Loading

Attraktiva kommuner 2023 Inbjudan med program och innehåll 15 november 2023

När behoven möts – folkhälsa, samhällsbyggnad och kultur

Onsdag 15 november kl 09.00-16.00

Ett online-evenemang

Konferensen är ett online-evenemang. Länk till webbinariet skickas vid anmälan.

Flera av kommunerna i Fyrbodal har egna samlingslokaler där sändningen visas på storskärm och där deltagarna samlas för att tillsammans diskutera de olika frågeställningar som ställs mellan programpunkterna.

Varmt välkommen till en spännande seminariedag kring gestaltad livsmiljö, samhällsplanering och hur man skapar platser där människor trivs!

Attraktiva kommuner riktar sig till dig som arbetar som:

  • tjänsteperson eller politiker i en kommun, region eller kommunalförbund
  • aktör inom civilsamhället och folkbildning
  • fristående aktör inom kultur, fritid, folkhälsa och andra former av samhällsbyggnad och samhällsutveckling.

Program

  • 08.30-9.00: Samling och fika i de kommunala samlingslokalerna
  • 09.00-09.15: Introduktion av moderator Malin Oest och invigningstal av Benny Augustsson, kommunalråd i Vänersborg och 2:e vice ordförande i Fyrbodals kommunalförbund.
  • 09.15-09.35: Caroline Bergmann från VGR inleder med ett panelsamtal kring gestaltad livsmiljö där kommunala perspektiv från områdena folkhälsa, samhällsbyggnad och kultur möts.
  • 09.35-10.35: Strategier för barnvänlig stadsplanering med Lena Jungmark från SLU Tankesmedjan Movium och Att skapa rikare lekmiljöer med Mimmi Beckman från Örebro kommun.
  • 10.35-10.55: Paus och samtal i grupper
  • 10.55-11.55: Våra rum – samverkan för Gestaltad livsmiljö med processtöden Tinna Harling och Katarina Carlsson, från Fyrbodals kommunalförbund
  • 11.55-12.00: Kortfilm: Vad är Minecraft?
  • 12.00-13.00: Lunch
  • 13.00-13.25: Minecraft – spel som verktyg för medborgardialog med Felix Gyllenstig Serrao från Göteborgsregionen.
  • 13.25-13.35: Poesi med Jimmy Alm, som sedan 2018 driver Dikta dig och är före detta kommunpoet i Tranemo.
  • 13.35-14.00: När konstnärligt arbete kommer in tidigt i plan- och byggprocesserna – med Joanna Zawieja från Statens konstråd.
  • 14.00-14.30: Olika dilemman Plan- och bygglagen (PBL): Lisa Bomble, Högskolan Väst samt Johan Tibell från Högskolan Väst och Anders Kyrkander från RISE.
  • 14.30-14.50: Paus och samtal i grupper
  • 14.50-15.20: Olika dilemman Plan- och bygglagen (PBL) fortsättning
  • 15.20-15.30: Sammanfattning och avslutning för alla enskilda deltagare.
  • 15.30-16.00: Nästa steg i kommunerna eller andra medverkande grupperingar.
Benny Augustsson, Caroline Bergmann, Anna Nyman-Holgersson, Stefan Björling, Martin Staude, Lena Jungmark (foto Emil Malmborg), Mimmi Beckman (Foto Martin Hägerås), Tinna Harling, Katarina Carlsson, Felix Gyllenstig Serrao, Jimmy Alm (Foto Yanina Isla), Joanna Zawieja, Lisa Bomble, Johan Tibell, Anders Kyrkander (Foto Kerstin Rubensson), Malin Oest (Foto: Carolin Freiholtz)

Innehåll och talare

Invigning – Benny Augustsson

Benny Augustsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg samt 2:a vice ordförande i direktionen för Fyrbodals kommunalförbund, inviger 2023 års upplaga av Attraktiva kommuner.

Inledning Gestaltad livsmiljö

Caroline Bergmann från VGR inleder med ett panelsamtal kring gestaltad livsmiljö där kommunala perspektiv från områdena folkhälsa, samhällsbyggnad och kultur möts. Vad innebär begreppet gestaltad livsmiljö och vad bidrar det med i samhällsutvecklingen? Hur kan man arbeta med det utifrån olika kompetenser och varför ska vi arbeta tillsammans med de svåra frågorna?

Caroline Bergmann, konsulent inom kultur och samhällsutveckling från Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen, arbetar med politikområdet gestaltad livsmiljö genom att samordna, stödja och sprida erfarenheter och inspiration.

Panelen består av:

Anna Nyman-Holgersson, hållbarhetsstrateg inriktning folkhälsa och social hållbarhet samt processledare för Färdplan för social hållbarhet i Trollhättan Stad, och har arbetat med folkhälsofrågor i kommunal verksamhet sedan 2006.

Karin Stammarnäs, områdeschef kultur i Trollhättans stad.

Martin Staude, stadsarkitekt i Vänersborgs kommun, där han arbetar med planering och bygglov, gestaltad livsmiljö, gestaltning ur barnperspektivet, konstrådet för offentlig konst, kulturmiljöfrågor och dialogarbete.

Strategier för barnvänlig stadsplanering

Lena Jungmark presenterar och visar en film från forskningsprojektet Lek för demokrati, där vi får följa elever i femte klass i Ängelholm när de utkräver demokratiskt utrymme för sina önskemål kring det nya planerade stadshuset.

Lena Jungmark är landskapsarkitekt och nationell koordinator för barns och ungas utemiljö på SLU Tankesmedjan Movium, och samordnar forskning och praktik kring de komplexa frågorna om hur vi planerar för barns platser och lek i stadsmiljön. Hon kom 2021 ut med boken Barn Plats Lek Stad – strategier för barnvänlig stadsplanering och medverkar i projektet Lek för demokrati, finansierat av Formas.

Att skapa rikare lekmiljöer

Mimmi Beckman berättar om vikten av lek för social hållbarhet och om nya arbetssätt för att skapa mer dynamiska och hälsofrämjande lekmiljöer för barn och unga.

Mimmi Beckman är planerare på parkenheten i Örebro kommun. I sin roll strävar hon efter att skapa platser som bidrar till invånarnas hälsa och trivsel, vilket till exempel kan innebära helt nya sätt att se på barns lek. Hon är en av dem som ligger bakom konceptet lekotop, en plats där lek och landskap är sammanflätade.

Våra Rum - Samverkan för Gestaltad livsmiljö

Tinna Harling och Katarina Carlsson berättar om erfarenheter och lärdomar från de fyra parallella kommunala processer som de arbetade med i sina roller som processtöd i pilotprojektet Våra Rum – Samverkan för gestaltad livsmiljö, ett projekt som drevs av Fyrbodal kommunalförbund. De belyser betydelsen av att arbeta tillsammans, både förvaltningsövergripande och med lokalsamhället, och behovet av långsiktiga arbetsmetoder för att föra dialog med barn och unga.

Tinna Harling, arkitekt på Röd Arkitektur, med många års erfarenhet som planarkitekt på Tjörns kommun, arbetar idag främst med fokus på processer, medskapande och samverkan. Hon är också är engagerad inom det idéburna byggandet och driver Egnahemsfabriken på Tjörn samt samordnar konferensen Idéburet och socialt byggande.

Katarina Carlsson, arkitekt på Platskultur, har många års erfarenhet av samhällsplanering i kommunal regi och som konsult med särskilt fokus på samverkan, processledning och metodutveckling. Hon har, tillsammans med några kollegor, utvecklat metoden Arkitekter i skolan genom vilken barn får arbeta med platsutveckling och demokrati.

Spel som verktyg för medborgardialog

Går det att använda datorspelet Minecraft för att involvera ungdomar i arbetet med att göra deras vardag tryggare och deras fritid mer meningsfull? Sju kommuner i Göteborgsregionen har prövat en kreativ metod för medborgardialog genom spel som konstnärligt verktyg.

Felix Gyllenstig Serrao är utvecklingsledare på GR, Göteborgsregionen, där han utvecklar och ser över nya sätt att skapa dialog, kommunikation och utbildning utifrån digitala förutsättningar och verktyg. Han har en bakgrund som pedagog och som ”Spelläraren” och skrivit boken Minecraft som pedagogiskt verktyg för Natur & Kultur.

En konstnärlig förfriskning

Poesi med Jimmy Alm

Jimmy Alm driver sen 2018 Dikta dig och blev vida uppmärksammad för sitt senaste projekt Kommunpoesi. Med sin metod lär han känna någon eller något och skriver sen en dikt. Hans dikter utgår från så vitt spridda företeelser som forskningsstudier och konferenser till byar och städer och särskilt – under ett helt år – Tranemo kommun.

När konstnärligt arbete kommer in tidigt i plan- och byggprocesserna

Joanna Zawieja delar med sig av sina erfarenheter från att arbeta med offentlig konst och samhällsbyggnad. Hon resonerar kring vad som möjliggörs då konstnärligt arbete kommer in tidigt i plan- och byggprocesserna, och vilka perspektiv och kvalitéer som kan då ta plats och utvecklas.

Joanna Zawieja, med ansvar för ämnesområdet stadsutveckling på Statens konstråd, är arkitekt och curator i gränslandet mellan konst, arkitektur och stadsplanering. Hon är verksam som arkitekturkritiker och skriver återkommande för bland annat Svenska Dagbladet och tidskriften Arkitektur.

Om glappen mellan planverktygens möjligheter och målen i gestaltad livsmiljö

Lisa Bomble med panel: Ett panelsamtal om olika dilemman i PBL (plan- och bygglagen) som försvårar för målen i den nationella politiken för gestaltad livsmiljö. Panelen diskuterar om samhällsekonomisk eller företagsekonomisk logik påverkar, rentav styr, hur våra livsmiljöer gestaltas? Och kan vi lösa systemproblem på detaljnivå? Hur blir det hållbart?

Panelen består av:

Lisa Bomble: lektor vid Högskolan Väst, arkitekt och forskare inom hållbar planering och samverkan mellan kommun och lokalsamhälle.

Johan Tibell: Adjunkt vid Högskolan Väst och konsult inom mark och exploatering.

Anders Kyrkander: processledare RISE, tidigare samhällsbyggnadschef och stadsarkitekt i bl a Mullsjö, Skara och Tidaholm.

Moderator Malin Oest

Malin Oest är konsult inom ledarskap och organisation med många uppdrag som moderator, samtalsledare och föreläsare. Hon har modererat flera konferenser inom Gestaltad livsmiljö, både Attraktiva kommuner 2021 och 2022 och ArkDes nationella konferens 2022.

Det roligaste både som organisationskonsult och som moderator är att få inblick i många olika världar och möta människor som har djup kunskap inom sina respektive fält.

Satellitupplägg

För dig som arbetar i en kommun eller liknande offentligt styrd organisation:

Vi rekommenderar varmt kommuner även utanför Fyrbodal att samlas på ett liknande sätt för att kunna föra tvärsektoriella samtal under dagen. Vidarebefordra gärna denna inbjudan till medarbetare/kollegor inom relevanta förvaltningar och boka en lokal med storbildsskärm redan nu.

För övriga åhörare:

Övriga åhörare kan ta del av sändningen antingen via egen dator eller via storbildsskärm i hörsalen på Bohusläns museum i Uddevalla och i Folkets Hus biograf i Hunnebostrand.

Seminariedagen sänds digitalt från Högskolan Västs lokaler i Trollhättan.

Attraktiva kommuner arrangeras av Fyrbodals kommunalförbund i samarbete med Högskolan Väst, Västra Götalandsregionen och Bohusläns museum.

Kontakt

Anna Svensson Elfström, kulturstrateg inriktning offentlig konst och gestaltad livsmiljö, Fyrbodals kommunalförbund: anna.svensson@fyrbodal.se, 0522-44 08 46.