Vill du vara med och skapa innovativa, hållbara lösningar för att minska mikroplast från fimpar och snus? Vi söker nu epertis från den kulturella och kreativa sektorn för att tillsammans med Simrishamns kommun och Marint Centrum undersöka hur vi kan minska miljöpåverkan av tobaksresternas mikroplast.
Världen förändras snabbt genom globalisering, automatisering, digitalisering och klimatförändringar, vilket påverkar jobb, kultur, ekonomi och samhälle. Skåne och Blekinge måste anpassa sig för att ligga i framkant. Kulturella och kreativa branscher spelar en nyckelroll med sina unika kompetenser och dess förmåga att analysera, gestalta och förstå omvärlden. Därför har Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) beviljat medel till Region Skåne och Region Blekinge för att stärka innovation genom tvärsektoriellt samarbete, där kreativa branscher är centrala. Projektet, baserat på beprövade innovationsmetoder, ska fungera som en katalysator för omställning.
Bakgrund
Mikroplast från fimpar och snus är ett stort problem i vår närmiljö. Simrishamns kommun genomför nu ett Co-Creation-arbete inom ramen för ERUF-projektet Cross Innovation Southern Sweden för att hitta innovativa lösningar som kan hjälpa till att förändra beteenden kring tobaksresters hantering. Arbetet syftar till att utveckla en, till ett par konkreta, mätbara och lättimplementerade lösningar som inte bara kan tillämpas i Simrishamn utan även skalas upp och implementeras i andra kommuner. Arbetet ska även öka medvetenheten om tobaksresternas påverkan på miljön på längre sikt bland Simrishamns invånare och sommargäster.
Uppdraget
Vi söker 2–3 kreatörer från de kulturella och kreativa branscherna som vill delta i denna samskapande process som pågår maj-oktober 2026. Den totala arbetstiden är uppskattad till 20-30 timmar med ett arvode är 1200kr/h exkl. moms.
- Uppstarsträff 21/5
- Workshop1 16/6
- Workshop2 10/9
- Workshop3 16/10
Du kommer att arbeta i nära samarbete med kommunen, Marint Centrum i Simrishamn och oss i projektteamet. Arbetet kommer att faciliteras i tre faser.
Vad vi söker
Vi letar efter dig som tror att din expertis kan bidra till vårt arbete. Vi är särskilt intresserade av dig som utöver din konstnärliga experts har en systemteoretisk förståelse och/eller kunskap om digitala verktyg för systemkartläggning. Exempel på relevant kompetens inkluderar, men är inte begränsat till:
- Interaktionsdesign (UX/UI-design)
- Grafisk design och illustration (visuell kommunikation, digital design)
- Erfarenhet av offentliga miljöer (interaktiv konst, miljögestaltning)
- Storytelling (narrativ design, transmedia storytelling)
- Kreativ teknologi (AR/VR-utveckling, interaktiv teknik)
- Participatorisk design (upplevelsearkitektur, användardriven design)
Urval
Vid urvalet av kandidater kommer vi att bedöma följande:
- Motivation
- Expertis. Din sakkunskap inom relevanta områden.
- Systemförståelse och kunskap om komplexa sammanhang. Din förmåga att se helheter och förstå samband.
- Kompletterande kunskaper inom gruppen. Hur din kompetens stärker och balanserar teamets samlade expertis.
- Erfarenhet av samskapande processer. Tidigare arbete med kollaborativa och deltagardrivna metoder.
Vi kommer att göra en helhetsbedömning baserad på dessa kriterier för att säkerställa en dynamisk och välfungerande grupp.
Ansökan
Ansökan sker via länken nedan. I ansökan anger du:
- Expertis
- Motivation
- Erfarenhet av samskapande arbete
- Du får gärna bifoga länk till en hemsida och/eller CV.
Sista ansökningsdag: 11 april 2025
Besked ges senast: 24 april 2025
Vi ser fram emot din ansökan och att tillsammans hitta innovativa och hållbara lösningar för att minska mikroplastens miljöpåverkan!