållbar framgång, förklarar Johan.

Johan Dahl förknippas ofta med färgen orange som kommit att bli en del av hans varumärke. Enligt Johan är just det färgglada en symbol för hur man kan tänka för att nå framgång och må bra.

– Det handlar om att man inte ska vara grå, utan full av energi när man tar sig för saker och ting. För mig är färgen orange synonym med energi, kreativitet, glädje och en vilja att bry sig, säger Johan Dahl.

Intervju: Oscar Johansson

Text: Örjan Persson

19 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE

Viktiga insatser för ökad säkerhet i industri och samhälle

Kiwas primära uppgift är att bidra till ökad säkerhet inom industrin såväl som i samhället i stort. Det gör man genom ett brett koncept kring besiktning, provning, certifiering, teknisk konsultation och utbildning. Kiwa är därmed en betydelsefull samarbetspartner för en mängd olika verksamheter – från pappers- och massaindustri till kommuner och landsting.

Kiwa är ett av världens ledande TIC-företag (Testing, Inspection, Certification) och således en betydelsefull samarbetspartner för en mängd olika verksamheter i olika branscher. I Kiwa-koncernen sysselsätts cirka 10 000 anställda i fler än 40 länder. 900 av dessa utgår från något av Kiwas 28 kontor i Sverige. Ett av dem ligger i Gävle där vi träffar enhetschefen för processäkerhet, Daniel Larsson, som berättar att Kiwas primära uppgift är att bidra till ökad säkerhet inom industrin såväl som i samhället i stort. Han berättar att Kiwa är en komplett partner genom

hela objektcykeln – från om- och nybyggnation till service och underhåll.

– Vi skapar säkerhet, förtroende och långsiktig hållbarhet för våra kunders produkter, anläggningar, processer, system och anställda. Våra uppdragsgivare värdesätter vår långa erfarenhet, vår breda kompetens och lokala kännedom, säger Daniel Larsson.

Breda tjänster Kiwas breda koncept spänner över ett flertal olika tjänster såsom oförstörande provning, besiktningsverksamhet och konstruktionskontroller. Man utför besiktningar och riskbedömningar av trycksatta anordningar, som till exempel tryckkärl, kylanläggningar och rörledningar, liksom lyftbesiktningar av exempelvis hissar, skidliftar och kranar. Beträffande teknisk konsultation kan Kiwa bistå med analyser och lösningar kring hållfasthet, material och korrosion, samt inspektions- och tillsynsarbete.

– Ytterligare en del av verksamheten kretsar kring utbildningar genom vår utbildningsenhet Academy. Utbildningar skräddarsys och anpassas efter kundernas behov och berör bland annat arbetsmiljöverkets föreskrifter, riskhantering och lyftredskap, informerar Daniel Larsson.

Utsett till Karriärföretag

Efterfrågan på Kiwas tjänster rökar, vilket föranleder Daniel att aktivt söka efter nya medarbetare, företrädesvis besiktnings- eller sjöingenjörer som gärna får ha erfarenhet från processindustrin. Kiwa erbjuder framgångsrika sökanden ett variationsrikt och lärorikt arbete med goda förmåner. 2022 blev bolaget utsett till Karriärföretag med motiveringen:

”Kiwa visar på stor passion och engagemang för att skapa bästa möjliga arbetsplats. Det bjuds på en trygg och familjär företagskultur där varje medarbetare kan känna sig uppskattad. Det är tydligt att Kiwa tror på att växa tillsammans och

skapar därmed förutsättningarna för sina medarbetare att kunna påverka.” Kiwa är nominerat för samma utmärkelse även 2023.

Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

Kiwa Sweden AB

Besöksadress: Beckasinvägen 16, Gävle

Daniel Larsson 070 - 229 86 06

Växel Kiwa 010 - 479 31 00

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 20
Daniel Larsson.

Tydliga vägmarkeringar ökar säkerheten

Ett säkert och fungerande trafikflöde kräver tydliga markeringar i vägbanan. Det är ett sedan länge konstaterat faktum för Gästrike Trafikmålning där man målar allt från parkeringsrutor till väglinjer längs landets motorvägar.

Gästrike Trafikmålning AB grundades 2016 och drivs av de två delägarna Martin Larsson och Max Vestlund. Företaget sysselsätter utöver Martin och Max ytterligare fem personer under högsäsong, vilken sträcker sig mellan mars och december. Som företagsnamnet antyder är man specialiserade på vägmålning

och vägmarkering, vilket innefattar allt från trucklinjer och parkeringsrutor till väglinjer längs landets motorvägar. Härutöver reparerar man också skador i asfalt, så som potthål och sprickor, vilka lagas med stor noggrannhet med hjälp av gjutasfalt.

– Vi vänder oss till offentliga verksamheter, så som kommuner och Trafikverket, men också till bostadsrättsföreningar och byggföretag. Vi samarbetar också med många av våra branschkollegor eller agerar underentreprenörer åt bland andra Svevia, berättar Martin Larsson.

Uppdrag över hela landet

Vi träffar Martin i Gästrike Trafikmålnings anläggning i centrala Gävle, där man förfogar över kontor, verkstad och maskinparkering. Genom åren har man utfört uppdrag från Skåne i söder till Pajala i norr, men oftast rör man sig mellan Stockholm och Örnsköldsvik. I skrivande stund planeras för ett arbete kring målning av sammanlagt 10 000 meter linjer i ett parkeringshus i Göteborg.

– Vi säger i princip aldrig nej till några uppdrag och kan i regel rycka ut med kort varsel, upplyser Martin Larsson och nämner ett uppdrag där man för en imponerad kund i Sundsvall målade ett 30-tal pilar på ungefär en och en halv timme.

Fortsätter växa

Det finns olika sätt att måla väglinjer. Antingen används färg men via en alternativ metod, som Gästrike Trafikmålning också behärskar, använder man termoplast vilket ökar livslängden på utförandet. Martin och Max återinvesterar stort i verksamheten, så sent som förra hösten köpte man in en maskin för målning av längsgående linjer, vilket gjort att verksamheten effektiviserats ytterligare.

Efterfrågan på företagets tjänster ökar och för att klara av fortsatt expansion söker Martin och Max aktivt efter nya medarbetare, där kandidater som gillar kroppsarbete och stor arbetsvilja premieras. – C-kort för lastbil är ett önskemål men inget krav, vi värdesätter dock lösningsorienterade medarbetare som är händiga och villiga att resa i jobbet, säger Martin Larsson och uppmanar intresserade personer att höra av sig.

Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

21 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Allt inom vägmarkering och linjemålning - Kontakta oss för kostnadsfri offert | 026-10 00 55 | info@gastriketrafikmalning.se
Max och Martin.

Bröder med ett brinnande engagemang för golv och kakel

För Tobias och Pontus har de goda arbetsinsatserna alltid prioriterats före expansion. De driver Gävle Golv & Kakel där de åtar sig både små och stora uppdrag i såväl privata badrum som i samband med stora byggentreprenader.

– Vi jobbar inte med visioner, vi ska helt enkelt göra rätt och sköta våra projekt. Det behöver inte vara så komplicerat, säger de.

Bröderna Tobias och Pontus Värn jobbade för samma arbetsgivare under ett antal år och pratade regelbundet om att starta eget. 2017 gjorde de slag i saken och slog samtidigt fast: de skulle arbeta själva, utan anställda.

– Det dröjde ungefär ett år, sedan anställde vi vår första medarbetare. Idag är de sju, så våra planer grusades rätt så ordentligt, konstaterar Tobias med ett leende.

Tobias är golvläggare i grunden medan Pontus är plattsättare. Det var förstås en utmärkt kombination att bygga företaget på då de båda arbetsområdena ofta går in i varandra.

Gillar utmaningarna

Pontus och Tobias berättar att de jobbar med i princip allt som rör golv och kakel, företrädesvis i Gävle med omnejd. – Vi anlitas av allt från privatpersoner och enmansföretag till stora byggbolag, vilket innebär att vi kan åta oss renove-

ringen av ett badrum, men också verka i rollen som underentreprenör åt byggarna. Uppdragen kan handla om avjämning av golv, kontorsanpassningar, läggning av textilgolv och mattor i kontorslandskap, liksom uppdrag i skolor. Det har även blivit en del insatser i bilhallar, vi ligger till exempel bakom golvet på KIA:s anläggning här i Gävle, berättar Pontus. Liksom sin bror understryker han gärna vikten av att vara noggrann och engagerad i de projekt de åtar sig. De måste, betonar de, känna sig nöjda och stolta med det de åstadkommer.

– Vi försöker ta del av projekten i ett så tidigt skede som möjligt och ge tips och råd om vad som bör göras redan innan arbetet startar. Det kan ibland bli lite besvärligt och det kanske blir så att man utmanar kunden lite, men målet är ju att det ska bli ett projekt som flyter på och att resultatet blir så bra som möjligt. Därför vill vi bidra med den kunskap vi sitter på, förklarar Pontus och fortsätter:

– Det är faktiskt väldigt roligt när vi i vissa fall bli hårt granskade av någon med väldigt höga krav, men som trots det blir nöjd med det vi åstadkommer. Det är en

utmaning för oss och då blir det förstås extra roligt när vi lyckas.

Framhåller personalen Pontus och Tobias framhåller sina medarbetare. De har rekryterats efter rekommendation och besitter alla hög kompetens.

– Ingen är rädd för att göra det som ligger lite utanför deras eget skrå, vare sig det handlar om plattsättning eller golvläggning, säger Tobias som i sammanhanget också lyfter fram de många goda samarbeten de har byggt upp sedan starten.

– Det känns bra att vi i allmänhet faktiskt blir lyssnade på, trots att vi kanske inte alltid står för totalentreprenaden, det tror

jag gynnar projekten oerhört mycket. Sådana samarbeten ska man vara rädd om, understryker han.

Tobias och Pontus har alltid ansett att väl utförda arbetsinsatser är betydligt viktigare än att företaget expanderar. Det ena, menar de, leder trots allt till det andra. – Vi jobbar inte med visioner, vi ska helt enkelt göra rätt och sköta våra projekt. Det behöver inte vara så komplicerat, avrundar Pontus och Tobias Värn.

Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 22 Tobias 070-203 39 40 Pontus 070-374 07 08 info@gagok.se | gagok.se

Återvinningsföretag som satsar på effektivitet och säkerhet

Kuusakoski Recycling är ett anrikt finskt återvinningsföretag, som har återvunnit metaller och andra restprodukter sedan 1914. I Sverige finns man bland annat i Gävle, där man bland annat gör stora satsningar på att öka effektiviteten och ha en hög grad av säkerhet.

Kuusakoski Recycling grundades 1914 i Viborg, som på den tiden var en finsk stad. Ända från starten har företaget återvunnit metaller, som kan förädlas och användas för industriellt bruk. I Sverige har man idag 12 anläggningar runtom i landet. I Gävle är anläggningen strategiskt placerad i Gävle hamn, som ligger nära stadskärnan, vilket innebär kortare transportsträckor, som i sin tur knyter an till företagets hållbarhetsfokus.

- Här på anläggningen tar vi främst emot skrot och metaller, men även annat restmaterial, som vi behandlar, fragmenterar och sorterar på olika vis. En del av metalllerna skeppas till Finland för omsmältning, medan andra delar säljs vidare till något av de stora stålföretagen i regionen. Vi har även avtal med många kommunala verksamheter, berättar Ronny Hjelm, som är platschef på anläggningen i Gävle.

Effektivitet Ronny är för närvarande inne på sitt andra år som platschef. Han har tidigare jobbat som produktionschef på anläggningen. Innan det har han bland annat

jobbat som flödeschef hos en stor privat arbetsgivare i kommunen.

- Jag brinner för lean production och 5S.

Sedan jag tillträdde min tjänst har jag strävat efter att optimera och effektivisera

verksamheten, säger Ronny. Begreppet lean production kommer från lean thinking, vilket innebär att man jobbar strategiskt för att minimera slöseri med tid och resurser samtidigt som

kundernas och medarbetarnas nöjdhet prioriteras högt. Det krävs stora ansträngningar för att styra upp arbetet efter dessa principer, men det är också det som gör jobbet roligt, tycker Ronny.

- Jag uppskattar verkligen jobbets komplexitet. Vi har väldigt variationsrika arbetsdagar, säger han.

Säkerhet

På Kuusakoski Recycling genomsyras hela verksamheten av ett säkerhetstänk. Ronny berättar att man bland annat har investerat i ett förebyggande självsläckningssystem, som känner av om temperaturen blir för hög i olika materialsamlingar. Om temperaturen blir för hög aktiveras systemets vattenkanoner.

- Systemet kan skjuta vattenstrålar upp till 70 meter och kan även skapa dimridåer för att förhindra flygbränder, berättar Ronny.

HAR DU ELLER DITT FÖRETAG METALLSKROT?

Vi köper och återvinner plåttak, diskbänkar, bilar, cylindrar, blybatterier, kablar, elektronik, byggavfall och mycket mer. Vi är din kompletta återvinnare helt enkelt.

VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS!

23 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
BLI EN ÅTERVINNARE OCH SÄLJ DET TILL OSS! VI GER TILLBAKA VÄRDET · 026-12 38 18 · gavle@kuusakoski.com · www.kuusakoski.com Läs mer om oss
Intervju: Axel Eriksson Text: Andreas Ziegler Ronny Hjelm.

Prefabricerade lösningar för en krävande VVS-bransch

Prefabricerade lösningar blir allt vanligare i byggrelaterade branscher. Det gäller inte minst VVS-branschen där ett företag som LK Prefab står för ett både intressant och vägvinnande koncept. LK Prefab erbjuder skräddarsydda VVS-lösningar som effektiviserar byggprocesser och förkortar installationstider.

LK Prefab är ett av flera bolag inom LK, vilket grundades redan 1910 och är en sedan länge framträdande aktör i VVS-branschen och ett ledande företag i Norden avseende värme- och tappvattensystem. Koncernen sysselsätter cirka 400 personer i fem länder.

LK Prefab grundades 2000 är ett dotterbolag till LK Systems som har säljkontor

i Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall, och Umeå. Produktionen sker dock på anläggningen i Gävle där vi träffar regionchef Prefab & OEM, Veli Komulainen. Han berättar att LK Prefab tillverkar prefabricerade och skräddarsydda VVS-lösningar, till exempel vattenmätarskåp, fördelarskåp, våtrumskassetter, stamledningar och avloppsgrodor, vilka effektiviserar byggprocesser och förkortar installationstider.

– Vi utvecklar och tillverkar unika lösningar som skapar många fördelar för användarna. Tidsvinsten jämfört med att montera alla enskilda komponenter som ingår i en produkt är enorm, samtidigt som man undviker svinn och spill, säger Veli Komulainen.

Han lyfter i sammanhanget fram lösningen IsoMax, vilken är en helt ny typ av vattenfördelare. Branschen upplever idag problem med att kallvatten värms upp så pass så att det finns risk för att det bildas legionellabakterier. Med hjälp av IsoMax går det att separera kallt och varmt vatten och åstadkomma maximal isolering runt stammarna. På så sätt undviks sådan problematik och man tar även hänsyn till energikraven som finns. Veli nämner även våtzonsluckan Preseal, vilken är godkänd för användning med fler än 20 tätskikt.

Produkter som marknaden efterfrågar

I dagsläget levererar LK Prefab till både

Sverige och Norge och några andra länder i Europa.

– Många av våra produkter är framtagna för att vi har sett ett behov hos kunderna och således tillverkat produkter som ligger i linje med vad marknaden faktiskt efterfrågar. Här i Gävle har vi en avdelning som jobbar med systemutveckling kring prefabricerade lösningar, vilket bidrar till att vi får kontroll över hela produktionskedjan – från förfrågan till färdig produkt. Det är inte så vanligt i den här branschen, konstaterar Veli Komulainen.

Han tillägger att hela LK Prefabs sortiment bygger på tanken om att allt ska vara funktionellt och enkelt att montera, men samtidigt estetiskt tilltalande.

– Historiskt har man från installationsledet köpt själva materialet som lösplock, men numera köper många en färdig lösning som går snabbare att montera. Idén om prefabricerade lösningar började i byggbranschen, men har därefter spridit sig nedåt i kedjan. Byggtiderna är trots allt något som är väldigt centralt i dagens byggprojekt, konstaterar Veli.

I ständig utveckling Veli, med ett förflutet i LK Prefab sedan 2012, berättar om en spännande resa sedan han gjorde entré i bolaget.

– Det var en ny utmaning att arbeta med VVS. Jag jobbade tidigare med byggma-

terial, men det var fantastiskt roligt att få kliva in i ett så välrenommerat företag och med det rykte LK Systems och LK Prefab har i branschen, säger han med stort eftertryck.

Veli konstaterar att LK Prefab är något av en doldis i Gävle, men berättar att antalet medarbetare på kort tid har vuxit från 22 till dagens 80.

– Många av våra medarbetare har varit oss trogna länge, och jag tror att många uppskattar den utvecklingsresa som sker i både LK Systems och LK Prefab. Jag behöver egentligen bara se på mitt eget team för att få den bilden klar för mig, det sker en stor utveckling bland de som

LK Prefab – från idé till färdig produkt.

jobbar här. Här råder det vi kallar för LK-andan, vi har en platt organisation och många känner varandra. Sedan tänker ägarna långsiktigt, det tas inga förhastade beslut vilket skapar trygghet för hela teamet, säger Veli Komulainen. Han anser avslutningsvis att framtiden, trots läget i omvärlden, ser ljus ut för LK Prefab.

– Det finns ett stort renoveringsbehov i många av de miljonprogram vi har i Sverige. Samtidigt råder det bostadsbrist, det gör att våra produkter kommer behövas.

LK Prefab Med en 70 man stark fabrik i Gävle har LK Prefab kapaciteten för allt inom prefabricerade VVS-lösningar. Vi har mer än 15 års erfarenhet och har prefabricerat över 100 000 produkter. Med oss blir prefabricering garanterat lönsam.

LK Systems LK Systems är ledande i Norden inom värme- och tappvattensystem. Våra system är enkla att installera och i vår prefabriceringsanläggning tillverkar vi skräddarsydda system som ytterligare förenklar installationen. Från idé till färdig produkt, här får du de smartaste lösningarna, idag och i framtiden.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 24
lksystems.se
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson Veli Komulainen.

Teknisk lösningsleverantör flyttar för att expandera

Nomo Kullager beskriver sig själva som en teknisk lösningsleverantör. Förra året förvärvade man Lodéns i Gävle som numera heter Nomo Industriservice. För att kunna fortsätta växa flyttar man nu till nya lokaler, som är större och innebär att man kan ta sig an större jobb, optimera flöden och anställa fler servicetekniker.

Nomo Industriservice i Gävle har en lång och rik historia. 1948 grundades Svenska

Maskiner och Motorer i Stockholm. Så småningom blev kullager företagets mest betydande produkt, vilket gjorde att företagets namn ändrades till Nomo Kullager 1969. Idag beskriver sig företaget som en teknisk lösningsleverantör inom kullager, tätningar och transmissioner. Genom samarbeten med världsledande tillverkare erbjuder Nomo premiumprodukter av högsta kvalitet. Industrin utgör ett stort kundsegment. Kunder återfinns inom industrier som stål, gruva, trä, papper, livsmedel och man förser både tillverkningen och underhållssektorn med kunskap och produkter.

- Nomo förfogar över ett kompetent team bestående av produktchefer och applikationsingenjörer, som utbildar kunder inom kullager, transmissioner och tätningar, berättar David Rosén, som är VD på Nomo Industriservice AB. Nomo-koncernen har ett antal kontor runtom i Sverige, men även i Danmark, Norge, Finland och Kina. Nomo Industriservice är det senaste tillskottet till koncernen. Företaget bildades genom att förvärva Lodéns, som har levererat kvalificerade servicetjänster till industrin sedan 1975.

- Fjolårets förvärv innebär att Nomo nu även kan erbjuda industriservice åt sina kunder, berättar David.

Stor bredd

På Nomo Industriservice är verksamheten uppdelad i fem ben. På Fältservice gör man exempelvis växellådsrenoveringar, lagerbyten och felsökningar. Verksamhetsbenen Inhouse repair shop (Serviceverkstad) och Svetsservice är serviceverkstäder. Man har även försäljning av tätningar och kullager. Det sista verksamhetsbenet är Vibrationsmätningar och Onlinemätningar.

- Det dagliga arbetet innebär att jag och mina medarbetare servar och reparerar pumpar, växellådor, omrörare och andra applikationer inom industrin. Vi utökar nu även verksamheten med svarvning, fräsning samt med ett arborrverk, berättar

David, vars morfar var Stig Lodén, som grundade Lodéns 1975.

Flyttar för att växa Nomo Industriservice har varit trångbodda ett tag och har dessutom sin verksamhet uppdelad i två mindre lokaler, vilket inte är optimalt. När vi pratar med David i början av januari 2023 berättar han att planen är att flytta till nya lokaler på Johannesbergsvägen i april 2023. De nya lokalerna är dubbelt så stora som de gamla och ligger på 1200 m2 och har ett bättre strategiskt läge.

- Flytten kommer innebära att vi kan ta oss an större jobb, optimera flöden och anställa fler medarbetare, säger David, som berättar att arbetsmiljön får ett rejält lyft tillsammans med energieffektiviteten

tack vare närheten till fjärrvärmeverket. Nomo Industriservice är ett nytt företag, men Lodéns hade funnits i nästan femtio år när förvärvet ägde rum förra året. David och hans kollegor ser fram emot att välkomna nya medarbetare till den varma gemenskapen på företaget.

- Vi är, precis som Nomo, ett familjeföretag där alla ser varandra. I och med expansionen söker vi ytterligare servicetekniker som är erfarna, kompetenta och villiga att resa. Hos oss får man variationsrika arbetsuppgifter och löpande utbildningar. Sedan kommer man ju till ett sammansvetsat gäng som har roligt på jobbet, säger David med ett brett leende på läpparna.

Intervju: Axel Eriksson

Text: Andreas Ziegler

25 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
David Rosén, VD på Nomo Industriservice AB och Henrik Walter, VD på Nomo Kullager. Företagets nya lokaler ligger på Johannesbergsvägen i Gävle. Laseruppriktning. Industriväxel.

Kontorsmöbler som

Kontorscenter, som idag finns i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs, säljer möbler och annan inredning. Företaget har ramavtal med Adda, som är upphandlingsenheten för Sveriges kommuner och regioner. De statliga kraven är väldigt höga, vilket gör att Kontorscenter alltid har ett sortiment som består av möbler och inredning som möter de allra senaste kraven gällande kvalitet och miljö.

Kontorscenter grundades 1983 i Hudiksvall av Nils Olof Franklin. Till en början fokuserade verksamheten på kontorsmaskiner, det vill säga kopiatorer, faxmaskiner och liknande. Efter hand utvecklades företaget till att ha kompletta kontorslösningar. Det var då man började med möbler och annan kontorsinredning, som man idag har fullt fokus på.

- Vi riktar oss framför allt till företag. Våra möbler finns i allt från kontor till hotell

och skolor. Webshopen är ju dock tillgänglig för alla, berättar Tobias Franklin, som vi träffar i Gävle, där man öppnade sitt andra kontor 1997.

Kontorscenter har blivit lite av en familjeverksamhet, då Tobias alltså är grundarens svärson. Han tog över rollen som VD för fyra år sedan.

Höga krav på kvalitet och miljö

Kontorscenter har ramavtal med Adda, som är kommunernas och regionernas centrala upphandlingsenhet. Kontorscenter är en av endast tre aktörer som har avtal i alla 290 kommuner och samtliga 8 avtalsområden.

- Stat och kommun har höga krav på miljö och kvalitet. Som en oberoende återförsäljare av möbler och inredning kan vi ställa krav på våra leverantörer, berättar Tobias. Ramavtalet med Adda göra att Kontorscenter kan ligga i framkant på flera olika sätt.

- Den offentliga sektorn är en stor del av den svenska marknaden och påverkar därigenom också vad som sker framåt på marknaden, så det är väldigt bra att vi kan

vara en del av detta, för att få insyn i vad som är aktuellt och vad som kommer ske framöver på marknaden, säger Jessica Åhs, som är försäljningschef på Kontorscenter och har varit med företaget sedan 1995. Arbetet mot den offentliga sektorn blir också som en sorts kvalitetsgarant.

- Vi utvärderas av Adda rörande kvalitet och miljö, vilket vi ser som ett kvitto på att vårt arbete håller väldigt hög nivå, säger Jessica. För ungefär ett år sedan köpte Kontorscenter upp ett bolag som fokuserar på återbruk av möbler, så nu har Kontorscenter möjlighet att restaurera möbler. Detta innebär att man exempelvis kan kombinera nya möbler med restaurerade.

Arbetsmiljön ska funka

Efter snart 40 år i branschen vet medarbetarna på Kontorscenter hur viktigt det är att arbeta långsiktigt med sina kunder.

-Målet är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt under varje projekt, utan att arbetsmiljön ska funka. Vi vill ju att kunden ska komma tillbaka 10 år senare, när det är dags för en uppgradering, säger Jessica.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 26
Vi utvärderas av Adda rörande kvalitet och miljö, vilket vi ser som ett kvitto på att vårt arbete håller väldigt hög nivå.

som möter höga krav

Kundnöjdhet är alltså, så klart, även det en viktig aspekt av vad man sysslar med på Kontorscenter; möblerna ska följa kraven gällande kvalitet och miljö, men även vara estetiskt tilltalande.

- Det handlar mycket om att överträffa våra kunders förväntningar. Det viktiga är ju att resultatet blir som kunden önskar. Det är inte våra visioner som ska förverkligas, utan kundernas, säger Jessica. Tobias avslutar med att berätta om ett projekt som Kontorscenter har jobbat med på Högskolan i Gävle.

- Det är ett väldigt häftigt projekt på Gävle Högskola. Det har varit otroligt inspirerande att få jobba i en miljö där lärandet står i centrum. Vi ville, tillsammans med Gävle Högskola, skapa en miljö där man får inspiration och energi så fort man kommer in i entrén. Att få göra sådana projekt tillsammans med våra professionella medarbetare gör att varje dag blir väldigt rolig. Det bästa betyget är att studenterna kommer fram till oss och säger att deras studiemiljö har blivit så fantastisk, berättar Tobias.

27 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
| Långgatan 26, Bollnäs
| Andra Magasingatan 3B, Gävle
| Bankgränd 3, Hudiksvall
| info@kontorscenter.se
kontorscenter.se BOLLNÄS
GÄVLE
HUDIKSVALL
0650-547171
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler

IT-insikter i Gävle

Knowit kan, som namnet antyder, sin IT och hjälper sina kunder med deras digitala resor, både långa och korta sådana. Koncernen är organiserade i dotterbolag som ingår i Knowits olika affärsområden. Knowit i Gävle ingår i affärsområdet Solutions, som utvecklar och förvaltar kundanpassade system. Medarbetarna engageras i företaget genom att få mycket eget ansvar med utmanande uppdrag.

Knowit grundades 1990 och är idag en multinationell koncern med företag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Polen. Koncernen har delat upp sin verksamhet i fyra delar; Solutions, Experience, Connectivity och Insight. Koncernen är uppdelad i dotterbolag som ansvarar för olika områden.

-I Gävle finns vi huvudsak för att stötta de behov som kunderna har i vårt närområde. Vi tillhandahåller den kompetens och de tjänster som behövs för att hjälpa kunderna här, säger Hans Reinikainen, som är VD för Knowit Gävleborg AB. Hans är systemvetare i grunden och var med och startade upp kontoret i Gävle för ungefär 20 år sedan där man idag är cirka 40 medarbetare.

Solutions i Gävle

I Gävle arbetar Knowit främst med affärsområdet Solutions, vilket handlar mycket om kundanpassade lösningar. På det här kontoret består personalen av allt från systemvetare och testare till kravanalytiker och projektledare, det vill säga personer som kan ta en systemlösning från en kravspecifikation till ett färdigtestat system. Kunderna består av företag både från den privata och den offentliga

sektorn. Ibland består uppdragen av lite enklare systemlösningar. Andra gånger är det större projekt.

- Somliga större aktörer vill ha system som är 100 % anpassade efter de egna behoven. Då blir det helt unika systemlösningar, berättar Hans.

I Gävle har man alltså specialiserat sig på Solutions, men i och med att man är en del av en stor koncern, har man tillgång till kompetens och tjänster inom de andra affärsområdena om behovet skulle uppstå.

Ett utmanande och roligt jobb

Knowit arbetar agilt och sätter samman team baserat på ett uppdrags natur.

- Våra konsulter är mycket ute hos kunderna, så det handlar mycket om att komma nära kunderna och lyssna på deras krav. Det låter kanske lite som klassiska floskler, men det stämmer; det räcker inte att enbart vara tekniskt kunnig, säger Hans.

Konsulterna på Knowit får mycket frihet under ansvar, vilket betyder att de får utrymme att ta egna initiativ och

utvecklas i sina yrkesroller.

- Jag tycker att vi är ett tryggt bolag. Det tror jag samtliga av mina medarbetare håller med om. Vi har en riktigt härlig kultur här på företaget. Alla känner sig sedda och behövda. Det är något som genomsyrar hela Knowit, säger Hans. Knowit i Gävle har haft en stadig tillväxt ända sedan starten. Mycket av detta har med rekryteringen att göra.

- Vi är väldigt noggranna i vår rekrytering. Anställer vi någon ska det vara långsiktigt. Hittar vi en duktig person anställer vi den personen, vare sig vi har ett uppdrag direkt eller ej, säger Hans. Digitaliseringen utvecklas exponentiellt, vilket bland annat betyder att möjligheterna som digitaliseringen erbjuder regelbundet dubblas, ibland så ofta som från år till år. Det betyder också att behovet av kompetens ökar hela tiden. Dessvärre innebär detta att det är ont om duktiga medarbetare som har den kompetens Knowit behöver. För att hjälpa till att fylla behovet, både för sig själva och IT-branschen i helhet, har Knowit engagerat sig i Teknikhögskolan, dels genom att leda kurser på skolan, dels genom att ta emot praktikanter, som gör sin LIA på Knowit. - Vi vill vara delaktiga och bidra till att branschen växer och blir större, särskilt på ett lokalt plan. Som konsult kan det dessutom vara otroligt lärorikt att få kliva ur sina ordinarie uppdrag och utvecklas i andra forum, säger Hans.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 28 knowit.se
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Hans Reinikainen.

Vill driva arbetsmarknadens utveckling i Gävle framåt

Manpower Group är Sveriges ledande bemannings- och rekryteringsföretag. I Gävle finns man med både Jefferson Wells, som fokuserar på rekrytering av specialisttjänster, och Manpower, som fokuserar på bemanning. Som marknadsledande inom branschen strävar man efter att göra en samhällsinsats, bland annat genom att jobba med kompetensförsörjning.

Det finns en hel del stora industrier i Gävleborg och Dalarna. I takt med att dessa industrier utvecklas och växer ökar behovet av personal. Manpower Group, som har funnits i över 65 år och idag finns på 50 orter bara i Sverige, har ett stort ansvar som ett branschledande bemannings- och rekryteringsföretag.

- När världen vill ha svar om framtidens arbetsmarknad och framtiden för arbetssökande och kandidater, då finns Manpower Group här, säger Daniel Axelsson Karlsson, som är affärsområdeschef för Manpower och Jefferson Wells i Gävle.

Manpower Group i Gävle har 14 anställda och har en klar uppdelning mellan de två affärsområdena; Jefferson Wells sysslar med rekrytering medan Manpower sysslar med bemanning.

Jefferson Wells På Jefferson Wells kan man åta sig antingen delar av rekryteringsprocessen eller hela processen, vilket ofta är fallet. Kunderna består av allt från små till stora företag inom både den privata och den offentliga sektorn.

- Det handlar ofta om specialisttjänster,

manpower.se | jeffersonwells.se

exempelvis ingenjörer och ekonomichefer. Då det råder stor kompetensbrist på arbetsmarknaden har arbetssättet förflyttats de senaste åren, så att rekryterarna arbetar mer uppsökande mot kandidaterna, mycket genom sociala medier, något vi kallar search, berättar Daniel.

Manpower

Manpower jobbar med bemanning på både kort och lång sikt. Man är väldigt breda i Gävle och jobbar med alla tjänstekategorier. Då området har många stora industrier får man dock väldigt många uppdrag som handlar om att förse dessa industrier med bemanning.

- Det osäkra omvärldsläget gör att många kanske inte vågar anställa just nu, trots att behovet finns. Genom oss kan man ändå få den kompetens man behöver, säger Daniel.

Företag som Manpower innebär alltså en trygghet för företag som vill säkra sitt personalbehov.

- Vissa har uppfattningen att man, som konsult, enbart har kortare anställningar. Det är en bild vi vill förändra. Man har alltid jobb, oavsett hur omvärldsläget kanske påverkar enskilda aktörer eller en hel bransch. Försvinner en aktörs behov, så finns det någon annan som har ett behov. Inom Manpower finns dessutom stora möjligheter till karriärsutveckling, säger Gabriella Hedberg, som är Account manager.

Kompetensförsörjning

Manpower Group är ett värderingsstyrt

företag. Man försöker hela tiden utveckla affärerna, kunderna och konsulterna. - Som en marknadsledande aktör strävar vi efter att göra en samhällsinsats. På

grund av den rådande kompetensbristen försöker vi just nu fokusera mer på utbildningar, berättar Daniel.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen och Sandvik har Manpower gjort en satsning som ger ett 40-tal arbetssökande utan tidigare erfarenhet av industrin, primärt kvinnor, möjlighet att byta bransch och ta ett nytt steg i arbetslivet. 10 av personerna som deltar i satsningen kommer erbjudas praktikplatser på Sandvik och därefter anställning hos Manpower.

- Det finns en underrepresentation av kvinnor inom just industrin, så där är det viktigt att vi satsar. Faller satsningen väl ut, så kommer det bli fler satsningar inom detta område framöver, säger Gabriella.

29 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Gabriella Hedberg.

Leverantör av lösningar inom inomhusklimat i ständig framkant

Swegon Sverige AB är en marknadsledande leverantör av lösningar inom inomhusklimat. Tack vare att man har kontor på många olika orter runtom i landet har man en stark lokal förankring och kan snabbt bistå sina kunder med installation, service och underhåll. Swegon är ett företag som utvecklas hela tiden och befinner sig i teknisk framkant.

- Varje kontor är i princip självstyrande, vilket gör jobbet roligare, säger Johan Malmkvist, som är distriktschef i Gävle.

Swegon Sverige AB är en del av Swegon Group. Företaget är en marknadsledande leverantör av lösningar inom inomhusklimat, vilket innefattar värme, kyla, ventilation och klimatoptimering. Företaget tillverkar sina egna produkter och har fabriker i Arvika, Tomelilla och Kvänum.

Slutkunderna består framförallt av kommuner, fastighetsbolag och företag. Swegon har ett antal olika kontor runtom i landet, vilket gör att man har en stark lokal förankring.

- Varje kontor är i princip självstyrande, vilket gör jobbet roligare, säger Johan Malmkvist, som är distriktschef i Gävle. Utöver själva produkterna, tar Swegon även fram sin egen mjukvara, som gör att man kan mäta exempelvis temperatur och luftkvalitet.

- Swegon är ett företag som vill utvecklas och ligger i framkant med både produkter och kvalitet, säger Leif Hammarström, som är säljare på Swegon i Gävle.

Service

Swegon är ett företag som är måna om sina kundrelationer, vilket underlättas av den lokala förankringen. Utöver att utveckla, tillverka och sälja sina egna produkter, bistår man även med service

och underhåll med hjälp av egna servicetekniker.

- Vi har dessutom ett gediget reservdelslager, så om det är något som går sönder ute hos en kund, kan vi snabbt vara på plats och reparera felet, säger Johan.

Gävle

Swegons kontor i Gävle startades upp redan på 80-talet, så man har en lång historia på orten. Sedan 2008 ligger man på Nobelvägen. Johan och Leif har båda jobbat på företaget i över tio år och trivs väldigt bra. Utöver att man får mycket frihet att driva verksamheten i princip i egen regi, finns det många anledningar till att de trivs så bra.

- Relationerna med kunderna och andra företag i regionen gör att det blir väldigt roligt att gå till jobbet, säger Leif.

Rätt utrustning för arbete på hög höjd

Säkert och effektivt höghöjdsarbete kräver lösningar och utrustning av hög kvalitet. I det avseendet är Riwal Sverige AB en sedan länge erkänd liftspecialist med en stor och komplett maskinflotta av det man kallar för mobila arbetsplattformar, det vill säga saxliftar, bomliftar, pelarliftar och teleskoplastare samt släpvagnsliftar.

Riwal grundades i Nederländerna redan 1968 och finns idag i 15 länder där bolagets depåer sysselsätter 2 000 personer

och besitter en flotta på cirka 20 000 maskiner för uthyrning och försäljning. Med fokus på säkerhet, hållbarhet och kvalitet är Riwal idag en av Sveriges främsta liftspecialister. I Sverige finns Riwals depåer i Malmö, Norrköping, Stockholm och Borlänge, samt i Gävle där nio anställda verkar under ledning av depåchefen Mattias Eriksson.

– Vi är den globala aktören med den lokala förankringen som kan erbjuda allt inom det vi kallar för mobila arbetsplattformar, det vill säga saxliftar, bomliftar, pelarliftar och teleskoplastare, samt släp-

vagnsliftar från ledande tillverkare. Vi vänder oss till företag, och i viss mån även till privatpersoner, som genom oss erhåller marknadsledande utrustning till sina arbetsplatser, säger Mattias.

Lösningar för alla behov Med Riwals breda kompetens och utbud underlättas arbete på höjd. Företagets uppdrag är att säkerställa att deras kunder kan utföra sina arbetsuppgifter på ett både säkert, effektivt och kvalitativt sätt. Ambitionen är att stå för den bästa upplevelsen avseende såväl uthyrning som service och utbildning.

– Både stora och små företag i en mängd olika branscher vänder sig till oss, och leasingavtalen varierar mellan allt från några timmar till flera år – alla anpassas efter kundernas behov, upplyser Mattias Eriksson.

Avtalen innefattar naturligtvis även service på utrustningen man hyr ut. Allt gås noggrant igenom så snart en kund återlämnat sin maskin i syfte att säkerställa en konstant hög standard på det man hyr ut. Det bidrar förstås också till ökad säkerhet för företagets kunder.

IT-lösningar

Riwal strävar alltid efter att ligga i framkant när det gäller IT-lösningar

och erbjuder idag ett flertal innovativa verktyg. Kunder kan med fördel använda sig av bolagets egna app och webbportal, My Riwal, där det bland annat går att boka/avboka maskiner, hantera fakturor och spåra maskiner via GPS. Du kan även hitta dokument, till exempel besiktningsprotokoll, samt rapportera eventuella problem eller skador. En annan funktion i verktyget är möjligheten att skapa en 3D-bild av rummet för den aktuella arbetsinsatsen. På så sätt får kunden en tydlig bild av vilken typ av lift som passar bäst för jobbet.

Utbildningar

Riwal erbjuder även utbildningar, vilka ofta genomförs på de egna depåerna, men de kan även erbjudas på plats hos kund. Här utbildar man bland annat inom lift och Heta Arbeten, och Riwal kan härutöver, som enda leverantör i Sverige, erbjuda IPAF-utbildningar. IPAF är en ISO-certifierad utbildning enligt ISO 18878:2013 för utbildning av operatör av mobila arbetsplattformar. Den teoretiska delen av utbildningen går att göra via e-learning.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 30 Nobelvägen 2, Gävle • 026-647160
Intervju: Oscar Johansson Text: Andreas Ziegler Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

En trygg ekonomipartner för entreprenörer och ägarledda företag

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag inriktat på att stötta dynamiska ägarledda företag och deras ägare i strategiska och ekonomiska frågor. Med sin starka affärsidé och sina digitala lösningar är Grant Thornton en komplett ekonomipartner för företag som vill växa och utvecklas.

Grant Thornton sysselsätter kompetenta medarbetare på 22 platser runt om i Sverige och hjälper dagligen entreprenörsföretag i deras strategiska och ekonomiska utmaningar. Man kombinerar det enskilda kontorets lokala förankring med hela Grant Thorntons omfattande resurser. Resultatet har blivit en trygg och stabil ekonomipartner för företag i en mängd olika branscher.

Vi besöker Grant Thornton i Gävle där företaget har funnits länge och i lokalerna på Drottninggatan sedan 2015. Här träffar vi kontorschefen Thomas Ljungkrantz med 25 år bakom sig i branschen och med ett tioårigt förflutet hos Grant Thornton.

– Vi är en fullservicebyrå avseende revisionstjänster, ekonomiservice och skattekonsultation. Det är dessa tjänster vi har på plats, men härutöver har vi alla tänkbara specialistfunktioner som vi erbjuder våra kunder. Med tanke på att vi är så pass stora kan vi dra nytta av kompetensen i

hela koncernen, det är en möjlighet som verkligen har öppnat upp tack vare digitaliseringen, konstaterar Thomas.

Framtidens nyckeltal

Grant Thornton utför alla typer av lagstadgad revision, vilket också är en

kvalitetsstämpel för företagen. Genom arbetet ger Grant Thornton också sin syn på hur kunden kan förstå sina utmaningar på ett bättre sätt. Man kan också ikläda sig rollen som företagets ekonomiavdelning. Bolagets kunder erhåller en personlig kontakt. Thomas Ljungkrantz lyfter fram tjänsten Framtidens nyckeltal som nu introduceras. – Vi vill gå i bräschen för att hjälpa våra kunder att komma i gång med sitt hållbarhetsarbete. Kunden anger för oss hur denne jobbar med hållbarhet och vad som är viktigt för företaget, varpå vi, utifrån vad kunden men även andra företag har svarat, kan komma med förslag och idéer på hur kunden kan utveckla sitt hållbarhetsarbete. Många av våra kunder jobbar med leverantörer som ställer krav på dem inom just hållbarhet, och vi har experter inom området som gärna står till tjänst. Det här är ett tåg som vi känner att det är viktigt att vi är med på, säger Thomas.

Sveriges bästa arbetsgivare

Det var inriktningen mot ägarledda entreprenörsföretag som lockade mest när Thomas blev kontorschef på Grant Thornton.

– Det känns roligt och stimulerande när man kan hjälpa företag att utvecklas. Här råder en god stämning och det finns ett väldigt driv i våra medarbetare som är bra

på att ta egna initiativ. Vi jobbar också i nära samarbete med högskolan. Det är jätteviktigt för oss att jobba tillsammans med utbildningsinstanser, därifrån kommer det många nya och bra idéer och tankar, säger Thomas. Han kan konstatera att såväl Grant Thornton i stort som Gävlekontoret har vuxit under senare tid, och han ser bolagets fokus på medarbetarna som en starkt bidragande orsak till framgångarna. Nyligen fick Grant Thornton utmärkelsen Sverige bästa arbetsgivare. – Jag tror att vi kommer fortsätta att växa. Revisionsbranschen blir mer och mer komplex, det blir allt svårare för företagen att hänga med beträffande alla nya och uppdaterade lagar och regler. Där kan vi göra en väsentlig insats. Det sker också stora förändringar inom den digitala biten, och även där strävar vi efter att ligga i framkant, säger Thomas Ljungkrantz.

31 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson Thomas Ljungkrantz.

Chaufförer som är serviceproffs

EB Road Cargo är ett rikstäckande transportföretag med över 400 fordonsenheter och 350 anställda.

Företaget erbjuder många olika sorters transportlösningar. Den viktigaste nyckeln till framgång är de hängivna chaufförerna, som är riktiga serviceproffs som bildar starka relationer till kunderna. Under det senaste året har EB Road Cargo vuxit väldigt mycket i Gävleborgsområdet.

EB Road Cargo är ett transportföretag som grundades redan 1937. Idag har man tolv kontor över hela landet, över 400 fordonsenheter och cirka 350 medarbetare. Tillsammans med sina samarbetspartners har man ett rikstäckande nätverk.

Roger Hedman, som är platschef för kontoren i Gävle, Sundsvall och Borlänge berättar om alla sorters transporter man ägnar sig åt på EB Road Cargo. Det är en imponerande lista. Man kör styckegods, säkerhetstransporter, tankcontainers och sjöcontainers, som man kör med vanligt chassi, tippchassi och sidlastare.

Brett, långt och högt

Roger fortsätter:

- I Gävle bedriver vi klassisk åkeriverk-

samhet med särskilt fokus på allt som är, brett, långt och högt Vi har lång erfarenhet av kombi-transporter, det vill säga transporter som kombinerar järnvägstransporter och fartygstransporter med lastbilstransporter. Vi utför även specialtransporter av exempelvis krandelar, byggbaracker och grävmaskiner och övriga kundunika uppdrag. Vi bygger exempelvis kundspecifika containers för flytande gods. Det är väldigt få som klarar detta, säger Roger.

Serviceproffs

EB Road Cargo har många styrkor. Utöver sin stora bredd när det kommer till vad man transporterar har man satsat mycket på att ha en lokal närvaro.

- Många stora företag har en centraliserad kundtjänst, som sitter på en annan ort. De kanske inte alltid förstår de lokala spelreglerna. Vi har vår egen personal och våra egna lastbilar här i Gävle, där vi är kända för vår punktlighet, kvalitet och service, säger Roger.

Den absolut viktigaste nyckeln till EB Road Cargos framgångar är chaufförerna.

- Dagens chaufförer är serviceproffs. De är integrerade delar av kundernas verksamheter. De är flexibla och hängivna, säger Roger.

EB Road Cargo har haft mycket god till-

växt i Gävleborg det senaste året. Personalstyrkan har ökat med fem medarbetare under denna period.

- Förhoppningen är att vi ska kunna ta in fler snart. Det viktigaste vi letar efter i en potentiell medarbetare är hängivenhet.

Vi kan gärna anställa nyutexaminerade personer från gymnasier och YH-utbildningar. Vi tar in praktikanter för att komptensförsörja över tid, säger Roger.

EB Road Cargo växer både organiskt och genom förvärv.

- Det finns en investeringsvilja i företaget och vi kommer satsa hårt här i Gävle framöver, säger Roger.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 32
VI
ARBETAR LOKALT MED DET STORA ÅKERIETS FÖRDELAR!
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Roger Hedman.

Projektspedition och personlig service

LS Cargo Logistics är en global projektspeditör som har specialiserat sig på specialtransporter av stora och tunga transporter som går till anläggningar runtom i världen. Man lägger stor vikt vid personlig service, vilket underlättar de tidskänsliga och komplexa transporterna. Sverigekontoret startades upp 2016 och har ett mycket spännande år framför sig.

2011 började Andreas Larsson arbeta för

LS Cargo Logistics på huvudkontoret i Bremen. På den tiden fanns företaget endast i Tyskland. Sedan dess har företaget expanderat till Dubai, Tjeckien, Finland, Kina, USA, Portugal och Sverige. Andreas startade upp Sverigekontoret, LS Cargo Logistics Sweden AB, i Gävle 2016.

- Vi jobbar med vad som kallas projektspedition. Vi presenterar transportlösningar från leverantör till anläggningar eller siter via land, sjö eller flyg. Vi är nischade mot specialtransporter, det vill säga stora och tunga transporter, berättar Andreas om företagets verksamhet.

Personlig service LS Cargo Logistics jobbar mot många stora aktörer, men väljer att hålla sin egen verksamhet lite mindre.

- Det är ju transportlösningarna som står i fokus, men i och med att vi är mindre kan vi ha en mer personlig service. Vi försöker alltid se till att ha en fast kontaktperson för varje företag, en person som kan företagets verksamhet och som man alltid kan få tag på, säger Andreas. De specialtransporter som LS Cargo Logistics arbetar med är ofta komplice-

rade, då det handlar om stora och tunga transporter som ska transporteras mellan flera olika länder och måste komma fram i tid.

- Tjusningen med projektspedition är just när det är bråttom, när något är svårt, men inte omöjligt. Jag tror att kunderna känner av hur engagerade alla som jobbar här är, säger Andreas.

Ett spännande år

LS Cargo Logistics har bland annat varit involverade i Dogger Bank Project, som ska bli världens största havsbaserade vindkraftverk. För detta projekt hanterar men transportflöden mellan Norge, Storbritannien och Thailand.

- Det är en otrolig bredd på det man gör och behöver kunna som projektspeditör.

Man får dels jobba med alla former av transportslag där vardagen förändras snabbt, dels jobbar man i en organisation där man faktiskt upplever att man gör skillnad, säger Fredrik Lutbom, som är projektspeditör och kom in i verksamheten under 2022.

Pernilla Frejd, som är teamleader, kom in i verksamheten ett halvår tidigare än Fredrik. De har båda jobbat i större orga-

nisationer tidigare. Pernilla instämmer i vad Fredrik säger om fördelarna med att jobba på ett mindre företag.

- Jag har jobbat på både större och mindre företag. Jag trivs bättre i ett mindre företag med kortare beslutsvägar, både internt och ut mot kunderna, säger hon.

Planen den närmsta tiden är att etablera sig ytterligare i branschen och även göra

ett större avtryck på den lokala marknaden.

- Vi har etablerat ett riktigt bra team nu. Sett till expansionen i Gävle hamn så har vi en roll att fylla här i Gävle. Det känns som att vi har spännande år framför oss, avslutar Andreas.

Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler

33 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE ls-cargo.com
Fredrik Lutbom, Andreas Larsson och Pernilla Frejd.

En problemlösare inom transport och logistik

I klassiska företaget Sören Thyr AB ser man sig som en aktiv problemlösare. Sören Thyr verkar brett inom transport, lagerhållning, personaluthyrning, maskinuthyrning, containerhantering samt försäljning av sand-, jord- och stenprodukter, och vänder sig till kunder i alla branscher över hela Sverige.

Sören Thyr grundade sitt bolag i Gävle 1973 då han inledningsvis fraktade gods till och från hemorten. Mycket har hänt i företaget som idag drivs av sonen Jörgen och som sysselsätter ett hundratal anställda, vilka på ett framträdande sätt representerar bolagets breda koncept. Söreh Thyr profilerar sig som en problemlösare för aktörer inom i princip alla branscher med tjänster kopplade till transport, lagerhållning, personaluthyrning, maskinuthyrning, containerhantering samt försäljning av sand-, jordoch stenprodukter. Av- och pålastning i krävande miljöer utgör en viktig del av verksamheten. Företaget har certifikat för transporter av olika slags farligt avfall, och

Har man arbetsglädje har man halva jobbet gjort.

beträffande uthyrning kan man erbjuda fordon både med och utan förare. – Vår starka bredd och långa erfarenhet av branschen är våra främsta konkurrensfördelar. Det har i mångt och mycket byggt vår kundkrets som idag sträcker sig över hela landet, säger Jörgen Thyr som vi träffar i företagets lokaler på Industrigatan i Gävle.

Fordon och maskiner för alla uppdrag

Till sitt förfogande har Sören Thyr AB en bred fordonsflotta med vilken man kan ta sig an en mängd olika uppdrag. Bland fordonen finner vi bland annat truckar, kranbilar, specialtrailers, lastmaskiner och

brobesiktningsbilar. Sören Thyr, som är delägare i Fraktcentralen/Maserfrakt och Grus & Byggåtervinning, har genom åren tagit sig an många nämnvärda uppdrag.

– Vi har till exempel varit med och monterat den berömda julbocken här i Gävle under många år. Vi var även delaktigt i arbetet med att förse Falu Lasarett med transformatorer, berättar Jörgen Thyr.

Bolaget var också med och rev gamla Gavlerinken när den nya arenan byggdes utanpå den gamla.

– Det var ett speciellt jobb som innebar att vi fick köra ut delarna av den gamla hallen genom den lilla porten som är avsedd för ismaskinen – ett krävande projekt som tog ungefär en månad, berättar Jörgen.

Han nämner också kärnkraftverket Forsmark som är en viktig och återkommande kund.

Hög kapacitet Just långvariga relationer är ett stort foku-

sområde för Sören Thyr AB. En stor del av verksamheten kretsar kring lagerhållning. Företaget förfogar över ett flertal lagerytor i Gävle och Sandviken med tillgång till traverser.

– I ett av våra lager har vi 40 tons kapacitet. Här lagrar vi bland annat tunga maskiner åt Emhart Glass, berättar Jörgen Thyr och nämner även andra hyresgäster som Sandvik och Billerud Korsnäs.

Han berättar att Sören Thyr AB fyller 50 år, vilket man planerar att fira på olika sätt. Jörgen framhåller bolagets medarbetare som han ser som företagets främsta tillgång och nämner avslutningsvis ett citat från hans far som i mångt och mycket präglat verksamheten under fem decennier.

– Har man arbetsglädje har man halva jobbet gjort. Det var en filosofi som min far jobbade efter och som fortfarande lever kvar hos oss, säger Jörgen Thyr.

Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 34
Industrigatan 12, 802 83 Gävle www.sorenthyr.se | Instagram @sorenthyrab

I en stressad vardag blir städhjälp ett andrum

I en för många alltmer stressad vardag inser fler och fler vad städhjälp kan betyda för hela vardagspusslet. Städarna är Sveriges näst största hemstädningsföretag och utför dagligen värdefulla insatser för människor, som tack vare samarbetet med Städarna får mer kvalitetstid med nära och kära.

Bolaget Städarna grundades i Norrköping 2009 och har sedan dess vuxit rejält till att idag finnas representerat på sammanlagt 25 orter runt om i landet. En av dessa är Gävle där vi träffar Wilma Sundin som vid blott 25 års ålder är VD för Städarna i Gävle AB.

– Vi fokuserar på hemstädning och hjälper dagligen våra kunder med att få ihop vardagen, men man får inte glömma att vi också arbetar med människor. Städbranschen har genom åren haft ett dåligt rykte, och därför är vi stolta över att vi prioriterar våra medarbetares välmående högt. Kollektivavtal och ansvarsförsäkring är självklarheter för oss, och vi jobbar

hela tiden för att göra deras vardag ännu bättre, berättar Wilma.

Breda insatser Städarna i Gävle företräder ett brett tjänsteutbud, inte minst beträffande hemstädning. Härutöver utför man dock även bland annat byggstädning, flyttstädning, trappstädning, golvvård, fönsterputsning och mindre saneringsinsatser.

– Många kunder tycker att det känns tryggt med en stor och ansvarsfull städ-

leverantör, och många blir positivt överraskade när de hör om vårt självklarhetsarbete och framför allt våra klimatinvesteringar. Beträffande företagskunder servar vi uppdragsgivare från en mängd olika branscher. Det innebär förstås att arbetsdagarna för våra medarbetare kan variera en hel del när vi jobbar på såväl kontor som i verkstäder och på gym. I samband med den stora översvämningen här i Gävle hade vi verkligen fullt upp, minns Wilma Sundin och tillägger att man så långt det är möjligt strävar efter att förvara städutrustning hos kunderna för att i mesta möjliga mån underlätta arbetet för båda parter.

Nära kundrelationer

Wilma berättar att Städarna i Gävle AB sysselsätter 25 personer. Hennes egen yrkesroll innebär en hel del planering och att hon utgör ett stöd åt sina två arbetsledare.

– Jag har alltid varit väldigt målmedveten och satt upp delmål för att nå slutmål, förklarar Wilma som också genomför åtskilliga företagsbesök.

– Vi vill knyta personliga kontakter med

våra kunder och börjar gärna med ett förutsättningslöst besök. Vi är därefter snabba med att ta fram en offert även om kunden endast är intresserad av att jämföra priser med sin nuvarande leverantör. Vi verkar primärt över hela Gävleborgs län, men det blir också en del insatser på orter som Sandviken, Skutskär och Furuvik.

Wilma konstaterar att Städarna i Gävle växer, dels genom förvärv, dels organiskt. Hon berättar avslutningsvis att företaget söker aktivt efter fler lokalvårdare, just nu primärt efter extrapersonal.

Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

Banar vägen ut i arbetslivet

Work for you är en fristående aktör till Arbetsförmedlingen som hjälper folk ut i arbetslivet efter avslutade studier. Arbetet är baserat på tron att alla kan komma ut på arbetsmarknaden om de bara ges rätt förutsättningar. Man hjälper kandidaterna att utforma sitt CV, skriva personligt brev och matchar dem med arbetsgivare, som man har en mycket god dialog med.

på tron på att alla kan komma ut på arbetsmarknaden om de bara ges rätt förutsättningar, berättar Winny Wambugu, som är områdesansvarig för Gävle, Sandviken, Hofors och Ludvika och har varit verksam i företaget sedan 2019.

Rusta och Matcha

eventuella kompletterande utbildningar. - Sedan matchar vi kandidaterna med olika intressanta arbetsgivare. Normalt sett börjar kandidaten med en praktikperiod. I majoriteten av fallen leder detta till en anställning, berättar Winny.

Dialog med arbetsgivarna

Work for you grundades 2004 som en fristående aktör till arbetsförmedlingen och har jobbat brett med kompetensförsörjning sedan 2008. Idag finns man i ett antal städer runtom i landet.

- Vi ger arbetssökande den hjälp och det stöd de behöver för att komma vidare ut i arbetslivet efter avslutade studier eller komma ut i studier. Vårt arbete är baserat

Work for you arbetar med vad som kallas Rusta och Matcha. Som arbetssökande kan det vara kämpigt att komma ut på arbetsmarknaden. Det är många saker man måste tänka på. Då underlättar det att få hjälp av folk som vet vad som gäller. - Jag är tydlig och rak i min kommunikation. Det är något som många av kandidaterna har uttryckt tacksamhet för, berättar Winny.

Work for you hjälper kandidater från arbetsförmedlingen på ett antal olika vis.

Man hjälper dem bland annat med att kartlägga erfarenhet, utforma CV och skriva personliga brev. Man kan även hjälpa kandidaterna att få tillgång till

Arbetsgivarna finns inom både den privata och den offentliga sektorn. Work for you är en organisation som genomsyras av flexibilitet, vilket är oerhört viktigt för relationerna med arbetsgivarna. Det underlättar att det finns synergieffekter mellan de olika kontoren.

- För att kunna hjälpa våra kandidater på bästa möjliga sätt krävs det att vi har en god, öppen och kontinuerlig dialog med de olika arbetsgivarna i området, säger Winny.

Intervju: Axel Eriksson

Besöksadress:

Norra Köpmansgatan 12 B 803 11 Gävle

026-125525

gavle@stadarna.se

Kanalvägen 6, Gävle Instagram: @stadarna.gavle

Tel: 070-1644655

Mail: winny.wambugu@workforyou.se

Hemsida: www.workforyou.se

35 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Wilma Sundin. Winny Wumbugu.

Små och stora maskiner till Mellansveriges byggprojekt

Alla byggprojekt, stora som små, kräver ändamålsenliga maskiner och utrustningar för att bli bra. Det är ett sedan länge konstaterat faktum i HLL Hyreslandslaget som med depåer över hela landet dagligen förser byggare med allt från handmaskiner till liftar, bodar och grävmaskiner. Det breda utbudet i all ära – i HLL Hyreslandslaget är filosofin tydlig: maskinen är viktig men människan är viktigare.

HLL Hyreslandslaget startades i Stockholm 2011 och har sedan dess utvecklats till en av landets ledande leverantörer av byggmaskiner och utrustning. Idag finns bolaget representerat via 26 depåer från Piteå i norr till Karlskrona i söder, och

inom kort öppnas ännu en depå i Knivsta utanför Stockholm.

Vi besöker depån i Gävle där Johan Lindblom leder verksamheten. Han berättar att Hyreslandslaget erbjuder allt från handhållna elverktyg till stora entreprenadmaskiner, det vill säga allt som krävs på en modern byggarbetsplats, och att alla maskiner alltid är fräscha och servade.

– Till oss är alla välkomna, vare sig man är privatkund eller företagskund. De flesta av våra kunder kommer från industrin och byggsektorn. Tillsammans med andra aktörer i regionen har vi även ett avtal med kommunen gällande maskinuthyrning. Det är ett jättebra samarbete som vi är väldigt måna om, berättar Johan.

Servicefokus

Johan konstaterar att verksamheten i Gävle, ända sedan starten 2020, har haft en mycket god utveckling. Det geografiska läget är, enligt Johan Lindblom, en av förklaringarna.

– Alla våra depåer i Stockholmsområdet sitter på stora maskinresurser, vilket gör att vi snabbt kan hämta in maskiner och utrustning från någon av dessa när situationen så kräver. Om en kund gör en beställning på en maskin som kanske inte

Vilka maskiner behöver du idag?

HLL Hyreslandslaget är en av Sveriges ledande maskinuthyrare. Varje dag förser vi den svenska bygg- och anläggningsbranschen med maskiner, liftar, bodar och vagnar, alltid med möjlighet att få dem utkörda till den plats där du behöver dem. Hos oss kan du hyra maskiner över dagen eller en full etablering.

Vi finns på 26 platser runt om i Sverige. Skanna QR-koden för att komma till din närmaste depå!

Ersbogatan 12, 802 93, Gävle | 026-566440 | gavle@hllab.se

tillhör vårt ordinarie utbud kan vi trots allt ha den hos oss redan morgonen därpå. En del kunder vill också hyra på en depå och lämna på en annan. Självklart löser vi detta – för oss är allting möjligt, säger Johan.

Just service är något man hela tiden jobbar hårt med i Hyreslandslaget.

– Ofta behöver kunderna hjälp snabbt, då måste vi vara väldigt kvicka. För många av våra kunder är förlorad tid detsamma som förlorade inkomster – därav måste vi också kunna erbjuda den snabbheten, poängterar Johan och lyfter i sammanhanget fram sina medarbetare.

– Det är de som står för service och engagemang, de har en förmåga att kunna sätta sig in i hur kunderna tänker.

Tydliga ambitioner

Lisa Toresson är marknadsansvarig på Hyreslandslaget i Gävle och sitter i ledningsgruppen. Hon berättar att ambitionerna är tydliga i bolaget.

– Vi expanderar och satsar stort på hela verksamheten. För vår målgrupp, som främst består av små och medelstora företag, jobbar vi till exempel hårt med att bidra till deras hållbarhetsarbete.

Vår grundtanke är att hyra maskiner är

ett betydligt mer cirkulärt sätt att jobba på jämfört med att köpa. Därför jobbar vi aktivt med att i snabb takt skapa en eldriven maskinflotta. Samtidigt vill vi kunna utgöra ett stöd för våra företagskunder som i många fall får allt högre krav på sig av sina leverantörer. Vi gör vad vi kan för att de ska kunna möta dessa på ett så bra sätt som möjligt, säger Lisa Toresson.

Johan Lindblom tillägger att man på Gävledepån vill fortsätta växa, bland annat genom kontinuerliga investeringar och satsningar på utveckling.

– För oss kommer det framöver handla om att utveckla maskinparken, men också om att göra bra rekryteringar av personer som delar vår syn på service och engagemang. Vi jobbar enligt filosofin ”maskinen är viktig, men människan är viktigare”, vilket bland annat innebär tydliga satsningar på vår egen personal, säger Johan Lindblom som, trots oron i omvärlden och sviktande konjunktur, ser ljust på bolagets framtid.

– I kriser öppnas nya möjligheter.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 36
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson Johan Lindblom.

Få begränsningar i Daniels transport- och serviceföretag

DL Transport & Allservice är företaget som nästan saknar begränsningar inom sitt gebit. Detta kretsar kring allehanda transport-, entreprenad- och utbildningstjänster, och till sin hjälp har ägaren Daniel Löfgren både ändamålsenliga maskiner och välutbildade medarbetare.

– Vi flyttar och transporterar varor och material av alla de slag, vi anlägger gräsmattor, lägger ut grus, servar maskiner och mycket mer, informerar Daniel. Han tillägger att han och hans personal vid ett tillfälle till och med åtog sig att grilla hamburgare för en kund.

– Det hör förstås inte till vanligheterna men ger trots allt en tydlig bild av vår starka bredd, säger Daniel.

Komplett maskinpark

Från Gävle utgår det snabbt växande åkeri- och serviceföretaget DL Transport & Allservice AB. Vi träffar VD:n och grundaren Daniel Löfgren i lokalerna på Utjordsvägen där han berättar verksamheten sysselsätter 25 personer och företräder ett brett koncept med en mängd olika tjänster.

Daniel Löfgren drev sedan tidigare egen firma men bestämde sig för att satsa på det nya aktiebolaget när han fick erbjudande om att köpa en lastbil. Därmed var vägen utstakad och sedan dess har det mesta pekat uppåt för DL Transport & Allservice. Idag finns bolaget representerat via lager och kontor även på andra platser i regionen.

I maskinparken finns idag ett 40-tal enheter bestående av både fordon och släp, bland annat fyra lastmaskiner och två grävmaskiner. Vintertid blir det en hel del snöröjning och när det gäller transporter finns kapacitet att åta sig dessa med kort varsel.

– Vi kör mestadels lokalt men är inte alla främmande för mer långväga körningar.

Det har hänt att vi har kört till exempelvis Luleå, Göteborg och Helsingborg, säger Daniel Löfgren.

Skräddarsydda utbildningar

DL Transport & Allservice erbjuder även utbildningar för företag i bland annat transportbranschen, vilka kan vända sig till Daniel och hans kollegor för skräddarsydda kurser. Man utbildar inom bland annat YKB (yrkeskompetensbevis), truck, såsom container- och timmertruck, hjullastare, teleskoplastare, grävmaskin och hjärtlungräddning.

Daniel Löfgren kan konstatera att företaget har haft en mycket stark tillväxt

sedan starten och att han har stora planer på att bredda verksamheten.

– Vi kommer att bygga en hel ny facilitet som inte minst kommer att bredda vårt koncept avseende transportverksamheten.

Den nya anläggningen kommer också att innefatta konferensrum där vi kan hålla

våra utbildningar, nya kontor och hela sex garage för våra fordon. Två av dessa kommer att rymma kompletta ekipage med släp, berättar Daniel avslutningsvis.

Intervju: Oscar Johansson

Text: Örjan Persson

37 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 026-4566460 dltransport.se info@dltransport.se

I framkant kring skräddarsydda OEM-lösningar

I ett samhälle där köp av olika slag måste gå snabbt och smidigt växer behovet av ändamålsenliga automater för exempelvis varor och biljetter. AQ ParkoPrint AB är en i sammanhanget intressant aktör med ett helhetskoncept avseende OEM-lösningar. Företaget är en kontraktstillverkare som utvecklar, tillverkar, monterar, levererar och reparerar, samt kan ta fram skräddarsydda lösningar för varje efterfrågat behov.

AQ ParkoPrint är företaget som står för helhetslösningar när det kommer till OEM-produkter som automater, printrar och vendingmaskiner för exempelvis biljetter och presentkort. Företaget designar och utvecklar produkter, anskaffar materiel och komponenter, tillverkar, monterar, provar, levererar och reparerar, vilket formar ett synnerligen tilltalande koncept för bolagets samarbetspartners.

Vi träffar bolagets VD, Marcus Halldin, som anser att företagets stora flexibilitet är en starkt bidragande orsak till dess attraktionskraft.

– Vi levererar till slutkunder över hela

världen och kan producera olika volymer till olika kunder, leverera på kort tid eller med lång framförhållning – där är vi flexibla. Detsamma gäller produkternas utföranden, där är vi riktigt duktiga. Vi tog exempelvis fram en parkeringsautomat som drivs med hjälp av solceller för en av våra kunder. I det fallet kunde vi presentera ett förslag på bara två veckor, berättar Marcus.

Kunder har även möjlighet att utforma sina egna automater i AQ ParkoPrints digitala konfigurator, där denne kan välja mellan allt från färger till olika funktioner.

– Denna lösning är oerhört uppskattad och används av i princip alla våra kunder, säger Marcus.

Personalen trivs

AQ ParkoPrint sysselsätter i dagsläget 34 personer som Marcus Halldin gärna lyfter fram.

– De är oerhört kompetenta, vi har lyckats få tag i extremt bra personal och dessutom fått behålla den, där gör vi uppenbarligen någonting rätt. Vi företräder en stimulerande arbetsmiljö där alla ges möjlighet att påverka sin egen arbetssituation, vilket inte minst är viktigt när vi behöver genomföra förändringar. Samtidigt finns det stora möjligheter att utvecklas i företaget. Det är ett tryggt och omväxlande jobb där alla trivs. Vi vill vara en flexibel arbetsgivare, framhåller Marcus Halldin.

Teknikintresset regerar

Marcus menar att man verkar i en nischad bransch, men att man trots detta har lyckats bredda kundkretsen under senare år.

– Det går åt rätt håll, vi har fler produkter och kunder, och det gör också arbetssituationen väldigt rolig för våra medarbetare, poängterar han.

Marcus betonar att det viktigaste inte är att en medarbetare har en viss utbildning, utan snarare ett gediget intresse för det denne ska jobba med varje dag.

– Gillar man teknik trivs man antagligen här, säger Marcus som själv, förstås, har ett gediget teknikintresse.

Han började jobba i AQ ParkoPrint som produktionstekniker och trivdes utmärkt redan från början. Nu blickar han framåt med tillförsikt och med förhoppningen att kunna bredda kundkretsen ytterligare framöver.

– Det jobbar vi stenhårt med. Vi har ledig yta i anläggningen och styrkorna som krävs både lokalt och i koncernen. Jag tror att vi går en spännande framtid till mötes.

Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 38 www.aqgroup.com Parkoprint AB
Marcus Halldin.

Gedigen erfarenhet inom industrisanering i Gävle

På Buchen i Gävle har man sysslat med industrisanering i över 30 år. Man har dock bara gått under namnet Buchen sedan ett år tillbaka när man blev uppköpta av det tyska bolaget. Det är dock samma medarbetare som innan, vilket gör att företaget med den gedigna erfarenheten inom industrisanering nu har tyska muskler bakom sig och kan satsa på att bredda verksamheten.

Gävle sanering grundades i december 1991. Företaget har gått igenom lite olika ägarförhållanden och namnbyten genom åren. För ett år sedan, ungefär samtidigt som verksamheten firade 30 år, blev tyska Buchen ny ägare av verksamheten.

I samband med ägarbytet bytte verksamheten namn till Buchen.

- Vi är i stort sett samma gäng som vi var innan vi blev Buchen. Det är en stor styrka; vi är grymt samspelta och har

Buchens muskler i ryggen, säger Peter Carlsson, som var med och grundade Gävle sanering 1991 och idag är lite av en allt-i-allo tack vare sin långa erfarenhet. Buchen finns idag på 15 ställen i Sverige och är en del av Remondisgruppen.

Allt som går in i slangen Buchen sysslar med industrisanering, torrsug och högtrycksspolning. Huvuddelen av uppdragen får man av företag inom industrin, men ibland händer det att man får uppdrag även från privatpersoner.

- Vi är egentligen otroligt allround. Vi kan göra det mesta. Allt som går in i slangen suger vi upp. Vi kan till och med blåsa in singel under hus, berättar Örjan Jansson, som är arbetsledare och har varit med i företaget sedan 2013.

Industrisanering kan vara en väldigt oförutsägbar bransch.

- Väldigt många jobb kommer in akut. Ibland kommer man in på måndagen och har inget att göra. En timme senare

skyndar vi ut på jobb och måste till och med ringa in ännu mer folk. Det är en bransch där det svänger otroligt fort, säger Örjan.

Tuff och rolig bransch

De snabba omställningarna ställer höga krav på medarbetarna.

- Till viss del har man nog valt det här jobbet för att man tycker om de snabba omställningarna. Vi har otroligt flexibla medarbetare, som alltid ställer upp när det svänger. Deras insatser är utöver vad man kan förvänta sig. De är verkligen grymma, säger Åsa Backman, som är platschef och har varit med företaget sedan 1998. Det finns en stark sammanhållning på Buchen i Gävle. Man lagar mat tillsammans och det finns en del duktiga musiker i arbetsgruppen, vilket gör att sociala tillställningar blir väldigt gemytliga. Trivsel är en av anledningarna till att personalomsättningen är låg och att alla arbetar så bra tillsammans. En annan anledning till att man har låg personalomsättning är den höga nivån på säkerhet på företaget. Det är tufft att jobba med industrisanering. Hälsan kan bli lidande om man inte jobbar aktivt med dessa aspekter.

- Hälsa och säkerhet är något vi prioriterar högt. Vi jobbar med att jobba bort det som är farligt. Mycket handlar om att hitta nya arbetsmetoder där människan alltid står i fokus, berättar Åsa. Gävle är en växande industristad, så det finns gott om konkurrens i området. På Buchen känner man sig dock trygga och har nu planer på att bredda sin verksamhet.

- Just nu jobbar vi mycket mot industrin, men tanken är att jobba mer mot exempelvis byggare i framtiden. Jag tror att vi har ett svårslaget erbjudande. Och att jobba med ett företag som mår bra tror jag är viktigt för många, avslutar Åsa.

Intervju: Wilhelm Walaker

39 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE Telefon: 0702875827 | Jour: 0701821707 | buchen.se
Text: Andreas Ziegler

PwC skapar förtroende i samhället och löser viktiga problem

Med en stark revisions- och rådgivningspartner i ryggen skapas struktur och trygghet i företagen. Landets ledande aktör inom revision och rådgivning är PwC som med sitt breda koncept hjälper företag och organisationer att göra sina affärer säkrare, effektivare och mer lönsamma.

PwC verkade tidigare under namnet Öhrlings PricewaterhouseCoopers, ett företag med en lång historia bakom sig i revisionsbranschen. Idag är PwC marknadsledande i Sverige inom sina verksamhetsområden, det vill säga revision och affärsrådgivning. PwC finns representerat på 22 orter runt om i landet där 2 800 medarbetare servar ungefär 33 000 kunder, allt från små och medelstora, ofta ägarledda, företag inom alla förekommande branscher, till stora, globala bolag och organisationer. Dessutom är man

en stor aktör när det gäller revision och rådgivning inom offentlig sektor.

Fullservicekontor

Vi besöker PwC i Gävle där kontorsansvariga Wictoria Ingvarsson beskriver verksamheten som ett fullservicekontor.

– Vi är ett sammansvetsat team med ett 30-tal personer och en handfull konsulter som alla ställer upp för våra kunder till hundra procent. De jobbar inom våra affärsområden revision, skatterådgivning och offentlig sektor, men härutöver besitter vi hög kompetens inom CFO Support, vilket innebär att vi bistår ekonomichefer och företag i allt från komplexa redovisningsfrågor till koncernredovisningar och förändringsarbeten, upplyser Wictoria Ingvarsson.

Hon berättar vidare att PwC fokuserar på revision, affärsrådgivning och skatterådgivning kring allt från generationsskiften till familjejuridik. Man erbjuder även övrig rådgivning kring till exempel

ombildning eller försäljning av bolag, kompanjonavtal etcetera.

Trivs på jobbet

Wictoria Ingvarsson har mer än 20 års erfarenhet av branschen och trivs ypperligt med jobbet.

– Jag uppskattar verkligen umgänget och samarbetet med kunder och kollegor, men också de variationsrika arbetsuppgifter som jobbet innebär, säger Wictoria med stort eftertryck.

Hon berättar avslutningsvis att hon nu söker aktivt efter nya medarbetare.

– Vi välkomnar nyutexaminerade personer från högskolor och universitet, men också senior personal med erfarenhet från revisionsbranschen. Härutöver söker vi efter personer med kunskap och erfarenhet av affärsrådgivning, säger Wictoria och uppmanar intresserade att höra av sig.

Brett sortiment av grävtänder för entreprenadmaskiner

Mimbro importerar på egen hand slitdelar för skopor till entreprenadmaskiner. Importen sker utan mellanhänder och inköpen görs direkt från fabrik, vilket ger fördelaktiga priser för kunderna. Nu tittar man på att bredda utbudet för att bli en mer komplett leverantör och fortsätta växa.

Mimbro grundades 2017 av Mimmi Brox.

- Det har alltid funnits en dröm om att starta eget och jag har alltid haft en fascination för entreprenadmaskiner, så det var naturligt att företaget fick den inriktningen. Jag är också nära vän sedan tidigare med ägaren av fabriken som tillverkar en del av våra produkter, vilket har gett oss enorma fördelar gentemot våra konkurrenter, berättar Mimmi.

Mimbro importerar så kallade slitdelar, så som grävmaskinständer och tandhållare som används på skopor till entreprenadmaskiner. Man har precis även börjat sälja så kallade krossplattor till krossverk.

-Det är en väldigt smal nisch att enbart välja att sälja ”grävmaskintänder”. Från start har vi dock valt att ha ett brett sortiment med olika typer av tänder och tandsystem, vilket har gett oss fördelar.

Mimbro ligger i Valbo, som ligger en mil utanför Gävle. Kunderna finns över hela Sverige och till viss del inom övriga Skandinavien.

Mimbro har hittat en väldigt bra balans mellan kvalitet och pris.

- Det är, så klart, viktigt att man levererar hög kvalitet oberoende på pris. Jag tror att våra priser är avgörande för våra kunder. Vi kan hålla nere priserna tack vare att vi saknar mellanhänder. Vidare har vi olika alternativ på våra produkter, standard och premium, som vi säger. En tandmodell kan exempelvis finnas i många olika utföranden, där bland annat vikten på tanden avgör priset, berättar Mimmi.

Tillverkning i Asien

Sedan ungefär 20 år tillbaka sker nästan all tillverkning av gjutna slitdelar för entreprenadmaskiner och skopor i Kina. Tidigare skedde en del tillverkning i Sverige, men främst i Italien och Spanien. Det tar ca 25–40 dagar att tillverka en beställning och i tillverkningsprocessen är det 10–12 olika steg innan det är en färdig skoptand. En beställning av krossplattor tar något längre tid att få färdig. Sjöfrakten tar normalt 6–8 veckor.

Gävle hamn ligger strategiskt till och det blir låga omkostnader för Mimbro att få hem varorna till lagret i Valbo, vilket i slutändan speglar sig i priset ut till kund. Utöver pris och kvalitet, har Mimbros

lösningsorienterade fokus bidragit till att många använder produkterna.

- Det är viktigt att kunna lösa saker för sina kunder, som uppskattar att man är villig att gå en extra bit för att lösa just deras problem, säger Mimmi.

Mimbro har både små och stora företag som kunder och kan hantera alla kvantiteter.

- Vi kan hantera en beställning på en liten tand, men vi kan även hantera stora volymer. Vår största kund kanske gör av med 20 ton tänder per år och de allra minsta kunderna köper 2 tänder vartannat år, säger Mimmi.

Vill bredda utbudet För att kunna fortsätta växa är det viktigt

att fortsätta utvecklas. 2022 startade Mimbro därför upp egenproduktion av produkter i form av vändbara tänder av typen KVX. Man lyssnar även på sina kunder för att avgöra hur man ska bredda sitt utbud.

- Vi har alltid haft ett bra utbud, men det är ju väldigt nischat. Vi vill vara en leverantör man kan lita på, som bygger ut vårt redan breda sortiment. Därför är tanken att bredda utbudet för att komplettera det. Kunderna efterfrågar även krossplattor till krossverk och slit- och skärstål, så tanken är att vi ska erbjuda även det fullt ut, säger Mimmi.

Under 2023 räknar Mimbro med att sälja 250 ton tänder och tandhållare, 100-200 ton skärstål samt 160 ton krossplattor.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 40 0739372402 | mimbro.se PwC Gävle, Norra Kansligatan 12 | 010-212 75 00 | www.pwc.se
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Wictoria Ingvarsson. Mimmi Brox.

Typ 1-diabetes slår en knut på livet

HJÄLP OSS LÖSA KNUTEN, GE DITT STÖD TILL FORSKNINGEN. Swish 900 05 97 Plusgiro 90 00 59-7

Kaffemaskinen en självklarhet på svenska arbetsplatser

På svenska arbetsplatser är kaffemaskinen lika självklar som kylskåpet i lunchrummet. Det är ett sedan länge konstaterat faktum i Café Bar Sverige AB som ända sedan 1980-talet har försett landets kontor med högkvalitativa kaffemaskiner. Här erbjuder man ett 50-tal olika modeller, vilka alla levereras med tillhörande service och rådgivning.

Café Bar Sverige AB bildades i Jönköping 1987 och har sedan dess levererat åtskilliga kaffemaskiner till landets arbetsplatser. Idag verkar man rikstäckande via 22 kontor över hela landet. Åtta av bolagets sammanlagt 220 anställda utgår från kontoret i Gävle där Peter Halvarsson är distriktschef. Han driver också Café Bars etablering i Borlänge. Kunderna finns således företrädesvis i Gävleborg och Dalarna där framför allt kontorsföretagen vänder sig till Peter och hans medarbetare

i jakten på färskt, nybryggt kaffe på sina arbetsplatser.

– Vi kan idag erbjuda ett 50-tal olika varianter och ett flertal olika kaffemärken, så som Löfbergs Lila och Gevalia. Vi producerar dessutom vårt eget kaffe i Löfbergs Lilas anläggning, berättar Peter och tillägger att Café Bar även är återförsäljare av varuautomater med exempelvis enklare frusna maträtter.

Service och support

Café Bar är dock mer än bara en leverantör av maskiner och automater. Man bidrar med tips och råd och ser till att var och en av kunderna erhåller en maskin som passar just deras verksamhet. När problem uppstår erhåller kunderna hjälp av bolagets egna servicetekniker.

– Vår ambition är att ingen ska behöva vänta längre än sex timmar på hjälp efter rapporterat fel, oavsett felets art. Våra maskiner har en inbyggd programvara som rapporterar om driften till oss, vilket

också innebär att fel som uppstår många gånger kan avhjälpas av kunden själv, utan att denne behöver vänta på våra servicetekniker, upplyser Peter Halvarsson.

Tar ansvar

Café Bar jobbar också hårt och målmedvetet med frågor kring hållbarhet och ansvarsfullt företagande. Bolaget använder sig av certifierade produkter och samarbetar med organisationer som Europalövet, Fairtrade, UTZ Certified och Rainforest Alliance.

– Det här är något vi är stolta över. Genom att använda oss av certifierade produkter kan vi vara säkra på att det kaffe vi levererar har producerats under korrekta förhållanden. Bonden som odlar kaffebönorna ska kunna göra det på schyssta villkor, det är en självklarhet för oss, säger Peter Halvarsson.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 42 Utmarksvägen 6B | 0707679071
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Husvagnar och husbilar är för alla

Husvagnar hade länge ett rykte om sig att främst vara något för arbetarklassen. En del moderna husvagnar är dock lite som rullande hus, vilket gör att de numer är ett alternativ för alla samhällsklasser. Husvagnscenter i Valbo har sysslat med husvagnar och husbilar sedan 1988 och är återförsäljare av Knaus, Weinsberg och Tabbert. I år firar man alltså 35-årsjubileum.

- Vi hoppas på god uppslutning, som under premiären för de nya lokalerna för ett år sedan, säger Kjell Åsberg, som är en av företagets delägare.

2008 tog Leif Hansson över driften av familjeföretaget Husvagnscenter i Valbo från sin far, som då hade drivit företaget i 20 år. 2014 kom Kjell Åsberg in som säljare. 2016 blev han även delägare i företaget, som är återförsäljare av husvagnar och husbilar av märkena Knaus, Weinsberg och Tabbert. På husbils-sidan är man även återförsäljare av CI Husbilar.

Företaget finns numera i Gävle, där man ämnar stanna.

- Kunderna kommer främst från Gävleborgs län, Dalarnas län och norra Uppland. Det är ett starkt distrikt för husvagnsmarknaden. Sedan är det bra att vara kvar på en och samma plats. Det är så man bygger kontinuitet med sina kunder, säger Kjell.

För alla

Husvagnar hade länge ett rykte om sig att främst vara något för arbetarklassen. De moderna husvagnarna och husbilarna erbjuder dock möjligheter

för alla samhällsklasser. Här har man allt från mindre husvagnar till vad som skulle kunna beskrivas som rullande hus med alla tänkbara bekvämligheter. På somrarna hyr man dessutom ut husbilar för de som inte vill investera i ett rullande hem riktigt än. I och med att elbilar blir alltmer populära så har tältvagnar gjort en comeback.

- El-fordon har en maxvikt på 500–700 kilo för sina släp. Så nu ligger tältvagnar, som kan väga så lite som 500 kilo, exempelvis från Camp let, helt rätt i tiden, berättar Kjell.

Stark kundfilosofi

På Husvagnscenter i Valbo har man ett starkt kundfokus. En viktig del i detta arbete är service-aspekterna man erbjuder sina kunder. Alla husbilar och husvagnar kommer exempelvis med fuktgaranti. Man avsätter en dag i veckan för kunderna att komma in och göra fuktbesiktningar. Under maj-augusti har man drop-in. Verkstaden och personalen som jobbar i den är väldigt viktiga delar av verksamheten.

- Vi har otroligt duktig servicepersonal och kanske den modernaste verkstaden i hela länet, säger Kjell.

För ett år sedan flyttade Husvagnscenter in i nya lokaler, som man byggde från grunden och är anpassade efter verksamhetens behov. Under 2023, nästan exakt ett år efter man hade premiär för de nya lokalerna, kommer man fira 35-årsjubileum.

- Vi hoppas på god uppslutning, som under premiären för de nya lokalerna för ett år sedan, säger Kjell.

43 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE Bakvretsgatan 1 | 026-130250 | husvagnscenterivalbo.se
Intervju: Oscar Johansson Text: Andreas Ziegler

En trogen leverantör till Mellansveriges bygghandlare

Mellansveriges bygghandlare har i Valbo Trä en kunnig och engagerad samarbetspartner. Företaget levererar förädlade trävaror i ett brett sortiment – hyvlat, målat och impregnerat. Härutöver tillverkar Valbo Trä även interiöra produkter i form av bland annat golv, socklar och lister.

Valbo Trä AB är ett företag med etableringar på de tre mellansvenska orterna

Edsbyn, Skutskär samt Valbo strax utanför Gävle. På den sistnämnda anläggningen träffar vi företagets nytillträdde VD Maria

Rylander som tillträdde VD-rollen så sent som i november 2022. Hon berättar att bolagets tre anläggningar skiljer sig åt vad gäller kultur och inriktning.

– Min förhoppning är att jag ska kunna bidra till att stärka banden mellan våra etableringar, att de ska närma sig varandra och utveckla en starkare vi-känsla i bolaget, säger Maria.

Anläggningen i Valbo, som är bolagets största, hyser företagets huvudkontor och sysselsätter 65 personer som hyvlar och impregnerar trävaror med bygghandlare som slutdestination.

– Större delen av vår omsättning kommer från volymproduktion av konstruk-

tionsträ och fasader men vi producerar även interiörer, så som golv- och innerpaneler samt råspontsluckor. Tack vare ett förvärv kan vi även erbjuda specialtillverkade lister, socklar och foder av hög kvalitet till äldre byggnader, helt efter kundens önskemål, upplyser Maria Rylander.

Intresse, kunskap, engagemang Maria, som på ett eller annat sätt arbetat i skogsindustrin under hela sitt yrkesliv,

säger att hon brinner för ett cirkulärt biobaserat samhälle. Hon berättar vidare att hon blivit väl mottagen sedan hon tillträdde sin roll och att hon imponeras av medarbetarnas stora intresse, kunskap och engagemang i verksamheten. Maria berättar vidare att Valbo Trä AB ägs av det Östersundsbaserade familjeföretaget Persson Invest AB.

– Jag uppskattar ägarnas långsiktiga tänkande och övertygelse om att vi ska förvalta för kommande generationer. Jag ser även en stor investeringsvilja, vilket gör att jag hyser stor framtidstro till hela bolagets utveckling framöver, säger Maria.

Löpande investeringar

Valbo Trä AB omsätter cirka 1,2 miljarder kronor. Maria berättar att det satsats stort på samtliga anläggningar och att man hela tiden investerar i verksamheten i syfte att ligga i branschens framkant.

– Till nästa säsong har vi en av Europas mest moderna impregneringsanläggningar i Skutskär, och i Valbo investerar vi i skanner och klyvsåg för råspontsluckor. Det händer en hel del och vi har all anledning att se framtiden an med tillförsikt, säger Maria Rylander.

Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

Vi levererar virket både till insidan och utsidan

Allt ifrån hundratals olika invändiga lister, foder, golvsocklar, paneler och golv ända ut till takstolar, reglar, underlagsspont, trallvirke och den målade ytterpanelen. Allt detta och mycket mer finns i vårt standardsortiment för en samlad leverans till svensk bygghandel, hustillverkare eller direkt ut till byggprojektet.

Och hittar du inte det du söker så var inte oroligSpecial, det är vår specialitet.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 44
mer info
besök valbotra.se för
Maria Rylander.

Lyft och transport i perfekt symbios

Gävleföretaget Martinsson Transport AB har valt att fokusera på mer än bara transporter. Robert Martinsson beskriver företaget som ett nischat kranbilsåkeri eftersom man med hjälp av ett flertal ändamålsenliga, stora och små kranbilar med hög kapacitet kan åta sig en mängd olika uppdrag. Det har format en kundkrets bestående av både privatpersoner och företag i alla storlekar.

Robert Martinsson leder verksamheten med sina tolv anställda från lokalerna på Mackmyravägen i Valbo. Härifrån utförs uppdrag i en 15 mils radie från hemorten, men även uppdrag över hela landet om så önskas. Det rör sig om allt från privatper-

soner till små och stora företag som tagit till sig bolagets skarpa koncept.

– Faktum är att vi är en av de ledande aktörerna i lyftbranschen här i regionen, konstaterar Robert Martinsson.

Hög kapacitet Robert beskriver företaget som ett nischat kranbilsåkeri, vilket gör det till ett av få företag i trakterna kring Gävle med omnejd med denna höga kompetens. Punktliga transporter och säkra lyft är bolagets specialiteter, och till sin hjälp har Robert och hans medarbetare tolv kranbilar i form av både små och stora varianter, samt två lastmaskiner som utöver den vardagliga driften även används vid snöröjning, halkbekämpning och sandupptagning.

– Våra stora kranbilar är extremt flexibla, de kan lyfta upp till 20 ton intill

Våra stora kranbilar är extremt flexibla, de kan lyfta upp till 20 ton intill sig och upp till 350 kilo på 38 meter när kranarmen är utsträckt till max.

sig och upp till 350 kilo på 38 meter när kranarmen är utsträckt till max. Det finns dessutom möjligheter att anpassa kranbilarna med diverse lyftok, vilket gör det möjligt för oss att till exempel lyfta en båt eller montera ett hus, upplyser Robert Martinsson. Han berättar vidare att de mindre kranbilarna lämpar sig ypperligt för att koppla till olika verktyg, till exempel en skopa eller grip. De små kranbilarna lämpar sig även väl för alla typer av transporter.

– Vi vill vara en aktör som erbjuder våra kunder en komplett logistiklösning, säger Robert.

Utmanande projekt

Martinsson Transport har varit involverat i en mängd nämnvärda projekt. Ett som sticker ut, inte bara för Martinsson Transport utan också för branschen i stort, och som Robert gärna framhåller, handlade om byggandet av en stödmur åt C3C Engineering på toppen av Idre Fjäll.

Stödmuren, som blev åtta meter hög och 40 meter lång, syftar till att skydda Idrefjällets nya gondollift från ras och skred. – Jag uppskattar att vi transporterade totalt 1 440 ton material till toppen. Man var tvungna att anlägga en separat grusväg hela vägen för att vi ens skulle kunna ta oss upp med våra bilar. Det var ett både roligt och utmanande jobb som också blev både lyckat och uppskattat, berättar Robert Martinsson.

45 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE www.martinssontransport.se | Facebook: Martinsson Transport AB | Instagram: @martinssontransportab
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Experter på att laga badhus över hela landet

LagaBad AB har specialiserat sig på underhåll och reparationer i badhus med hjälp av epoxifogningar. Det högkvalitativa materialet och den långa erfarenheten har lett till att det Gävle-baserade företaget är efterfrågade i hela landet.

Stefan Trässman har lång erfarenhet av plattsättning. 2018 grundade han det egna företaget LagaBad AB. Precis som namnet antyder har man specialiserat sig på underhåll och reparationer i badhus med hjälp av epoxifogningar. Man injekterar även utjämningstankar och rengör kalkbelagda bassänger. Kunderna består framför allt av kommunala förvaltare, som har i uppdrag att se till att badhusen är i gott skick.

- Relationerna med kunderna inleds ofta med att vi ”lappar och lagar”, kan man säga. Efter ett tag brukar uppdragsgivarna bestämma sig för att det krävs en mer övergripande insats, berättar Stefan.

VÅR SPECIALITET ÄR EPOXIFOGNING

Då kunderna sällan vill stänga ner sina verksamheter, arbetar Stefan och hans kollegor ofta på kvällar och nätter.

Epoxifogning

Kloret som finns i vattnet i vattenbassänger är så pass frätande att det, under längre perioder, äter upp fog och sedan fix, vilket gör att plattorna lossnar till slut. Detta kan exempelvis leda till att badgäster skär sig på avbrutna kanter. Det är sådana saker som kommunala förvaltare har till uppgift att förhindra genom ordentligt underhåll av bassängerna. En av många fördelar med att, som LagaBad, jobba med epoxi är att materialet har väldigt hög hållbarhet och är mer resistent mot klor än andra alternativ. Användandet av epoxi är en av LagaBads främsta konkurrensfördelar.

- Företaget har vuxit stadigt sedan starten. Det har mycket att göra med våra välfungerande metoder i kombination med vår långa branscherfarenhet, säger Stefan, som idag har tre anställda på firman.

När metoderna och materialet ett företag använder är två av de främsta konkurrensfördelarna företaget har, är man mycket mån om att ha tillgång till bra material. LagaBad samarbetar bland annat med Kakeldesign, som har sin bas i Östervåla.

Jobbar över hela landet LagaBad har sin hemvist i Gävle, där man bland annat har jobbat på badhuset Fjärran Höjder. Den expertis som företaget erbjuder har lett till att man är efterfrågade i hela landet. Stefan och hans medarbetare har bland annat jobbat på Kockum i Malmö, Klitterbadet i Falkenberg och Navet i Umeå, där man under fjolåret fogade 1200 m2 på sex veckor.

-Det senaste året har vi märkt en ökad efterfrågan från regioner med rehabiliteringsbassänger, säger Stefan om den senaste utvecklingen för LagaBad.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 46
54 15 • stefan@lagabad.se
073-427
Intervju: Axel Eriksson Text: Andreas Ziegler Stefan Trässman.

Anpassningsbara och miljövänliga lastbärare

Lastrådgivaren i Gävle är en av Sveriges ledande leverantörer när det kommer till lastbärare, lastförhöjare, godsskydd och emballage. Alla produkter är miljövänliga och kan dessutom anpassas efter kundernas behov. På Lastrådgivaren jobbar man en hel del med innovativ produktutveckling, vilket gör att produkterna anpassas efter marknadens behov fortlöpande.

Bo Persson arbetade många år på ett företag som sysslar med papperstillverkning. Han upptäckte att det fanns problem när pappret skulle lastas, då det ofta uppstod skador på pappret. Då föddes idén att börja tillverka lastförhöjare. Denna idé blev grunden till Lastrådgivaren. Året var 1993. Idag drivs företaget vidare av Bos dotterson, Fredrik Lundgren, som äger företaget tillsammans med sin far, Lars Lundgren. Fredriks bror, Emil, jobbar även han i familjeverksamheten.

- Jag började jobba här redan 1993. Då stod jag vid en bandsåg och sågade dynor med min morfar. Det var bara jag och han som jobbade då, berättar Fredrik.

2010 byggde Lastrådgivaren nya lokaler,

som man flyttade in verksamheten i 2012.

- Det är ett riktigt bra läge. Vi ligger nära hamnen, vilket är bra, då vi har många leveranser dit, säger Fredrik.

Miljövänliga lösningar

Lastrådgivaren har, som namnet antyder, specialiserat sig på olika produkter relaterade till lastningen av varor, exempelvis

lastbärare, lastförhöjare, godsskydd, emballage och friktionsunderlägg, som ökar friktionen mellan gods och golv och gods och pallar. Alla produkter är tillverkade i wellpapp. Limmet som används är miljövänligt.

- Våra produkter är genomgående miljövänliga. Allt går ner i pappersåtervinningen. Pallar tar ju mycket plats. Det är även många som har blivit medvetna om att det i dagens läge, med högre materialkostnader på trä, har blivit väldigt dyrt med pallar i trä, berättar Fredrik.

Anpassningsbara

Lastrådgivaren har en del standardprodukter i sitt sortiment, men man åtar sig även många specialbeställningar.

EU-pallar är, utöver att de har blivit dyrare, begränsade gällande vikt. Lastrådgivaren tillverkar pallvarianter från 300–400 kilogram upp till ett ton i lastvikt. Man tillverkar även dynor och vaggor, som tål betydligt mer än ett ton. Det finns många fördelar med att använda Lastrådgivarens produkter.

- Alla som ska skicka varor kan ha nytta av våra produkter, oberoende på om man ska skicka exempelvis stål, papper, medicin eller bröd. Fördelarna med våra lösningar är att fraktvikten blir mindre, ljudnivåerna blir lägre och man får in fler pallar i ett släp. Dessutom är det inte lika slitsamt för kroppen att arbeta med våra produkter, berättar Fredrik.

Innovation

Lastrådgivaren jobbar mycket med innovation. Man arbetar ständigt med att utveckla sina produkter.

- Vi utvecklar nya saker hela tiden, baserat på efterfrågan. Man kanske har en kund som vill ha något speciellt. Sedan ser vi att samma behov finns hos andra aktörer, och då lanserar vi produkten för alla. Det är väldigt kul att se hur en produkt vi har tagit fram gör nytta, säger Fredrik.

47 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 026 – 18 36 20 • lastradgivaren.se
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Fredrik Lundgren.

Samhällsbyggare etablerar sig i Gävle

Veidekke är ett skandinaviskt bygg- och anläggningsföretag där man på byggsidan just nu satsar på expansion i region Öst. Kontoret i Gävle är ett av de senaste tillskotten i koncernen. Man började med en arbetschef i maj och har redan ökat arbetsstyrkan till fyra personer, som räknar på anbud och projektleder projekt. Veidekke ser sig som samhällsbyggare och gör nu stora satsningar på att hjälpa till att utveckla Gävle.

Veidekke är ett ledande skandinaviskt bygg- och anläggningsföretag, som utvecklar och bygger projekt i hela Sverige och främst riktar in sig på byggprojekt rörande bostäder, samhällsfastigheter och kommersiella fastigheter. Sedan en tid tillbaka har Veidekke expanderat i region Öst. Ett av de senaste stegen i

denna utveckling var att öppna ett kontor i Gävle. Den första som anställdes var Krister Olsson, som tidigare har jobbat inom både entreprenad och som projektledare på beställarsidan.

- Det som lockade med Veidekke är att man är nystartad i Gävle med omnejd. Jag ville vara med och utveckla den verksamhet som vi ska bygga upp här, säger Krister, vars titel är Arbetschef. Krister tillträdde så sent som i maj i år. Sedan dess har man tagit in ytterligare tre anställda, i form av en projektchef, en kalkylingenjör och en entreprenadingenjör.

- Vi är idag riggade för att räkna på anbud och att projektleda. Vi står redan i startgroparna och har en hel del spännande projekt vi arbetar med som är på gång. Vårt mål är att på sikt bli en betydande och bestående aktör på marknaden för att kunna bidra till Gävles fortsatta utveckling, berättar Krister.

Teamet i Gävle.

Relationer Veidekkes kontor i Gävle må vara nystartat, men de anställda har varit verksamma i branschen i många år innan de började jobba på Veidekke.

- Den stora styrkan i Veidekke är att vi

är en stark nordisk koncern med mycket muskler och centralt stöd. Lokalt har vår lilla grupp mycket erfarenhet och ett stort kontaktnät. Vi har alla jobbat i branschen länge och har bra relationer med entreprenörer, konsulter, beställare och kommunen, säger Krister.

Som nystartad enhet är just relationsbyggandet en viktig aspekt av arbetet.

- Man stöter ofta på samma personer på olika jobb, så det är viktigt att det man har gjort tidigare lämnar en god eftersmak i munnen. Gävle är en växande men än så länge liten storstad, så gör man något tokigt så kommer man få veta det, säger Krister och skrattar lite.

Långsiktig utveckling

I Gävle tror man på en stark tillväxt, att det är en utvecklingsbar stad. Stadens läge är mycket bra och har dessutom en väl utbyggd infrastruktur, med en järnväg, en stor hamn och två europavägar som möts här. Denna utveckling är en prioritet för

Veidekke i Gävle som har lagt mycket resurser på att etablera ett gott samarbete med kommunen.

- I vår region har vi bred erfarenhet och framför allt bra kunskap rörande bostäder, skolor, vård och omsorg, berättar Krister. Planen är att låta den lokala organisationen utvecklas i takt med de planerade projektens utveckling. Nästa steg är att, när behovet uppstår, rekrytera en platschef. För denna tjänst söker man personal med produktionsledande erfarenhet. De personliga egenskaperna väger dock lika tungt som erfarenhet.

- Vi är en trygg grupp med stor öppenhet och hög grad av involvering. Vi arbetar utifrån Veidekkes värderingar med rötter från Norge, som förkortas PREG, vilket står för Profesjonell, Redelig (=ärlig), Entusiastisk och Grensesprengende, förklarar Krister.

Intervju: Wilhelm Walaker

Text: Andreas Ziegler

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 48 veidekke.se

En hållbar partner inom transport och maskintjänster

MaserFrakt AB är ett av Sveriges största maskin- och transportförmedlingsföretag med sina cirka 1400 fordon (cirka 750 lastbilar och cirka 650 maskiner).

- MaserFrakt har en närhet på marknaden via våra 17 lokalkontor, där vi levererar tjänster och material med våra lokala delägarföretag, från våra lokala bergtäkter och terminaler, säger Mikael Elfsberg, Regionchef Gästrikland, Affärsområde Anläggning.

MaserFrakt har funnits sedan 1939. Med 84 år i branschen har MaserFrakt en anrik historia och har utvecklats från en liten ordercentral till ett fullserviceföretag inom transport- och logistik. En mycket viktig del i MaserFrakts vardag är att nu och i framtiden vara ett hållbart företag. Därför lägger man stor energi på att utveckla såväl tekniklösningar som nya möjligheter till alternativa bränslen.

Hållbarhet

MaserFrakt har fyra värdeord man utgår från i verksamheten som förkortas NAFF, dessa står för Närhet, Ansvar, Förtroende och Framtid. När man är ett företag som sysslar med maskin- och transportför-

medling handlar det inte bara om hur man bistår sina kunder, utan även om hur man bidrar till en mer hållbar framtid. Det nationella målet är att Sverige ska bli klimatneutralt till 2045.

- MaserFrakt vill visa vägen. MaserFrakt har som mål att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Vi ska minska klimatpåverkan från transport- och maskintjänster genom ökad användning av förnybara drivmedel och andra hållbara lösningar.

Vi har skrivit under TRB:s klimatprotokoll som innebär att vi tillsammans med ett flertal stora aktörer inom transport- och logistikbranschen arbetar aktivt med att nå målbilden att vara klimatneutrala redan år 2035, 10 år före de nationella målen. Till 2026 ska vi ha minskat utsläppen med 70 % jämfört med 2010, berättar Mikael.

MaserFrakt har antagit utmaningen om ett fossilfritt Sverige 2030 där maskinoch fordonsflottan drivs med 100 procent fossilfria drivmedel. Redan nu är cirka 50 procent av fordonsflottan fossilfri. MaserFrakts resa hittills på vägen mot fossilfrihet har varit relativ enkel, tack vare HVO. Men på sikt kommer inte råvaran för HVO räcka till. Därför jobbar MaserFrakt med tre andra spår i sitt hållbarhetsarbete mot fossilfrihet, bestående av Flytande biogas (LBG), Batterieldrift och

Bränsleceller (Vätgas). Arbetet har tagit fart och sedan 2020 har vi tankstation för biogas (LBG) i samarbete med Gasum.

- Vi har precis också byggt färdigt en tankstation för Vätgas för tunga fordon. Kunderna visar intressen för både vätgas och biogas samt batteridrift. De första vätgasbilarna är beställda och i dagsläget går 13 gasbilar (LBG) i drift och det ligger 17 bilar ytterligare för beställningar ute hos våra delägare under 2023, berättar Mikael.

Stora resurser

Av MaserFrakts cirka 280 delägarbolag, finns cirka 120 i Gävleborgs län. Delägarbolag i Gävleborg har tillsammans cirka 320 lastbilar och 170 maskiner.

- Vår storlek ger våra kunder massor med fördelar i form av resurser, kvalitet och hållbarhet. Genom våra kontor och våra delägare kan vi ge en nära och personlig service som man hittar i det småskaliga. Det blir en rätt bra kombination, säger Mikael.

Mikael berättar lite om tjänsteutbudet:

-Vi jobbar med olika tjänster inom uppkopplade fordon, där vi till exempel kan följa lastnings- och lossningstider (time on site) i projekt, körbeteenden och kan skapa rapporter till kunder som bygger på fakta. Uppkopplade fordon öppnar för en rad kundnyttor och en förbättrad transportledning och minskar onödiga transporter. Vi kan förse allt från privatpersoner till riksbyggande företag som har totalentreprenader och stora projekt med alla typer av fordon de kan tänkas behöva.

Anläggning

Maserfrakt har en bred transport- och maskinpark på anläggningssidan och kan erbjuda maskiner och fordon för exempelvis schakt- och anläggningsjobb och arbeten rörande asfalt och betong.

MaserFrakt äger idag ett 20-tal bergtäkter i Gävleborg och Dalarna och producerar cirka 1,5 miljoner ton ballast per år.

MaserFrakt har terminaler och återvinningsanläggningar för en cirkulär hantering och återvinning av schaktmassor, betong och liknande.

- Under vintern har vi vinterkritiska uppdrag som snöröjning och halkbekämpning. Bara i Gävle har vi cirka 90 enheter som hanterar snö, berättar Mikael.

Industri

Inom Industrisegmentet samverkar

MaserFrakt genom sina två affärsområden och kan erbjuda fullservicelösningar för alla typer av industriverksamheter.

- En stor del av vårt åtagande på industrisidan är in- och uttransporter av råvaror och färdigvaror, transport av container-, tank- och bulktransporter men även maskin- och trucktjänster, samt baxningstjänster och underhållsarbeten. Vi har även uppdrag med insamlingstransporter för återvinning av olika slag, berättar Mikael.

Distribution

Den välförsedda fordonsparken inom

Distribution gör det möjligt för MaserFrakt att transportera alla typer av gods över hela landet. Heiko Schindelmeiser, försäljningschef för Affärsområde Distri-

bution berättar mer om verksamheten på

Distributionssidan:

- På terminalen här i Gävle, som är en av fyra strategiskt placerade terminaler som MaserFrakt har, har vi gott om möjligheter att ta emot de mellan 50–70 lastbilar som anländer till terminalen dagligen för att lasta och lossa. Under nätterna har vi ett 20-tal lastbilar som kör ut livsmedel till affärerna i regionen. Varje lastbil är lastad med ungefär 40 ton gods säger Heiko.

MaserFrakts fjärrbilar transporterar stycke- och partigods till och från orter i hela Sverige. På distributionssidan har MaserFrakt byggt upp en linjetrafik som gör att man, i förhållande till många konkurrenter, har fler leveransdagar till olika orter i Gävleborg och Dalarna.

Intervju: Oscar Johansson

49 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
0243-25 70 00  info@maserfrakt.se  www.maserfrakt.se Mikael Elfsberg, Regionchef.

Marknadsledande mätning med hög precision

MITTA AB är en av Nordens största mätkonsulter. Företaget är verksamt inom flera affärsområden med huvudfokus på mätningstjänster, men är härutöver en spelare att räkna med beträffande geoteknik, geolab, miljötjänster samt vattenoch marktjänster. I MITTA är filosofin tydlig: att mäta är att veta.

MITTA är ett finskt bolag som grundades 1989 och som numera finns representerat även i Sverige och Norge. Verksamheten kretsar kring geodetisk mätning, geoteknik, laboratorietjänster, miljötjänster samt vatten- och marktjänster. Till företagets uppdrag hör komplexa infrastrukturprojekt samt uppdrag i övriga bygg- och anläggningsbranschen.

– Vi erbjuder våra kunder helhetsmässiga och kompetenta tjänster. Här i Gävle fokuserar vi på geodetisk mätning med hjälp av totalstation. GPS, avvägning, laserskanning samt UAS, det vill säga mätning med hjälp av drönare, upplyser

Elinda Larson som är gruppchef på MITTA i Gävle.

Hon berättar att MITTA anlitas av

kunder i många olika branscher, inte minst inom byggsektorn men även inom infrastruktur. I kundkretsen finns också mindre företag, liksom privatpersoner.

– Vi servar både den offentliga sektorn, till exempel Trafikverket, och det privata näringslivet, och det handlar om både korta och långa projekt. De flesta sker i Dalarna och Gävleborg, säger Elinda.

Hon nämner att MITTA bistår NCC i deras arbete med att dra fjärrvärme mellan Sandviken och Gävle, och att man var med och lade rälsen för de nya kranarna i Gävle hamn.

Bred kompetens

I MITTA är filosofin tydlig: att mäta är att veta. Arvid Bäckström, teamleader på MITTA i Gävle, menar att bredden är en av företagets främsta styrkor.

– Vi kan mäta i princip allt, och eftersom vi finns över hela landet finns det alltid kompetens att tillgå i de fall det krävs något extra. Det är förstås också en styrka att vi har storföretagets alla resurser i ryggen, samtidigt som vi kan verka med en stark lokal förankring, säger Arvid och utvecklar:

– Det ska vara enkelt och smidigt –kunderna ska veta vad de får när de vänder sig till oss. Det är viktigt att förstå

vad kunderna behöver och att det i många fall kan handla om brådskande ärenden.

Vi försöker alltid ställa upp så gott vi kan, även med kort varsel.

Människor växer

MITTA i Gävle har haft en mycket god utveckling och har sedan starten byggt

upp en krets av många återkommande kunder.

– Med långa och bra relationer växer man, och det är såklart våra erfarna och duktiga mätare som i hög utsträckning har bidragit till det. Många av våra kunder ringer direkt till mätkonsulten när de behöver hjälp, berättar Arvid Bäckström.

Beträffande berömmet av personalen får han medhåll av Elinda Larsson:

– De är flexibla och hjälper varandra i vått och torrt, men tar också många egna initiativ. De har dessutom god social kompetens och är enkla att ha att göra med, vilket förstås kunderna uppskattar.

Elinda berättar vidare att ambitionen är att fortsätta växa, men att huvudfokus alltid kommer att kretsa kring att vara en bra arbetsgivare.

– Mycket handlar om att vårda vår personal, bidra till en god arbetsmiljö och till att människor växer och utvecklas, både som personer och i sin yrkesroll. Hos oss är karriärmöjligheterna stora, nyligen införde vi karriärstegar, berättar Elinda Larsson.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 50 Johannesbergsvägen
Gävle 0703240147
mitta.se
17, 802 93
|
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson Elinda och Arvid.

Glass och slushies för hela landet

Actor är kanske inte ett företagsnamn som är känt för gemene man, men det är många som någon gång har köpt glassar och slushies som tillverkas med hjälp av företagets maskiner, som finns hos många välkända företag i hela landet. Man har planer på att utveckla sitt koncept, bland annat genom att hitta nya kundsegment och satsa på kombimaskiner, som kan tillverka både glass och milkshakes.

Actor Kök & Butik AB, som kallas Actor till vardags, grundades på 70-talet. Sedan 2006 drivs företaget av Johan Svensson, som arbetade som tekniker på företaget innan han tog över som ägare. Actor har specialiserat sig på försäljning, utbildning, installation och service av framför allt glass- och slush-maskiner. Bland kunderna finner man välkända aktörer som OKQ8, IKEA och Preem.

- Det går väldigt bra för oss just nu, vilket jag tror har mycket att göra med att vi har en hög servicenivå. Framöver hoppas vi även finnas i förbutiker runtom i landet, exempelvis hos Willys och ICA, säger Johan.

Actor har för tillfället åtta anställda och är

baserade i Gävle. Man är dock verksamma över hela landet.

Polar Krush

Inom segmentet Slush står Actor för ett koncept som, utöver själva maskinerna, även innefattar tillbehör, exempelvis i form av muggar. Konceptet kallas Polar Krush, som använder sötningsmedlet stevia, som är ett naturligt sockersubstitut som framställs av bladen från en växt och därmed är både veganskt och sockerfritt. Dessa maskiner levereras bland annat till simhallar och lekland, men även en del ambulerande verksamheter runtom i landet.

- Under pandemin tappade vi nära 90 % av försäljningen inom det här segmentet. Då var vi väldigt tacksamma för företagets andra ben, säger Johan.

Mjukglass I glass-segmentet är Actor generalagent för japanska Nissei, vars patent passande nog är svenskt från början. En del mjukglassmaskiner är ökänt struliga. På Actor har man dock satsat på kvalitet.

- Maskinerna är av högsta kvalitet och kännetecknas av lång hållbarhet, vilket sänker underhållskostnaderna, säger Johan.

Maskinerna från Nissei använder även mindre vatten och har lägre energiförbrukning än många andra maskiner på marknaden, vilket så klart uppskattas av många aktörer i dessa tider, när allt fler företag höjer miljökraven för sin verk-

samhet. Samarbetet med Nissei har alltså gått mycket bra och uppskattas både av kunderna och Actor själva. Nu börjar Actor titta på nya möjligheter att utveckla sitt koncept. - Jag tror mycket på en ny kombimaskin,

som kan tillverka både mjukglass och milkshakes. Jag tror det kommer bli stort i framtiden, säger Johan.

Intervju: Axel Eriksson

Text: Andreas Ziegler

En mångsidig servicepartner för den tunga industrin

Den tunga industrin har i Brynäs Mekano en kunnig och mångsidig samarbetspartner beträffande service och reparationer. Med erfaren personal och maskiner och utrustning med mycket hög kapacitet blir Brynäs Mekano en problemlösare åt sina kunder.

Brynäs Mekano grundades 1968 och har sedan dess utvecklats till dagens trogna och uppskattade samarbetspartner för den tunga industrin i Sverige. Företaget står för service och reparationer och renoverar bland annat ledvalsar för pappersindustrin, liksom alla former av kringutrustning.

– Vi brukar renovera 30–40 ledvalsar per år, inklusive balansering och framtagning av arbetsrapporter, upplyser Håkan Moberg VD.

Han berättar vidare att Brynäs Mekano jobbar åt stora aktörer som exempelvis Billerud Korsnäs och Stora Enso, men att

man förstås även servar de mindre företagen. Kunderna finns över hela Sverige, och härutöver har det också blivit en hel del uppdrag för utländska kunder i allt från Thailand och Kongo-Kinshasa till Kina och USA.

Hög kapacitet Håkan visar upp den ändamålsenliga maskinparken som innefattar styrda svarvar och fräsar, men också ett flertal äldre konventionella maskiner.

– Det går att göra otroligt mycket med

våra maskiner, vilket är bra med tanke på att vi utför många specialuppdrag.

Vår största svarv kan hantera objekt med längder på upp till 10,5 meter och en diameter på upp till 1 200 millimeter, berättar Håkan Moberg.

Brynäs Mekano har valt att inte satsa på serietillverkning, för att i stället tillverka enskilda objekt efter beställning. Verksamheten sysselsätter tolv personer, varav tio i verkstaden, och det är personer som Håkan gärna framhåller lite extra.

– De är oerhört kompetenta och noggranna, det blir väldigt sällan några fel. Arbetsmoralen är hög, ingen vill göra ett mindre bra jobb. Vi har haft tur som har lyckats få den personal vi har, säger Håkan Moberg med stort eftertryck.

Framtidstro

Håkan har själv ett mångårigt förflutet i Brynäs Mekano. 2011 köpte han in sig i verksamheten tillsammans med kollegan

Tommy Hillbom som numera är pensionerad, vilket innebär att Håkan idag står som ensam ägare av bolaget. Iden

till initiativet fick de i en loge under en Brynäsmatch. Håkan är en sann och hängiven Brynässupporter och företaget han representerar är sedan länge medlem i 1912-klubben och en trogen sponsor till SHL-laget.

Håkan ser framtiden an med tillförsikt.

– Vi har åtskilliga uppdrag på gång. Det är förstås väldigt positivt, men samtidigt är vi noga med att vi har roligt på jobbet och ett bra arbetsklimat. Om man har det är det mycket lättare att få alla att dra åt samma håll, säger Håkan Moberg.

Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson

51 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE www.actorab.se brynasmekano.se
Johan Svensson.

En hjälpande hand för smidigare och säkrare arbeten längs vägarna

Viasignum AB är företaget som på kort tid kommit att bli mångas förstahandsval när det handlar om trafiklösningar och trafikanordningar. Här erbjuder Viasignum ett flertal olika tjänster som gör arbetet längs vägarna i Gävleborg och Mälardalen både smidigare och säkrare.

Viasignum AB är ett relativt nystartat bolag som etablerades 2019 och som sedan dess har skördat framgångar inom sitt gebit, det vill säga trafiklösningar och trafikanordningar. Verksamheten leds av VD Patrik Solin som i det dagliga arbetet har god hjälp av sina två anställda, men han kan vid behov hyra in betydligt fler kompetenta personer än så. – Vid ett tillfälle fick vi ett uppdrag i Örnsköldsvik på en torsdag. Måndagen därpå stod vi redo med 13 man, berättar Patrik som vi möter på Viasignums anläggning i Gävle varifrån verksamheten utgår.

Gävleborg och Mälardalen utgör bolagets huvudsakliga upptagningsområde, vilket har inneburit åtskilliga uppdrag i bland annat Söderhamn, Bollnäs, Hudiksvall och Stockholm.

Kunskap, erfarenhet och utrustning Trafiklösningar och trafikanordningar innefattar ett flertal olika tjänster –allt från framtagning av TA-planer till tillsyn. Det krävs särskilt tillstånd av Väghållningsmyndigheten för att arbeta vid vägarbeten, till exempel utplacering, underhåll och nedmontering av vägmärken. Här har Viasignum lång erfarenhet och bred kunskap.

Viasignum hyr även ut utrustning till aktörer runt om i landet. Bolaget företräder idag fyra mikrodepåer där utrustning finns att hyra, och man förfogar även över utrustning för att med kort varsel kunna framställa skyltmaterial efter beställarens specifika behov.

– Vi har all nödvändig utrustning för våra uppdrag, bland annat bilar, släpvagnar och inte mindre än sex tjältiningsmaskiner, upplyser Patrik Solin.

De sistnämnda används under vintertid då marken fryser. När tjältiningsmaskinerna, vilka också är mycket miljövänliga,

har fått verka under några dagar är det sedan fritt fram att börja gräva.

Ställer alltid upp Patrik Solin anser att tillgänglighet är viktigt.

– Som kund kan du alltid nå oss via telefon, även nattetid om en akut situation skulle uppstå. Vi ställer alltid upp för behövande kunder, understryker Patrik. Detta är en av anledningarna till att han beskriver jobbet som omväxlande. Den ena dagen är sällan den andra lik.

– Det roligaste är att få vara ute och jobba, träffa kunder och bygga starka relationer. En annan sak jag uppskattar med yrket är att lösa problem. Det känns stimulerade och tillfredsställande när vi kan lösa kundens problem och erhålla uppskattning för detta. Det gör jobbet roligt, konstaterar Patrik Solin.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 52 0739 - 979983 | www.viasignum.se
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Även företagen har en resurs i Gävle Taxi

I Gävle med omnejd har Gävle Taxi varit ett välkänt begrepp genom flera generationer. Det anrika taxibolaget med mer än hundra år på nacken är dock mer än bara traditionella taxikörningar. Gävle Taxi erbjuder även budtransporter över hela Sverige, och kan i sammanhanget erbjuda riktigt konkurrenskraftiga priser.

Gävle Taxi 129000 AB, som det fullständiga företagsnamnet är, har en historia som sträcker sig mer än hundra år tillbaka i tiden.

– Det är egentligen ännu äldre än så men drivs i nuvarande form sedan 1922, förtydligar Peter Jansson som är operativ chef för Gävle Taxi.

Själv har han varit företaget troget sedan 1980 och som delägare sedan 1991. Han berättar att verksamheten med ägare och förare sysselsätter ett 80-tal anställda, varav två är servicetekniker med uppgiften att reparera och serva bolagets egna bilar.

Budtransporter

Körningar i Gävle med omnejd dominerar verksamheten, men faktum är att Gävle Taxi kan åta sig körningar över hela Sverige. I fordonsparken finner vi ett 60-tal bilar, varav nio är handikappanpassade fordon och åtta är minibussar, medan resterande är personbilar.

Med en så pass bred fordonsflotta kan Gävle Taxi stå för mer än bara traditionella taxikörningar. Man erbjuder till exempel seniortaxi och tio procents rabatt för studenter mot uppvisande av student-

legitimation. Men faktum är att även företag kan dra stor nytta av Gävle Taxis tjänster.

– Vi erbjuder körningar för företag, till exempel budtransporter, vilket utgör en väsentlig del av vår verksamhet. Det kan handla om körningar av exempelvis dokument, prover, reservdelar med mera, och vi kan i sammanhanget erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser i jämförelse med lokala budfirmor. Det här är en tjänst som vi erbjuder dygnet runt och med körningar över hela Sverige, upplyser

Peter Jansson och tipsar om Gävle Taxis app som företagen med fördel kan ladda ner från AppStore eller Google Play.

Tydligt hållbarhetsfokus

Gävle Taxi var det första taxibolaget i Sverige som köpte in en taxibil av märket Tesla. Det är talande för en verksamhet som genomsyras av ett tydligt hållbarhetstänk. Förutom Teslan körs alla bilar i Gävle Taxi på fossilfri diesel, HVO 100, vilket man tankar med via egna bränsle-

pumpar i anslutning till deras lokaler på Becksinvägen.

Bolaget är sedan 2006 även miljöcertifierat enligt Säker Grön Taxi, vilket bygger på den internationella miljöstandarden för ISO 14001.

– Vi jobbar med en stående ambition om att hela tiden ligga i framkant avseende miljö och hållbarhet. Jag tycker att vi lyckas bra med det och det är ett arbete som vi dessutom hela tiden utvecklar, säger Peter Jansson.

Intervju: Oscar Johansson

Text: Örjan Persson

Breda insatser för mer funktionella och hållbara fastigheter

För fastighetsägare inom industri, offentlig och kommersiell verksamhet är Teknisk Fastighetsservice en betydelsefull samarbetspartner.

TF Service erbjuder såväl förebyggande som utvecklande insatser inom energi, kyla, värme, ventilation, automation och högspänning, vilket inte enbart bidrar till optimal funktion och förbättrad inomhusmiljö, utan också sänker energikostnaderna och bidrar till ett ökat fastighetsvärde.

Teknisk Fastighetsservice i Norrland AB –eller bara TF Service – är ett norrländskt familjeföretag som firar 30 år nästa år. Företagets grundare och ägare, Christer Lundstedt, var en av initiativtagarna till bolaget som idag finns på 16 norrländska orter, från Gävle i syd till Luleå i norr, och sysselsätter fler än 200 anställda. Tretton av dem utgår från kontoret i Gävle, och det är här vi träffar Christers son Mattias som just nu är platschef i Gävle. Han berättar att TF Service erbjuder ett

brett utbud av tjänster inom tekniska installationer rörande fastigheters inomhusklimat, såsom ventilation, el, kyla, fastighetsautomation samt kraft och högspänning.

– Man kan säga att vår kärnverksamhet kretsar kring service och förebyggande underhåll och kompetens för projektering

och kalkylering. Bland våra kunder finns till exempel kommersiella fastighetsägare och industrier, och vi tar oss an uppdrag i alla slags fastigheter, upplyser Mattias Lundstedt och tillägger att TF Service även erbjuder beredskap 24 timmar om dygnet för verksamhetskritiska anläggningar.

Tydliga konkurrensfördelar

TF Service kartlägger, analyserar, projekterar och åtgärdar problem – insatser som bidrar till formandet av funktionella och hållbara fastigheter som främjar både ekonomi, funktion och miljö. Den effektivare driften har dessutom en positiv inverkan på fastigheternas värdeutveckling.

Mattias anser att en av företagets främsta konkurrensfördelar är just den tekniska bredden, kvaliteten i utförandet samt att man har en organisation med korta beslutsvägar. TF Service är en del av koncernen Fenix Holding och har genom detta god insikt i fastighetsbranschens olika villkor, förutsättningar och drivkrafter. – Koncernbolagen är verksamma inom flera olika fastighetsrelaterade näringar.

Bland annat har vi via vårt systerbolag Hedern Fastigheter fått mycket god insikt i vad man som fastighetsägare efterfrågar då det kommer till service, underhåll och projektering av tekniska installationer. Det har lett till att vi har fått en mycket

god förståelse för vad det innebär att vara fastighetsägare, säger Mattias Lundstedt.

Växer och utvecklas

Genom etableringen i Gävle servas en större region än bara närområdet. Man märker tydliga synergieffekter med TF Services kontor i Bollnäs.

Mattias framhåller att det i företaget finns en tydlig ambition att fortsätta att växa och utvecklas under kontrollerade former.

– Vi har identifierat Dalarna som en intressant och expansiv region, men utesluter inte att målområdet breddas framöver, säger Mattias Lundstedt. Han berättar avslutningsvis att företaget mer eller mindre ständigt söker efter nya medarbetare. Idealkandidaten har en bred förståelse och kunskap inom driftteknik, el, ventilation och energibesparing.

53 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson Mattias Lundstedt.

Allt fler vill ha badtunnor,

Allt fler svenskar vill krydda vardagen med pooler och spabad.

Utvecklingen är tydlig i Svenska Badtunnor AB, som trots företagsnamnet står för ett betydligt bredare koncept än bara badtunnor.

Terrasspooler och spabad ingår till exempel också i utbudet och allt tas fram och tillverkas i den egna anläggningen i Gävle.

Det är Joakim Sandmark som ligger bakom Svenska Badtunnor AB, ett företag han startade 2014 och som även sambon Melinda Almén är delaktigt i.

– Det började med badtunnor och många förknippar oss alltjämt med dessa, men med tiden har vi breddat vårt koncept väsentligt. Vi gör i princip alla typer av bad, såsom terrasspooler, badtunnor, rostfria spabad och pooler med termoisolerad stomme och rostfria stålstommar. Vi står själva för allt från ritning och konstruktion till produktion, alla de produkter vi

säljer är helt och hållet våra egna, säger Joakim Sandmark.

Joakim hade sedan tidigare drivit bolag och även jobbat en del inom produktion.

– Jag började dock känna mig en aning rastlös och såg möjligheter att kunna erbjuda marknaden något riktigt bra inom vårt gebit. Det var bara att ta steget och våga satsa, jag tror på det här med learning by doing.

Full koll på hela produktionskedjan Svenska Badtunnors produkter har olika

uppvärmningsalternativ – el, ved och gasol – och finns i många olika storlekar och utformningar. Det gäller inte minst pooler och spabad, vilka kan konstrueras helt enligt kundens specifikationer och önskemål. Allt är svensktillverkat.

– Få av våra konkurrenter har så pass stor del av tillverkningen i sina egna lokaler. Vi tillverkar allt från kaminerna till träkonstruktionerna, liksom alla tillbehör, vilket gör att vi har full koll på hela produktionskedjan, säger Joakim Sandmark.

Han understryker att det rör sig om ytterst hållbara produkter, inte bara kvalitetsmässigt utan också ur miljöhänseende. Badtunnorna kan återvinnas till hundra procent.

Melinda Almén vill i sammanhanget också lyfta fram företagets starka kundsupport som hon menar ligger på en mycket hög nivå.

– Vi har utförliga manualer och våra bad är lättmonterade, men många ringer oss ändå för att säkerställa att de gör rätt. Vi jobbar hårt för att skapa så enkla instruk-

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 54

badtunnor, pooler och spabad

tioner som möjligt och har till exempel vår egen YouTube-kanal med monteringsanvisningar. En kund vill läsa, en annan vill se en video och en tredje vill ringa –oavsett vad som föredras ska vi kunna stå till tjänst, säger Melinda.

Ökad efterfrågan

Joakim har ända sedan starten investerat mycket i verksamheten. Sedan något år tillbaka finns även robotar i produktionslokalerna.

Intresset för Svenska Badtunnors koncept växer hela tiden, idag har företaget återförsäljare i Tyskland, Schweiz, Nederländerna, England och Frankrike. Trots läget i omvärlden kan man alltjämt stå för snabba leveranser, i regel mellan en och två veckor, men som mest åtta, beroende på produkt.

Vi har nyligen lanserat en ny produkt, en ny modell av en vedeldad badtunna som vi tror kommer att bli mycket populär, säger Joakim Sandmark som, liksom sambon Melinda, brinner för sitt jobb. – Det här är vår hobby och en stor del av vårt liv, det gör att vi gärna går den extra milen för våra kunder. Det har onekligen gett resultat.

55 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE svenskabadtunnor.se
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson

Ledande i världen på skadeservice

En ledande aktör inom skadeservice-, industri- och fastighetstjänster är Belfor AB. Bolagets mission är att upprätthålla, förebygga och minimera skador och restvärden – tjänster som efterfrågas allt mer. Det handlar om insatser kring allt från utredningar till sanering, rivning, lösöreshantering och avfuktning.

Belfor, före detta SSG Nordic, startades i Tyskland under 1990-talet och har sedan dess utvecklats till en ledande aktör inom skadeservice-, industri- och fastighetstjänster. 2012 etablerades SSG Nordic i Norge och tre år senare var det Sveriges tur då bolaget bland annat förvärvade företaget Corvara Skadeservice AB. Idag finns Belfor representerat i hela Norden och från norr till söder i Sverige med huvudkontor i Göteborg.

Vi träffar Christoffer Persson som är regi-

onchef med utgångspunkt från Belfors anläggning i Gävle. Han berättar att bolaget är världens största saneringsföretag och en av de främsta aktörerna på marknaden när det kommer till att upprätthålla, förebygga och minimera skador och restvärden. Hela Sverige är Belfors arbetsområde, – Vi utför många uppdrag kring skadeservice, torkteknik och fuktkonsultation. Det handlar generellt sett mycket om insatser i samband med brand- och vattenskador, då vi både sanerar, river och avfuktar. Även asbestsanering är något vi utför på regelbunden basis, berättar Christoffer Persson.

24-timmarsjour

Sanering, rivning, lösöreshantering och avfuktning utgör grundpelarna i Belfors verksamhet. Kunder är ofta försäkringsbolag och fastighetsbolag, liksom byggföretag.

– Våra kunder värdesätter att vi har Belfors stora resurser i ryggen, säger Emil Ericsson som är platschef på Belfor i Gävle.

Han berättar vidare att man även erbjuder jour 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan.

– När olyckan väl är framme har man inte tid att vänta i dagar eller ens timmar – då gäller det för oss att vara på plats omgående. Samtidigt finns så mycket kompetens i bolaget att det i princip inte finns några skador som vi inte kan hantera. I och med Belfors övertagande är inga uppdrag vare sig för stora eller för små, säger Emil.

Han betonar vikten av att upprätthålla hög kvalitet på utförda insatser, men också att föregå med gott exempel och ha ett bra bemötande mot sina kunder.

– Många kommer ihåg oss baserat på hur det ser ut när vi är klara på ett jobb. Det kan vara rivet perfekt, men ser det illa ut när vi lämnar en plats är det den bilden vi lämnar efter oss. Vi försöker därför fokusera även på de små sakerna, dessa kan vara avgörande, påpekar Emil Ericsson. Christoffer Persson fyller i:

– Vi jobbar hårt med att vara noggranna med personalen och skapa en arbetsmiljö som gör att alla trivs. Det är en tuff bransch så det gäller att vi har rätt typ av människor som trivs med jobbet, men kanske framför allt med varandra.

Människorna gör företaget Emil Ericsson har åtta år bakom sig i bolaget där han nu är platschef. Det går med andra ord att göra karriär i Belfor, och för både Emil och Christoffer är detta i sig ett kvitto på att arbetsmiljön faktiskt gör att människor trivs och vill vara kvar. – Att bygga inifrån med interna rekryteringar är något vi definitivt kommer att satsa på framöver. När jag började här var vi åtta personer, nu är vi 30 och många har varit här länge. Jag tror att våra framgångar i mångt och mycket beror på att vi har haft förmånen av att få behålla duktiga människor, säger Emil Ericsson. Christoffer Persson avrundar: – Tidigare ägdes vi av ett riskkapitalbolag men det har förändrats i och med att Belfor gick in som ägare. Det har varit tydligt från deras håll att fokus är att verksamheten ska vara bra, snarare än att bara vara stor. Det finns ett långsiktigt tänk vilket jag gillar. Vi vill ju fortsätta förvalta de kunder vi har – de ska känna ett starkt förtroende för oss.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 56
belfor.com/sv/se
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson Emil och Christoffer.

Framåtanda i Mathias plåtslageri

Plåtslageri och takarbeten är specialiteterna i Algust AB. Bolaget drivs av Mathias Löf som ser sitt företagande som något mer än bara en vinstdrivande verksamhet. Här handlar mycket om utveckling av såväl verksamheten som människorna bakom den, och en positiv livssyn är en viktig ingrediens. – Det finns många vägar att vandra om man är positiv, säger Mathias.

Mathias Löf, som förstås är plåtslagare i grunden, startade den egna firman Algust i Gävle 2019 efter att ha jobbat som affärsområdeschef på en större ventilations- och plåtslagerifirma i Nyköping. Det var där han lade grunden till sitt företagande.

– Vi hade en VD som verkligen lät oss projektleda och vara en del av utvecklingen av bolaget. I en sådan miljö går

man förstås också på en och annan mina, men det tror jag är något man måste göra för att lära sig, det är nyttigt. Jag har honom att tacka för mycket. Jag fann verkligen ett driv i just utveckling, så när jag sedermera flyttade hem till Gävle med familjen kände jag mig redo att starta eget, berättar Mathias. Ambitionen var tydlig. Mathias såg stora möjligheteratt skapa ett kostnadseffek-

tivt bolag där möjligheter finns att driva utvecklingen framåt och fokusera på framtiden, i stället för att fastna i det som varit tidigare.

Plåtslageri och takarbeten I inledningsskedet handlade verksamheten i Algust mestadels om konsultuppdrag för andra plåtslagerier, framför allt i Gävle med omnejd men också för ett flertal uppdragsgivare i bland annat Stockholm och Nyköping. Nu handlar det snarare om egna entreprenader.

– Vi utför många uppdrag inom plåtslageri och takarbeten, inte minst för fastighetsägare, varav jag känner många väl. Jag samarbetar med en annan plåtslagerifirma, men som har sitt säte i Stockholm sedan ett tiotal år tillbaka, och härutöver har jag flera andra samarbetspartners i trakterna kring Stockholm och Nyköping, upplyser Mathias Löf.

Positivt synsätt För Mathias är det viktigt att båda parter är hundra procent nöjda när ett projekt är avslutat.

– Det säger nog i och för sig de flesta, men det som är viktigt är om det verkligen fungerar så i realiteten. Jag försöker egentligen skapa en så oproblematisk vardag som möjligt för mina kunder. Man vet förutsättningarna för ett projekt, och i och med det ska inte byggherren eller beställaren behöva ägna oss en tanke. När

man betalar för att en entreprenör ska ta ett ansvar är det förstås inte beställarens jobb att kontrollera att det sköts – det betalar man entreprenören för, påpekar Mathias.

Han berättar vidare att han med åren har lärt sig att ha ett positivt synsätt på det mesta, och att det också är utifrån denna grund han i mångt och mycket bygger sin verksamhet.

– Jag tror mycket handlar om att säga ja. Det är lättare att analysera ett ja och hur man ska gå tillväga med något, än att säga nej och sedan försöka vända den tanken till en positiv. Det är svårt att ändra en negativ tanke, men det finns många vägar att vandra om man är positiv, menar han. Han trivs med sin yrkesroll och känner generellt att det inte finns några begränsningar för hur långt företaget kan nå. Samtidigt, påpekar han, är det viktigt att bibehålla kontrollen och inte låta verksamheten växa för snabbt.

Intervju: Wilhelm Walaker Text: Örjan Persson

57 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 070-666 78 00 mathias@algust.se
Mathias Löf.

En viktig spelare när Gävle Hamn utvecklas

När Gävle Hamn utvecklas är JBUNIVERSAL AB en av de aktörer som åtnjutit stört förtroende av uppdragsgivaren. JBUNIVERSAL är specialiserat på arbete med armering och betong i olika typer av byggprojekt och har på kort tid byggt upp ett mycket gott rykte i branschen.

JBUNIVERSAL AB är ett relativt nystartat företag med säte i Gävle. Det startades av nuvarande VD:n Jeton Beqiri och sedan dess har bolaget haft en mycket god utveckling. Idag sysselsätts ett tiotal anställda som på ett framträdande sätt företräder företagets starka koncept. Detta kretsar i huvudsak kring arbete med armering och betong i olika typer av byggprojekt i framför allt Gävleborg och Dalarna, men det blir även en del uppdrag i Stockholmstrakten. – Vi jobbar med allt från privatbostäder till kommersiella fastigheter och vänder oss i huvudsak till byggföretagen, även om vi inte drar oss för att ställa upp även för privatpersoner. Nyligen deltog vi i bygget av 116 lägenheter i Stockholm där vi lade hela plattan, men även spacklade och satte upp kakel, berättar Jeton Beqiri.

Tydligt kvalitetsfokus

JBUNIVERSAL har i princip ända sedan starten varit delaktigt i bygget av Gävle Hamn, där man i samarbete med andra aktörer, till exempel NCC och terminaloperatören Yilport, bland annat byggt ett lagringsmagasin för papper. Kring hamnen har man även jobbat med både armering och dränering. Faktum är att JBUNIVERSAL är en av få aktörer som hela tiden erhåller nya uppdrag kring arbetet med hamnen.

– Jag tror det beror på att vi alltid står för bra jobb, det är något som genomsyrar alla delar av verksamheten. För oss har det alltid varit oerhört viktigt att aldrig avsluta ett uppdrag innan både vi och kunden är hundra procent nöjda. Effektivitet, kunskap och en vilja att alltid göra rätt för oss gör att vi till viss del sticker ut jämfört med våra konkurrenter. Vi håller vad vi lovar, säger Jeton Beqiri.

Trivs med jobbet Jeton berättar att det han uppskattar mest med jobbet är att den ena dagen sällan är den andra lik. Även om Jeton är VD för

bolaget och således har en hel del administrativt arbete försöker han vistas ute i fält tillsammans med kollegorna i så hög utsträckning som möjligt.

– Jag har alltid uppskattat och värdesatt gemenskapen med vänner och kollegor, bekräftar Jeton Beqiri som spår att den goda utvecklingen i bolaget kommer att hålla i sig.

– Vi har massor att göra så vi kommer att behöva anställa fler medarbetare framöver.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 58 076-3905798
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Specialister på mekaniska tätningar växer i Gävle

Proseal har sysslat med högkvalitativt arbete rörande tätningslösningar och roterande utrustning i Karlstad sedan 1998. Sedan fem år tillbaka finns man nu även i Gävle, där man behöver värva fler servicetekniker för att kunna fortsätta växa. Kraven på serviceteknikerna är höga, men man har även högt i tak och ger medarbetarna gott om möjligheter att vara en del av Proseals utveckling i regionen.

Proseal, som grundades 1998, är ett industriserviceföretag med fokus på vad som kallas roterande utrustning, det vill säga industripumpar, dränkbara pumpar och liknande utrustning.

- Vi är en helhetsleverantör av service och komponenter, så vi gör allt från service och underhåll till uppgraderingar av den roterande utrustningen, berättar Henrik Boda, servicechef på filialen i Gävle.

Proseals huvudkontor ligger i Karlstad. Sedan 2018 har man även en verkstad med kontor i Gävle, som ansvarar för Gävleborgs län med omnejd.

- Vi har utvecklat lokalerna här i Gävle för att kunna göra en satsning inom hydraulik, vilket man är väldigt duktiga på i Karlstad, berättar Henrik.

Chesterton Proseal är generalagent för Chesterton i regionen.

- Chesterton utvecklar ständigt nya produkter och ligger i framkant vad gäller tätningslösningar. Något som är aktuellt just nu är att Chesterton har lanserat en ny patrontätningsserie. Tillverkningen av denna sker i Tyskland, vilket kortar ner ledtiden, något som är väldigt positivt för både oss och kunden, säger Henrik.

Inom branschen brukar man säga att 85 % av alla pumphaverier sker till följd av tätningsläckage. Pumphaverier leder till driftstopp, vilket kan bli väldigt kostsamt. Henrik berättar att Chesterton alltid har

satsat hårt på delade mekaniska axeltätningar.

- Man behöver inte riva utrustningen för att byta den mekaniska tätningen, vilket gör att man kan korta ner driftstoppen och minska kostnaden för reparation, säger Henrik.

Hög kompetens När tätningsläckage uppstår beror det ofta inte på att tätningen brister i kvalitet eller utförande. Det är ofta något annat som har påverkat tätningen. Då gäller det för serviceteknikerna att inte bara åtgärda själva tätningen, utan även finna orsaken bakom tätningsläckaget och åtgärda

problemet. Det ställs alltså höga krav på serviceteknikerna och personal på Proseal.

- När man gör sådana här servicearbeten krävs en bred kompetens och en stabil kärnstruktur i arbetet, något som tar många år att bygga upp, säger Henrik, som själv har en bakgrund som servicetekniker inom företaget.

Eftersom man har så höga krav på sina servicetekniker, är man mycket noggranna när det kommer till rekryteringar, för att hitta medarbetare som har rätt kompetens, attityd och tydlig kundservicementalitet

- Vi vill ha en lättsam stämning och våra servicetekniker ska känna att de har ett

varierande arbete. Det absolut bästa med det här jobbet är att får vara med och utveckla företaget tillsammans med våra medarbetare. Försäljningsidéer, förslag på utveckling och rutiner kommer ofta från våra servicetekniker, berättar Henrik.

Proseal är väletablerade i Karlstad medan man fortfarande befinner sig i en uppbyggnadsfas i Gävle. Därför letar man nu efter nya duktiga servicetekniker, som vill vara med på företagets spännande resa.

59 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE proseal.se Lötängsgatan 14-16 | 803 01 Gävle Regnvindsgatan 17 | 652 21 Karlstad
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Henrik Boda t.v tillsammans med delar av teamet i Gävle.

Experter på bilglas i Gävleborgs län

Ryds Bilglas är specialiserade på just bilglas och har idag 153 verkstäder på 88 orter. I Gävle har man två anläggningar, varav den som ligger i stadsdelen Hemlingby är den fjärde största till omsättningen sett.

- Högsäsongen sträcker sig från april till mitten av sommaren. Då byter vi i snitt glas på 16 fordon om dagen. När gruset efter vintern börjar försvinna från vägarna brukar högsäsongen dra igång, säger Christoffer Söderqvist, som är platschef i Hemlingby.

1947 grundades Ryds Glasmästeri av Erik

Ryd. Så småningom valde man att specialisera sig på bilglas och bytte då namn till

Ryds Bilglas. Idag har man 153 verkstäder på 88 orter bara i Sverige. Man finns även i Storbritannien, Norge, Danmark och Spanien.

- Ryds Bilglas har gjort miljontals byten av glas genom åren. Vi levererar alltid högsta kvalitet, både gällande materialet och servicen, säger Christoffer Söderqvist, som är platschef i Hemlingby i Gävle sedan förra året.

Renodlat bilglasföretag

Ryd Bilglas arbetar alltså uteslutande med att laga och byta glas på personbilar och lastbilar. Man säljer även torkarblad och spolarvätska. Det låter kanske som en enkel verksamhet, men saken är den att man tar bilglas på största allvar.

- När man anlitar Ryds Bilglas anlitar

kvalitet,både gällande materialet och servicen.

man ett auktoriserat glasmästeri, säger Christoffer.

Högsäsongen för reparationer och byten av bilglas är mellan april och mitten av sommaren, när det ligger mycket grus

på vägarna efter vintern, vilket resulterar i stenskott. Hela företaget genomsyras dessutom av ett hållbarhetstänk. Man föredrar exempelvis att reparera glas framför att byta ut dem.

Hemlingby I Gävle har Ryds Bilglas två anläggningar. Verkstaden i Hemlingby är den fjärde största i landet sett till omsättningen. Här har man funnits i ungefär sex år och tog, passande nog, över lokalerna från ett glasmästeri. Man riktar sig mot både företag och privatkunder. För tillfället sysselsätter verkstaden fem anställda.

- Högsäsongen sträcker sig från april till mitten av sommaren. Då byter vi i snitt glas på 16 fordon om dagen. När gruset efter vintern börjar försvinna från vägarna brukar högsäsongen dra igång, säger Christoffer.

Finsnickeri som bevarar vår kulturhistoria

När Kungliga Slottet i Stockholm behövde renovera ekparkettgolven var J Lennartsson Snickeri AB en av de aktörer som kontaktades. Det välrenommerade Gävleföretaget är en expert på finsnickeri och jobbar för både företag och privatpersoner, liksom i offentliga miljöer. Kulturhistoriska byggnader har blivit något av företagets specialitet.

J Lennartsson Snickeri är ett finsnickeri som startades av Joakim Lennartsson 1996.

– Jag var skolad och hade arbetat i branschen och kände att jag ville ta steget och driva eget företag. Chansen dök

upp när jag fick möjlighet att köpa ett nedlagt snickeri i Hedesunda, berättar Joakim som vi träffar i företagets lokaler i utkanten av Gävle, vilka man verkat i sedan 2011.

Idag har Joakim sex anställda som på ett föredömligt sätt representerar firmans välrenommerade koncept. Verksamheten vilar stadigt på två ben, varav det ena utgörs av tillverkning av emballage till stålindustrin, och det andra kretsar kring olika former av finsnickeri.

– I det avseendet vänder vi oss till både privatpersoner, företag, kommuner och landsting. För privatpersoner handlar det oftast om byggnation av trappor.

Vi tillverkar även kök i äldre genuin stil

till Rönnerholms inredningar i Falun, berättar Joakim Lennartsson.

Offentliga miljöer och kulturhistoriska byggnader

Det är dock insatser i offentliga miljöer som i många avseenden har satt J Lennartsson Snickeri på kartan. Kulturhistoriska byggnader har blivit något av företagets specialitet.

– Det handlar ofta om tillverkning, leverans och montering av specialbeställda finsnickerier, där sticker vi ut lite i jämförelse med våra branschkollegor. Vår breda kunskap om inte minst olika material, i kombination med vår stora kompetens och noggrannhet har gjort att

vi uppskattas högt av både arkitekter och byggbolag, säger Joakim Lennartsson.

Nytt gammalt golv

J Lennartsson Snickeri verkar över hela Mellansverige med viss koncentration på trakterna kring hemorten, Stockholm och Uppsala.

Ett synnerligen omfattande projekt har Joakim och hans kollegor utfört på Kungliga slottet i Stockholm där man sedan 2006 har varit delaktigt i renoveringsarbetet.

– Vi har renoverat Versailles-parkett i hela

slottet och även stått för nytillverkning av densamma, men det har i huvudsak skett för andra byggnader. Nytillverkningen är i exakt samma utförande som den 250 år

gamla originalparketten men tillverkad med moderna metoder. Arbetet vi gjort ska på sätt och vis inte synas, men ändå ligga till grund för att framtida generationer ska kunna njuta av vårt kulturhistoriska arv, säger Joakim Lennartsson. Arbetet på Stockholms Kungliga slott är dock inte det enda man utfört där. I samband med tre av hovets bröllop har företaget bidragit med finsnickeri i form av allt från serveringsbord till dekor. Just nu bygger företaget en stor utställning som öppnar på slottet den 11 mars 2023, Vasa till Bernadotte, 1523 – 1973 – 2023, Kultur i rikets tjänst.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 60 Lagning av stenskott från 0 kr beroende av försäkringsbolag. Bilen ska minst LÄTT ATT FÅ. LÄTT ATT Ingenjörsgatan 20 ● 0771-411411 ● rydsbilglas.se EST. 1996 Forsbyvägen 228 • 0703-666300 • www.lennartsson-snickeri.com
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson
Vi levererar alltid
högsta
Intervju: Oscar Johansson Text: Andreas Ziegler

Konkurrenskraftiga totallösningar för Gävles bygg- och industrisektorer

Thermion AB är ett ledande service- och entreprenad-företag vars kunder främst finns inom energi-, bygg- och industrisektorerna. Man är verksamma över hela landet genom lokala kontor. I Gävle leds arbetet av Sami Kultanen, som har jobbat i branschen under hela sitt yrkesverksamma liv.

- Vi har många medarbetare här i Gävle som har jobbat länge i branschen, men vi försöker också se till att ha yngre förmågor i arbetslaget som de mer erfarna kan hjälpa till att lära upp, säger Sami.

Thermion AB är ett ledande service- och entreprenadföretag vars kunder främst finns inom energi-, bygg- och industrisektorerna. Utbudet av tjänster är brett. Man sysslar i huvudsak med teknisk isolering, men även exempelvis med rör- och ventil-märkningar och ljud- och brandtätningar.

- Det breda utbudet av tjänster och kompetens gör att vi kan leverera konkurrenskraftiga totallösningar, som bland annat reducerar energiförbrukning och energiförluster, säger Sami Kultanen, som är projektledare och avdelningsansvarig i Gävle.

Thermion har en rikstäckande närvaro. Huvudkontoret och Centralverkstaden ligger i Stenungssund medan mindre kontor, som det som Sami jobbar på, finns utspridda från Örnsköldsvik i norr till Malmö i söder.

- Gävle är väldigt rikt på industrier, så vi jobbar mycket mot industrier, svetsare och rörmokare här, berättar Sami. Sami har varit med Thermion i över 10år. Det började redan när han gick på gymnasiet och sommarjobbade på företaget hans pappa då jobbade på. Han har jobbat i branschen under hela sitt yrkesverksamma liv.

- Det var en naturlig övergång att börja jobba med det här direkt efter gymnasiet. Jag tog studenten på en fredag och på måndag började jag jobba, berättar Sami.

Stärkt struktur

Det har hänt en hel del inom Thermion de senaste åren. Företaget har fått en ny

VD och genomgått en omstrukturering.

Samtidigt har man satsat på att ha ett lite smalare utbud av tjänster, för att på så sätt få ett starkare fokus.

- Vi har en duktig kärngrupp som vi håller tight och har ett tätare samarbete inom bolaget. Vi finns fortfarande rikstäckande, men har kortare svarstider.

Kvalitet har alltid stått i fokus för vårt arbete, men nu har vi blivit ännu bättre, berättar Sami.

Kvalitet i fokus

Thermion har som mål att bygga ut sin organisation långsiktigt. Den viktigaste aspekten av detta arbete är personalen.

- Vi har många medarbetare här i Gävle som har jobbat länge i branschen. Men vi försöker också hitta yngre förmågor till arbetslaget som de mer erfarna kan hjälpa till att lära upp. Detta är mer eller mindre en nödvändighet då medelåldern i branschen i stort är hög och en gene-

rationsväxling är på intåg inom 5–10 år, säger Sami.

När arbetstoppar uppstår använder sig Thermion av underentreprenörer. Man har samma förhållningssätt till sina underentreprenörer som man har gentemot sina anställda.

- Vi har satsat på en kärngrupp av underentreprenörer, som alla har gedigen kompetens och erfarenhet och levererar det vi ska ute hos kunderna, säger Sami. Efter alla år i branschen vet Sami vad som är viktigt för att man ska fortsätta ha sin marknadsledande position.

- Jag tror det är viktigt att man inte blir för bekväm i sitt arbete. Vi vill att kunderna

alltid ska veta vad de får. Man kan lyckas landa ett riktigt bra avtal eller projekt. Då är det viktigt att man förvaltar det på rätt sätt. Problem kommer alltid dyka upp när man är ute på jobben. Som tur är har vi riktigt duktiga medarbetare, som gör ett hästjobb, säger Sami.

Som en del av det fortsatta utvecklingsarbetet kommer kontoret i Gävle inom kort flytta till Skutskär.

- Jag tror det kommer bli ett lyft för verksamheten här lokalt, och kommer göra att vi kan utvecklas ännu mer, avslutar Sami.

61 GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE
thermion.se 0722 290740 sami.kultanen@thermion.se
Vi vill att kunderna alltid ska veta vad de får.
Man kan lyckas landa ett riktigt bra avtal eller projekt.
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Sami Kultanen.

Rätt kompetens på rätt plats

Nordic Bemanning & Rekrytering jobbar mot en rad olika branscher och arbetar efter devisen rätt kompetens på rätt plats. Man hade det rätt tufft under pandemin, när många företag skickade hem sina konsulter. Nu är man dock starkare än någonsin och har man planer på att fortsätta växa med sina kunder.

Nordic Bemanning & Rekrytering grundades 2009 och är, precis som namnet antyder, främst verksamma i landets norra delar, från Örebro i söder till Kiruna i norr.

- Eftersom vi har en platt organisation är vi mycket flexibla i hur vi arbetar. Vi har hela tiden örat mot rälsen; vi har den lokalkännedom som behövs för att tillgodose våra kunders behov, säger Jonas Asplund, som är VD för region Mitt.

Nordic Bemanning & Rekrytering jobbar mot nästan alla branscher utom skola, vård och omsorg, men har ett visst fokus på praktiska arbeten. Man kan hjälpa sina kunder med allt från snickare till solcellsmontörer oberoende på om det gäller bemanning under en dag eller en mer permanent lösning. Företaget hade ett par tuffa år under pandemin.

- Det som hände var att många företag skickade hem sina konsulter. Jag kom in

direkt efter krisen. Jag triggas av att bygga upp något, säger Jonas Asplund, som har jobbat i Gävle i ungefär ett år när vi träffar honom i mitten av december.

Rätt kompetens på rätt plats

Nordic Bemanning & Rekrytering jobbar med skräddarsydda lösningar som passar de kunder man samarbetar med.

- Det handlar om att säkerställa att företagen har rätt kompetens på rätt plats. Ur det perspektivet hjälper vi även människor att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Jonas.

På Nordic Bemanning & Rekrytering arbetar man resultatinriktat, men man mäter inte sina framgångar genom att räkna antalet kunder eller uppdrag, utan genom antalet nöjda kunder.

- Det handlar om vad man gör för varje kund. Gör man ett bra jobb kommer de vilja fortsätta samarbeta med oss, säger Jonas.

Hyrrekrytering

Nordic Bemanning & Rekrytering har ett koncept man kallar hyrrekrytering, som kan sägas vara en hybrid mellan bemanning och rekrytering, vilket gynnar både arbetstagaren och arbetsgivaren.

- Vid hyrrekrytering anställer vi personen, som sedan gör sin provanställning ute hos kunden. Därefter blir man anställd av kunden. Det är det ultimata kvittot på att vi har gjort ett bra jobb, säger Jonas.

Växtvärk

Nu, när pandemin är över, har Nordic Bemanning & Rekrytering hittat fotfästet på marknaden igen.

- Efter pandemin har det gått väldigt bra. Vi har faktiskt lite växtvärk, så vi kommer att satsa på att växa tillsammans med våra kunder samtidigt som vi kommer etablera oss i de östra delarna av Sverige, avslutar Jonas.

GÄVLEBORGS LÄN - GÄVLE 62 Nordic Norr | Storgatan 22 | 853 30 Sundsvall Nordic Mitt | Nobelvägen 2 | 802 67 Gävle
Intervju: Wilhelm Walaker Text: Andreas Ziegler Jonas Asplund.

Det grönaste glasmästeriet i Gävleborg

Ryds Glas firade 75 år förra året och har idag 60 glasmästerier över hela landet. De certifierade glasmästarna jobbar med allt från enkla fönsterbyten till inglasningar, kontorsväggar, glasräcken, entrépartier och glasfasader. De tipsar dessutom gärna om specialglas som sänker värmekostnaden och glas som stänger ute solvärmen och skyddar mot inbrott, buller och larm.

Året var 1947 när Erik Ryd grundade Ryds Glasmästeri i Sundsvall. Förra året firade företaget, som numera har sitt huvudkontor i Helsingborg och går under namnet Ryds Glas, således 75 år. Idag har företaget över 60 glasmästerier mellan Luleå i norr och Ystad i söder. Man sysselsätter totalt cirka 600 medarbetare. 25 av dessa finns i Gävleborgs län uppdelade mellan Gävle, Sandviken och Söderhamn. - Vi gör allt som har med glas att göra för både företag och privatpersoner, säger Niklas Hellström, som är projektledare och har jobbat på Ryds Glas sedan 2017. Utbudet av tjänster är brett. Man gör allt från enkla fönsterbyten till att installera energiglas, som sänker värmekostnaderna, och säkerhetsglas, som skyddar mot allt från inbrott till bollar som pangar vanliga rutor. - Det finns ett enormt kunnande inom Ryds Glas och det finns ett gott samarbete mellan de olika glasmästerierna. Man kan till exempel få hjälp med personal när

arbetsbelastningen är högre än vanligt, säger Henrik Andersson, som har varit verksam i branschen sedan 1995 och är verksamhetschef på Ryds Glas i Sandviken sedan april 2021.

Hållbarhet

På Ryds Glas har man ett starkt fokus på hållbarhet, vilket genomsyrar hela verksamheten. Man arbetar hela tiden för att hitta mer miljöanpassade alternativ. Det

gäller allt från att hitta mer miljövänliga kemikalier till att återbruka glas, vilket man gör under hållbarhetskonceptet SKAVANK. Företaget har även som mål att ha en fossilfri fordonsflotta till 2026.

Därför byter man nu successivt ut servicebilarna till bilar som rullar på el, något som kommer bespara miljön cirka 910 ton CO2-utsläpp per år.

- Vi har en uttalad policy om att nya bilar ska ha en lägre miljöpåverkan än de gamla

bilarna när vi byter ut våra servicebilar, berättar Henrik, som började använda en el-driven servicebil under 2022.

Ryds Glas är anslutna till Färdplan 2045 och har åtagit sig att halvera sina koldioxidutsläpp till 2030 och vara klimatneutrala till 2045.

Framtidens glasmästare Mycket av arbetet på Ryds Glas handlar om service.

- Det är allt från en så enkel grej som ett trevligt bemötande, att vi städar efter oss, kommer i tid och alltid svarar i telefon. Dessa relativt enkla saker har blivit våra åtta kundlöften, vilka alla glasmästare i bolaget efterlever. Detta i kombination med att vi alltid lämnar dokumentationen för utförda arbeten i syfte att säkerställa kvaliteten och garantier, gör att vi är en pålitlig samarbetspartner. Alla glasmäs-

terier inom företaget är ISO-certifierade inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö, säger Niklas.

Arbetet leds alltid av certifierade glasmästare. Ryds Glas har mycket goda samarbeten med skolor i området i syfte att hitta framtidens glasmästare. Elever från skolorna får först komma ut till arbetsplatsen för att skapa sig en uppfattning om hur det är att jobba som glasmästare. De som är intresserade får sedan möjlighet att praktisera på Ryds Glas. Detta kan leda till en anställning.

- Att vara lärling är en utbildning som ger betalt och vi söker alltid efter duktiga personer som är nyfikna på glasmästeriet och vill bli lärlingar, avslutar Henrik.

Intervju: Oscar Johansson

63 GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN
Gävleborg
på glasets möjligheter
026-253259 Ryds Glas
Mästare

Storföretagens leverantör av stålkonstruktioner och service

När företag som Sandvik, Ovako och Billerud-Korsnäs är i behov av stålkonstruktioner och reservdelar, men även service- och underhållsinsatser, är Sandvikens Industriteknik en av aktörerna som anlitas. Bolaget, med etablering i både Sandviken och Söderfors, representerar en stark bredd inom sitt gebit och jobbar i såväl grövre som finare material.

– En stor del av uppdragen handlar om kundanpassad enstyckstillverkning utifrån kundernas egna ritningar, men vi kan förstås jobba utifrån flera olika perspektiv. Primärt servar vi en kundkrets som sträcker sig cirka tio mil från vår anläggning, upplyser Emil Holmström.

Två anläggningar

Sandvikens Industriteknik AB, eller SITAB som företaget kallas i folkmun, grundades 1989 och har sitt säte på Dunderbacken i Sandviken. Här träffar vi bolagets VD, Emil Holmström, som berättar att företaget är specialiserat på tillverkning av stålkonstruktioner, så som plattformar, reservdelar till ugnar och gaspaneler för metall- och pappersindustrin i regionen.

Emil berättar vidare att bolaget, utöver anläggningen i Sandviken, även bedriver verksamhet i närliggande Söderfors, strax utanför Tierp. På anläggningen i Sandviken fokuserar man på grövre material medan den i Söderfors är specialiserad på finare material, så som rostfritt och aluminium. Det gör att de två etableringarna kompletterar varandra väl.

Totalt sysselsätter de två anläggningarna 42 anställda som, utöver nämnda sysslor, även utför en hel del installationer, service- och underhållsarbeten på plats hos företagets uppdragsgivare.

– Vi har tecknat avtal med flera av de stora bolagen i regionen, bland andra

Sandvik, Ovako, Alleima och Billerud-Korsnäs, säger Emil och visar upp den ändamålsenliga maskinparken, vilken innefattar utrustning som gör att SITAB bemästrar samtliga fyra förekommande skärmetoder.

Företagets senaste stora investering var en fiberlaser på åtta kW som manövreras av Emils bror Martin.

Stabil tillväxt

SITAB har en stabil tillväxt och man planerar att fortsätta växa år för år. Bolaget befinner sig i ständig utveckling och Emil letar därför alltid efter nya kompetenta medarbetare där idealkandidaten är en trevlig och erfaren svetsare. Han välkomnar även praktikanter och det händer att dessa erbjuds jobb efter avklarad praktik.

GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN 64 Snabb och kostnadseffektiv SKÄRNING MED LASER, PLASMA, VATTEN OCH GAS • Mekanisk konstruktion och beräkning • Utbildade och licensierade svetsare • Över 30 år i branschen Komplett verkstad för tung industri LASERSKÄRNING 8 kw Hög precision Låg värmepåverkan Ingen eller liten efterbearbetning www.sitab.nu
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson

Framåtanda i VVS-branschens främsta handelspartner

Sveriges ledande handelsbolag i VVS-branschen är Dahl. Bolaget fungerar som ett nav mellan landets leverantörer och hantverkare, ett koncept som innefattar cirka 140 000 olika produkter. Via ett 70-tal butiker från norr till söder är det aldrig långt till ett DahlCenter där kunden möts av såväl högkvalitativa produkter som professionell rådgivning.

Dahl Sverige är i grunden en VVS-grossist. Man beskriver sig själva som navet i produkt- och informationsflödet mellan 2 000 leverantörer och 36 000 hantverkare,

vilket gör Dahl, med sina sammanlagt 1 200 medarbetare, till landets ledande handelsbolag i branschen. Genom åren har bolaget ökat sin bredd, vilket gör att VVS-konceptet numera har kompletterats med produkter och lösningar inom affärsområdena Mark & VA, Industri, Fastighet samt Kyla.

Verksamheten innefattar ett 70-tal butiker, så kallade DahlCenter, från Kiruna i norr till Ystad i söder där bolagets sortiment med drygt 140 000 produkter saluförs.

Lokal förankring På DahlCenter i Sandviken träffar vi butikschef Simon Anderssen som lyfter fram det faktum att Dahl företräder

Sveriges bredaste utbud av VVS-produkter.

– Bara här i Sandviken har vi cirka 6 000 artiklar, och det som kunden eventuellt saknar kan vi beställa från centrallagret med leverans redan dagen efter, upplyser Simon.

Han berättar vidare att butiken, utöver sitt breda utbud av VVS-produkter, även innefattar produkter och lösningar för verksamheter inom industri, kyla samt mark och VA.

– Vi jobbar uteslutande med företagskunder, vilket förstås ställer krav på produktutbud, kompetens och tillgänglighet. Det rör sig om både små och stora företag i trakterna kring Sandviken. Många besöker oss i butiken och plockar sina produkter själva, men vi kan förstås också leverera dem direkt till kunden, informerar Simon Anderssen.

Kopplingen till de lokala företagen är talande. Simon berättar att han betraktar sina kunder som vänner som han träffar mer eller mindre varje dag. Det har format ett från företagets sida tätt och givande samarbete med det lokala näringslivet. Något som är uppskattat bland kunderna är de evenemang som Simon och hans kollegor arrangerar med jämna mellanrum, då man gärna bjuder in kunder eller leverantörer för ett givande möte med tilltugg.

En del av SGDS Gruppen I bolaget finns lång erfarenhet av VVS vilket också gör Dahl till en kompetent resurs. VVS omfattar de flesta flöden, från gas till avlopp, här finns specialistkunskap inom olika segment och produktområden.

DahlCenter är en del av SGDS Gruppen

där även Bevego, Optimera, Kakelspecialisten och Konradssons Kakel ingår. Totalt sysselsätts drygt 1 600 anställda via 170 etableringar runt om i hela Sverige. Simon Anderssen berättar avslutningsvis att det inom koncernen hela tiden pågår ett målmedvetet arbete för en mer hållbar verksamhet. Inom Dahl jobbar man till exempel med målsättningen att vara helt fossilfria 2029. Redan idag är samtliga enheter kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO-standarden.

65 GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN För mer information om Dahl och deras butiker, besök www.dahl.se. Västerled 2
026-245863
|
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Landets ledande leverantör av ändamålsenliga fordonslyftar

Verkstäder och besiktningsstationer i behov av professionell lyftutrustning vänder sig med fördel till Nenab AB. Nenab, med anor sedan 1950-talet, tillverkar och levererar lyftar och domkrafter för allt från personbilar till lastbilar och bussar, och är idag marknadsledande i landet inom sitt gebit.

Nenab AB, med utgångspunkt från Sandviken, startades redan 1959. Elva anställda för idag de stolta traditionerna vidare under ledning av platschefen

Våra produkter

Martin Wretlind. Vi träffar honom i företagets lokaler på Spångvägen där han berättar att Nenab är en specialist när det kommer till tillverkning av olika sorters lyftutrustningar för allt från personbilar till lastbilar och bussar – det vill säga fordon från 1,5 till 80 ton. Kundkretsen domineras således av verkstäder och besiktningsstationer.

– Man kan säga att vi företräder fyra olika produktområden – frihjulslyftar, groplyftar, garagedomkrafter samt pallbockar avsedda för gruvindustrin. De sistnämnda har vi satsat lite extra på under senare tid, berättar Martin.

Kvalitet och hållbarhet Tillverkningen sker på plats i företagets

lokaler, där man även utför reparationer och renoveringar av äldre modeller. Nenab levererar till såväl stora inköpare som mindre verkstäder. Företagets produkter går att finna över hela landet och härutöver exporteras en del till övriga Norden och kontinentala marknader, bland annat till Nederländerna. – Våra produkter är välkända för sin höga kvalitet och långa hållbarhet, det är våra främsta konkurrensfördelar. Vi lägger också stor vikt vid aspekter som säkerhet och ergonomi, säger Martin Wretlind och berättar att Nenab årligen producerar cirka 200 lyftutrustningar, vilket innebär att man idag är marknadsledande I landet när det gäller frihjulslyftar till besiktningsstationer.

Gedigen erfarenhet

Martin, vars far Jonas är företagets ägare och VD, berättar att han vuxit upp i företaget och tidigare jobbat som montör i verkstaden, innan han påbörjade sina studier på LTU.

– Jag tror att dessa erfarenheter gett mig en djupare förståelse för verksamheten, konstaterar Martin och berättar att planen framöver är att företaget ska fortsätta expandera.

– Vår ambition är att jobba mer med service och installationer, säger Martin Wretlind som, för att klara fortsatt expansion, söker erfarna montörer som vid behov även kan utföra svetsarbeten.

GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN 66 Your quality guarantee for long-lasting lifts | 026-250730 | info@nenab.com | www.nenab.com
är välkända för sin höga kvalitet och långa hållbarhet, det är våra främsta konkurrensfördelar.
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson Martin Wretlind.

Framtidstro hos anrik legotillverkare

Sandvikensföretaget CNC Lego är en sedan länge anlitad aktör bland industriföretagen i regionen. Legotillverkning av rörverktyg och reservdelar är bolagets specialitet, vilket under bolagets mer än 60-åriga historia har attraherat en bred krets av återkommande kunder.

CNC Lego Sandviken AB har anor sedan 1960 och utgår från anläggningen på Högbovägen i Sandviken, där man förfogar över två verkstäder och en bred maskinpark. Företaget, som sysselsätter 16 anställda, är specialiserat på legotillverkning av bland annat verktyg för rörtillverkning och reservdelar till industrin. Man arbetar framför allt med

kundanpassad ritningsbeställd styckestillverkning men även med viss serietillverkning på upp till ett hundratal artiklar. Bland kunderna finner vi bland andra Allemia och andra bolag kopplade till Sandvik, men även företag som Ovaco och SKF Couplings i Hofors. Kunderna finns således företrädesvis i regionen men CNC Lego levererar även till beställare på andra platser i landet, till exempel Öland.

Modern maskinpark

Vi träffar Ted Hansen, platschef på CNC Lego Sandviken AB. – Våra styrkor är vår långa erfarenhet, vår stora flexibilitet och förmåga att kunna ta oss an uppdrag med kort varsel. Det har i mångt och mycket byggt våra framgångar, säger Ted som har arbetat i branschen i nästan 30 år och som sedan november 2021 är inne på sin andra vända i företaget. Ted visar upp den ändamålsenliga maskinparken där vi finner olika typer av CNC-maskiner, så som svarvar, fräsar och fleroperationsmaskiner.

– Vi planerar för rätt så tunga investeringar framöver, bland annat i robotlös-

ningar. I nuläget arbetar vi dagtid, men vi har haft en mycket god utveckling, inte minst under senare tid, vilket gör att vi nu ser över möjligheterna att gå upp till tvåskift, berättar Ted Hansen.

Söker CNC-operatörer

För att klara av fortsatt tillväxt letar Ted aktivt efter fler CNC-operatörer. Arbetet på CNC Lego i Sandviken innebär frihet under ansvar och variationsrika arbetsuppgifter.

– Det råder en bra stämning här, folk trivs och väljer att stanna kvar hos oss, även om en och annan genom åren har sökt efter nya utmaningar, bland annat på Sandvik. Vi är ett lågadministrativt företag, och trots att vi har många år bakom oss tycker jag att vi har framtiden för oss, säger Ted Hansen som också välkomnar praktikanter till CNC Lego.

Flera av de elever man tagit emot har erbjudits anställning efter avslutad praktik.

Intervju: Axel Eriksson

Text: Örjan Persson

Vi är på jakt efter duktiga CNC-operatörer. Hör av dig till ted@cnclego.se

026 - 27 30 85 | www.cnclego.se

67 GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN

Anrikt snickeri under ny ledning

Sätra Snickeri AB är ett anrikt Sandvikenföretag som har specialiserat sig på att tillverka inredningar av högre klass för restauranger och barer. Man har bland annat tillverkat inredning som har haft IKEA, Berns salonger och Biblioteket Live som slutkunder. Sedan den 9 januari i år har man en nygammal ledning i form av Krister Lusth och Magnus Jonsson, som har arbetat på snickeriet i över 20 år.

Sätra Snickeri är ett anrikt snickeri i Sandviken. Sedan den 9 januari i år har man ny ledning i form av Krister Lusth och Magnus Jonsson, som har arbetat på snickeriet i över 20 år.

- Vi har haft mycket god hjälp av de tidigare ägarna, Sven-Olof Bergqvist och Kenneth Hallner, i samband med övertagandet, säger Krister.

På Sätra Snickeri förfogar man över en lokal på knappt 1000 m² och sysselsätter idag åtta medarbetare.

Inredningar av hög klass

Sätra Snickeri har specialiserat sig på att tillverka inredningar av högre klass för restauranger och barer.

- Vi tar oss an det mesta och arbetar med alla sorters material, säger Magnus.

Tack vare väletablerade samarbeten med glas- och metall-tillverkare kan man erbjuda sina kunder ett mycket brett utbud av produkter.

Välkända kunder

Tack vare den höga kvaliteten på produkterna som man tillverkar har Sätra Snickeri ett mycket gott rykte i branschen.

Man har ett antal välkända kunder. En av de större kunderna är Stureplansgruppen, som är ett av landets största företag inom besöksnäringen.

- Vi har tillverkat, levererat och monterat hotellbarer, bord, stolar och annan inredning för Berns Salonger, Biblioteket Live och Laroy, berättar Krister.

Den klart största kunden man har är finska Metos, som levererar inredningar till IKEA:s restauranger i Norden och Baltikum. Man har även ett antal lokala kunder.

- Vi har levererat soffor och sittgrupper till Valbo köpcentrum i omgångar. Under 2021 gjorde vi inredningen till Sandviks lunchrestaurang, berättar Magnus. Sätra Snickeris goda rykte har lett till att företaget har haft en stabil utveckling genom åren. Lokalerna på Spångvägen i Sandviken erbjuder dessutom gott om möjligheter att växa.

- Vi har nyligen anställt en kontorsansvarig och framöver planerar vi att uppgradera till en ny CNC-maskin. Det kommer bli en stor investering för oss, säger Krister om den senaste utvecklingen.

GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN 68
Vi har precis lanserat en ny hemsida. Besök oss på satrasnickeri.com
Intervju: Axel Eriksson Text: Andreas Ziegler Magnus Jonsson och Krister Lusth. Papillon Bar - Bank Hotel i Stockholm. Spy Bars dörrar i Stockholm.

Marknadsledande lösningar för effektivare industriproduktion

När industriproduktioner behöver effektiviseras, trimmas och utvecklas kan Granitor Systems göra en väsentlig skillnad. Bolaget tar ett helhetsansvar kring kraft, automation, mekanik och processutrustning, och vänder sig till alla industribranscher – från traditionell basindustri till infrastruktur.

Midroc Automation heter numera Granitor Systems och finns etablerat på tio orter i landet där totalt cirka 300 anställda företräder bolagets starka koncept. Detta går ut på att hjälpa kunder med höga krav på reglering, styrning och optimering att effektivisera nyttjandet av resurser och öka konkurrenskraften.

– Vi är en komplett enhet kring moderna automationslösningar. Vi tar oss an både små och stora uppdrag, från start till mål, vilket innebär att vi jobbar med såväl idéer som totalleveranser av kompletta system. Vi jobbar förstås även på plats hos våra kunder i deras projekt, upplyser Tomas

Norlin, avdelningschef på Granitor Systems Sandviken/Hofors.

Spetskompetens

Lokalt finns Granitor Systems även etablerat i Gävle och i Sandviken finns specialistavdelningen Crane Systems.

Det råder ett gott samarbete enheterna emellan, vilket bland annat innebär möjligheter att avlasta varandra i samband med stora projekt.

– Typiska uppdrag för oss kretsar kring moderniseringar, driv och styrsystem, maskin- och hydraulikleveranser. Det faktum att stålindustrin är stark i regionen har inneburit att en stor del av våra kunder är verksamma här, vilket också har medfört att vi besitter spetskompetens i branschen, berättar Tomas Norlin.

Utöver stålindustrin arbetar Granitor Systems även en del åt energibolag och batteritillverkare i Gästrikland och Dalarna.

Söker automationsingenjörer

Medarbetarnas kompetens och kunskap

är, enligt Tomas Norlin, bolagets viktigaste tillgångar. De jobbar professionellt, har ett tekniskt kunnande och förstår vad kunden vill ha. I bolaget finns en stående ambition att fortsätta växa, och därför söker man aktivt efter nya medarbetare, i synnerhet då man står inför en generationsväxling.

– Vi söker automationsingenjörer för arbete med projektledning, programmering eller konstruktion. Självgående personer med erfarenhet och social kompetens är särskilt välkomna, säger Tomas Norlin.

Han berättar avslutningsvis att Granitor Systems är en arbetsplats med mycket låg personalomsättning där de anställda har goda möjligheter att utvecklas och avancera. Det finns även möjligheter att arbeta på projekt utomlands.

Digital redovisning med hög grad av flexibilitet

Höckenströms Redovisning är ett litet redovisningsföretag med säte i Jädraås. Byrån använder det molnbaserade affärssystemet Fortnox, som är ett av de mest använda affärssystemen i världen och erbjuder hög flexibilitet i verksamheten, som har kunder i en rad olika branscher över hela landet.

Höckenströms Redovisning grundades

2005 av Karin Höckenström. Numera är byrån förstärkt av ett nära samarbete med konsulten Kristin Sundberg, som driver KR Solutions AB.

- Hon är ett starkt tillskott till verksamheten. Hon bidrar med lång erfarenhet, både som redovisningskonsult och som ekonomichef, säger Karin.

Höckenströms Redovisning tar hand om sina kunders företagsredovisning. Detta innebär bland annat att man exempelvis utför kontroll av kundresekontra, löpande redovisning, periodisk sammanställning till inkomstdeklaration och bokslut eller årsredovisning för sina kunder.

Fortnox

Höckenströms Redovisning sysslar huvudsakligen med digital redovisning. Man arbetar i affärssystemet Fortnox, som är ett av världens mest använda affärssystem. Fortnox är ett molnbaserat system, vilket innebär att man har tillgång till det var man än befinner sig.

- Fortnox är ett system som sparar tid för dig som kund. Leverantörer kan till exempel skicka sina fakturor till Fortnox, som man även kan koppla sitt kassasystem till. Det innebär att kassarapporterna bokförs automatiskt, berättar Karin. Digital redovisning kommer med en rad fördelar, både för kunderna och för Höckenströms Redovisning. Man är till exempel geografiskt oberoende.

Själva verksamheten är belägen i Jädraås i Ockelbo kommun, men man har lika många kunder utanför Gävleborgs län som inom länet. Det kan vara utmanande att ha kunder från olika delar av landet, men det är också det som gör jobbet roligt, tycker Karin.

- En firma i Ockelbo kan ha ett helt annat tänk än en firma i exempelvis Malmö. Det är väldigt kul, för det innebär att man måste anpassa sig och att varje dag ser annorlunda ut, säger Karin med ett brett leende på läpparna.

Spännande företagande

Det är många som drömmer om att starta eget företag. Det som kanske skrämmer många är allt det administrativa arbete som krävs i uppstarten. Karin tycker att det är väldigt kul att hjälpa människor

starta upp sina företag, oberoende på om det är en yngre människa som ska starta upp sitt första företag, eller en nyanländ invandrare.

- I början kan det vara svårt att veta vilka skyldigheter man har som företagare. På

Höckenströms Redovisning får man all hjälp man behöver, allt från att bli momsregistrerad till hur man fyller i blanketter, berättar Karin.

69 GÄVLEBORGS LÄN - SANDVIKEN / OCKELBO Höckenströms Redovisning Jädraåsvägen 28 | 070-4380742 | www.hockenstrom.com
Intervju: Axel Eriksson Text: Örjan Persson Intervju: Oscar Johansson Text: Andreas Ziegler

I Ockelbo finns plats att växa

Ockelbo kommun klättrade hela 63 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking och ligger nu på plats 83 i landet.

– Vi har de senaste åren haft som mål att placera oss bland de 100 bästa kommunerna och vara bäst i länet, säger kommunens näringslivschef Mimmi Ekström. Oavsett resultat så gäller det att fortsätta arbetet och vara uthålliga med det vi gör, fortsätter hon, och säger att ”nu siktar vi vidare mot topp 50”.

En bidragande orsak till klättringen är

Ockelboandan,vilken är vedertagen i kommunen och i mångt och mycket ligger till grund för de framgångar man nu ser. Den bygger på att företag i kommunen har ett tätt samarbete och hjälper varandra på olika sätt i strävan efter att nå framgång och lönsamhet.Dialogen mellan företagen och kommunen är ”a och o” och samverkan och kunskap om varandra är en nyckel, säger Mimmi.

Invånarantalet ska växa

Mimmi berättar att kommunen arbetar med att ta fram en ny översiktsplan, som beräknas antas under våren 2024. Det är ett viktigt strategiskt dokument för utvecklingen av kommunen. Ett mål i den är att antalet invånare ska öka med tusen personer till 2040.

– Det är ett mycket högt satt mål, men det sporrar oss och vi tänker på att stän-

digt utveckla och göra allt lite bättre, säger Mimmi.

I centralorten Ockelbo finns den mesta servicen och butikerna, men byarna har mycket på gång och är viktiga för kommunens utveckling. Här finns det mesta såsom kulturskola, ryttarförening, badhus, konst och kultur samt bra pendlingsmöjligheter. Mimmi lyfter fram friluftslivet som en av nycklarna när det handlar om inflyttning. I hela kommunen finns en mängd olika sporter representerade via välskötta föreningar med många idéer och mycket driv. På Ockelbo idrottsplats råder det full aktivitet och området, där det finns fotbollsplan, is- och padelhall, byggs det nu ett lägerboende. Detta boende blir en viktig kugge för många föreningars aktiviteter och evenemang, eftersom det är efterfrågan på övernattningsmöjligheter. I kommunen finns närhet till skog och natur, gott om elljusspår och motions-

spår för bland annat skidåkning, vandring och MTB-cykling. Biking Gästrikland är ett lyckat projekt som kommunen, i samverkan med övriga Gästrikekommuner och näringen, arbetat med under några år och möjliggjort MTB-cykling i hela Gästrikland.

Satsningar görs även i centralorten där man bland annat rustar upp torget. – Vi ser vikten av ett levande centrum med både butiker, restauranger, caféer och så vidare. Ett attraktivt och levande centrum främjar både invånare och företag, konstaterar Mimmi Ekström.

Etablera i Ockelbo

Näringslivsenheten jobbar med alla typer av företagsfrågor och är behjälplig vid nystart,etablering och utveckling av företag. Alla företagarfrågor är prioriterade och det är viktigt att företagare kontaktar oss om de har några funderingar.

– Vi kan inte allt, men vi har många kontakter och kan lotsa rätt, säger Mimmi. I vår planerar kommunen att anordna en företagarmässa. Denna utformas efter företagens behov och önskemål och vi gör den på ”Ockelbovis” avslutar Mimmi Ekström och förklarar att hon med det menar att:

– Vi krånglar inte till det utan pratar med varandra och hittar en bra lösning.

GÄVLEBORGS LÄN - OCKELBO 70 ockelbo.se VÄLKOMMEN TILL OCKELBO - HÄR FINNS PLATS ATT VÄXA! E16 & E4 30 min resp. 20 min TÅG 0 h ARLANDA 2 h GÄVLE HAMN 40 min ELOMRÅDE 2 VINDKRAFT 182 verk naringslivsenheten@ockelbo.se
Intervju: Oscar Johansson Mimmi Ekström, näringslivschef.

Synergieffekter när padelsporten möter näringslivet

Padelsporten breder ut sig över landet och antalet spelare blir bara fler och fler. Allt fler företagare ser också padel som en utmärkt umgängesform i samband med event och aktiviteter. Det har Pernilla Hålén tagit fasta på. I Ockelbo driver hon Freimans Padel i form av en helt ny padelanläggning som också är en attraktiv mötesplats för traktens företag.

Freimans Padel är ett nystartat bolag i Ockelbo. Driver företaget gör den lokala entreprenören Pernilla Hålén som förvaltar en helt nyöppnad anläggning i anslutning till det lokala hockeylagets ishall.

– Min tanke när jag lät bygga den var att padeln tillsammans med hockeyn, fotbollen, lägerboendet och annat som finns på Ockelbo Idrottsplats kan dra nytta av varandra. Samtidigt ser jag ett växande behov från företagen och en allt tydligare koppling mellan näringslivet och företagshälsan. I det avseendet kan padelsporten spela en viktig roll, menar Pernilla Hålén.

Skapar synergieffekter

Pernillas planer innefattar mer än padelbanor. Hallen ska bli en mötesplats för traktens företag och invånare och även rymma aktiviteter som golfsimulator, shuffleboard och underhållning.

– Möjligheterna är stora, ett företag ska till exempel kunna hyra hela anläggningen och hyra in restaurangpersonal. De synergieffekter som uppstår när företag och

verksamheter möts är både rolig och viktig. Det bidrar till utvecklingen av det lokala näringslivet, anser Pernilla.

Förmånliga partnerskap Hos Freimans Padel kan kunden via MATCHi boka en bana i antingen 60 eller 90 minuter. I vår butik i anslutning till banan går det att köpa allt som behövs för att spela padel, så som racketar, handdukar, grepplindor och bollar.

Företag erbjuds ett flertal olika partnerskap, varav det största är Guldpartner.

Då blir företaget en av anläggningens huvudsponsorer och erhåller därmed en fast speltid varje vecka, alternativt en

pott som företaget kan nyttja efter behag. Företagets logotyp exponeras dessutom tydligt längs banans kortsida. – Det går att boka partnerskap för ett år i taget, men vi kan förstås också skräddarsy ett upplägg för varje enskild kund. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Pernilla Hålén och berättar avslutningsvis att Freimans Padel kommer att installera laddstationer för el- och hybridbilar i anslutning till anläggningen. Kundens bil står därmed laddad och klar efter genomfört padelpass.

Välkommen till Freimans Padel i C24.hallen på Ockelbo Idrottsplats Vi har padel, golfsimulator, shuffleboard och en mysig lobby.

Boka din speltid på www.matchi.se

Är du intresserad av frukost-, lunch- eller afterworkevent?

Kontakta oss på info@freimanspadel.se eller 079-076 03 25

Besöksadress: Bölevägen 4, Ockelbo

71 GÄVLEBORGS
LÄN - OCKELBO
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Allt fler efterfrågar hushållsnära tjänster

I en tid då tempot blir allt högre i både arbete och vardag är det fler och fler som har svårt att få tiden att räcka till. Ett företag som Obofixarna kan i många fall vara lösningen när man med ett brett utbud av hushållsnära tjänster åtar sig både stort och smått.

Det är Kurt Berggren som äger och driver Obofixarna, ett företag han startade efter 48 år som ambulanssjukvårdare, varav de första 20 även som brandman.

– Jag uppskattade den täta kontakten med människor som jobbet innebär, det var något jag tog med mig när jag startade Obofixarna. Att kunna hjälpa människor i deras vardag är det som driver mig, det är det som är roligt med jobbet, säger Kurt.

Verksamheten utgår från Ockelbo och erbjuder ett brett utbud av hushållsnära tjänster, vilka i många fall förstås omfattas av ROT- och RUT-avdragen.

– För mig och mina medarbetare är inget för litet, säger Kurt Berggren.

Stort och smått

Målning, tapetsering, snöröjning, flytthjälp och trädgårdsarbete är bara några exempel på de tjänster som Obofixarna står för.

– Det är både stort och smått, det kan till exempel handla om en så enkel tjänst som att hämta ut ett paket för någon med begränsad rörelseförmåga, berättar Kurt som också besitter goda snickerikunskaper.

– Jag hade nog egentligen kunnat starta eget inom snickeri, konstaterar Kurt. Han har sedan starten byggt upp ett mycket gott rykte kring verksamheten i närområdet.

– Vår starka lokala närvaro gör att våra väntetider oftast är väldigt korta, det vet vi att våra kunder uppskattar. För oss är

OBOFIXARNA

Hushållsnära tjänster:

• Trädgårdsarbete

• Städning/Flyttstädning/Fönsterputs

• Flytthjälp

• Dödsbostädning och bortforsling

• Målning och tapetsering

• Enklare snickeriarbete

• Hämtning av varor

• Snöröjning

kundservice A och O, för att få ett gott rykte måste man göra bra jobb, säger Kurt bestämt.

Han lägger därför mycket fokus på att säkerställa en hög kvalitetsnivå på de tjänster de utför. När en nyanställd är ute på jobb svänger Kurt gärna förbi och säkerställer att arbetet flyter på som det ska och att kunden är nöjd.

Ökad efterfrågan Kurt Berggren ser stor potential i företaget. Han anser att det råder en allmän brist på de tjänster som Obofixarna erbjuder, vilket den ökande efterfrågan skvallrar om. Redan nu är ett flertal både mindre och större uppdrag planerade inför nästa år. Kurt har i dagsläget tre heltidsanställda, alla med kollektivavtal. Mot bakgrund av att efterfrågan och verksamheten växer utesluter han inte fler nyanställningar framöver.

073-6935152

GÄVLEBORGS LÄN - OCKELBO 72 OBOFIXARNA
Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

En kvalitetsmedveten leverantör av solskydd och gardiner

Solskydd och gardiner bidrar inte bara till en mer trivsam arbetsplats, utan också till korrekta ljus- och ljudnivåer. Lingbo Textilinredning är en i sammanhanget framstående leverantör av högkvalitativa produkter och lösningar, ett koncept som attraherar kunder över hela Sverige.

Klassiska Lingbo Textilinredning startades redan 1976 och drivs idag av pappa Göran, dennes fru Åsa och sonen Marcus Pierre, tillsammans med fyra anställda. Vi träffar Marcus på kontoret i Ockelbo där han bland annat berättar att företaget även har ett showroom i Sandviken.

– Vi säljer och monterar solskydd och gardiner åt kunder i hela Sverige, men framför allt här i närområdet i Gävleborgs län samt Mellansverige. Många av våra kunder finns också i Stockholm och Uppsala, berättar Marcus och presenterar företagets breda koncept.

Måttanpassade lösningar

Detta innefattar allt från vanliga gardiner till varianter anpassade för exempelvis skolmiljöer. I utbudet finner vi solskydd, gardinuppsättningar, draperier, gardinskenor med mera, varav det mesta måttanpassas efter kundens specifikationer och behov.

Lingbo Textilinredning framställer sina gardiner i sin egen fabrik där företagets egna erfarna och duktiga sömmerskor jobbar med stort kvalitetsfokus. Bolaget förfogar dessutom över egna montörer och säljare, allt i syfte att säkerhetsställa hög kvalitet och nöjda kunder. Man

riktar sig till företag, kommuner och landsting, men även privatpersoner är förstås välkomna att ta del av Lingbo Textilinrednings koncept.

Främjar både miljö och arbetsmiljö

I tider då arbetsmiljö för företagens och kommunernas anställda är mer aktuellt än någonsin ligger Lingbo Textilinredning helt rätt i tiden.

– Våra produkter bidrar till goda akustiknivåer genom sitt ljuddämpande material.

Vi anpassar dem efter rådande förutsättningar, de kan till exempel beställas i flamsäkert material. Våra produkter är

dessutom estetiskt tilltalande vilket bidrar till mer trivsamma arbetsplatser, upplyser Marcus Pierre. Han betonar att just arbetsmiljö är en viktig parameter i Lingbo Textilinredning. Det är förstås också miljö och hållbarhet. Som ett resultat av detta har man bland annat tagit fram skensystemet Panela GREENLINE som är tillverkat i hundra procent återvunnen aluminium, vilket blir en perfekt kombination med gardiner gjorda av återvunnen plast.

Intervju: Oscar Johansson

Text: Örjan Persson

73 GÄVLEBORGS LÄN - OCKELBO Norra Lingbovägen 18 | 0297-50625 | 076-1342088 | www.lingbotextil.se

En prisvärd aktör inom energi- och fastighetsteknik

Invånare och företag i Ockelbo med omnejd har i HiO Energi- & Fastighetsservice en pigg och pålitlig uppstickare i branschen för fastighetsskötsel och energieffektivisering. Bolaget står för ett brett koncept, vilket innefattar allt från byte av en lampa till energieffektivisering av en hel fastighet.

HiO Energi- & Fastighetsservice är ett nystartat bolag med Ockelbo som utgångspunkt. Rickard Helperin startade företaget 2020 parallellt med sitt dåvarande arbete, men valde sedermera att satsa på den egna firman på heltid. Idag vänder han sig till kunder, vilka nästan uteslutande finns i närområdet, med ett brett utbud av tjänster kopplade till fastighetsskötsel, energi- och fastighetsteknik.

– Vi står för helhetslösningar inom värme, kyla, ventilation, belysning, energioptimering och -effektivisering. Det innebär att vi kan göra allt från att byta en lampa till att energieffektivisera en hel fastighet.

Vi jobbar med projektering inom värme, ventilation och belysning och gör utredningar kring luftkvalitet, värmesystem, temperatur och energi, upplyser Rickard Helperin och tillägger att företaget har tillstånd att arbeta med byggnadsställningar på upp till åtta meters höjd.

Trivs med jobbet

Rickard berättar att han brinner för sitt jobb. Energifrågor och fastighetsskötsel ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag tycker verkligen att det är roligt att jobba med detta. Känslan man får när man löser sina kunders problem och får något att funka är oerhört tillfredsställande. Jag har alltid känt mig väldigt bekväm med att jobba med el, säger Rickard som bland annat har verkat i rollen som gruppchef på ett större bolag i branschen.

Han är välutbildad och kompetent inom sina områden och understryker att han håller en prisnivå som ligger klart under konkurrenternas.

– Det finns ingen anledning för företag att ha löpande avtal med de stora aktörerna i branschen när de kan anlita oss när behovet uppstår. Vi löser problemen

snabbt utan att det kostar mer än det smakar, säger Rickard Helperin.

Varierande uppdrag HiO Energi- & Fastighetsservice har

sedan starten bland annat jobbat med energieffektivisering för C24 Bygg som är en av regionens större bygghandlare. Man har utfört fastighetsskötsel med allt vad det innebär i den lokala ICA-butiken

samt även projekterat och installerat ventilation i den nybyggda padelhallen Freimans Padel där HiO även projekterade värmesystemet.

Maskiner och experter i skogen

Lundgren Trä, Skog & Maskin AB i Ockelbo har ett brett utbud av tjänster. Man gör allt från att dränera och lägga husgrunder till att renovera och lägga skogsvägar. På vintern plogar man vägarna. De anställda är ett sammansvetsat gäng som har kul på jobbet. Denna glädje är något som även kunderna får känna av, vilket leder till goda relationer både inom företaget och med kunderna.

Lundgren Trä, Skog & Maskin AB grundades 2012 av Mathias Lundgren. Verksamheten utgår från Ockelbo och håller sig för närvarande till att ta uppdrag i Ockelbo, Sandviken och Gävle. De flesta av uppdragen består av markjobb. I den välförsedda maskinparken finner man sju grävmaskiner, bandgrävare och hjulgrävare från 1,5 ton upp till 26 ton.

- Vi hyr ofta hyr ut våra maskiner med förare till större företag, exempelvis Markax och NCC, berättar Mathias.

Bred verksamhet

Lundgren Trä, Skog & Maskin har ett väldigt brett tjänsteutbud. När det

kommer till markuppdrag går man ofta in som underentreprenör åt både små och stora entreprenadföretag. Man både dränerar och lägger nya husgrunder. På vintern plogar man snö.

Ett gott gäng För närvarande är man fem medarbetare på Lundgren Trä, Skog & Maskin.

- Vi är ett gott gäng som jobbar ihop. Vi har roligt på jobbet. Det roliga med det här yrket är variationen och utmaningarna man ställs inför. Den ena dagen är aldrig den andra lik, säger Mathias. Denna arbetsglädje är något som även kunderna får känna av, vilket har lett till goda relationer både inom företaget och med kunder och samarbetspartners. För tillfället har man inga konkreta planer på att växa, men man vet också att det viktigt att ta tillfället i akt.

- Vi tar alltid emot ny personal under förutsättningen att personen har förarbevis för maskinerna vi använder och har rätt personlighet, säger Mathias.

Intervju:

GÄVLEBORGS LÄN - OCKELBO 74 HiO Energi- & Fastighetsservice AB rickard@hio.nu 072-2061780 0705-52 28 47 ● info@ltsmab.se ● ltsmab.se
Oscar Johansson Text: Andreas Ziegler Intervju: Oscar Johansson Text: Örjan Persson

Barn och cancer hör inte ihop.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Barn och cancer hör inte ihop.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.

Julius 6 år, hjärntumör. Julius 6 år, hjärntumör.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.