Du kanske inte tänker på det men varje gång du kastar ditt matavfall i matavfallspåsen skapar du energi. Matavfall blir till biogas och biogödsel. Därför är varje kast viktigt – så tack för att du kastar rätt.

Ditt matavfall = biogas och biogödsel
Matavfall innehåller energi och näringsämnen som kan göra stor nytta. Matavfallet rötas i en biogasanläggning. Då får vi biogödsel som bidrar till hållbar odling. Vi får också biogas som driver våra bussar och sopbilar. 

Sortera smart
Det är enkelt att sortera matavfall. Det enda du behöver är en påshållare och papperspåsar. Påshållaren gör att luften cirkulerar och håller papperspåsen torr. Och papperspåsen är stabil och tål väta. När påsen är full, eller efter att det legat matavfall i den högst tre dagar, lägger du påsen i kärlet för matavfall. All sorteringsutrustning tillhandahåller kommunen utan kostnad för dig.

Ät upp i stället för att slänga
Varje år slängs 1,3 miljoner ton mat i Sverige. Det innebär att all energi, vatten och mark som behövts för att framställa maten har använts i onödan. Vill du vara klimatsmart, ta därför vara på all mat och släng bara det matavfall som inte går att äta. 

GÖR NÅGOT STORT – PLOCKA LITE SKRÄP!

Den 21 september uppmärksammar vi att miljontals människor runt om i världen hjälps åt att plocka skräp. Passa på att göra en insats för miljön du också!

Kampanjen Hela Sverige plockar skräp gör stor skillnad. Förra året lyckades man tillsammans plocka 275 ton skräp. I år kan det bli ännu större! Anmäl dig till Håll Sverige Rent för att tävla om konsertbiljetter till Smash into Pieces.

Fota gärna skräpet och berätta i ett inlägg i sociala medier så att fler kan hjälpa till! Tagga #helaSverigeplockarskräp och #worldcleanupday


Anmälan Hela Sverige plockar skräp 2024

SÅ RENSADES SVEAVIKEN PÅ SKROT

Mycket skräp och skrot hamnar tyvärr även i sjöar och andra vattendrag. Bokstavligen talat bottentrist! Men tillsammans kan man utföra mycket för att städa upp det. Under sommaren dök tre dykare från den ideella dykföreningen GUE Sweden i Sveaviken. Bland annat hämtades mopeder, cyklar och elektronik upp från botten. Djursholms Rotaryklubb samlade sedan ihop materialet på bryggorna för att sedan lämna det vidare till Danderyds kommun som stod för borttransporten.

Projektet Rensa botten är ett återkommande samarbete mellan kommunen och olika lokala intresseföreningar som syftar till att skapa långvarigt positiva effekter på miljön.

PALLA I KOMMUNENS PARKER – ETT INITIATIV SOM BÄR FRUKT

Det finns flera fina parker i kommunen med äppel- och päronträd. Vi välkomnar Danderydsbor och besökare att under hösten komma och provsmaka frukten i Cedergrenska, Germaniaparken, Ösbyparken och Scoutparken/ Stockbyparken.

Stegar kommer att ställas ut på några ställen men klättra försiktigt.

 

EVENEMANGSTIPSET:  ÅTERBRUKSFESTIVAL

Den 21 september anordnar Upplands-Väsby en återbruksfestival – en dag fylld av inspirerande aktiviteter och underhållning på temat återbruk, så som musik, föreläsningar och workshops. På hembygdsgården, Hagvägen 2, mellan klockan 10–17.

Här stannar den mobila återvinningscentralen september månad

Onsdagar kl. 16:30–19:30, Söndagar kl. 11:00–14:00

  • Onsdag 4 september, Enebybergs IP
  • Söndag 8 september, Vasaskolan, varumottagningen
  • Onsdag 11 september, Enebybergs IP
  • Onsdag 18 september, Stockhagens IP
  • Söndag 22 september, Rosenvägens förskola, parkeringen
Välkommen!

Vad kan du inte lämna?

Den mobila återvinningscentralen tar inte
emot rest- eller matavfall, förpackningar, vitvaror, tryckimpregnerat trä, asbest eller däck från bil och cykel. Inte heller elavfall större än en mikrovågsugn. Tänk på att avfallet som du lämnar inte får ligga i säckar eller kartonger.

Mycket avfall?

Utrymmet i den mobila återvinningscentralen är begränsat. Har du mycket avfall och tillgång till bil ber vi dig att åka vidare till en vanlig återvinningscentral istället. Kunder med avfall liggandes på bilsläp hänvisas på plats direkt vidare till vanliga återvinningscentraler. 

Varför får du det här nyhetsbrevet?
Nyhetsbrevet går ut till dig som har anmält intresse om att få löpande information om sophämtning och återvinning. Avsändare är avfallsenheten på samhällsutvecklingsförvaltningen, Danderyds kommun | Det här nyhetsbrevet har skickats till eva.hedenstrom@danderyd.se  |  Vill du inte längre få information om avfallshämtningen i Danderyds kommun? Klicka här  |