TERVEYSHAITTA ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ
Tampereen kauppakamarin e-jäsentiedote 7.6.2017 l Kamarin uutiset 10/2017 l Asianajotoimisto Alfan lakikatsaus
Neljän asunnon rivitaloyhtiössä, rv. 1980, Tampereen itäisessä kaupunginosassa on osakas, joka on väittänyt jo pitkään, että hänen asunnossaan on jotakin rakenteellista vikaa. Asukas perheineen oireilee asunnossa oleskellessaan ja he ovat siitä syystä muuttaneet pois huoneistosta jo kuukausia sitten. Pienellä taloyhtiöllä ei ole ulkopuolista isännöitsijää tai huoltoyhtiötä, vaan kaikki kunnossapitotoimet on hoidettu kautta aikain talkoovoimin ja isännöinti osakkaiden toimesta vuorovuosin. Yhtiö ei ole juurikaan käyttänyt ulkopuolisia asiantuntijoita rakennuksen kunnon ylläpitämiseen tai tutkimiseen. Erään osakkaan rakennusmestari-ystävä on käynyt kiertämässä talon ja sanonut, että jos halutaan tietää, onko asunnossa sisäilma-ongelma, pitäisi tehdä sisäilmatutkimus. Muut osakkaat eivät voi ymmärtää, miksi yksi osakas ei muka pysty asumaan asunnossaan.

Poismuuttanut osakas on käyttänyt asunnossa rakennusterveysasiantuntijaa, joka on todennut, että rakennuksessa on havaittavissa ns. valesokkelirakenne ja asunnon yhdessä huoneessa on aistittavissa mikrobiperäistä hajua. Asiantuntija on kehottanut tutkimaan asiaa enemmän ottamalla rakenteista materiaalinäytteitä. Muut osakkaat ovat vastanneet, ettei poismuuttanut osakas ole todistanut sisäilmatutkimuksella, että asunnossa on sisäilmaongelma, joten toimenpiteisiin ei ole tarvetta.

Nyt taloyhtiö on saanut Tampereen kaupungin Ympäristöterveydestä kyseistä asuntoa koskevan asunnontarkastuspöytäkirjan, jossa terveystarkastaja on velvoittanut taloyhtiön tutkimaan rakennuksen kunnon mm. valesokkelirakenteen osalta. Terveystarkastaja on asettanut taloyhtiölle kolmen kuukauden määräajan tutkimusten tekemiselle. Terveystarkastaja on kehottanut taloyhtiötä käyttämään tutkimuksissa rakennusterveysasiantuntijaa.
 
Mitkä ovat osakkaan oikeudet ja toisaalta asunto-osakeyhtiön velvollisuudet asunnon kunnossapidon osalta tällaisessa tapauksessa?

Taloyhtiöllä on asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollisuus pitää taloyhtiön rakennuksen rakenteet kunnossa. Osakkaalla taas on kunnossapitovelvollisuus asuntonsa sisäosien ja pintojen osalta. Jos rakennuksessa on rakenteellista vikaa, taloyhtiöllä on velvollisuus korjata rakenteet kuntoon. Laki ei tunne eroa isojen ja pienten taloyhtiöiden kesken tai ammattimaisesti isännöityjen ja osakkaiden toimesta isännöityjen yhtiöiden välillä. Samat velvollisuudet koskevat molempia.

Toisaalta myös terveydensuojelulaki velvoittaa pitämään asunnon terveellisessä kunnossa. Mm. asunnon sisäilman puhtauden, kosteuden, ilmanvaihdon ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa. Lisäksi asunnossa ja muussa oleskelutilassa ei saa olla mikrobeja siinä määrin, että niistä aiheutuu terveyshaittaa. Taloyhtiö rakennuksen omistajana on velvollinen poistamaan asunnossa mahdollisesti olevan terveyshaitan. Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi määrätä taloyhtiön poistamaan todetun terveyshaitan, tarvittaessa sakon uhalla.
 
Osoitetaanko terveyshaitta sisäilmatutkimuksella?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston eli Valviran antama asumisterveysasetuksen soveltamisohje määrittelee sen, millä tavoin asunnossa oleva terveyshaitta voidaan pätevästi todeta. Terveyshaittaa merkitsevä mikrobivaurio pyritään ensisijaisesti osoittamaan vaurioituneeksi epäillystä rakenteesta otettavalla rakennusmateriaalinäytteellä, joka tutkitaan hyväksytyssä laboratoriossa. Näytteen tulee olla otettu sellaisesta rakenteesta, josta on yhteys sisäilmaan. Huoneilmasta otettuja sisäilmanäytteitä ei yksistään voida käyttää mikrobikasvuston toteamiseen taikka vaurioiden ja terveyshaitan poissulkemiseen, mm. sisäilman mikrobipitoisuuksien suuren hetkittäisen vaihtelun vuoksi.
 
Mikä on rakennusterveysasiantuntija?

Terveydensuojelulain nojalla annettu ns. asumisterveysasetus sekä Valviran antama asumisterveysasetuksen soveltamisohje määrittelevät, että terveystarkastajan määräämien terveyshaittatutkimusten suorittajana tulee käyttää rakennusterveysasiantuntijaa. Rakennusterveysasiantuntijalla on pohjakoulutuksensa (esim. rakennusmestari, rakennusinsinööri tai DI) lisäksi rakennusterveyteen erikoistunut koulutus ja työkokemusta terveyshaittatutkimusten tekemisestä. Voidakseen tehdä terveystarkastajan määräämiä terveyshaittatutkimuksia tutkijalla tulee olla VTT:n myöntämä rakennusterveysasiantuntijan sertifikaatti.
 
Pitääkö kaikki rakennuksen kunnon tutkimukset teettää rakennusterveysasiantuntijalla?

Silloin, kun terveydensuojeluviranomainen on määrännyt terveyshaittaepäilyn johdosta rakennuksen kunnon selvitettäväksi, tulee tutkimuksissa käyttää sertifioitua rakennusterveysasiantuntijaa. Muissa rakennuksen kunnossapitoselvityksissä sekä tutkimuksissa, jotka eivät ole terveydensuojeluviranomaisen määräämiä, taloyhtiö voi käyttää myös muita asiantuntijoita. Taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina käyttää alallaan päteväksi ja ammattitaitoiseksi tunnettuja ammattilaisia, jotta sen päätöksenteko rakennuksen kunnossapidosta on asiantuntevalla pohjalla. On taloyhtiön ja sen osakkaiden etu käyttää selvityksissä ja tutkimuksissa ammattitaitoisia ja asiantuntevia tutkijoita ja tarkastajia.
Tiina Koskinen-Tammi
asianajaja, varatuomari, oikeustieteen tohtori


Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.