Annonsørinnhold

Derfor endrer Slettvoll forretningsmodellen sin: – Et modig, men viktig valg

Stadig flere virksomheter utfordrer etablerte forretningsmodeller med grønnere konsepter. Den Miljøfyrtårn-sertifiserte møbelforretningen Slettvoll er blant dem.

TENKER NYTT: Bjørn-Helge Vik, daglig leder i Slettvoll, og bærekraftsleder i samme bedrift, Karoline Fløtre Gati, vil la private få lease møbler i fremtiden. Foto: SLETTVOLL

Produsert i samarbeid med Stiftelsen Miljøfyrtårn

–  Dette er et modig, men viktig valg. Det vil alltid være en risiko ved å endre en forretningsmodell, men vi har tatt ned risikoen så mye vi kan.

Det sier Karoline Fløtre Gati, bærekraftsleder i Slettvoll, og fortsetter:

– Vi har utviklet konseptet over tid, og sørget for at vi har god kompetanse internt og avtaler med lokale møbelreperatører.

Leier ut møbler

Konseptet hun snakker om, er leasing av møbler. Tidligere har man bare kunnet kjøpe møbler av den anerkjente møbelprodusenten, mest kjent for å pryde vakre hjem og kontorlokaler med luksuriøse kvalitetsmøbler.  

–  Klima og miljø har vært i DNA-et til Slettvoll hele veien, da vi helt siden 1951 har produsert kvalitetsmøbler ment for å vare. For et år siden ble vi Miljøfyrtårn-sertifisert, og da satte vi bærekraft ordentlig på styreagendaen. Samtidig så vi at trendene i markedet endret seg og at kundene ble mer tilbøyelige til å leie, forklarer Fløtre.

SKAPT FOR Å VARE: Slettvoll er synonymt med kvalitet og lager møbler som skal vare lenge. Foto: SLETTVOLL

Slettvoll lanserte leasingløsningen mot bedriftsmarkedet tidligere i år, og mot slutten av 2021 er planen å tilby løsningen også til privatmarkedet.  

– Sirkulære forretningsmodeller er noe som er mye diskutert i møbelbransjen. Å legge til rette for økt levetid, høy kvalitet og enklere andregangsbruk av møbler vil være viktig i fremtiden. Våre møbler har så god kvalitet at det er naturlig for oss å tenke på hvordan vi skal kunne gi de et enda lenger liv.

Et viktig moment for Slettvoll er at de har et godt samarbeid med Sparebank 1. De har også valgt å identifisere møblene med en digital chip, som fungerer litt som registreringsnummeret på en bil.

– Da kan vi lokalisere eierskapet og minimere risikoen. Vi håper og tror kundene går mer og mer fra en lineær til en sirkulær tankegang, hvor produktet blir tatt bedre vare på. Vi produserer nå møbler slik at det skal være enkelt å eksempelvis skifte putetrekk eller reparerer deler av møbelet, forteller Fløtre.

Populær trend

Med leasingløsningen hopper møbelforretingen på en populær trend:

Kleskjeder har returordninger for gamle klær og tilbyr nye kolleksjoner laget av resirkulerte materialer. Handelsaktører tilbyr utleie av varene i stedet for å selge dem. Bilforhandlere selger ikke lenger bare biler, men bygger opp forretningen rundt mobilitet; hvor leie, leasing og delebil-ordninger blir en del av tilbudet.

– Bærekraftige forretningsmodeller vil kunne gi økt konkurransefortrinn i fremtiden. Lovgivning, skattesystemer og krav fra kunder og forbrukere bidrar til at bærekraftig business ikke lenger er for idealistene, men for enhver bedrift som ønsker å vinne i fremtiden, sier administrerende direktør i Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg.

Grønne forretningsmodeller handler om å legge til rette for et fornuftig forbruk, men samtidig opprettholde lønnsomhet. For Slettvoll er løsningen mer bærekraftig, men samtidig finansielt gunstig for den som leier.

Les også: Ti enkle grep for å gjøre kontoret mer bærekraftig

GRØNNE FORRETNINGSMODELLER

VIS MER

Miljøfyrtårn-ros

Ved hjelp av leasing kan bedrifter frigjøre driftskapital, samtidig som at renten er gunstigere enn ved nedbetaling.

– I fremtiden må vi tjene penger på andre, mer bærekraftige måter. Det grønne må bygges inn i hele forretningsmodellen. Vi ser en del eksempler på bedrifter som lanserer miljøinitiativ som er gode, men som aldri er ment å være inntektsbringende, men mer et «stunt», sier Ytreberg, og forteller hva som virkelig skal til:

– For å lykkes på lang sikt må man bygge på en modell som både gir inntjening og som ivaretar mennesker og miljø. Slettvolls leasing-modell fremstår levedyktig og godt gjennomtenkt. Det applauderer jeg, forteller Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Miljøfyrtårn.

Slettvoll er Miljøfyrtårn-sertifisert, og forteller på sin side at det ble lettere å jobbe konkret med bærekraft da de fikk satt alt i system og sett de faktiske tallene på sine utslipp.

–  Miljøfyrtårn-sertifisering har vært utrolig nyttig for oss. Det har gjort at vi jobber for konkrete mål, og da blir det lettere å skape et fokus og fotfeste i hele organisasjonen, forteller Fløtre.

Til toppen

Produsert i samarbeid med Stiftelsen Miljøfyrtårn

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)