Danske film vinder nyt land i Brasilien
I 2014 skabte Det Danske Kulturinstitut i Rio de Janeiro et paraplyprojekt, som samler alle dets filmvisninger i Brasilien under navnet ’CineKlap’. Takket være dette initiativ har Det Danske Kulturinstitut gjort sig til en markant spiller på den brasilianske film- og biografscene. Inden projektet startede, havde Instituttet allerede gennemført en række filmfremvisninger, men uden en bagvedliggende og målrettet strategi. Det har projektet ’CineKlap’ været med til at lave godt og grundigt om på.
 
I ’CineKlaps’ første år, 2014, gennemførte vi flere filmfremvisninger i både Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte og Fortaleza. Men inden projektet begyndte at vokse, havde vi allerede indgået partnerskaber med bl.a. Oi Futuro i Belo Horizonte, Centro Cultural de São Paulo, Sala PF Gastal i Porto Alegre og CineJoia i Rio de Janeiro.
  
I starten af 2014 viste vi den første film i samarbejde med hovedpartneren CineJoia. Det var premieren på Lars Von Triers ’Nymphomaniac’ med efterfølgende debat, både om filmen og dansk filmindustri generelt.
 
I efteråret 2014 producerede DKI/CineJoia den første danske filmfestival (’Joias do Cinema Dinamarquês’ – ’Danske Filmjuveler’) på Copacabana i Rio de Janeiro. Her havde vi seks titler på programmet (’Applaus’, ’Dirch’, ’Broderskab’, ’Marie Krøyer’, ’Hvidstengruppen’ og ’En Familie’). Samme festival rykkede senere videre til Porto Alegre. I Rio så over 500 brasilianere de danske film. I Porto Alegre nåede vi op på 400 biografgængere – en betragtelig succes begge steder.
 
Med paraplyprojektet ’CineKlap’ i Brasilien og fejringen af dogmegenrens 20-års fødselsdag har Det Danske Kulturinstituts spillefilmsprofil vokset sig endnu større og stærkere i 2015.
 
Målsætningen har været at undgå blot at gøre brasilianerne til passive forbrugere af de danske film, men at forsøge at involvere dem og give dem en mere personlig oplevelse. Det har bl.a. indebåret kulturelle udvekslinger i form af forelæsninger og workshops med Jens Dahl (manuskriptforfatter på ’Pusher’) og Kirsten Bonnén Rask (manuskript- og dramaturgiekspert). Herudover optog både Michael Noer (instruktør på ’Nordvest’) og Christoffer Boe (’Spies & Glistrup’) en videohilsen til biografgængerne, hvori de talte om baggrunden for produktionen på deres film. Begge videoer blev afspillet lige inden fremvisningen af deres film i september 2015.
 
I starten af 2015 realiserede DKI filmfestivalen ‘Panorama do Cinema Dinamarquês’ i fire afdelinger af SESC i São Paulo, og festival med workshoppen ‘O Roteiro do Cinema Dinamarquês’ (manuskriptet i dansk film) i en afdeling af SESC i Belo Horizonte.
 
I september 2015 blev ’CineJoias’ danske filmfestival afviklet for anden gang i Rio de Janeiro - igen med seks film på programmet (’Armadillo’, ’I Lossens Time’, ’Nordvest’, ’Pusher’, ’Spies & Glistrup’, ’Frygtelig Lykkelig’). Samtidig bragte DKI den første ’CineKlap’-visning til byen Fortaleza i partnerskab med et af de største kulturelle centre i Brasilien: Centro Dragão do Mar de Arte e Cultura, som også havde seks titler på programmet (’Applaus’, ’Dirch’, ’Europa’, ’Marie Krøyer’, ’En Familie’, ’Spies & Glistrup’).
 
Ud over Rio de Janeiro og Fortaleza, fremførte ’CineKlap’ flere filmfremvisninger i VilaCine i São Paulo. Her blev der vist fire film (’Nordvest’, ’Frygtelig Lykkelig’, ’Armadillo’, ’Spies & Glistrup’).
’CineKlap’ er endnu ikke helt færdig for 2015. Senere på året kan man blandt andet på ’Festival de Animação do Maranhão’ opleve tre danske animationsfilm. Det foregår helt oppe i den nordøstlige stat Maranhão.
 
2015 har indtil videre været et meget vellykket år på filmfronten, men det kan meget vel vise sig, at i år kun har været en smagsprøve på endnu flere og mere omfattende projekter i 2016. Der er nemlig udsigt til fremmøde af flere kendte ansigter fra dansk film, en række workshops samt en masse flere filmvisninger i andre af Brasiliens mange storbyer.
 
Målsætningen for ’CineKlap’ er at nå ud til alle hjørner af Brasilien med danske kvalitetsfilm til personer i alle aldre, og vi føler, at vi er godt på vej. Vi oplever, at filmen er god til at åbne nye territorier for DKI, og ofte kan bane vej for andre interkulturelle aktiviteter og nye samarbejder.
 
Vi glæder os allerede til tre ugers 'Buster' film festival i Rio, São Paulo og Brasília i januar/februar 2016 i samarbejde med den store kulturfond CCBB og Bergamota Produções.
 
På billedet ses Filmworkshop hos SESC Palladium i Belo Horizonte.
 
Foto: SESC Belo Horizonte, Jorge Grimaldi
       
<<
Almost there..
Account is not activated.
To publish your page and remove this message you must activate your eMarketeer Basic or Pro account.

Log in to your eMarketeer account to upgrade your payplan.