Gode tips fra NTBs nyhetsredaktør til din pressemelding

Ole Kristian Bjellaanes er nyhetsredaktør i NTB og har over 30 års redaksjonell erfaring. Her gir han noen viktige tips om hva som skal til for at en pressemelding resulterer i redaksjonell dekning.

Klart budskap i et klart språk
NTBs vaktsjef får over 100 pressemeldinger i sin innboks hver eneste dag, i tillegg til 150-200 andre henvendelser. Mye av dette skal vurderes i løpet av minutter, noen ganger sekunder. NTBs nyhetsdesk er et velorganisert, men travelt, arbeidssted, der hovedoppgaven er å overvåke nyhetsbildet og varsle viktige nyheter raskt. En hver som henvender seg til NTB, bør derfor være klar i budskapet. Selv om ikke alle saker er like enkle å forstå, bør det legges mye arbeid i å formulere budskapet på en enkel måte. NTB er kjent for godt språk som er nøkternt i formen. Bruk derfor selv et nøkternt og presist språk og unngå overdreven bruk av adjektiver. På den måten øker du troverdigheten i budskapet.

Framhev nyhetspoenget
Siden NTB er et nyhetsbyrå er vi først og fremst opptatt av nyheter. Vi leter alltid etter nyhetspoenget. Finner vi det ikke raskt, kan pressemeldingen bli "pigget" – altså lagt i papirkurven. Formuler derfor budskapet på en måte du tror vil vekke oppmerksomhet og bruk prinsippet om fallende viktighet. Men vær ærlig – det som står i pressemeldingen, må selvsagt være sant og kunne etterprøves.

Hva betyr det for hvem?
Journalistikkens viktigste oppgave er å informere. Det du ønsker å fortelle, bør derfor være opplysende. Fortell også om konsekvensene av det du ønsker å fortelle. Har det betydning for særlige grupper i samfunnet, og har det geografiske forgreninger? For mange medier vil dette være en kjærkommen anledning til å lage en lokal vri. En faktaboks eller en sammenfatning kan også være nyttig dersom du har mange opplysninger som bør være med.

Oppgi presis kontaktinformasjon
Tenk over om tidspunktet for utsendelsen kan ha betydning for hvilken oppmerksomhet det får. Enkelte tider på døgnet er travlere enn andre, og det generelle nyhetsbildet kan ha stor påvirkning på vår mulighet til å lage journalistikk på de "nest viktigste" sakene. Det lureste er å sende pressemeldingen i selve eposten, det sparer vaktsjefen for verdifull tid. Send den gjerne også som vedlegg. Vær også nøye med kontaktinformasjon, skriv navn og telefonnummer riktig, og vær tilgjengelig for dem som ønsker å komme i kontakt med avsenderen.

Ole Kristian Bjellaanes begynte som journalist i 1983. Han har erfaring medier som Dagbladet, VG og Nationen, samt fra lokalpressen. Han kom til NTB i 1993 og har jobbet med en rekke journalistiske fagfelt. I perioden 1998-2001 var han NTBs korrespodent i Brussel. Fra 2001 har han hatt flere redaksjonelle lederstillinger, fra 2005 som byråets nyhetsredaktør.
 
Ole Kristian har journalistutdanning, studier i statsvitenskap, historie og fransk, samt lederutdanning fra BI.

(Foto: Thomas Brun / NTB produksjon)

Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.