En danseparaply
Det Danske Kulturinstitut i Brasilien har i de seneste år arbejdet efter en strategi, hvor særlige fokusområder har en egen profil - eller et såkaldt paraplyprojekt. Hvert af dem har et navn og en visuel identitet, og rummer en vifte af aktiviteter og delprojekter. Prøveballon for denne struktur var ’Dinâmica Dinamarquesa’ (DD), som samlede alle Instituttets musikprojekter under paraplyen i 2012-14. Al musik har som bekendt dynamik, og da navnet nu er slået godt fast hos både partnerne og det brasilianske publikum, er paraplyens navn fortsat som brand for afdelingens musikaktiviteter. I 2013 kom børneteaterprofilen ’Canal Curumim’ til, fulgt af filmparaplyen ’CineKlap’ i 2015.
 
Med paraplyprojektet ’Dança DK’ åbnes dørene nu til dansens verden på flere planer: residencies, forestillinger, dansk/brasiliansk co-creation, masterclasses, performancekunst og interaktion i det offentlige rum, skoleforestillinger for unge, social inklusion, arts education, og en fusion af "arts" og "education" på nye interkulturelle måder.
 
’Dança DK’ er udviklet i tæt samarbejde med den professionelle danser og universitetslektor på Instituto Federal de Brasilia, Deborah Dodd Macedo, og er bygget op omkring de tre D´er Demokrati, Deltagelse og Dialog. Paraplyprojektet involverer både professionelle dansegrupper, universitetsstuderende, unge brasilianske dansere fra udsatte byområder, og scenekunstuddannelsesinstitutioner i begge lande.
 
Startskuddet til ’Dança DK’ gik i marts i år, hvor seminaret ’Dinamarca - Brasil Dance Education Seminar’ blev afholdt i hovedstaden Brasilia. Otte elever fra Statens Scenekunstskoles (SSKS) afdeling for danseformidling (DAF) og fra afdelingen Musik som Akkompagnement for Dans (MAD) samt de to afdelingers ledere, besøgte Instituto Federal de Brasília (IFB) og Universidade de Brasilia (UnB). Studierejsen var en stor succes, som danner afsæt for en flerårig samarbejdsplan mellem institutionerne. Allerede til august følges der op, når Kim Helweg, komponist og leder af MAD, laver en uges workshop i komposition for dans ved IFB. Projektet er indtil videre finansieret af institutionerne selv, og SSKS arbejder på en ansøgning til EUs Erasmus Plus program, med henblik på at etablere et treårigt forløb i dette regi, med planlagt start i 2018.
 
Efter små 3 års forberedelser og enkelte indledende praktikforløb for SSKS studerende i Brasilia, var seminaret en temmelig omfattende sag, med et intenst udvekslingsforløb på både elev-, lærer- og institutionelt plan. IFBs campus blev indtaget af overraskende stedsspecifikke performances under ud- og afvikling, og seminaret tiltrak også lærerkræfter fra andre universiteter som deltagere. Det var desuden det første samarbejde nogensinde mellem IFB og UnB.
 
Musik som Akkompagnement for Dans uddannelsen på SSKS er en konservatoriespecialisering på masters niveau, hvor man arbejder med musik og dans i interaktion gennem hele fasen af komposition/improvisation/produktion/performance. Det er et af de i alt kun fire programmer af denne type, der tilbydes på højeste kunstneriske uddannelsesniveau i verden i dag. Uddannelsen drager også klare paralleller til andre audio/visuelle sammenhænge, som f.eks. filmmusik. MAD eleverne tog UnB med storm, for det var nærmest overrumplende for de musikstuderende, at opleve de danske musikere/komponister operere med største hjemmevanthed på tværs mellem bevægelsessprog og musik.
 
Et vigtigt element i ’Dança DK’, er at afprøve nye måder at integrere uddannelse i kunst, og kunst i uddannelse. En MAD studerende og en UnB musikstuderende skal således sammen lave musik til dansk Uppercut Danseteaters og brasilianske DF Zulu Breakers forestilling ’CRASH’ til november. IFB elever vil lave et forløb med skoleelever forud for Uppercuts indtog på skolerne, så eleverne klædes på til at indgå i en dialog i dans.
 
Der deltog ialt 8 studerende samt lederne af de to uddannelseslinier fra Scenekunstskolen i Danmark, samt studerende fra Dance Education linien på Instituto Federal de Brasília (IFB) og Musikafdelingen på Universidade de Brasília (UnB). Ugen rakte i alt ud til over 600 skolebørn, unge, universitetsstuderende, lærere og kunstnere.
 
Næste delprojekt under ’Dança DK’ er Granhøj Dans, som i juni måned gæster São Paulo, Campinas og Lima i Peru. På denne turné vil kompagniet præsentere koreograf Palle Granhøjs nye værk, 'Petrushka'. En central del af turen er kompagniets tredages residency ved Oficina Cultural Oswald de Andrade i Sao Paulo, hvor der vil være workshops, masterclasses og møder med brasilianske kunstnere og branchefolk. Granhøj er inviteret til at præsentere Petrushka og lave en to-dages workshop i byen Campinas. Campinas huser SESCs dansebiennale, og det lokale, gigantiske universitet, UNICAMP, har Brasiliens største danseuddannelse, så byen er et knudepunkt for dans i Brasilien.
 
I september måned får Brasília besøg af performancekunstneren Lilibeth Cuenca Rasmussen, som vil lave et kunstnerisk forløb med elever fra IFB i Brasilia og IFG i Goiânia, der munder ud i en performance i det offentlige rum i det centrale Brasilia. Projektet arbejder med relationer mellem krop og Niemeyer/Costas arkitektur (Brasilia er et UNESCO World Heritage Site). Der arbejdes med integrering af Statens Scenekunstskole i en senere spejling af projektet i en dansk kontekst. Desuden indgår elever fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB), hvor Lilibeth underviser.
 
Året slutter af med ’CRASH’; en danseforestilling, hvis første frø blev plantet som et såkaldt Twinning Project af Uppercut Danseteater, Deborah Macedo og den brasilianske streetdance gruppe DF Zulu Breakers i starten af 2015. En twinning process er koreografisk samarbejde over lange distancer via digitale medier. Der blev arbejdet hen mod en mulig deltagelse på konferencen ’Dance and the Child International’ (DaCI) i København i juli 2015, og det lykkedes af invitere tre dansere fra DF Zulu Breakers til København, for nu i fysisk samspil med Uppercuts dansere at udvikle en ti minutters forestilling til konferencen. (DaCI er en organisation under UNESCO, der arbejder internationalt for dance education, eller læring i og gennem dans og bevægelse.) Resultatet blev en miniforestilling med arbejdstitlen ’CRASH’.
 
Denne oplevelse var meget inspirerende for de involverede kunstnere, og derfor kommer Uppercut Danseteater nu til Brasilia og videreudvikler konceptet, i samarbejde med DF Zulu Breakers, til en ny 45 minutters forestilling for unge. Den skal vises ved seks skoleforestillinger på organisationen SESCs teatre i sattelitbyerne Ceilandia, Gama og Taguatinga, og to forestillinger i det centrale Brasilia, Plano Piloto. Derudover realiserer Uppercut og deres brasilianske partnere tre workshops for unge i forbindelse med skoleforestillingerne. Musikken til forestillingen er et kombineret dansk-brasiliansk uddannelses- og co-creation projekt i sig selv, som beskrevet ovenfor. Arbejdet vil være emne for MAD elevens afgangsprojekt. Uppercut sigter med ’CRASH’ projektet videre fremad mod en turné i Danmark, og en række forestillinger til fejring af femårs fødselsdagen for Uppercuts husscene, Dansekapellet, i Københavns Nordvestkvarter. Håbet er, at kunne slutte ringen ved at præsentere forestillingen på næste DaCI konference i Australien i 2018.
 
Alt i alt er der planlagt et stort år for afdelingens nye danseprofil, der, med Demokrati, Deltagelse og Dialog som bærende søjler, forhåbentlig vil skabe den danseglæde og bevægelse på alle planer, som der er lagt op til.
 
På billedet ses geografiundervisning i bevægelse.
 
Foto: Deborah Macedo
   
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.